Ανατομία ενός εγκλήματος (πολέμου)

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με ένα αποτρόπαιο και (σχεδόν) ξεχασμένο έγκλημα πολέμου, που διαπράχθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του B Παγκοσμίου. Όχι για να αναμασήσουμε τα γνωστά κλισέ “τι κακός που είναι ο πόλεμος, τι κακοί που είναι οι στρατιώτες, άτιμοι Γερμανοί” κτλ, αλλά για να πάρουμε κάποια σημαντικά μαθήματα από την ιστορία μας, και ίσως μια μέρα να σώσουμε τη ζωή μας σε ένα (όχι και τόσο απίθανο) σενάριο εισβολής στο σπίτι. Παραθέτουμε το σχετικό (εκπληκτικό) ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ για τα γεγονότα του 1943 στο Κομμένο Άρτας. Το φιλμάκι είναι γροθιά στο στομάχι και ομολογουμένως δεν θα το αντέξουν όλοι. Μας δίνει όμως τα παρακάτω σοβαρά μαθήματα:

 1. Ο εισβολέας δεν συμμερίζεται απαραίτητα τις πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Και δεν πρόκειται να μας σεβαστεί για αυτές.
 2. Μία εισβολή δεν αποσκοπεί πάντα σε οικονομικό όφελος. Μπορεί να έχει και άλλα, πολύ πιο σκοτεινά κίνητρα.
 3. Κανείς δεν μας εγγυάται πως ο διαρρήκτης / εχθρός / κακός δεν θα είναι και σαδιστής.
 4. Η μάζα σκέφτεται σαν μάζα.
 5. Ο “καλός” από τους κακούς, δηλαδή αυτός με την λιγότερο παθολογική ψυχολογία, απλά θα παρακολουθήσει τους σαδιστές και διεστραμένους συντρόφους του να παρεκτρέπονται χωρίς να παρέμβει. Είναι κανόνας.
 6. Μία ιερή στιγμή για μας (πχ. γάμος) μπορεί να μην έχει καμία αξία για κάποιον άλλον που απλά θα ακολουθήσει το σχέδιο του.
 7. Ο εισβολέας ενδέχεται να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών – κάτι κοινό σε πολλούς στρατούς και όχι μόνο.
 8. Δεν υπάρχει πιο ηλίθια λογική από το “θα κάτσω στο σπίτι άοπλος και ο άλλος θα δει την κατάσταση μου, θα τον πιάσει το φιλότιμο και θα φύγει”. Θα φύγει αφού κάνει πρώτα τη δουλειά του, αν δεν τον σταματήσουμε με βία! Αντίστοιχα ανόητο και το “θα μιλήσω ευγενικά, θα τους κεράσω κάτι και θα φύγουν”.
 9. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τη στόφα του αριστοκράτη – ιππότη – τζέντλεμαν – πολεμιστή για να σεβαστούν άμαχους και άοπλους. Ο οπλισμένος κακός βλέπει πάντα τον άοπλο σαν τον ευκολότερο στόχο.
 10. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο βιασμός είναι πάντα εντός της ημερήσιας διάταξης.

Συμπεράσματα

 • Κρατάμε όπλο/όπλα στο σπίτι
 • Όταν οι κακοί έχουν το πλεονέκτημα, φεύγουμε αν μπορούμε. Το συντομότερο δυνατόν!
 • Όταν εισβάλει κάποιος στο σπίτι ή την πόλη μας, εξ ορισμού δεν έχει φιλότιμο. Άρα δεν βασιζόμαστε σε αυτό!

 

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.