5 βασικοί μύθοι για το αλκοόλ

Πρόσφατα είχα μια σχετική συζήτηση σε ένα κυνηγετικό στέκι, όπου 2 θαμώνες επέμεναν πως ο συνδυασμός όπλων και χρήσης αλκοόλ είναι μια κατάσταση φυσιολογική και, εν γένει, ακίνδυνη.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές πλάνες σχετικά με αυτό το θέμα, πλάνες που έχουν οδηγήσει ακόμα και σε  θανατηφόρα ατυχήματα:

  1. Ο βασικότερος μύθος έχει να κάνει με την ιδιότητα του αλκοόλ να ηρεμεί και να χαλαρώνει (σε μικρές ποσότητες). Υποτίθεται λοιπόν ότι βοηθάει τους σκοπευτές ή τους κυνηγούς με στρες, και ειδικά τους νέους,  να χειρίζονται τα όπλα καλύτερα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Με την χαλάρωση του αλκοόλ αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης, υπερεκτιμούνται από τον χειριστή οι ικανότητες του και το αίσθημα ασφάλειας που τον διακατέχει είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητο.
  2. Μια άλλη πλάνη είναι πως το αλκοόλ δεν μας επηρεάζει καθόλου, αν ληφθεί σε μικρές ποσότητες. Διάφορες ιατρικές έρευνες όμως έδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται σοβαρά ακόμα και από πολύ μικρές δόσεις αλκοόλ (πχ. 1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα).
  3. Γνωστό είναι και το «Το έχω κάνει πολλές φορές». Μία φορά θα γίνει το κακό…
  4. Ελληνικότατο το «Δεν με πιάνει εμένα το αλκοόλ – έχω γερή κράση». Το αλκοόλ απορροφάται ΠΑΝΤΑ από το αίμα με τα γνωστά αποτελέσματα. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει ΕΞΙΣΟΥ τις ικανότητες πρωτάρη και πρωταθλητή σκοποβολής!
  5. «Θα φάω / πιω καφέ και θα μου περάσει το μεθύσι…». Το αλκοόλ χρειάζεται ΠΑΝΤΑ χρόνο για να φύγει από το αίμα, και ο καφές που απασχολεί το συκώτι ΑΥΞΑΝΕΙ το χρόνο αυτό. Ακόμα και μετά από πολλές ώρες το αλκοόλ αφήνει τις παρενέργειες του (πονοκέφαλος, ζάλη, τάση για εμετό κλπ.).

Τώρα πλέον γνωρίζετε… Να προσέχουμε, για να είμαστε πάντα ασφαλείς! Πίνουμε, και με το παραπάνω *, αλλά μόνο όταν δεν θα κινδυνέψει κανείς – είτε από τιμόνι, είτε από όπλο.

 

* (Χικ!)

 

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.