Αφαλοί κλειδαριών ΜΕΤΑΛΟΡ – Μέρος Α

by raxis

Εισαγωγή

Αυτές τις μέρες δεχθήκαμε ένα πακέτο από την ελληνική εταιρεία metalor, το οποίο περιείχε 3 τύπους αφαλών (για συμβατικές κλειδαριές) που διαθέτει αυτός ο κατασκευαστής. Αντικλεπτικά συστήματα του ίδιου, γνωστά ήδη ως CLEVERLOK, μας έχουν εντυπωσιάσει στο παρελθόν με την ποιότητα, την τεχνολογία και τις πολύ λογικές τιμές – σχετικά αφιερώματα / τεστ ΕΔΩ και ΕΔΩ. Μετά τις πρώτες εκείνες δοκιμές μείναμε με αρκετά θετική εντύπωση για να ζητήσουμε μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία, η οποία είχε θετική απόκριση!

Κάτι που πάντα μας ευχαριστούσε με τους ανθρώπους αυτούς ήταν πως μας έδιναν πλήρη ελευθερία να δοκιμάσουμε τα προϊόντα τους κατά το δοκούν και να γράψουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε! Ο κανόνας κρατήθηκε και εδώ, καθώς οι αφαλοί παραδόθηκαν χωρίς το παραμικρό υπονοούμενο… Μάλιστα, η εταιρεία αρνήθηκε να περάσει σε τεχνικές λεπτομέρειες για να μας αφήσει ανεπηρέαστους! Γίνονται αυτά; Στη χώρα μας;

Στο… ψητό

 • Χωρίσαμε τους μηχανισμούς σε 2 κατηγορίες, κάτω και πάνω από 20 ευρώ, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα ήθελαν και οι αναγνώστες για ευνόητους λόγους. Το αφιέρωμα αυτό (Μέρος Α) είναι για την κατηγορία χαμηλότερης τιμής.
 • Επισκεφτήκαμε ένα μεγάλο κατάστημα με είδη σπιτιού & DIY, αλλά και έναν εξειδικευμένο “κλειδαρά” της εμπιστοσύνης μας, για να πάρουμε ιδέες και γνώσεις για το πού κινείται η αγορά σε ποικιλία μοντέλων, τιμές και τεχνολογία. Ήμασταν πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε…

-.-

metalor X3 – Αφαλός Διπλής Ζωής

by raxis

Το κουτί του αφαλού Χ3 προϊδεάζει θετικά, ενώ περιέχει και αρκετές πληροφορίες

Ο μηχανισμός “διπλής ζωής” είναι ένα ενδιαφέρον concept που δεν εμφανίζεται και πολύ συχνά στην αγορά των κλειδαριών. Να πώς δουλεύει στην πράξη:

 1. Τοποθετούμε το μηχανισμό στην πόρτα και η κλειδαριά δουλεύει κανονικά με τα 5 (μπλε) κλειδιά της.
 2. Αν κάποιο κλειδί κλαπεί ή χαθεί υπάρχει ειδικό κλειδί “επαναπρογραμματισμού” που αλλάζει τον συνδυασμό και καθιστά τα 5 μπλε κλειδιά άχρηστα.
 3. Μετά μένουμε με 2 κόκκινα κλειδιά τα οποία θα λειτουργούν κανονικά, και φυσικά είναι αντιγράψιμα.

Σαν ιδέα μας ακούγεται ιδανικό για τις εξής περιπτώσεις:

 • Τους “ξεχασιάρηδες” από μας που κάθε τρεις και λίγο χάνουν τα κλειδιά τους. Χιλιάδες πέφτουν σε αυτή την κατηγορία.
 • Εταιρείες που απολύουν συχνά υπαλλήλους (γκρρρρ…) και έχουν αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.
 • Σπιτονοικοκύρηδες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να “στεριώσουν νοικάρη” και είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν συχνά αφαλούς.
 • Θα το πούμε, 2015 έχουμε: Για ανθρώπους που αλλάζουν συντρόφους συχνά και ο κλειδαράς έχει γίνει πλέον άνθρωπος της καθημερινότητας τους… Υπάρχουν κι αυτά.
by raxis

Τα περιεχόμενα του κουτιού: Τα μπλε και κόκκινα κλειδιά μαζί με το μοναδικό επαναπρογραμματισμού, βιδάκι και αφαλός προστατευμένος

Υπέρ & Κατά

+ Πάρα πολύ ποιοτική και γερή συσκευασία που περιέχει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης. Οι σωστές δουλειές φαίνονται από την αρχή, κακά τα ψέμματα.

+ Ωραίο φινίρισμα.

+ Λογική τιμή για επώνυμο προϊόν (ενδεικτικά γύρω στα 19 ευρώ).

+ Σχετικά σπάνιο χαρακτηριστικό επαναπρογραμματισμού.

Απλή κατασκευή που παραβιάζεται με συνηθισμένες μεθόδους διάρρηξης (πχ. πάγωμα – σπάσιμο).

Δεν θα καθυστερήσει πολύ έναν ικανό διαρρήκτη.

-.-

 metalor X5 – Αφαλός ελεγχόμενης θραύσης

by raxis

Τα περιεχόμενα στο metalor X5 – όλα τα απαραίτητα σωστά συσκευασμένα και προστατευμένα

 • Ο συνηθισμένος τρόπος παραβίασης μιας σύγχρονης γερής (όχι θωρακισμένης) πόρτας είναι το σπάσιμο του αφαλού της κλειδαριάς με κάποιο κρουστικό εργαλείο, είτε απευθείας, είτε αφού προηγηθεί  πάγωμα του μετάλλου με κάποιο σπρέι… Ο άλλος κοινός τρόπος παραβίασης είναι η μέθοδος σφήνα – μοχλός -σφήνα – μοχλός (δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους). Σε αυτή τη μέθοδο, που παίρνει κάποιο χρόνο, όλα είναι θέμα ακαμψίας της πόρτας και χρήσης αμπάρας ή εξωτερικού λουκέτου, και όχι ποιοτικής κλειδαριάς. Δεν θα επεκταθούμε όμως γιατί θα βρεθούμε πραγματικά εκτός θέματος.
 • Οι αφαλοί ελεγχόμενης θραύσης έχουν στο σχεδιασμό τους ειδικές “ρωγμές” ώστε την ώρα της διάρρηξης να σπάσουν σε σημείο που δεν επηρεάζει τον μηχανισμό τους.
 • Το μοντέλο αυτό έχει ένα προστατευτικό “σπάσιμο” από κάθε πλευρά, γεμισμένο με μεταλλικό πλακίδιο ώστε να μην ανοίξει γρήγορα από τα χτυπήματα. Ακόμα και αν αφαιρεθεί το εξωτερικό κομμάτι, αυτό δηλαδή που είναι σχεδιασμένο προς αποκόλληση, μένει σε λειτουργία ο μισός μηχανισμός – συνδυασμός που κρίνεται επαρκής για να παραμείνει η πόρτα κλειδωμένη (θεωρητικά).
by raxis

Με τον αφαλό γυρισμένο ανάποδα γίνονται εμφανείς οι γεμισμένες κάθετες ρωγμές και οι περιοχές προς αποκόλληση – μένει αρκετός μηχανισμός για να παραμείνει το κλείδωμα

Υπέρ & Κατά

+ Η ποιοτική και γερή συσκευασία κάνει και εδώ την εμφάνιση της.

+ Το ίδιο και το ωραίο φινίρισμα.

+ Μηχανισμός σχεδιασμένος για να αντέξει μέχρι 100.000 κύκλους λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία στο κουτί.

+ Ο μέσος διαρρήκτης θα ταλαιπωρηθεί αρκετά για να παραβιάσει την πόρτα.

+ Και εδώ έχουμε λογική τιμή στα 19 ευρώ (ενδεικτικά πάντα).

+ Στο δωμάτιο βασανιστηρίων του amynastospiti.gr (τα σχόλια δικά σας…) ο μηχανισμός δέχτηκε τα χτυπήματα μιας βαριοπούλας και έσπασε όπως έπρεπε.

Ένας ικανός διαρρήκτης (με σχετική περίσσεια χρόνου) θα συνεχίσει να παγώνει / σπάει / τρυπάει μέχρι να ανοίξει την πόρτα, αυτό όμως είναι μάλλον αναμενόμενο.

Υπάρχουν στην αγορά λιγότερο επώνυμα προϊόντα με παρόμοια χαρακτηριστικά και κάπως χαμηλότερη τιμή. Αλλά όχι απαραίτητα και απροβλημάτιστη λειτουργία σύμφωνα με τον κλειδαρά μας…

Συμπεράσματα

 • Το μοντέλο Χ3 (διπλής ζωής) είναι εξειδικευμένης χρήσης και θα καλύψει το κοινό για το οποίο σχεδιάστηκε (το οποίο και περιγράψαμε πιο πάνω). Δεν θα το συστήναμε σαν αφαλό κλειδαριάς γενικών ή βαρέων καθηκόντων – Έχει καλή τιμή, αλλά θα προτιμούσαμε κάτι με περισσότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας.
 • Το μοντέλο Χ5 (ελεγχόμενης θραύσης) είναι μια άριστη κατασκευή που πραγματικά θα θωρακίσει περισσότερο μια γερή σύγχρονη πόρτα (ξύλινη ή PVC κτλ.). Έχει τα χαρακτηριστικά που ψάχναμε και είναι η επιλογή μας από τα μοντέλα της metalor. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και θεωρούμε πως η τιμή του (που κρατήθηκε κάτω από τα 20 ευρώ) είναι δικαιολογημένη για κάτι τόσο προσεγμένο και επώνυμο.
 • Δύο μοντέλα, 2 δυνατές κινήσεις “ρουά” λοιπόν από την metalor. Θα θέλαμε και μια τελειωτική κίνηση “ρουά ΜΑΤ” – με μείωση της τιμής του μοντέλου X5. Ίσως όμως να ζητάμε πολλά…

Η συνέχεια του άρθρου με την ακριβότερη εκδοχή των αφαλών της εταιρείας ΕΔΩ.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.