Benelli Click

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 • Οι καραμπίνες της Benelli χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης παγκοσμίως, τόσο για την αξιοπιστία και τη μακροζωία τους, όσο και για το φινίρισμα και το ιταλικό design τους. Αγαπημένες των κυνηγών (και) στην Ελλάδα – το πιθανότερο είναι ότι μόλις εισέλθετε σε κατάστημα κυνηγετικών ειδών και δείξετε κάποιο ενδιαφέρον στα λειόκαννα, να σας προτείνουν την αγορά μιας Benelli.
 • Σαν amynastospiti.gr ασχοληθήκαμε με τα όπλα αυτά, τόσο με τη μορφή σχετικού αναλυτικού ΤΕΣΤ, όσο και με ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 • Με τόσο θετικά χαρακτηριστικά (αλλά και επιθετικό μάρκετινγκ + πολύ ακριβές διαφημίσεις), οι φανατικοί οπαδοί δεν άργησαν να έρθουν: Άνθρωποι έτοιμοι να “κράξουν” οτιδήποτε δεν είναι Benelli και οποιονδήποτε κατακρίνει το συγκεκριμένο όπλο… Το βλέπω καθημερινά στα σκοπευτήρια και αλλού: Οι “Benelli-κοί” και οι “άλλοι”, με τα (συνήθως καλοπροαίρετα) αστεία και τα δηκτικά σχόλια να εξαπολύονται ένθεν και ένθεν.
 • Με τόσο σκληροπυρηνική υποστήριξη, ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι: Ελάχιστους Έλληνες θα ακούσετε να μιλούν για το Benelli Click (ελληνιστί, το κλικ που κάνουν οι Benelli).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΚ;

 • Όταν το όπλο είναι οπλισμένο και το κλείστρο είναι (ελαφρά) εκτός της σωστής θέσης, τραβάμε τη σκανδάλη αλλά ο μηχανισμός σκανδάλης δεν βρίσκει το στόχο του (επικρουστήρα). Κάποιες φορές ο επικρουστήρας κάνει μόνο ένα μικρό βαθούλωμα στο καψύλλιο.
 • Έτσι, ακούγεται ο μηχανισμός πυροδότησης να δουλεύει, αλλά όχι και ο πυροβολισμός. Αυτό είναι το κλικ
 • Το δυσάρεστο (και επικίνδυνο, αν πλησιάζει απειλή) αυτό φαινόμενο δύναται να εμφανιστεί σε ΟΛΑ τα λειόκαννα αδρανείας κοντής διαδρομής (Benelli & κλώνοι σε Beretta, Franchi, Stoeger κτλ).

ΤΙ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

 1. Μιλάμε για μια “ασθένεια” κρυμμένη στο DNA κάθε όπλου με τέτοιο μηχανισμό λειτουργίας. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να εξαλείψουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα της ασθένειας θα γίνονται πάντα εμφανή. Συνήθως κάτι τα προκαλεί:
 2. Ένα αδύναμο, κουρασμένο ελατήριο επαναφοράς κλείστρου δυσκολεύει τη σωστή όπλιση.
 3. Συχνά δημιουργούνται προβλήματα από παχύρευστο, ακατάλληλο λιπαντικό.
 4. Η έλλειψη λιπαντικού είναι επίσης συνταγή για αρκετά κλικ.
 5. Οι πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλασιάζονται στις ελαφρές γομώσεις.
 6. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ρίχνουν την πίεση της έκρηξης αρκετά (σε ορισμένα φυσίγγια), δημιουργείται “ελαφρά γόμωση” και… κλικ!
 7. Ένα ολοκαίνουριο όπλο θα έχει ελαφρά αυξημένες τριβές, οι οποίες εντείνουν το πρόβλημα.
 8. Το πιο συχνό: Λάθος χειρισμός! Αφήνοντας το κλείστρο “να κλείσει μαλακά με το χέρι, για να μην χαλάσει” χαλάει όλη η όπλιση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Ναι, και είναι πολυδιάστατη:

 • Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν κάνουν όλα τα όπλα για όλες τις δουλειές. Αν κυνηγάμε συνεχώς υδρόβια σε πολικές θερμοκρασίες, καλό είναι να προτιμήσουμε άλλο είδος μηχανισμού.
 • Αποφεύγουμε τις υπερβολικά ελαφρές γομώσεις.
 • Διατηρούμε το μηχανισμό πάντα λαδωμένο με ποιοτικό, λεπτόρρευστο λιπαντικό.
 • Αντικαθιστούμε το παλιό ελατήριο.
 • Ορισμένοι αντικαθιστούν το ελατήριο επαναφοράς με κάποιο σκληρότερο aftermarket. Αυτό βελτιώνει εμφανώς την κατάσταση στις βαριές γομώσεις και τη χειροτερεύει στις ελαφριές. Δεν το προτείνουμε, ιδιαίτερα για το σκοπευτήριο…
 • Κυνηγάμε με (και βασιζόμαστε σε) όπλα που έχουν στρωθεί και δοκιμαστεί.
 • Οπλίζουμε με το κουμπί επαναφοράς κλείστρου και όχι “παίζοντας” με το μοχλό όπλισης.

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ…

– Τι μας λες, τι είναι αυτά, έχω τρείς Benelli και δεν έχω δει ή ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα! Τα όπλα μου λειτουργούν άψογα! Ποιός είναι ο άσχετος που τα ισχυρίζεται αυτά;

… ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

– Μήπως έχετε ρίξει λιγότερα από 10 φυσίγγια από το καθένα; Μήπως ρίχνετε μόνο μέτριες ή βαριές γομώσεις και μόνο σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες; Μήπως είστε απλά Benelli-κος, και όχι φίλος των Benelli; Να υπενθυμίσω ότι το Benelli Click είναι διεθνής όρος, δεν είναι κάτι που εφευρέθηκε από κάποιον φαρσέρ για να δυσφημίσει τα συγκεκριμένα προϊόντα…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν υπάρχει το τέλειο όπλο. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι είτε άπειρος και στενόμυαλος, είτε πωλητής του αίσχιστου είδους. Προσωπικά, θα λάτρευα να έχω (και) μια Benelli στον οπλοβαστό μου, κυρίως για χρήση σκοπευτηρίου – εκεί χρειάζεται μακροζωία και μειωμένες ανάγκες καθαρισμού, τομείς στους οποίους το ποιοτικό όπλο αδρανείας παίρνει άριστα.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Benelli Click — 11 Σχόλια

 1. Xαιρετε και χρονια πολλα.Μεσα σε περιπου ενα χρονο εχω ριξει με το benelli m2 μου περι τις τρεις χιλιαδες φυσιγγια 24 και 28γρ. αποκλειστικα στο σκοπευτηριο (Δρακοντειο),το οπλο εχει δουλεψει και εξακολουθει να δουλευει αψογα δεν μου εχει κανει ουτε μιση εμπλοκη,ουτε για αστειο.Οποτε παιζω sporting καιω ανετα 100-200 φυσιγγακια το οπλο δεν κανει οχι κλικ αλλα ουτε ΚΙΧ.Φιλικα Μανος.

  • Γεια σας και χρόνια πολλά.

   Αν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο, θα δείτε πως κι εμείς θεωρούμε το Benelli ιδανικό για σκοπευτήριο. Το Μ2 που είχαμε εμείς στα χέρια μας δούλευε άψογα στα 28g και έκανε κλικ στα 24g σε ποσοστό περίπου 2%. Τα γραμμάρια βέβαια από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα, αν μιλάμε για πολύ διαφορετικές πιέσεις, ανάλογα με τον κατασκευαστή / ιδιογομώτη.

   Με τα 3000 φυσίγγια το ελατήριο σας είναι ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση. Υποθέτω πως λαδώνετε το όπλο σας. Επίσης, στο σκοπευτήριο το όπλο ζεσταίνεται, και οι πιέσεις ανεβαίνουν…

   Τα περισσότερα κλικ προέρχονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες / έλλειψη λίπανσης / κακό χειρισμό, συνθήκες στις οποίες δεν αναφέρεστε καθόλου. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, συμφωνούμε απόλυτα.

   ΥΓ. Η μικρή παρέα οπλοκατόχων στην οποία ανήκω δεν αριθμεί ούτε 10 μέλη: 1 πούλησε το Benelli μετά από κλικ σε αγριογούρουνο (κακός χειρισμός), 1 δεν το παίρνει ποτέ όταν κάνει πολύ κρύο, 1 έβαλε σκληρό ελατήριο και πάλι έχει 5% κλικ στο ΠΟΛΥ κρύο, ακόμα και με βαριές γομώσεις. Οι υπόλοιποι δεν έχουν Benelli (αν και μας αρέσουν πολύ). Το internet βρίθει από αντίστοιχες ιστορίες.

 2. Στους κυκλους των παλαιων μοτοσυκλετιστων υπαρχει ενα γνωμικο που λεει : Πας μη Hondακιας βαρβαρος.

  Οποτε φανταζομαι κατι αναλογο ισχυει και για τα κυνηγετικα (και μη) οπλα.
  Εγω προσωπικα εχω παρει ενα click απο το benelli μου στο σκοπευτηριο αλλα ηταν λογω μη σωστου καλυμπραρισματος αναγωμομενου φυσιγγιου.
  Στην περιπτωση την δικη μου δεν ειχε κουμπωσει ο εξωλκεας στο φυσιγγι με αποτελεσμα να υπαρχει ενα διακενο.
  Ευτυχως η διαγνωση εγινε γρηγορα και δεν εγινε “μετασταση” του προβληματος στις επομενες παρτιδες.

 3. συναδελφοι κυνηγοι? τα οπλα στο κυνηγι ειναι οπως τα αμαξια στο δρομο. πολλες μαρκες πολλα γουστα καποιο υπερτερη καποιο μοιονεκτη ακρη δεν θα βρεις υπαρχουν μυθοι και αληθειες ολα μαζι ανακατεμενα που ακρη καθαρη δεν θα βρεις ποτε αν υπηρχε οντως καποιο οπλο που να διαφερη τρομερα απο τα αλλα θα αγοραζαμε ολοι αυτο και θα ειχε τελειωσει το θεμα ομως οι διαφορες δεν ειναι τοσο ξεκαθαρες και ειμαστε ολοι λιγο πολυ μπερδεμενοι. τωρα υπαρχουν κυνηγοι με πολλα χρονια στην πλατη τους στο αθλημα που εχουν καποια αποψη λογο εμπειριας και αυτο παλι ειναι σχετικο γιατι υπαρχουν παλιοι κυνηγοι που οσα χρονια και να περασουν μενουν στην ιδια ταξη. τωρα εγω θα πω την γνωμη μου για το παραπανω θεμα παμε για τρεις δεκαετιες που κυνηγαω και ταπεινη μου γνωμη η καθε μαρκα εχει καποιες διωρθωσεις απο καποια λαθη που εχει κανει σε καποιο προιγουμενο της μοντελο η κανει καποιες βελτιωσεις σε σχεση με καποια αλλη ανταγωνιστικη της εταιρεια.γιαυτο θα πω οτι στα αυτογεμες απο τους ποιο αξιοπιστους μηχανισμους ειναι το συστημα της benelli…ακουμε ομως παραπονα με την ποιοτητα της τουφεκιας απο καποιους συναδελφους κυνηγους εγω πιστευω αυτο ειναι θεμα αυλου του οπλου σε σχεση με το τσοκ. καποιοι φιλοι κυνηγοι δεν μπαινουν στην διαδικασια αλλαζουν κατευθιαν οπλο.εγω κυνηγαω με μια super 90 με αυλο 18.4 δεν εχω κανενα προβλημα εχω δει και φιλο με benelli με αυλο 18.5 που δεν βαζει αλλο τσοκ στο οπλο παρα μονο τον κυληνδρο[5]. οπου βαραω εγω με τσοκ 3 βαραει αυτος με το 5.και αλλους φιλους που ξερω εχουν τα θεματα τους με αυλους 18.3 αρα εγω αν θα αγοραζα οπλο θα επερνα μια benelli η breda με αυλο 18.5…..γουσταρω ομως ποιο πολυ την benelli γιατι ετσι σας αρεσει??????

 4. τωρα μπορει καποιος πει οτι τα καινουργια οπλα δεν αναγραφουν πανω διαμετρο αυλου αυτο μπορεις ευκολα να το βρεις. σου λεει τωρα η[μαρκα] ονομαστικη διαμετρο αυλου τοσο? και πραγματικα θα ειναι τρεχα γυρευε.

  • Τα περισσότερα όπλα που αναγράφουν διάμετρο αυλού κάννης είναι πολύ ακριβή στα χαρακτηριστικά που ανακοινώνουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δικές μας μετρήσεις (συν πλην 0,05mm κατά προσέγγιση)…

 5. Καλησπέρα σας, το πρόβλημα με το benelli κλικ εχει επίσης να κάνει με την επώμιση του όπλου αδράνειας. πρέπει κατά την εκπυρσοκρότηση το κοντάκι να μένει όσο γίνεται σταθερό και να μην οπισθοδρομεί πολύ, γιατί αυτό αφαιρεί ενέργεια από το σύστημα αδράνειας και σταματά το κλείστρο λίγο πριν ασφαλίσει για την επόμενη βολή.

 6. Όλα τα όπλα μια φορά ατό κυνήγι άλλο θα κάνει κλικ αλλο θα κάνει εμπλοκή και ουτο καθεξής. Την τουφεκιά της benelli δεν την αλλάζω με τιποτα.

  • Περί “τουφεκιάς” έχουμε ήδη σχετικό αφιέρωμα…

   Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.