Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία… Ζητούν πίσω τις άδειες οπλοφορίας!

by buggolo

Τις τελευταίες μέρες η Daily Telegraph, μία από τις πιο γνωστές βρετανικές εφημερίδες, οργάνωσε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο ρωτώντας το (τεράστιο) κοινό της ποια πρόταση θα έπρεπε να ψηφιστεί ως νέο νομοσχέδιο από την αγγλική βουλή. Τέτοιου είδους προτάσεις εισάγονται από βουλευτές και όχι υπουργούς εκεί. Οι επιλογές ήταν:

 1. Περιορισμός χρόνου στη θητεία των πρωθυπουργών.
 2. Αλλαγές στη φορολόγηση.
 3. Οικολογικές αλλαγές σε δημόσιους χώρους.
 4. Ανάκληση της απαγόρευσης οπλοκατοχής και οπλοφορίας, η οποία επιβλήθηκε το 1997 μετά από ένα μακελειό σε σχολείο το 1996 (Dunblane). (σ.σ. Άρθρο για τα φονικά στα σχολεία έχουμε γράψει ήδη και βρίσκεται ΕΔΩ.)
 • Το ερωτηματολόγιο ανέδειξε ότι η απαγόρευση της οπλοκατοχής δεν έπεισε καθόλου τους Βρετανούς. Ρωτούν επανειλημμένα γιατί οι εγκληματίες στη χώρα τους είναι καλά οπλισμένοι και όχι αυτοί, γιατί οι (περισσότεροι) αστυνομικοί εκεί είναι άοπλοι κ.α.
 • Ενώ το ερωτηματολόγιο συνεχίζεται, 80% των 11000+ ερωτηθέντων έχει απαντήσει πως θέλουν τις άδειες οπλοκατοχής πίσω στη χώρα τους.
 • Τα στατιστικά εγκληματικότητας χτύπησαν κόκκινο μετά το 1997 στην Αγγλία, και η κυβέρνηση τους κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση με μερική επιτυχία (42% πτώση στα εγκλήματα με πυροβόλα) μετά από μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού της αστυνομίας.

Συμπέρασμα

 • Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στα άρθρα μας οι σύγχρονες στατιστικές δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας με την αύξηση της οπλοκατοχής (σχετική μελέτη του Χάρβαρντ ΕΔΩ).
 • Οι Αμερικάνοι λοιπόν οπλίζουν τους πολίτες τους για μείωση της εγκληματικότητας, ενώ οι Άγγλοι ενισχύουν τις αστυνομικές τους δυνάμεις:
 • Η αμερικάνικη “σχολή” ενισχύει τη βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών τους, αλλά και το κράτος από την φορολόγηση των πωλήσεων.
 • Η αγγλική σχολή τραβάει κρατικά κονδύλια.
 • Ποια από τις δύο θα έπρεπε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα; Τα σχόλια δικά σας. Πάντως οι Εγγλέζοι χρήστες του ερωτηματολογίου είναι υπέρ του αμερικάνικου δόγματος…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.