Άμυνα στο σπίτι

by Eastlaketimes
  • Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα αμφισβητούσε ποτέ πως το να έχεις κάποιο σχέδιο για την προστασία του σπιτιού και της οικογένειας δεν είναι κάτι σημαντικό.
  • Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από μας σκέφτονται μόνο γύρω από τον άξονα της άμυνας απέναντι σε μια εγκληματική επίθεση.
  • Προστασία σπιτιού όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και η προετοιμασία για τυχόν σεισμούς, πυρκαγιές, μπουρίνια, πλημμύρες, ξεσπάσματα ασθενειών και οποιαδήποτε άλλη επικίνδυνη κατάσταση, είτε αυτή προέρχεται από τον άνθρωπο, είτε από τη Μητέρα Φύση.
  • Το πιο κλασσικό λάθος όμως, το οποίο ευτυχώς επισημαίνεται σε πολλά βιβλία αλλά και άρθρα αυτού του είδους, είναι πως στη δύσκολη ώρα ο “άντρας του σπιτιού” θα δώσει τη λύση, θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, θα κατατροπώσει τους κακούς κτλ. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι που θα πέσει ή θα ακινητοποιηθεί πρώτος σε μια εγκληματική επίθεση, έστω και ηρωικά μαχόμενος. Και μετά τι; Πώς πρέπει να ενεργήσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας; Ποια και πόσα από αυτά γνωρίζουν την ύπαρξη και τη χρήση των εργαλείων και των “εργαλείων” που θα μας βγάλουν από μια δύσκολη κατάσταση; Ποια και πόσα γνωρίζουν πώς να καλέσουν σε βοήθεια; Η προστασία του σπιτιού μας είναι οικογενειακή υπόθεση. Και όλη η οικογένεια πρέπει να συμμετέχει (ο καθένας με τον τρόπο του) στη δημιουργία οποιουδήποτε σχεδίου μάχης.
  • Μια οικογενειακή συζήτηση ποτέ δεν έβλαψε: Ας καθίσουμε όλοι για λίγη (ή και περισσότερη!) ώρα στο τραπέζι, να συζητήσουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής που μένουμε, ποιοι είναι οι συνηθισμένοι κίνδυνοι (σεισμοί, πλημμύρες, έντονο ψύχος, διαρρήξεις κτλ.) και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε…
  • Αφού καταλήξουμε στους βασικότερους κινδύνους, πρέπει να γίνει σχέδιο αντιμετώπισης για τον καθένα ξεχωριστά. Στοιχίζει μόνο λίγο από τον χρόνο μας, ενώ είναι πολύ καλή ευκαιρία να περάσει η οικογένεια λίγες δημιουργικές και επιμορφωτικές ώρες μαζί.
  • Ένα σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου πρέπει να περιέχει τις ενέργειες που θα κάνει το κάθε μέλος ξεχωριστά, αλλά και τις απαιτούμενες προμήθειες. Δείτε το και σαν παιχνίδι: Το κάθε μέλος θα πρέπει να αναλάβει κομμάτι των αγορών ή των κατασκευών που θα μας βοηθήσουν σε ώρα κρίσης.
  • Οι γονείς θα κρίνουν τις ικανότητες και την ωριμότητα των παιδιών, αναθέτοντας σε αυτά τους αντίστοιχους ρόλους και ευθύνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθούν υπερβολικά εύκολα “πόστα” στα παιδιά – αυτά θα καταλάβουν αμέσως ότι παραγκωνίζονται και θα πάψουν να ασχολούνται. Εξυπακούεται πως οι ρόλοι των παιδιών θα εμπεριέχουν πάντα τον λιγότερο κίνδυνο…
  • Το βασικότερο με το να υπάρχει ένα σχέδιο μάχης ή ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κτλ. δεν είναι το ίδιο το σχέδιο, αλλά η ύπαρξη του: Με τη γνώση ότι είμαστε προετοιμασμένοι, παραμένουμε ήρεμοι και αποτελεσματικοί – και “ετοιμοπόλεμοι”. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αγχωθείς όταν ξέρεις ακριβώς ποια είναι η δουλειά σου, και τι περιμένουν οι άλλοι από σένα.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.