BAIKAL MP-153: Όπλο για όλες τις δουλειές – ΠΛΗΡΗΣ ΔΟΚΙΜΗ

BAIKAL MP-153: ΜΙΑ ΦΤΗΝΗ «ΦΩΛΑ» Ή Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Το όπλο με θήκη aftermarket

Το όπλο με θήκη aftermarket

Εισαγωγή
Πολλά έχουν ακουστεί για τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά εδώ και δεκαετίες. Η γενική άποψη γύρω από τα όπλα Baikal είναι ότι είναι αξιόπιστα, αλλά κάποιες φορές βαριά και παλαιομοδίτικα (πχ. με στενή διάμετρο κάνης κτλ.) Γνωστό είναι επίσης το σπαρτιάτικο φινίρισμα τους – δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική λανσαρίστηκαν και ως SPARTAN

Η σχέση μου με το όπλο
Η BAIKAL MP-153 SUPER MAGNUM με κάνη 66εκ. που παρουσιάζω εδώ τυχαίνει να είναι και το προσωπικό μου όπλο, οπότε θέλω να κάνω μια αναλυτική παρουσίαση και όχι μια επιφανειακή αναφορά… Είναι 7 χρόνια στη κατοχή μου και ζήσαμε αρκετά μαζί – γι’ αυτό πιστεύω ότι η άποψη μου θα βοηθήσει όσους το έχουν ή σκέφτονται να το αγοράσουν.

Η τιμή
Με τιμή γύρω στα 610 ευρώ ο υποψήφιος αγοραστής θα παραξενευτεί, βλέποντας το MP-153 σαν καλή αγορά, ή σαν ένα φτηνιάρικο όπλο προς αποφυγή. Στην πραγματικότητα είναι καραμπίνα με ατέλειες, με πολλαπλάσια όμως απόδοση σε σχέση με αυτό που υποδηλώνει η τιμή.

Τεχνική περιγραφή – τα βασικά

 • Το συγκεκριμένο MP-153 έχει συνθετικά κοντάκι και πάπια (ξυστός ή χειροφυλακτήρας), αρκετά εύρωστες κατασκευές που δεν παρουσιάζουν ραγίσματα ή σπασίματα.
 • Η βάση είναι από αεροπορικό αλουμίνιο, ενισχυμένη κατασκευή κι αυτή.
 • Η καραμπίνα είναι αερίων και το διαμέτρημα 12άρι.
 • Το κτηνώδες κλείστρο δίπλα στο αντίστοιχων διαστάσεων έμβολο αερίων

  Το κτηνώδες κλείστρο δίπλα στο αντίστοιχων διαστάσεων έμβολο αερίων

  Ο σωλήνας / αποθήκη φυσιγγίων, το κλείστρο, το έμβολο και η διπλή ράβδος ώσης που τα συνδέει είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι διαστάσεις τους είναι μεγάλες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κάτι που δείχνει πως το όπλο σχεδιάστηκε για απουσία εμπλοκών και μακροζωία, και όχι για ταχυβολία.

 • Η κάνη είναι κλασσικά από χρωμιομολυβδαινιούχο χάλυβα, χρωμιωμένη εσωτερικά αλλά με λεπτή εξωτερική «βαφή» που γεμίζει γρατζουνιές με το παραμικρό.
 • Το εργοστασιακό βάρος ανακοινώνεται στα 3,5Kg.

Τεχνικές λεπτομέρειες

 1. Η ονομαστική διάμετρος του αυλού της κάνης είναι τα 18,4mm, μια πολύ καλή διάσταση για όλα τα φυσίγγια, αφού κατά κανόνα δίνει σωστή συγκέντρωση και ταχύτητα χωρίς υπερβολικό λάκτισμα.
 2. Τα στοιχεία της κάνης είναι βαμμένα και όχι χτυπημένα, κάτι που αυξάνει την αντοχή του όπλου – μια έξυπνη λεπτομέρεια που δεν στοιχίζει και μέχρι τώρα δείχνει καλή αντοχή στο χρόνο. Η πίεση που αναγράφεται είναι τα 90MPa. Με δεδομένο ότι οι Ρώσοι αναφέρονται στη μέση πίεση χρήσης και όχι την πίεση δοκιμής της κάννης το MP-153 SUPER MAGNUM ρίχνει όλα τα τυποποιημένα 12άρια φυσίγγια της αγοράς, για όποια θαλάμη κι αν προορίζονται (70, 76 ή 89mm). Ακόμα και τα φυσίγγια με ένδειξη Pmax 1050BAR επιτρέπονται, σύμφωνα με το manual του όπλου.
 3. Το κλείστρο διαθέτει δύο εξολκείς.
 4. Ο μηχανισμός αερίων είναι συγκεντρωμένος στο εμπρός μέρος, καθώς το έμβολο και το ελατήριο είναι ομόκεντρα με το σωλήνα – αποθήκη.
 5. Η αεριζόμενη ρίγα είναι στενή στα 6mm.

Ελλείψεις

 • Οι φλάντζες αλλαγής κλίσης για το κοντάκι λάμπουν δια της απουσίας τους (ευτυχώς ταιριάζουν τέλεια αυτές από τα ARMSAN).
 • Tο σετ των τσοκ ήταν απαράδεκτο: Τρία μόνο τσοκάκια για χρήση με ατσάλινα σκάγια και ενδείξεις C, M, F (κύλινδρος, μισό και φούλ). Τα μέτρησα στα 18,6mm, 18,4mm και 18,1mm αντίστοιχα. Στην ουσία δηλαδή έχουμε ένα τσοκάκι «καμπάνα» διασποράς, έναν κύλινδρο και έναν σφικτό βελτιωμένο κύλινδρο.
 • Απαραίτητη λοιπόν κρίνεται η αγορά aftermarket τσοκ για τις μακρινές βολές, αλλά και για τις μεσαίες αποστάσεις, αφού λείπει το μισό, το βελτιωμένο μισό, το φουλ (και το έξτρα φουλ) για ένα πλήρες σετ. (Σημείωση: Προσωπικά χρησιμοποιώ έσω-έξω τσοκ της Trulock, που είναι αρκετά ποιοτικά, αλλά υπάρχουν πολλά καλά τσοκάκια και δεν θα προτείνω συγκεκριμένη εταιρεία.) Η αγορά επιπλέον τσοκ προσθέτει στο κόστος του όπλου, αφού στοιχίζουν 25 έως 200 ευρώ το καθένα! – Φυσικά η αγορά επιπλέον τσοκ κρίνεται απαραίτητη για τον κυνηγό και όχι για τον αμυνόμενο.
 • Το στόχαστρο είναι μεταλλικό, δηλαδή λιγότερο ευπαθές αλλά και λιγότερο ορατό. Ευτυχώς αυτό αλλάζει με πολύ λίγα χρήματα.

Φινίρισμα – Συναρμογή
Το σχήμα του MP-153 είναι αρκετά εύπεπτο. Η χαμηλή τιμή του όπλου φαίνεται στο ευπαθές «βάψιμο» της κάνης, αλλά και στην άσχημη (οπτικά, όχι στη λειτουργία) συναρμογή των μερών μεταξύ τους – ιδιαίτερα στο ταίριασμα της βάσης με την κάνη. Όπως και να το κάνουμε, είναι ένα φτηνό όπλο…

Σκαλίσματα και ζωγραφιές δεν υπάρχουν. Δεν σκοτώνουν αυτά όμως, αλλά ο σωστός συνδυασμός φυσιγγίου – τσοκ – κάννης. Αυτή είναι και η γενική φιλοσοφία της Baikal: Ουσία σε χαμηλή τιμή, μέσω της μαζικής παραγωγής και της παράλειψης ασήμαντων λεπτομερειών. Οι εκδόσεις με ξύλινα μέρη καλό είναι να αποφεύγονται – χρησιμοποιείται φτηνιάρικο ξύλο με άσχημα νερά και φρικτό φινίρισμα. Δεν πειράζει όμως, γιατί τα πλαστικά μέρη είναι ποιοτικά.

Συντήρηση – Ρύθμιση

 • Το όπλο έτοιμο για συντήρηση

  Το όπλο έτοιμο για συντήρηση

  Το MP-153 είναι όπλο που ρίχνει βρώμικο, αλλά όχι αλάδωτο. Έχω δει πολλές εμπλοκές σε τέτοια όπλα που ήταν αλάδωτα. Καλό είναι ο μηχανισμός να λαδώνεται με ένα λεπτό στρώμα λαδιού αυτοκινήτου – κάνει καλύτερη δουλειά στο συγκεκριμένο Baikal.

 • Ένας καθαρισμός ανά μερικές εκατοντάδες φυσίγγια επιβάλλεται, λογικό είναι! Πιο συχνά αν ρίχνουμε μονόβολα.
 • Απαιτείται στρώσιμο 100 φυσιγγίων για στρωτή λειτουργία, σύμφωνα με το manual. Για μένα όλα δούλευαν από την αρχή – φυσικά είχα καθαρίσει και λαδώσει εκ νέου το όπλο μόλις το πήρα.
 • Το κερί αυτοκινήτου προστατεύει ικανοποιητικά την φτηνή εξωτερική «βαφή» της κάνης.
 • Πέτρα του σκανδάλου και λόγος πολλών παραπόνων αποτελεί η ρύθμιση της βαλβίδας (με κλειδί που έρχεται με το όπλο) που ελέγχει την πίεση των αερίων στο έμβολο. Εργοστασιακά είναι ρυθμισμένη για 25 εώς 45 γραμμάρια σκάγια, και σπάνια χρειάζεται πείραγμα (ίσως στα 64 γραμμάρια των φυσιγγίων 89 χιλιοστών). Μερικά όπλα όμως δεν είναι καλά ρυθμισμένα από την αρχή, και χρειάζονται + ή – 1 στροφή για αποφυγή εμπλοκών. Πολλοί ιδιοκτήτες πούλησαν τα MP-153 τους για να μην «ασχοληθούν» κάνοντας μια στροφή στο παξιμάδι ρύθμισης… Τι να πει κανείς; There is one born every minute…
 • Κάποιοι λιμάρουν τις αιχμές της βάσης κοντά στο μοχλό όπλισης για να αποφύγουν τυχόν αμυχές στα δάκτυλα. Δεν είναι άσχημη ιδέα για έναν αρχάριο.

Μακροζωία – Αξιοπιστία
Χωρίς καμία αμφιβολία το δυνατό σημείο του όπλου. Πλήρης απουσία εμπλοκών και μακροζωία επιπέδου ναυαρχίδας των 2000 ευρώ. Πέρα από ότι το MP-153 είναι δημοφιλές στο αγώνισμα της πρακτικής σκοποβολής (υπάρχει και σε ειδική έκδοση για αυτό), θα ήθελα να αναφερθώ σε 3 διαφορετικά παραδείγματα που είναι αρκετά ενδεικτικά:
1. Το όπλο μου δεν είχε ΠΟΤΕ βλάβη ή εμπλοκή. Ποτέ, μετά από λίγες χιλιάδες φυσίγγια. Ούτε μία φορά, ούτε 1 φυσίγγι, έτσι, για δείγμα. Ρίχνω από σκοπευτικά των 24 γραμμαρίων μέχρι μονόβολα, μέχρι στιγμής τίποτα.
2. Κάποτε με μια παρέα πήραμε το όπλο μου παρτούζα (συγνώμη για την έκφραση, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως το τι κάναμε στο όπλο) και ρίξαμε κι εγώ δεν ξέρω πόσα μονόβολα. Όταν το όπλο ανοίχτηκε η ποσότητα μολύβδου που είχε συσσωρευτεί στο μηχανισμό έγδερνε τον χειροφυλακτήρα! Και το όπλο δούλευε κανονικά!
3. Μια παρέα Ιταλών αποφάσισε να βασανίσει μια MP-153, μέσω ενός τεστ 50000 βολών, στο οποίο το όπλο ψυχόταν με βούτηγμα στο νερό (!) και καθαριζόταν «στη χάση και στη φέξη»… Το όπλο δούλεψε σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής με μοναδική βλάβη ένα σπασμένο ελατήριο μετά από 15000 βολές, το οποίο αντικαταστάθηκε.

Σε πραγματικές συνθήκες

Κέντρο Βάρους Όπλου

Κέντρο Βάρους Όπλου

 • Το Baikal είναι εμπροσθοβαρές, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Όχι σε δυσάρεστο βαθμό, αλλά είναι κάτι που ο σκοπευτής πρέπει να συνηθίσει – καλό είναι να προτιμηθεί η κοντή κάνη των 66cm. Πάντως δεν θα τοποθετούσα βαρίδιο στο κοντάκι για καλύτερο ζύγισμα – κατά τη γνώμη μου το βάρος θα αυξανόταν δυσάρεστα.
 • Το βάρος στα 3,5Kg (που επιβεβαίωσα με δική μου ζυγαριά) είναι κανονικό για ένα SUPER MAGNUM – εδώ καταρρίπτεται ο μύθος των βαριών Baikal, αν και θεωρώ αρκετά βαριά για την κατηγορία της την απλή έκδοση MAGNUM, που έχει σχεδόν τα ίδια κιλά. Σίγουρα δεν μιλάμε για ιδανικές καταστάσεις για «περπατητό» κυνήγι.
 • Υπάρχει γενικά η αίσθηση του γερού και του ιδιαίτερα στιβαρού κατά τον χειρισμό της καραμπίνας.
 • Η σκανδάλη δεν έχει πολύ κοντή διαδρομή αλλά είναι εύκολη και ελαφριά στο τράβηγμα, κάτι ασύνηθες για φτηνό «χαμηλής ποιότητας» όπλο. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος βέβαια η χαμηλή ποιότητα δεν έχει σχέση με τη Baikal…
 • Η λαβή στο χειροφυλακτήρα είναι πολύ χοντρή για το μέσο χέρι, γιατί κουβαλάει μέσα της τον κτηνώδη μηχανισμό. Ένα βασικό μειονέκτημα του όπλου κατά τη γνώμη μου, αφού δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερου βάρους.
 • Παρά το βαρύ μηχανισμό η ταχυβολία είναι ικανοποιητική, χάρη στο σκληρό ελατήριο – το οποίο δυσκολεύει με τη σειρά του το άνοιγμα του κλείστρου. Μικρή λεπτομέρεια…
 • To κοντάκι έρχεται εύκολα στα μέτρα του σκοπευτή με φλάντζες από ARMSAN, όπως προαναφέρθηκε.
 • Όπως σε κάθε καραμπίνα αερίων, ο μηχανισμός είναι βρώμικος (φαίνεται πιο κάτω).
  Αξιόπιστος αλλά βρώμικος μηχανισμός αερίων

  Αξιόπιστος αλλά βρώμικος μηχανισμός αερίων

  Ευτυχώς λύνεται και καθαρίζεται αρκετά εύκολα.

 • Το λάκτισμα είναι εξαιρετικά αδύναμο χάρη στο μαλακό πέλμα και κυρίως το μελετημένο μηχανισμό αερίων, κάτι σωτήριο για τους αρχάριους χρήστες και ευχάριστο για τους πιο έμπειρους.
 • Η SUPER MAGNUM θαλάμη των 89mm είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν πολλά ατσάλινα σκάγια, αφού αυτά έχουν ιδιαίτερα μειωμένη ισχύ πυρός και χρειάζεται να βάζουμε τα πιο «ενισχυμένα». Είναι όμως δίκοπο μαχαίρι: Κανένα τέτοιο όπλο, όσο ακριβό κι αν είναι, δεν πετυχαίνει τις κατανομές σκαγιών που έχουν όπλα με κοντύτερες θαλάμες, όταν κάνουμε χρήση ελαφριών γομώσεων. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό, αν και δεν γίνεται ποτέ ευχάριστο.

Συμπέρασμα
Το συγκεκριμένο όπλο δεν βάζει υποψηφιότητα για καλύτερη καραμπίνα του κόσμου. Πώς θα μπορούσε με αυτή την τιμή άλλωστε; Είναι όμως κάτι ποιοτικό και αξιόπιστο, που με σωστή συντήρηση θα περάσει στο παιδί μας και ίσως στο εγγόνι μας. Προσωπικά δεν θα το πουλήσω ποτέ: Αν βρισκόμουν (σε ένα υποτιθέμενο σενάριο) μέσα σε ένα λασπόλακο, σε άμυνα για να σώσω τη ζωή μου, αυτή την καραμπίνα θα ήθελα να έχω στα χέρια μου. Και αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Ο αντικαταστάτης
Πρόσφατα βγήκε στην αγορά ο αντικαταστάτης, το MP-155: Ελαφρύτερο, πιο ζυγισμένο, με φλάντζες αλλαγής κλίσης κοντακίου και σύγχρονο σχεδιασμό έχει όλα τα προσόντα για να γίνει best seller. Δυστυχώς βγαίνει μόνο με ξύλινα μέρη προς το παρόν. Πιστεύω πως μια MAGNUM MP-155 με πλαστικά μέρη δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από όπλα πολλαπλάσιας τιμής… Είδωμεν.

ΥΓ.
Ναι, η θήκη στην 1η φωτογραφία είναι BERETTA! Είναι όμορφη και ποιοτική, οπότε η μισή ντροπή δική μου και η μισή δική τους… Εδώ θα μου επιτρέψετε μια συμβουλή: Δεν πρέπει να “κολλάμε” σε συγκεκριμένες εταιρείες. Πάντα αγοράζουμε ό,τι μας συμφέρει, όποτε μας συμφέρει – ένα από τα καλά της ελεύθερης αγοράς…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

BAIKAL MP-153: Όπλο για όλες τις δουλειές – ΠΛΗΡΗΣ ΔΟΚΙΜΗ — 60 Σχόλια

 1. Τα πρώτα τεστ που διαβάζω από πηγές του εξωτερικού για το ΜΡ-155 είναι ανησυχητικά. Φαίνεται ότι τα 155 δεν εξελίχθηκαν αρκετά πριν βγούν στην παραγωγή – καλό είναι να τα αποφύγουμε για 1 ή 2 χρόνια…

 2. ισως το καλυτερο site με πληρη δοκιμη που αφορα την baikal mp155 μεχρι τωρα.
  (δυστυχως στα Αγγλικα)
  http://www.pakguns.com/showthread.php?10763-Review-Baikal-MP-155-Autoloader-Shotgun

  Εχετε δικιο κυριε Ραξη για το εν λογο οπλο.
  Συμφωνα και με τον Συγγραφεα που εκανε το τεστ.
  καλο ειναι να το αποφευγουμε για μερικα χρονια
  τα σχολια που κανει στο τελος ειναι οτι δωσανε βαση μονο στην αφαιρεση βαρους
  και πουθενα αλλου καλο ειναι να προτιμανε το 153 που ειναι πανω απο 10 χρονια δοκιμαζμενο.

 3. Έτσι ακριβώς είναι. Ας πούμε απλά ότι θα αργήσω πολύ να αλλάξω το MP-153 μου…

 4. καλησπερα.
  ερωτηση: ξερεις καποιον τροπο ετσι ωστε οταν γεμιζουμε την αποθηκη να μη “κοβονται” δαχτυλα;
  επισης υπαρχει ουσιαστικος λογος για αγορα εσω-εξω τσοκ (μισο);.. ειναι αρκετα καλυτερο απο το εργοστασιακο? για σκοπευτηριο πχ skeet,trap
  ρωτω μιας κι εχεις το οπλο αν ξερεις
  ευχαριστω

  • Γεια σας κύριε Εμπενίζερ.

   1) Τα δάκτυλα δεν κόβονται από την αποθήκη αν δεν κάνουμε βιαστικές ή άτσαλες κινήσεις. Λίγη προπόνηση λύνει το πρόβλημα. Αν γεμίζουμε πάντα βιαστικά καλό είναι να φοράμε γάντια. Επίσης, αν το συγκεκριμένο όπλο έχει μια κοφτερή αιχμή που μας δημιουργεί πρόβλημα, τη λιμάρουμε ελαφρά – πάντα με προσοχή για να μην αλλοιώσουμε κάποιο κομμάτι του μηχανισμού.

   2) Για skeet μπορούμε να δουλέψουμε με τα εργοστασιακά (πολύ ανοικτά) τσοκ. Για οποιαδήποτε εφαρμογή επιβάλλει έντονη σύσφιξη πρέπει να έχουμε μεγάλο μήκος τσοκ (για καλύτερα αποτελέσματα). Τα στάνταρ εκατοστά της Baikal δεν είναι ό,τι καλύτερο – εκεί το μακρύτερο έσω – έξω δίνει τη λύση.

   3) Αναλυτικό άρθρο για συσφίξεις μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

   • ευχαριστω για την απαντηση.
    μπορεις να προτεινεις καποιο μαγαζι για τσοκ στην Αθηνα;
    (απο οικονομικης αποψης)

    • Κύριε Εμπενίζερ,

     Οποιοδήποτε σοβαρό κατάστημα κυνηγετικών όπλων / ειδών θα σας καλύψει στην Αθήνα – αρκεί να ξέρετε τι ακριβώς ψάχνετε.

     Τσοκάκια για το MP-153 βγάζουν οι Colonial, Trulock, Gemini κ.α. σοβαρές εταιρείες. Καλά και οικονομικά είναι, μεταξύ άλλων, τα Gemini.

     Κάντε μια σύντομη έρευνα αγοράς – σίγουρα θα βρείτε κάτι… Διαφορετικά, άλλος θα έχει το όνομα και άλλος τη χάρη!

     • ειμαι καινουριος και ψαχνομαι,
      βρηκα μερικα ενδιαφεροντα, ευχαριστω πολυ
      συνεχιστε τη καλη δουλεια

 5. καλημερα!
  ειμαι κι εγω κατοχος μιας baikal 153, δυστυχως ακομα δεν εχω κανει βολη.. (ντροπη..)
  Ομως προπονουμαι στην γεμιση-απογεμιση,εχω λυσει,καθαρισει το οπλο,και γενικα το προσεχω πολυ. Ομως ο κυριος σκρουτζ πιο πανω εχει ενα δικιο στο γεμισμα της αποθηκης. Καθε φορα αφηνω λιγο νυχι η δερμα γυρω και δεν βιαζομαι.. δοκιμασα διαφορες γωνιες αλλα τα ιδια..εχω λιγο χοντρα δακτυλα η αληθεια. τι μπορω να λιμαρω ωστε να μην σφαζομαι?
  Σας παρακολουθω,διαβασα ολα τα αρθρα με προσοχη και ομολογω οτι ειναι κατατοπιστικοτατα (και απαραιτητα) τουλαχιστον για μας τους ασχετους.. Ακομα κατι: μενω ηλιουπολη υπαρχει καπου σκοπευτηριο η σχολη καπου πιο κοντα απο το σχιστο? θα με ενδιεφεραν πολυ μαθηματα σκοποβολης
  Ευχαριστω για τον χρονο σας και για τις γνωσεις που μοιραζεστε μαζι μας!

  • Γεια σας,

   Πρέπει να βρείτε την αιχμή που σας κόβει και να τη λιμάρετε λίγο, αυτό είναι όλο.

   Για βολές πρέπει να πάτε άμεσα. Καλή η θεωρία, καλά και τα άρθρα αλλά στην πράξη θα φανεί το τι έχουμε καταλάβει και το τι μπορούμε να κάνουμε…

   Θα πρότεινα για αρχή να πάτε σε μεγάλο σκοπευτήριο, να δοκιμάσετε διάφορα αθλήματα και μετά αποφασίζετε. Sporting και πρακτική σκοποβολή είναι ιδανικά για αρχάριους. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος – αυτοί θα σας κατατοπίσουν περί αθλημάτων και σκοπευτηρίων.

   Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

 6. Γεια σας και παλι
  με αφορμη καποια τεχνικα χαρακτηριστικα μιας μαρκας οπλων που τονιζε οτι η δικη τους εχει ενα συστημα που “αναγνωριζει” τι τυπος φυσιγγι υπαρχει στην θαλαμη (απλο ή magnum),
  ηθελα να ρωτησω αν μια απλη καραμπινα, οπως η baikal μου, μπορει να εχει διαφορετικα φυσιγγια στην αποθηκη και να κανει βολες, χωρις προβληματα οπλισης ή απορριψης καλυκα. Αυτο, αν ισχυει, αφορα και τα διαφορετικου γεμισματος φυσιγγια ( birdshot,backshot) ή μονο το μηκος του καλυκα?
  Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στη Remington Versa Max, η οποία έχει μηχανισμό τύπου Benelli M4, επανασχεδιασμένο και βελτιωμένο.

   Η Baikal MP-153 δεν είναι καθόλου “απλή”: Έχει ρυθμιζόμενη βαλβίδα αερίων, η οποία προσφέρει και ένα εύρος αυτορύθμισης της τάξης των 20 γραμμαρίων (γόμωσης), σύμφωνα με το manual – ρίχνοντας από περίπου 25g μέχρι 45g γόμωσης χωρίς να πειραχτεί η βαλβίδα…

   Ναι λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ΠΟΛΥ διαφορετικά φυσίγγια στην αποθήκη στο συγκεκριμένο όπλο, αρκεί να αποφύγουμε τις υπερβολές στην επιλογή μας.

 7. Κυριε Ραξη,καλησπερα
  Ελπιζω να μην σας κουραζω με τις αποριες μου καθε λιγο,ομως αισθανομαι οτι βρηκα ενα ειδος επικοινωνιας που μου αρεσε παντα: λιγα λογια,μεσα στο θεμα και κυριως χωρις ξερολίες και κομπασμους.. Κατι που συνηθιζεται κατα κορον στα διαφορα site.. Η ερωτηση ειναι αν υπαρχει τροπος να μεγαλωσω το λεβιεδακι οπλισης του κλειστρου. Οπως εχω αναφερει εχω μεγαλα χερια και ομολογω οτι θα με βολευε κατι λιγο μεγαλυτερο. Καποια ιδεα? Και κατι ακομα, ο μηχανισμος των αεριων ειχει,συμφωνα με το manual του οπλου καποια σημαδια ρυθμισης,στις εγκοπες μπροστα,τα οποια δεν μπορω να τα δω πανω του. Τι κοιταω λαθος?
  Ευχαριστω πολυ

  • Γεια χαρά,

   Για αρχή, πάντα χαιρόμαστε να απαντάμε σε απορίες! Αλλά εμείς νομίζαμε ότι μιλούσαμε πολύ και όχι λίγο, χε χε χε…

   Για το Baikal μπορείτε να βρείτε μεγαλύτερο μοχλό όπλισης από εξειδικευμένους οπλουργούς ΚΑΙ στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, μπορεί να γίνει μετατροπή στον εργοστασιακό μοχλό κολλώντας εξωτερικά ένα κομμάτι ανοξείδωτου σωλήνα χάλυβα στις επιθυμητές διαστάσεις – προτιμήστε ηλεκτροκόλληση τύπου TIG. Εύκολη δουλειά για οποιοδήποτε σοβαρό μηχανουργείο ή οπλουργό.

   Σημάδια ρύθμισης είναι κάτι χρυσοκίτρινες γραμμούλες παράλληλες με το παξιμάδι ρύθμισης της βαλβίδας, οι οποίες απλά δείχνουν την αρχική εργοστασιακή θέση του παξιμαδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Μην κάνετε καμία ρύθμιση αν το όπλο δεν παρουσιάζει εμπλοκές. IF IT AIN’T BROKE, DON’T FIX IT!

   Ελπίζω να βοήθησα.

   ΥΓ. Είναι αντιεπαγγελματικό να προτείνω συγκεκριμένο οπλουργείο για μια τόσο απλή εργασία…

 8. Δεν θα τολμουσα να κανω την οποιαδηποτε ρυθμιση,χωρις σημειο αναφορας (μπρρρ..) Περιεργως ομως εξακολουθω να μην βλεπω καποιο σημαδι.. Ας ειναι ομως, θα κανω εγω καποιο σημαδακι. Οσο για την προταση οπλουργειου,σας βεβαιωνω οτι ειμαι διακριτικος και καθολου μαρτυριαρης.. Να ειστε καλα!

  • Οποιοδήποτε οπλουργείο στην περιοχή σας θα σας καλύψει – προτιμήστε το, είναι πολύ απλή δουλειά για να αξίζει να “γράψετε” πολλά χιλιόμετρα…

   Και μια και θα δείτε οπλουργό, καλό θα είναι να φέρει και το κοντάκι στα μέτρα σας (αν είναι πλαστικό, βολεύουν οι φλάντζες από Armsan, όπως έχω προαναφέρει).

 9. Καλημερα σας και παλι
  Μια και εχουμε καιρο να τα πουμε,ειπα να σας ενοχλησω λιγο ακομα.. το σ/κ που μας περασε καταφερα και πηγα για σκοποβολη. (επι τη ευκαιρια εφτιαξα και το μοχλο οπλισης,ολα καλα!!)Η ερωτηση: η εισοδος των φυσιγγιων στην αποθηκη ειναι “σκληρη”.Δεν ειχα δωσει σημασια,νομιζα οτι ηταν φυσιολογικο για καραμπινα,μεχρι που δοκιμασα και την Berreta του αδερφου. Εψαξα στο διαδικτυο και ανακαλυψα ενα τυπο,Ρωσο,που κανοντας επειδειξη γρηγορης επαναγεμισης,εβαζε τα φυσιγγια με χαρακτηριστικη ευκολια.Προσεξα οτι ειχε αλλαξει σκανδαλη,αλλα δεν ξερω αν εχει να κανει κατι αυτο.. Εβγαλα την ταπιτσα της αποθηκης,την ελεγξα,καθαρισα την αποθηκη,αλλα ματαια.. Υπαρχει καποιος τροπος να το βελτιωσω?
  Ευχαριστω πολυ

 10. Ναι, καλό εσωτερικό καθάρισμα στην αποθήκη, επαναλίπανση και πολλές – πολλές βολές για να γίνει σωστή λείανση σε όλα τα μέρη…

  Τα Baikal έρχονται γεμάτα cosmoline (Ένα γρασσοειδές κερί… ή μήπως κεροειδές γράσσο; Μπερδεύομαι!) και γι’αυτό θέλουν πάντα καθάρισμα.

  Κάθε όπλο οπλίζει με διαφορετική ευκολία. Το MP-153 βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν θέλετε κάτι ζόρικο δοκιμάστε άστρωτο Benelli M2.

  Beretta, Mossberg (και όχι μόνο) γεμίζουν απολαυστικά εύκολα, αν και το speed loading της Browning είναι το πιο ενδιαφέρον!

  ΥΓ. Φυσικά δεν ενοχλείτε καθόλου – το αντίθετο.

 11. Γεια σας.Πολύ ωραίο το άρθρο και όλες οι απόψεις που αναφέρονται.Θα ήθελα απλά να αναφέρω κάποια πράγματα και εγώ σχετικά με το MP-153 ως κάτοχος (έκδοση magnum συνθετική 71 cm)μήπως τυχόν και βοηθήσω κάποιους για μελλοντική αγορά.Ασχολούμαι κυρίως με την πρακτική σκοποβολή και έτσι αγόρασα το όπλο επηρεαζόμενους από άλλους για 3 κυρίως λόγους:α)τη χαμηλή του τιμή β)την δυνατότητα τοποθέτησης προέκτασης αποθήκης (το όπλο γίνεται κανόνι,σοβαρό πλεονέκτημα για την σκοποβολή καθόσον σπανίζουν τα όπλα που δέχονται προέκταση τουλάχιστον στην Ελλάδα,αλλά προσοχή ΟΧΙ στο κυνήγι γιατί μας βλέπω τροχάδην στην αντιτρομοκρατική!)γ)την θεωρητική του αξιοπιστία. Ρίχνοντας έως τώρα όλων των ειδών τα φυσίγγια με αρχική επιλογή τσόκ για ατσάλινα έχω παρατηρήσει τα εξής όσον αφορά τη γενική κατάσταση του όπλου:παραβλέπω το φινίρισμα διότι αν κάποιος το έχει ως βασικό παράγοντα για αγορά όπλου θα το απορρίψει μεμιάς.Δεν συγκρίνω το φινίρισμα -γενική εμφάνιση με το Berreta AL 390 Silver Mallard που επίσης διαθέτω ως οικογενειακό κειμήλιο, παρόλο που έχει φτάσει κοντά τα 25 χρόνια. Όσον αφορά τα σκοπευτικά του θεωρώ μονόδρομο την τοποθέτηση σκοπευτικού τύπου οπτικής ίνας(χρώματος πράσινου ή κόκκινου). Εκτός ότι το όπλο αλλάζει εμφανισιακά προσωπικά με βοήθησε και στη σκόπευση.Όσον αφορά το μοχλό όπλισης τον άλλαξα και αυτόν με αγορά από τον Αράπκουλε αντίστοιχο του Μ4 με τιμή στα 20 ευρώ περίπου. Τώρα θα μου πείτε εδώ δεν έχουν όπλα των 2000 ευρώ τέτοιο μοχλό περίμενες να έχει αυτό των 500 περίπου;Προσωπική μου γνώμη αξίζει να το βάλλετε και όχι μόνο για την εμφάνιση αλλά και τη ευχέρεια που προσφέρει στο όπλο.Το έχω βάλλει επίσης στο Berreta.Μπορεί κάποιος φυσικά να το κάνει και σε τορναδόρο ή κάποιον άλλο οπλουργό με ενδεχόμενο μειωμένο κόστος.Όσον αφορά το βάρος του όπλου είμαι υπέρ.Το όπλο σταθερότατο ακόμα και σε βολή φυσιγγίου magnum.Υπόψιν το δικό μου είναι επιπλέον εμπροσθοβαρές λόγω και της επιπλέον προέκτασης.Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε ούτε στο περπατητό κυνήγι όπως αρέσκονται να λένε ορισμένοι.Δεν θα πάθουμε και κάτι με 300 ή 400 γραμμάρια επιπλέον στα χεράκια μας!Όσον αφορά τη βρωμιά του όπλου μετά τη βολή εδώ του βγάζω κόκκινη κάρτα:ρίχνοντας έναν ελάχιστο αριθμό φυσιγγίων έως 50 περίπου από 24-34γρ.θέλεις τουλάχιστον 2 φανελάκια άσπρα αθλητικά να το καθαρίσεις.Απίστευτη βρωμιά.Όσον αφορά τη γέμιση του όπλου όντως δυσκολεύει ενευριστικά.Δεν ξέρω αν με λείανση της γλώσσας βελτιώνεται,αλλά εγώ έλυσα εν μέρει το πρόβλημα ως εξής:τοποθετώτώ το φυσίγγι στην είσοδο της αποθήκης και το πιέζω απότομα. Όσες φορές δοκίμασα να το βάλλω σιγά σιγά χρειάστηκε να βάλλω αρκετή δύναμη.Το πάχος της πάπιας ουδέποτε με ενόχλησε αν και γλιστράει αρκετά.Άψογο το έχει κάνει η Α400, το χέρι σου κολλάει και στην πάπια και στη χειρολαβή του κοντακίου.Το τελευταίο που με ενόχλησε είναι η ρύθμιση του συστήματος αερίων καθόσον ουκ ολίγες φορές δεν απέρριψε κάλυκες 24 και 28 γρ ενώ βρισκόμουν σε διαδικασία βολής πολλαπλών στόχων.Όπως προαναφέρθηκε και από τον γράφοντα το άρθρο προχώρησα στη ρύθμιση για ελαφρύτερες γομώσεις αλλά είμαι επιφυλακτικός αν χρειαστεί να βάλλω με διαφορετικές γομώσεις στη διάρκεια της βολής (θα απορρίψει κάλυκες πχ σέμι magnum;Όσον αφορά εάν θα αγόραζα το συγκεκριμένο όπλο τώρα;Μάλλον θα το ξανασκεφτόμουν. Ευχαριστώ για την ανοχή σας και ελπίζω να βοήθησα κατ’ελάχιστο.Προσωπικά συγχαρητήρια και στον Κο Ραξή διότι όντως και εγώ έμαθα πράγματα για τα λειόκανα και γενικά περί όπλων που ούτε τα φανταζόμουν.

  • κύριε Ασπιώτη υπάρχει σκοπευτήριο για πρακτική σκοποβολή με καραμπίνα στην Ελλάδα;;;
   με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απο τα δισκάκια!

   • Βεβαίως και υπάρχει! Η πρακτική σκοποβολή με λειόκαννο είναι φανταστικό χόμπυ, αλλά μην νομίζετε ότι έχει μεγάλη σχέση με την αμυντική σκοποβολή…

    Εκεί τα δισκάκια του σκητ και του σπόρτινγκ οξύνουν περισσότερο τα αντανακλαστικά, αλλά και τις ικανότητες εμπλοκής με κινούμενο στόχο.

     • Υπάρχουν πολλά! Στη Θεσ/κη είναι ίσως το πιο ονομαστό στη Β. Ελλάδα…

    • ισως αλλα η πρακτικη σκοποβολη σε μαθαινει να γεμιζεις πιο γρηγορα και σωστα, να κινεισαι σωστα στο χωρα.. συνδεεται πιο αμεσα με την αυτοαμυνα γενικα..
     μπορειτε να γινετε λιγο πιο συγκεκριμενος για σκοπευτηριο/συλλογο, ξερετε για Αθηνα που εχει πρακτικη σκοποβολη;;

   • Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με δισκάκια.Από ομάδα της Αλεξανδρούπολης είχαν φτιαχτεί μικροί μεταλλικοί στόχοι(άθραυστοι από ειδικό μέταλλο για να μη σπάνε κάθε φορά,τετράγωνοι ή κυκλικοί) και πηγαίναμε σε πεδίο βολής του στρατού σε κατάλληλες ώρες.Βέβαια η ομάδα είχε πάρει και τη σχετική έγγραφη άδεια από τη Μεραρχία.Συνεχίζοντας, με οδηγίες του επικεφαλής τοποθετούσαμε τους στόχους σε διαφορετικές θέσεις και αποστάσεις ανάλογα με το κάθε σενάριο. Εν συνεχεία βάζαμε εμπόδια(διάφορες εικονικές θέσεις μάχης για να καταλάβεις) από παλιά ελαστικά και ξεκινούσε ο καθένας με το χρονόμετρο έτσι ώστε να ρίξει τους στόχους στο συντομότερο δυνατό χρόνο,με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και με συγκεκριμένο αριθμό φυσιγγίων.Όπλο το οποίο χρησιμοποιείς, μη σκέφτεσαι κάτι άλλο εκτός από καραμπίνα με φουλ αποθήκη. Φαντάσου κάτι από πυρ και κίνηση αν έχεις κάνει στρατό.Εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδια δέρον (είμαι στρατιωτικός για λίγο καιρό ακόμη και το θεωρούσα ανέκαθεν υποχρέωσή μου να γνωρίζω αρκετά από ασφαλή οπλοχρησία και οπλομηχανική), ανταλλάσσουμε ιδέες με άλλους, δοκιμάζουμε διαφορετικά όπλα, φυσίγγια,ξεφεύγουμε λίγο από το καθημερινό άγχος και το κυριότερο είμαστε σε ένα πεδίο βολής αρκετά κοντά στην πόλη ασφαλές και χωρίς κανένας να μας ζαλίζει ….Μπορείς αν ψάξεις λίγο στο you tube να βρεις τέτοια βιντεάκια και νομίζω θα το βρεις αρκετά ενδιαφέρον.Αν ασχολείσαι αποκλειστικά με κυνήγι τότε εκτιμώ ότι θα πρέπει να ασχοληθείς πιο πολύ με δισκάκια.Τώρα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και είμαι και εγώ σε αναζήτηση με φίλο, σχετικού συλλόγου και πεδίου βολής γιατί πραγματικά μου λείπει το ΠΒ Αλεξ/πολης αν και ανεβαίνω ελάχιστες φορές λόγω …ξέρεις την κατάσταση που επικρατεί με τα οικονομικά μας.Γενικώς το άθλημα έχει γίνει ΔΥΣΤΥΧΩΣ για λίγους. Όπως έχει αναφέρει σε πολλά του άρθρα και ο αξιότιμος Κος Ραξής, από πλευράς αθλήματος-οπλοκατοχής-σοβαρών οπλοτεχνικών -καταστημάτων όπλων κλπ είμαστε μπανανία!!Προσωπικά θα έλεγα Παπούα-Νέα Γουινέα και το λέω εξ’ ιδίας πείρας μετά και από απάντηση που πήρα από αντιπροσωπεία ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΡΚΑΣ όπλων όταν ζήτησα λεπτομέρεια για όπλο την οποία οι ίδιοι την αναφέρουν στο εγχειρίδιο του μοντέλου τους.Ζητώ ταπεινά συγνώμη που σας κούρασα και ελπίζω να σας βοήθησα έστω και λίγο.

    • εγω ειμαι 22 και φοιτητης, οποτε καταλαβαινεις λεφτα -γιοκ-, εχω ασχοληθει ελαχιστα με δισκακια (ουτε καν 200 φυσιγγια, μεσα σε 2 χρονια) αλλα θελω να ασχοληθω περισσοτερο με την πρακτικη σκοποβολη..
     εχω κ αποθηκη +5 για τη baikal στην ακρη -καταλαβαινεις- και δεν εχω βρει σκοπευτηριο για πρακτικη. εχω δει αρκετα βιντεο στο youtube (ipsc shotgun) και ειναι πωρωση.. το κυνηγι ειναι ενα μακρινο ονειρο για μενα προς το παρων, αδειες-βενζινες αστα να πανε…
     ευχαριστω για την απαντηση,
     μια παρακληση, αν ξερει καποιος τι υπαρχει απο πρακτικη σε Αθηνα ας γραψει.

     • Μεχρι σημερα δεν ηξερα οτι υπαρχει τετοιο αθλημα.. Ειναι θαυμασιο και το βρισκω εξαιρετικα ενδιαφερον. Απο οτι ειδα προχειρα, η ομοσπονδια εχει τον ελεγχο και τα αθληματα διοργανωνονται απο εκεινους. Το πιο κοντινο μερος απο Αθηνα ειναι Πατρα και Κορινθος. Λεπτομερειες πιστευω οτι θα ξερουν περισσοτερες στα γραφεια της ΣΚΟΕ.

 12. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το σχόλιο σας, σίγουρα κάποιοι το βρήκαν ήδη χρήσιμο. Στο θέμα μας τώρα:

  Και το MP-153 μια χαρά είναι στο περπατητό κυνήγι, μέχρι να δοκιμάσουμε κάτι μισό κιλό ελαφρύτερο σε μια δύσβατη διαδρομή 15 χιλιομέτρων… Εκεί μεγάλη διαφορά κάνει και ο ποιοτικός από τον φτηνό αορτήρα.

  Το εμπροσθοβαρές χαρακτηριστικό καθιστά το όπλο αρκετά δύσχρηστο στο τραπ και το σκητ, ακόμα κι αν θέλουμε να ασχοληθούμε ερασιτεχνικά με αυτά. Το αυτό ισχύει και για τους “πουλάδες” κυνηγούς.

  Τα MP-153 που δοκιμάσαμε ήταν όλα στρωμένα και λαδωμένα – γέμιζαν αρκετά εύκολα. Επίσης δεν χρειάζονταν ποτέ ρύθμιση στη βαλβίδα, από τα 25 μέχρι τα 45 γραμμάρια. Προτιμήστε καλό λάδι κινητήρα αυτοκινήτου από τα σπρέι “όπλων” (λεπτού ορυκτέλαιου), το οποίο γίνεται αμέσως…καπνός, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

  Το δικό μας MP-153 SuperMagnum είναι και σήμερα άριστη αγορά και θα το (ξανά)αγοράζαμε, αλλά κακά τα ψέμματα: Όποιοι έχουν να διαθέσουν 1000+ ευρώ για ένα λειόκαννο, καλό είναι να κοιτάξουν αλλού – ο νοών νοείτο…

 13. Καλημερα! Σιγουρα το βρηκαν χρησιμο,πρωτος εγω.. εχω ηδη βαλει την προεκταση και το σκοπευτρο,μεγαλη διαφορα τουλαχιστον για την δικη μου μικρη εμπειρια.Οσο για την εισοδο των φυσιγγιων,ακολουθησα την συμβουλη του Κου Ραξη γι σχολαστικο καθαρισμα αλλα τολμησα και κατι ακομα΄απο την πισω μερια στο λαμακι που συγκρατει τα φυσιγγια μεσα στην αποθηκη,υπαρχει μια “γωνια”που κανει πιο δυσκολη την εισοδο του γιατι πρεπει,το φυσιγγι,να το σπρωξει κατω πρωτα και λογω σκληρου ελατηριου,δυσκολευει περισσοτερο. Λιμαρα προσεκτικα την γωνιτσα αυτη και ειδα διαφορα. Δεν ειναι νευραλγικο το σημειο,ουτε χαλαει την μηχανικη αντοχη του εξαρτηματος. Το λείανα με 500αρι γυαλοχαρτο καθως και την εισοδο της αποθηκης και βελτιωθηκε ακομα περισσοτερο η ευκολια γεμισματος,χωρις βεβαια να σημαινει οτι εγινε και αφρος.Απλα βελτιωθηκε. Πιστευω οτι με τις επαναληψεις,σιγα-σιγα λειαινεται το ιδιο σημειο, αν κρινω και απο τα σημαδια που ειχε,οποτε εγω επισπευσα την διαδικασια. Την ιδια τακτικη ακολουθησα και στις ραμπες του κλειστρου,οπου εγινε πιο απαλο στην λειτουργια του και σταματησε να βγαζει ρινισματα μεταλλου.. Ουτε εμενα με ενοχλει το παχος της παπιας αλλα θα συμφωνησω οτι γλυστραει λιγο. Θα ψαξω καποιο αντιολισθητικο αυτοκολλητο να βαλω μαλλον οποτε θα λυθει κι αυτο. Ουτε εμενα εκανε καποιο θεμα σε απορριψη καλυκα,μαλλον ειναι αυτο που ειχε πει ο Κος Ραξης,οτι ορισμενα οπλα ερχονται αρρυθμιστα απο το εργοστασιο και θελουν μια μικρη ρυθμιση απο το χρηστη. Κατα τα αλλα ουτε εγω θα αγοραζα αλλο οπλο,ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Οσον αφορα μετα το λαδωμα,τηρουμενων των αναλογιων και χρησιμοποιωντας λαδι αυτοκινητου,στον καθαρισμο,μπορουμε να χρησιμοποιησουμε βενζινη? μιλαω για τα εξαρτηματα κλειστρου-σκανδαλης

 14. Για αρχή χαίρομαι να διαβάζω σχόλια όπως το παραπάνω.

  Δεν διαφωνώ με μερικές προσεκτικές λειάνσεις στο μηχανισμό ενός φτηνού όπλου – οι οποίες θα γίνουν και με τη χρήση κάποια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε…

  Το καλό λάδι αυτοκινήτου περιέχει και καθαριστικά πρόσθετα – ένα πέρασμα με πανάκι πολλές φορές αρκεί για καθάρισμα, μετά μας μένει μόνο η επαναλίπανση. Βρίσκω τη χρήση βενζίνης υπερβολική και εξαιρετικά ανθυγιεινή! Το βενζόλιο (καρκίνος του πνεύμονα) καραδοκεί.

  Ο μηχανισμός σκανδάλης καθαρίζεται ωραιότατα με σπρέι λαδιού όπλου και μια παλιά οδοντόβουρτσα…

 15. Γεια σας.Αυτό που παρέλειψα να αναφέρω είναι για τους ενδιαφερόμενους, ότι το MP-153 έχει στα συν την πολύ εύκολη αφαίρεση-επανατοποθέτηση του μειωτήρα. Αν συγκρίνω πχ με την 390 που χρειάζεται “χειρουργική επέμβαση” για την παραπάνω εργασία.Αχ κύριε Ραξή τι τα θέλατε τα άρθρα σας για την Μ4,με “καταστρέψατε”, είμαι προ των πυλών για την αγορά της Ιταλίδας.

 16. γεια σου φιλτατε ραξη καταρχας συνχαρητηρια γ τ SITE ειμαι αρχαριοσ κ μετα απο πολυ ψαξιμο κ μελετη στο SITE σου αποφασησα να κλισω προς baikal mp153 super mag δυστιχος ο φιλος μ που σιζειταγαμε κ ειχε καπια γνωση απο οπλα πεθανε κ μαλιστα σκευτομασταν να παρουμε τ ιδιο οπλο θ ειθελα τ συμβουλη σου ος προσ τ αγορα να κανω να κλισω στο baikal η αν τ καταφερω κομματι δυσκολο να παρω bennelim4;η κατι παρομιο΄;βασικα τ θελω γ αυτοαμυνα κ σκοποβολη αντε κ για κανα κυνιγη οπως σου ειπα ειμαι αρχαριοσ θα μ φανη βουνο η συντιριση συγκεκριμενου; κ αν ξερης να μ πεισ π μπωρο να παω ν μ δειξουν τ οπλο απο τ αρχη πως λυνετε μεχρη πως τ συντιρουμε θα αναμενω απαντιση ευχαριστω

 17. Για την συγκεκριμενη Benelli ομολογω οτι θα το εκανα το ατοπημα.. ατιμη κριση..

 18. γεια σας κ παλη κε ραξη ισος κουραζω η φανον καπος χαζεσ η αποοριεσ μου λιοπον πηγα στο οπλοπωλειο ρωτησα γ τ baiksl super mag μ ειπε οτι γ τη δουλεια π τ θελω τ σουπερ μαγκνουμ ειναι υπερβολη,,,τ εχετε να μ πειτε εχη καπια αλη διαφορα εκτοσ απο τ θαλαμη σε καπιο αλλο θεμα απο τ απλο΄; κ κατι ακομα τα αδρανειας π αναφερετε υπαρχη θεμα αν κανω βολη απο τον υσχιο να μην πυροβολιση υγ μ προτεινε κ αδρανειας τ μ2 δεν τ συγρινω εχω διαβαση κ τ αρθρο ,,,γ τ μηκοσ τησ κανησ τ μ προτεινετε΄τ αδρανειασυπαρχη στα 51 κ στα 61 θα αναμενω απαντιση ευχαρτω κ συγνωμη αν σας ζαλισω απλα δεν γνωριζω κ μεσα απο εσασ εχω μαθη καπια πραματακια να στε καλα κ συνεχειστε την υπεροχη δουλεια που κανετε

  • Δεν μας ζαλίζετε καθόλου. Στο θέμα μας τώρα:
   Η super magnum ΜΡ-153 έχει το πλεονέκτημα στις νομοθεσίες που έρχονται, ιδιαίτερα στο κυνήγι υδροβίων – διαβάστε το σχετικό άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
   http://www.amynastospiti.gr/erxetai-allagi-sta-pyromaxika/

   Το πώς προέκυψε το super magnum το έχουμε αναλύσει ήδη:
   http://www.amynastospiti.gr/super-magnum/

   Αν το κυνήγι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου, μια χαρά είναι και η magnum έκδοση, αν και είναι πολύ βαριά για να ρίχνει μόνο μάγκνουμ φυσίγγια.

   Τα αδρανείας, αν και δεν έχουν εμπλοκές λόγω βρώμικου μηχανισμού (αφού δεν λερώνουν τον δικό τους με κατάλοιπά καύσης) είναι αρκετά πιο ευαίσθητα στην σωστή επώμιση, αλλά και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν προέκυψε τυχαία ο διεθνής όρος “Benelli Click” (το κλικ που κάνουν τα Benelli όταν δεν γίνεται εκπυρσοκρότηση…)

   Για το μήκος κάννης έχουμε κάνει αναλυτικό άρθρο:
   http://www.amynastospiti.gr/ti-mikos-kai-ti-diametro-avlou-kannis-na-dialekso/

   Σας εύχομαι καλό διάβασμα!

   Έχουμε δοκιμάσει αρκετά αδρανείας και μας άρεσαν πολύ – στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα αερίων είχαν το πλεονέκτημα όμως. Περί όρέξεως ουδείς λόγος βέβαια!

 19. γεια σας κ παλι φιλτατε ραξη τελεικα αγωρασα τ baikal μαγκνουμ 66 αρα κανη,εχω αποριες κ συγνωμη αν γινω βαρετος αν θελετε τ διαγραφετε τ μνμα η τιμη του πλεον ειναι στα 450ε απορια 1 οταν λετε να λιπαινουμε τ οπλο μ λαδι αυτοκινητου σε πια μερη;; 2 τ εμβολο αεριων ειχατε πη δεν τ πειραζουμε μπωρο να ριξω buckshot k ν εχω κ διαφορετικα ειδη φυσσιγκιων μεσα;3 το εχω στα χερια μου αλλα δεν ξερω που μ πανε τα 4 που λεμε κ στο χωριο μ που θα μπωρουσα να μ τ δειξουν τ οπλο πωσ λυνετε καθαριζετε κλπ 4 μπωρο να βαλω εκεπαιδευτικα φυσσιγκια γεμιση απογεμιση γ προπονιση οταν τ μαθω..αυτα προς τ παρων κ ευχαριστω τ επομενη φορα θα επανελθω μ τησ εντυπωσησς μου απο τησ βολεσ να ειστε παντα καλα συνεχειστε τ καλη προσπαθεια

 20. υγ ειμαι κ ξεχασιαρησ τα τσοκ π ειχε μεσα ειναι 3 αλλα τ ενα ειταν ειδη τοποθετημενο κ φενετε εξω απο την κανη με σημανση f ετσι πρεπη να ειναι η δε πρεπη ν φενετε τ τσοκ;

 21. Γεια σας.
  Θα σας παρακαλέσω θερμά να αποφύγετε τις συντομογραφίες. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να χάσει τα μάτια του και να σπάει το μυαλό του για να διαβάσει το site μας – το σχόλιο σας μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλούς, και πρέπει να μπορούν να το διαβάζουν ΟΛΟΙ. Ευχαριστώ.

  Στο θέμα μας τώρα:
  1) Το λάδι λιπαίνει όλα τα κινούμενα μέρη του όπλου (έμβολο, ράβδος ώσης, κλείστρο κτλ.)

  2) Τι να πειράξουμε στο έμβολο; Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το manual.

  3) Για τα είδη φυσιγγίων διαβάστε τα πιο πάνω σχόλια.

  4) Το όπλο έπρεπε να σας το είχε δείξει ο οπλοπώλης σας (λύσιμο – δέσιμο). Το σκοπευτήριο θα σας μάθει τα υπόλοιπα…

  5)Για τα τσοκ έχουμε κάνει αναλυτικό αφιέρωμα:

  http://www.amynastospiti.gr/tsok-i-sysfiksi-leiokannou-oplou-mageia-i-epistimi-meros-a/

  http://www.amynastospiti.gr/tsok-i-sysfiksi-leiokannou-oplou-mageia-i-epistimi-meros-v/

 22. Γεια σας κε Ραξη εντυπωσης μου απο το baikal 153 super magnum το οπλο οντος ειναι εμπροσθοβαρες αλλα κανενα προβλημα θεμα συνηθειας. κανω πρπονιση γεμιση απογεμιση στο γεμισμα θα το πω κ εγω οντος δυσκολευη και ειναι λιγακι αιχμηρο,ακομα δεν εχω ριξη για να σας πω πος μου φανεικε λοιπον μια μια απορια το οπλο τ εχω καθαριση λαδωση κ με λαδι αυτοκινητου το αφηνω επανο η τ σκουπιζω μετα;;;;;;ευχαριστω να ειστε παντα καλα και συνεχειστε την καλη προσπαθεια που κανετε !!!

  • Γεια σας.

   Ο μηχανισμός του όπλου πρέπει να λιπαίνεται με ένα πολύ λεπτό στρώμα λαδιού. Αν κάπου μας πέσει παραπάνω λάδι λοιπόν, το σκουπίζουμε. Όπλο είναι, όχι διεφθαρμένος δημόσιος υπάλληλος…

   • Γεια σας κε Ραξη .
    Ειμαι και εγώ ένας ακόμη ευτυχής κάτοχος του MP-153 magnum . Με την ευκαιρια που βρήκα το site , θα ήθελα να σας παρακαλέσω (για να λυθούν οι απορίες πολλών) να κανετε ένα αναλυτικό , βήμα προς βήμα αφιέρωμα (οδηγείες-φωτο-βίντεο) στον σωστό και οικονομικό (μην ξεχνάμε την κρίση) τρόπο , καθαρισμού-λίπανσης-συντήρησης του λειόκανου και ειδικότερα του MP-153 . Στα οπλοπωλεία σου δείχνουν μόνο το λύσε-δέσε του όπλου και σου λένε πέντε βασικά για το καθάρισμα με τα ….. σπρέι που έχουν για πούλημα , ενώ οτιδήποτε άλλο …. όχι μόνο δεν κάνει αλλά “θα σου κάνει ζημιά” .
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

    • Γεια σας,
     Το συγκεκριμένο όπλο λύνεται και δένεται πανεύκολα, όπως σας έδειξαν (φαντάζομαι) και στο κατάστημα.

     Άρθρο – αφιέρωμα στη συντήρηση του λειόκαννου έχουμε κάνει ήδη και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

     Έχουμε επίσης γράψει για βαφή στην κάννη – σχετικό άρθρο ΕΔΩ

     Παράλληλα μιλήσαμε και για συντήρηση πυρομαχικών – διαβάστε παρακαλώ ΕΔΩ.

     Για το βίντεο… Αναμείνατε στις οθόνες σας! Προς το παρόν καλό διάβασμα…

     ΥΓ. Το κλείστρο στο MP-153 λύνεται σχετικά δύσκολα, αλλά είναι εξάρτημα που δεν χρείζεται συχνά παρεμβάσεις. Μία στα τόσα χρόνια, ας πάει κάποιος και σε έναν οπλουργό για μια γενική συντήρηση.

     • Γεια σας κε Ραξη

      Ευχαριστώ για τα link με τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα .
      Το MP-153 το έχω περίπου τρία χρόνια και το έχω λύσει – δέσει – καθαρίσει ….. άπειρες φορές .
      Η ερώτηση που έκανα για τον καθαρισμό και την συντήρηση , ήταν καθαρά για επιβεβαίωση . Πολλές φορές στις μικρές λεπτομέριες κρύβονται πολλά μυστικά και γνώσεις . Αυτό που έχω μάθει μέχρι τώρα στην ζωή μου είναι ότι όσο καλά και να γνωρίζεις κάτι , πάντοτε υπάρχει κάτι παραπάνω για να μάθεις και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να ….. ρωτήσεις .
      Τέλος , το MP-153 που έχω είναι με θαλάμη 76 mm magnum και όχι 89 mm super magnum και θα ήθελα να ρώτήσω αν έχετε δοκιμάσει ή αν γίνεται (έστω θεωριτικά) , να το κάνω super magnum βαζοντας μια κάννη με θαλάμη 89 mm . Μια τα ατσάλινα σκάγια , μια η καταραμένη κρίση που κάνει την αγορά δεύτερου όπλου πρακτικά αδύνατη , η αγορά και προσαρμογή μιας δευτερης κάννης μόνο για τα υδρόβια , είναι ίσως η μόνη προσιτή λύση .

     • Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αν συντηρείτε το όπλο σας τόσα χρόνια και λειτουργεί απροβλημάτιστα σίγουρα κάνετε κάτι σωστά

      Ένα αυτογεμές όπλο δεν αρκείται σε μια αλλαγή κάννης για να γίνει SuperMagnum – πρέπει και το κλείστρο να διανύει την αντίστοιχη (μεγαλύτερη) διαδρομή, για να γίνει η εξαγωγή κάλυκα. Δεν γνωρίζω αν το απλό ΜΡ-153 έχει αυτή τη δυνατότητα (αδύνατο αν έχει πιο κοντή βάση), αλλά δεν έχει σημασία:

      Τα νέα είναι ότι τα SuperMagnum “απαγορεύτηκαν” στην Ελλάδα, όχι λόγω νομοθεσίας, αλλά λόγω τιμολόγησης! Διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ – δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά θα ενημερωθείτε…

      Το απλό MP153 έχει τσοκάκια για σκάγια μολύβδου. Θα πρέπει να προμηθευτείτε τη σειρά της Baikal για ατσάλινα ή αντίστοιχα aftermarket για να αποφύγετε τυχόν βλάβες.

 23. γεια σας σε γενικο βαθμο ειμαι απο τους νεους κυνηγους αυτου του τοπου αλλα ευτυχως για εμενα εχω παρευρεθει και σε ταξιδια του εξωτερικου… οπως Γερμανια και Πολωνια και Ελβετια… θα ηθελα να σημειωσω οτι δεν εχω βρει ανθρωπο που να μην εχει παρατημενο και βρωμικο σε μια γωνια λειοκαννο οπλο ΒΑΙΚΑL και να μην ειναι πληρως λειτουργικο… σε σχεση με τα υπολοιπα τυφεκια της συλλογης τους λειοκαννα η ραβδοτα οπως συνηθηζεται αλλωστε στο εξωτερικο για το κυνηγι των μεγαλων θηραματων… τα οπλα ΒΑΙΚΑL ειναι οντως σκληροτραχηλα και οσο αναφορα για την mp155 την οποια κατεχω σε pvc μερη και σχεδιασμενη για αριστεροχειρα με αριστερα το κλειστρο και την αποριψη των φυσσιγγιων εννοειται την προτιμω απο καποια αλλα λειωκανα της συλλογης μου της ταξεως των 2000 ευρω τα οποια με, σε φυσιολογικα επιπεδα καταπονησης κατα εμενα παντα φυσικα αρχιζουν να δειχνουν οτι δεν ισχυει ο κανονας παντα του οτι πληρωνεις παιρνεις… ευχαριστω και καλα κυνηγια με γνωμονα παντα την ασφαλεια

 24. Τα σχόλια που διαβάζουμε ακόμα και σήμερα για την MP-155 είναι απογοητευτικά διεθνώς, από τους περισσότερους ιδιοκτήτες που έριξαν πολλά φυσίγγια με το όπλο.

  Όλοι παραδέχονται τη βελτίωση στο design, το μειωμένο βάρος, το καλύτερο ζύγισμα σε σχέση με την MP-153, αλλά επίσης αναφέρουν πως μετά από καμιά χιλιάδα φυσίγγια τα χειριστήρια στο 155 αποκτούν μια χαλαρή αίσθηση “διαλυμένου”, και ο μηχανισμός κάνει δυσάρεστες ανοχές.

  Φαίνεται πως το (ευπρόσδεκτο) ελάφρωμα δεν είχε μόνο θετικά, αλλά έφερε και αρνητικά αποτελέσματα!

  Το “ό,τι πληρώνεις παίρνεις” σπάνια ισχύει, αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας: Υπάρχουν όπλα καλύτερα από τις προαναφερθείσες Baikal με τιμές πολύ κάτω από τα 1500 ευρώ. Αναμφισβήτητα όμως, οι “Ρωσίδες” είναι δύσκολο να χτυπηθούν στις συγκεκριμένες τιμές…

 25. γεια σας και παλι κε Ραξη θα χρειαζομουν τ βοηθεια σας λοιπον ψαχνω τσοκακια για την 153 σουπερ μαγνουμ αλλα δυστιχος εδω δεν εχουν οπως ειχα διαβαση που προτεινατε για μεσεες και μακρινες βολες τα συγκεκριμενα δεν τα εχει κανενα οπλοπωλειο αν θα μπορουσατε να μου πειτε κατι αλλο η που μπωρο να βρω τα συγκεκριμενα τσοκ που εχει και το δικο σας οπλο θα με βοηθουσατε εδω ειχαν μονο της μπαηκαλ…ευχαριστω και καλη συνεχεια συνεχειστε την πολυ καλη προσπαθεια που κανετε μαθενουμε παρα πολλα απο της γνωσεις σας και σας ευχριστουμε για αυτο παντα υγεια !!!

  • Η αντιπροσωπεία της Baikal έχει ποιοτικά ιταλικά τσοκ για Baikal. Προτιμήστε το φουλ. Σας ευχαριστούμε για τις ευχές και ανταποδίδουμε!

 26. Για σου φιλε μου! Θελω και εγω να αγορασω την MP 153 ή την 155 αλλα SUPER MAGNUM! Εχω πιο μεγαλη κλιση στην 153 λογω του οτι ακουστηκαν διαφορα για την 155 και δη για την σουπερ μαγκνουμ! Θα ηθελα να σε ρωτησω, ειχες ποτε προβληματα-επλοκες με την 153 και ποια ειναι η μαξιμουμ γομωση και μηκος καλυκα που μπορει να παρει? (το θελω για υδροβια).

  Ευχαριστω για τον χρονο σου, Νικος

  P.S Πολυ καλη και εις βαθος παρουσιαση

 27. Γεια σας,
  Κι εμείς θεωρούμε την ΜΡ-153 πιο σοφή επιλογή από την 155, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια SuperMagnum μπορεί θεωρητικά να ρίξει ΟΛΑ τα 12άρια φυσίγγια εμπορίου. Έτσι δέχεται μέχρι 89mm μολύβδου γύρω στα 64 γραμμάρια (*) και ατσάλινα στα ίδια χιλιοστά γύρω στα 40 γραμμάρια. Αυτή είναι και η γόμωση που θα προτείναμε για υδρόβια, σε μηδενικό νούμερο (άσσος ή 2άρι αμερικάνικο). Σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις και τα μηδενικά μάγκνουμ θα κάνουν καλή δουλειά:

  http://www.amynastospiti.gr/fysiggia-lambro-biturbo-steel-magnum-36/

  (*) Τώρα για ποιο λόγο να βάλει κάποιος στο όπλο του κάτι μεγαλύτερο από ένα “απλό” Magnum μολύβδου είναι κάτι που μας ξεπερνάει. Ανούσια φθορά στο όπλο, υπερβολικό κόστος, δυσάρεστο λάκτισμα και γενικά μια ανοησία χωρίς πλεονέκτημα.

  • Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας και την βοηθεια σας! Ανυσηχουσα για την Syper Magnum λογω κατανομων MAGNUM μολυβδινων φυσιγγιων! Διορθωνεται με πιο σφιχτο τσοκ?

   Ευχαριστω και συνεχιστε την καλη δουλεια, Νικος

   • Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια.

    Όχι, εν γένει οι κατανομές ενός Supermagnum όπλου δεν είναι ίδιες με του Magnum – μιλάμε για εξειδικευμένο διαμέτρημα, σχεδιασμένο να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά – σχετικό άρθρο εδώ:
    http://www.amynastospiti.gr/super-magnum/

    Για υδρόβια βέβαια, όπου θα ρίχνετε αποκλειστικά Magnum ή και Super Magnum ατσάλινα, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

    Το πιο σφικτό και ποιοτικό τσοκ μπορεί να κλείσει μια κατανομή στην επιθυμητή διάμετρο, αλλά μια χαοτική, ανομοιόμορφη κατανομή θα παραμείνει το ίδιο χαοτική και ανομοιόμορφη:
    Η επιμήκυνση της θαλάμης δεν κάνει καλό στην σωστή έμφραξη του βύσματος, επηρεάζοντας και την ισχύ πυρός, πέρα από την όποια μεταβολή στην κατανομή!

    Κλείνοντας, με σωστό φυσίγγι και τσοκ θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ΚΑΙ με το SuperMagnum όπλο σε απλά φυσίγγια – αλλά ποτέ δεν θα πιάσουμε της επιδόσεις της “απλής” Magnum θαλάμης σε ελαφριές γομώσεις, λογικό είναι!

 28. γεια σας και παλι κυριε ραξη Επιτροπου,σας εχω ρωτησει και παλαιοτερα για αλλο θέμα,οπως θα κανω και τωρα για δυό άλλα θεματα:α)για τo baikal 155 αν και παρουσιαζει τα προβληματα που αναφερονται απο ολους και στο site σας και αλλου υπαρχει καποια βελτιωση του όπλου ή όχι ακόμα και σε σχέση με το 153;η ακομα το 153 είναι “απλησιαστο”σε επιδόσεις απο το 155;τι λέτε εσείς θα βελτιωθεί το 155;και ένα αλλο κρισιμο θεμα:για την ανανεωση και αγορα και αλλου κυνηγετικου όπλου που θέλω να αγοράσω,τι ισχύει τελικα με τα παράβολα αν εχουν μειωθει,και γενικά το τι χρειαζεται αν εχει λήξει η αδεια κατοχης ενος παλαιου όπλου μου, το οποιο εχει ζημιά;τι πρεπει να κάνω για να μην έχω και ποινικές ευθύνες.αν γνωριζετε;με εκτίμηση,Γιάννης Θεσσαλονίκη.

  • Γεια σας – θα τα πούμε περιεκτικά και σύντομα:
   1. Καμία παραγωγή σε κανένα προϊόν δεν μένει ίδια σε βάθος χρόνου, αν και οι εταιρείες σπανίως ανακοινώνουν τις βελτιώσεις. Το ΜΡ155 είναι πλέον κάποια χρόνια στην αγορά και θα έχει σίγουρα βελτιωθεί. Αν βρείτε κάποιο μοντέλο κατασκευής 2015 ή μεταγενέστερο… Προτιμήστε το. Πάντως το 153 είναι εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας (βαρύτερο, χοντροκομμένο, πιο βαρέων καθηκόντων…), και κάποιος που θα “γλυκοκοιτά” το ένα δεν πρέπει να νοιάζεται και τόσο για το άλλο.
   2. Τα παράβολα ποτέ δεν ήταν κάποιο αξιόλογο ποσό, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα της κρίσης. Πήγαν κάποια στιγμή να τα αυξήσουν αλλά αναγκάστηκαν να μαζευτούν πάραυτα!
   3. Μην το πάρετε προσωπικά, αλλά έχουμε βαρεθεί να ακούμε για ληγμένες άδειες κυνηγετικών όπλων – δεν είμαστε εταιρεία διεκπεραιώσεων και δεν έχουμε συμβουλές για τέτοιου είδους αμέλειες… Ενημερώστε το Τ.Α. της περιοχής σας – ΑΜΕΣΑ. Οι άνθρωποι θα σας πουν πώς έχει η κατάσταση και τι πρέπει να κάνετε.
   4. Σαν site δεν θα μιλήσουμε / προβλέψουμε ποτέ για ποινικές ευθύνες, αν δεν γνωρίζουμε 100% τις λεπτομέρειες μιας υπόθεσης. Όπως είπαμε, ενημερώστε άμεσα το γραφείο από το οποίο βγήκε αρχικά η άδεια.

 29. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΙΣ ΜΡ-153 ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ… ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ Η ΕΧΕΙ ΚΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΙΚΑΛ 66 ΠΟΝΤΟΥΣ… ΡΩΤΗΣΑ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ….
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ. ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…

 30. Καλημέρα,
  Είμαι κάτοχος ενός SP Baikal mp 27 1c και πολύ παλιός κυνηγός. Το όπλο το έχω ήδη 7 χρόνια και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος.
  Σκέπτομαι να το αντικαταστήσω με ένα καινούργιο mp 155 με 66 cm κάνη.
  Παλαιότερα, για πολλά χρόνια, είχα μία Franchi 48 AL.
  Εκτιμώντας τις γνώσεις σας, ήθελα την άποψή σας.
  Να προβώ στην αγορά, ή να ανεβάσω (με μεγάλη θυσία)το budget και να κοιτάξω κάτι “ιταλικό”(π.χ. Beretta A300m, Belmonte, Benelli M2).
  Αξίζει το κόπο (…τη θυσία);

  Ευχαριστώ πολύ

  Γιάννης Λ.

  • Γεια σας, η Baikal είναι ένα εξαιρετικό όπλο “της σειράς”, με ό,τι φυσικά σημαίνει αυτό… Δεν χρειάζεται να ξηλωθείτε για ιταλικό, υπάρχει η “έξυπνη αγορά” της M2, η Franchi Affinity (ίδιο εργοστάσιο, παρόμοιος μηχανισμός, πιο εύκολο λύσιμο, χαμηλή τιμή).

   • Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
    Το εκτιμώ και καταχωρώ την προτροπή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.