Benelli M4 – Γνωριμία & Ερώτημα: Καραμπίνα Αερίων ή Αδρανείας για Αυτοάμυνα;

Η M4, ένα από τα καλύτερα όπλα αυτοάμυνας στον κόσμο

Πολλοί με ρωτούν αν προτιμώ τις καραμπίνες αερίων από τις αδρανείας για αυτοάμυνα. Την απάντηση την δίνει η ίδια η Benelli, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

Εισαγωγή

Τη Benelli, θυγατρική της Beretta από το 2000, τη γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις των όπλων παγκοσμίως. Τα προϊόντα της είναι best seller στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβά, καλοφτιαγμένα, αξιόπιστα όπλα μαζικής παραγωγής – τα προτιμούν χιλιάδες Έλληνες κυνηγοί, ενδεχομένως και με το δίκιο τους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο μηχανισμός αδρανείας που έχουν: Η μάζα του μηχανισμού όπλισης εκμεταλλεύεται το κλότσημα του όπλου για να επανοπλίσει (αντίθετα με τις καραμπίνες αεριών που χρησιμοποιούν τα αέρια της έκρηξης ως κινητήρια δύναμη του μηχανισμού επανόπλισης).

Το όπλο αδρανείας (που σχεδόν πάντα έχει σωθικά Benelli) δουλεύει καθαρά, χωρίς καπνίλες, άκαυτη πυρίτιδα, μόλυβδο κτλ. να εισχωρούν στο μηχανισμό του, ο οποίος λειτουργεί ανενόχλητος. Και η Benelli είναι αυτή που το προωθεί εδώ και δεκαετίες στο ευρύ κοινό – οι οπαδοί της τη λατρεύουν γι’ αυτό.

Η ιστορία του Benelli M4

Κάποια στιγμή η τρομερή αυτή εταιρεία αποφάσισε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη νέα καραμπίνα του αμερικανικού στρατού. Το πρωτότυπο όπλο της, το M4 Super 90, κέρδισε άνετα τους αντιπάλους του στο διαγωνισμό το 1998, δείχνοντας τα παρακάτω:

 • καλή αντοχή στα στοιχεία της φύσης
 • μακροζωία 25000+ βολών
 • λύσιμο χωρίς εργαλεία
 • οι εμπλοκές ήταν κάτι ξένο για τη συνηθισμένη λειτουργία της.

Πιο συγκεκριμένα, η Μ4 διαθέτει:

 • σκοπευτικά πολεμικού τύπου «Ghost Ring»
 • σκληρή αντιδιαβρωτική επίστρωση
 • χρωμιωμένη κάννη με θαλάμη magnum
 • 12αρι διαμέτρημα και χωρητικότητα 5 φυσιγγίων (7 η στρατιωτική, 3 για την Ελλάδα).


Η M4 αποτελεί μια άριστη πλατφόρμα μάχης μικρού βεληνεκούς, αφού ο Αμερικανός στρατιώτης τη φορτώνει:

 1. με τον προβολέα της
 2. την ξιφολόγχη της
 3. το πτυσσόμενο κοντάκιο
 4. τα σκοπευτικά νυκτός

και κάνει ένα όπλο μπουκιά και συχώριο… Το ότι αυτά τα αξεσουάρ είναι παράνομα στην «πολιτισμένη» Ελλάδα είναι σοβαρός λόγος για να μην αγοράσουν οι Έλληνες το συγκεκριμένο όπλο – τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να το φέρεις στα «μέτρα σου»

Εν ολίγοις

Η Μ4 είναι ένα από τα ιδανικά όπλα για αυτοάμυνα: Απλή στη συντήρηση, αξιόπιστη και φιλική, ακόμα και στο μέτριο σκοπευτή. Η τιμή της, που πλησιάζει τις 2000 ευρώ, είναι απλά αντίστοιχη των προδιαγραφών της και του ονόματος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Το ένοχο μυστικό της M4 – ή μήπως της Benelli;

Καλά όλα αυτά, θα πει κάποιος, αρκετά μου τη διαφημίσατε την πανάκριβη τη ρημάδα την Μ4, τι στο καλό έχει αυτό το όπλο το τόσο τρομερό; Και θα απαντήσω: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΕΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ! Η Benelli κατάλαβε ότι σε μια μάχη το όπλο αδρανείας δεν δουλεύει αν ο σκοπευτής δεν επωμίζει σωστά, ή αν προσθαφαιρεί αξεσουάρ που μεταβάλλουν το συνολικό βάρος, και αντικατέστησε τον πολυδιαφημισμένο σούπερ – ντούπερ μηχανισμό της με 2 έμβολα αερίου… Που ονομάστηκαν A.R.G.O. (Auto Regulating Gas Operated system), ώστε μόνο οι ψαγμένοι να την ψυλλιαστούν τη δουλειά.

Συμπεράσματα

 1. Η εταιρεία που καλύπτει τεχνολογικά και διαφημίζει τα όπλα αδρανείας στο Beretta Group, δίνοντας σχέδια / μηχανισμούς αδρανείας σε Franchi, Stoeger κτλ. αλλά και την ίδια την Beretta, βάζει μηχανισμό αερίων στο «σοβαρών καθηκόντων» προϊόν της!
 2. Τι σου είναι το άτιμο το marketing… Και η ναυαρχίδα της Beretta στις καραμπίνες (A400 Xplor) μηχανισμό αερίων έχει, τυχαίο; Δεν νομίζω!
 3. Ωραία λοιπόν η Μ4, αλλά κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια ιστορική ήττα για την φιλοσοφία της Benelli: Καλά όπλα τα αδρανείας για λαγουδάκια, πουλάκια και πήλινους δίσκους, αλλά όταν η αρκούδα ή ο ένοπλος διαρρήκτης μας ορμάει, θέλουμε όπλο αερίων.
 4. Αν δεν πιστεύετε εμένα, μας το αποδεικνύει η ίδια η εταιρεία με το όπλο που σχεδίασε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Benelli M4 – Γνωριμία & Ερώτημα: Καραμπίνα Αερίων ή Αδρανείας για Αυτοάμυνα; — Χωρίς σχόλια

 1. Κύριε Επιτρόπου,

  Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο σας μου προέκυψαν πολλές απορίες.

  Πρώτα να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο συστημάτων.

  ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Βάρος, Ταχύτητα βολής, Εργονομία (Ναι η »πάπια» είναι λεπτότερη), Πολύ λιγότερο καθάρισμα ( Στην πράξη μόνο την κάννη και οπότε το θυμηθεί ο κάτοχος).
  ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ισχυρή ανάκρουση. (Το comfort tech βελτίωσε αλλά δεν εξάλειψε την διαφορά, με ότι αυτό σημαίνει για την επαναστόχευση)

  Αντιστρέψτε τα παραπάνω και θα πάρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων Αερίων.

  Τώρα ας πάρουμε τα πράγματα ως έχουν και να συγκρίνουμε την Μ4 με την Μ2 Tactical.

  Σαν αδελφάκια που είναι έχουν και η Μ4 και η Μ2 ακριβώς τα ίδια στοιχεία:

  σκοπευτικά πολεμικού τύπου «Ghost Ring»
  σκληρή αντιδιαβρωτική επίστρωση
  χρωμιωμένη κάννη με θαλάμη magnum
  12αρι διαμέτρημα. Μ2+Μ4 χωρητικότητα 5 φυσιγγίων+1 (Cal 12/70)
  καλή αντοχή στα στοιχεία της φύσης
  μακροζωία 25000+ βολών
  λύσιμο χωρίς εργαλεία

  Για το τι μπορεί να φορτώσει ο Αμερικανός στρατιώτης δεν έχω να πω τίποτε μια και δεν έχω γνώμη. Πάντως η Μ2 προσφέρεται από την Benelli και για στρατιωτική χρήση.

  Από wikipedia

  The Benelli M2 (Super 90) is a semi-automatic shotgun manufactured by Benelli Armi SpA. It is an updated version of the Benelli M1.[3] Like its predecessor, it is available in several versions for civilian, law enforcement and military use. It features the proprietary Benelli inertia system of operation.

  Τώρα τα συμπεράσματα:

  1&2 Η Βeretta ασφαλώς και δεν βάζει μηχανισμούς Αδράνειας. Γιατί να συναγωνιστεί το έτερο ήμισυ της? Πουλάνε σε ΟΛΟΥΣ…
  2. ????
  3. Η Benelli αποδεικνύει κάθε μέρα ότι από το 2000 (νομίζω) που κυκλοφόρησε η Μ4 ότι το μέλλον ανήκει στα όπλα αδράνειας.

  Στον οπλοβαστό μου υπάρχουν 4 αερίων, 1 δίκαννο και ένα αδράνειας. Η Μ2 TACTICAL κάνει την διαφορά. Πρέπει να έχω ρίξει 2000 φυσίγγια όλων των τύπων μεταξύ των οποίων και CAL 12/67,5, και όλα τα μάσαγε σαν στραγάλια. Ακόμα έχω ρίξει πρηνηδόν, από το ύψος της μέσης και εν κινήσει. Αυτό που αναφέρετε για σωστή επώμιση δεν το έχω ξανακούσει.

  • Κύριε Τσιάπα,
   Κατ” αρχάς, το σχόλιο μου άρεσε. Καλό είναι να μιλάμε με επιχειρήματα. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

   1. Η Beretta έχει παρουσιάσει και μοντέλα αδρανείας, αλλά όχι σε ναυαρχίδα της μέχρι στιγμής. Τυχαίο; Δεν είναι θέμα εσωτερικού ανταγωνισμού, γιατί η Benelli πουλάει και τα 2 είδη.

   2. Η Μ2 βγαίνει και σε tactical έκδοση, ναι – Ένα πολύ ωραίο όπλο, αλλά χρησιμοποιείται σε ελάχιστες μονάδες σωμάτων ασφαλείας – η Μ4, αντίθετα, έχει καθαρά το πλεονέκτημα στην αυτοάμυνα, λόγω μειωμένων εμπλοκών από αρχάριους, μειωμένης ανάκρουσης και δυνατότητα προσθαφαίρεσης εξοπλισμού.

   3. Δεν θα έλεγα ότι το μέλλον ανήκει σε συγκεκριμένο όπλο. Είναι το ίδιο χαζό με το να πούμε ότι το μέλλον των αυτοκινήτων ανήκει μόνο στα τζιπ ή μόνο στα supercars ή κάτι αντίστοιχο. Η κάθε τεχνολογία έχει τα μειονεκτήματα της, και πρέπει να διαλέγουμε όπλο για να αντιμετωπίσουμε τα λιγότερα προβλήματα στη δική μας χρήση… Προσωπικά θεωρώ πως το αδρανείας έχει το πλεονέκτημα στο σκοπευτήριο και το αερίων στο κυνήγι και την αυτοάμυνα. Αλλά και τα 2 δουλεύουν καλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων!

   4. Αν επωμίζετε σωστά ή κρατάτε σφιχτά το όπλο η Μ2 θα οπλίσει, τουλάχιστον σε καλές καιρικές συνθήκες. Πολλοί αρχάριοι τα μπλοκάρουν τα όπλα αυτά όμως. Το ίδιο και κάποιοι έμπειροι για διασκέδαση στο σκοπευτήριο… Ψαχτείτε λίγο και στο ξένο internet – τα αδρανείας είχαν και έχουν ένα θέμα με την επώμιση. Το ίδιο και με το μαλακό ελατήριο επαναφοράς που δεν κλείνει σωστά το κλείστρο, συνήθως μετά από αδέξιο χειρισμό: Συμβαίνει τόσο συχνά που βγήκε και διεθνής όρος γι΄αυτό: Benelli Click.

   5. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι για να βγάλει νικητή συγκεκριμένο όπλο, ή «μεγάλο χαμένο» ένα άλλο όπλο. Σκοπός του είναι να αγγίξει από μηχανολογική σκοπιά την καλύτερη λύση στα όπλα αυτοάμυνας. Και αυτά, κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι οι καραμπίνες αερίων.

   Αφού ξεκαθάρισα τα παραπάνω, ακούστε και το εξής: Έχω προτείνει την Μ2 για αγορά σε πολλούς φίλους, και 2 από αυτούς την αγόρασαν ήδη. Γιατί; Διότι θεώρησα ότι ταίριαζε γάντι στις ανάγκες τους. Δεν πρέπει να υπάρχει εμπάθεια για κανένα όπλο – το καθένα έχει μια τίμια δουλειά να κάνει.

   ΥΓ. Αν ο κυνηγότοπος σας μοιάζει με στίβο μάχης σαν το δικό μου, και το αδρανείας θέλει καθάρισμα στο μηχανισμό, με τόση σαβούρα από σκόνη, κλαδιά και φύλλα που μπαίνει μέσα…

 2. ΕΧΩ ΤΗΝ M3 SUPER 90 TACTICAL ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ…ΛΑΓΟ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ…ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ…ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ ΜΕ ΜΟΝΟΒΟΛΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΟΣΚΙΝΟ…ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΒΟΛΟ MAG3″..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΡΗΣΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ…ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Κύριε Κυριάκο, θα σας πρότεινα να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα μας και τους όρους χρήσης για αρχή:

   http://www.amynastospiti.gr/eisvoli-sto-spiti-ti-kanoume/

   http://www.amynastospiti.gr/ti-na-apofygete-kai-ti-na-kanete-se-ebloki-me-enoplous-15-vasikoi-kanones/

   http://www.amynastospiti.gr/disclaimer/

   Αν τα παραπάνω δεν σας κάλυψαν, κάνετε τα ερωτήματα σας στα σχόλια και θα σας απαντήσω γράφοντας κάποιο σχετικό άρθρο…

   Ευχαριστώ,
   Ραξής Επιτρόπου

   • Απλα ηθελα να σας ρωτησω μιας και εχετε την εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα το κατα ποσο ειναι ευχρηστη η καραμπινα αυτη…ειμαι και στον σκοπευτικο συλογο της περιοχης μου εδω και καποια χρονια και εχω πλεον και το δικο μου πιστολι που αποκτησα φετος..ειναι το Glock 35 gen4 0.40…καλο ευχρηστο ελαφρι και αξιοπιστο οπλο.

    • Γειά σας.

     Έχετε ένα καλό λειόκαννο και ένα εξίσου καλό πιστόλι – χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι με σκοπευτικούς σχετικά κοντά, για να μπορούν να έχουν πιστόλι – έστω και για αγωνιστική μόνο χρήση…

     Το πλεονέκτημα στην αυτοάμυνα το έχει φυσικά το λειόκαννο, με πολλαπλάσια ισχύ πυρός σε σχέση με το πιστόλι. Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω άμεσα στην ερώτηση σας, γιατί στο μέλλον σκοπεύω να γράψω σχετικό άρθρο. Αναμείνατε στην οθόνη σας λοιπόν!

     Ευχαριστώ,
     Ραξής

 3. Δεν συμφωνώ στα περισσότερα. Όμως σέβομαι τις απόψεις σας.

  Τα όπλα αερίων που κατέχω – εκτός από την ικανοποίηση που μου έχουν προσφέρει πολλά χρόνια τώρα – τα νιώθω και πιο δικά μου… Ο λόγος θα ακουστεί περίεργος αλλά είναι αλήθεια. Τόσα χρόνια καθάρισμα και μετά λίπανση για να είναι πάντα έτοιμα για βόλτα, ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες, με έδεσαν μαζί τους. Το καθάρισμα για μένα – και πιστεύω σε όλους που αγαπούν τα όπλα – ήταν και είναι μια ευχάριστη ιεροτελεστεία. Είναι αυτό το κάτι που μου λείπει στα αδράνειας.

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

  • Πέρι ορέξεως, ουδείς λόγος κύριε Τσιάπα.

   Καλά βόλια σε όλους μας εύχομαι – και χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Το ότι διαφωνούμε είναι απλά μια λεπτομέρεια για μένα. Πάντα βγαίνει κάτι καλό από ανθρώπους σαν κι εσάς, που προσπαθούν επώνυμα και με επιχειρήματα να στηρίξουν τις θέσεις τους.

   Σας ευχαριστώ,
   Ραξής

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>