Έρχεται αλλαγή στα πυρομαχικά;

Εισαγωγή

Αποφάσισα να επαναφέρω ένα (σχετικά) παλιό αλλά πολύ καλό άρθρο από το ihunt.gr, το οποίο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο κυνήγι των υδροβίων στην Ελλάδα, αλλά και στον τοπικό μικρόκοσμο πώλησης όπλων και πυρομαχικών. Τι ισχύει τελικά; Αν κάποιος γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει – προς το παρόν ακούμε μόνο μισόλογα και ανυπόστατες φήμες… Και η κυνηγητική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών! Σας παρουσιάζω το άρθρο:

 • Πριν λίγες ημέρες ένα φίλος μου έστειλε ένα email με το οποίο μου υπενθύμιζε ότι σύντομα θα πρέπει να κυνηγάμε στους υγροτόπους με φυσίγγια γεμισμένα με ατσάλινα σκάγια.
 • Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ: Β/1495-6/9/2010, άρθρο 8, παρ.4, “Μετά τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αυτής, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για την θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα.”
 • Με απλά λόγια, από φέτος ΤΕΛΟΣ τα μολύβδινα σκάγια στο κυνήγι των υδροβίων. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε και κάτι τρομερό. Πάμε στο μαγαζί με τα είδη κυνηγιού και αγοράζουμε ατσάλινα σκάγια και λύνεται το πρόβλημα. Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον, δεν ρίχνουν όλα τα όπλα τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια. Κοινώς, όσοι θέλετε να κυνηγάτε υδρόβια πρέπει να προμηθευτείτε τουφέκια που να ρίχνουν ατσάλινα σκάγια. Δύσκολα πράγματα με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.
 • Επίσης πρέπει να γίνει πιο ακριβής ο τίτλος υγροτοπικό οικοσύστημα. Τι θέλω να πω; Οι ορυζώνες είναι υγροτοπικό οικοσύστημα; Τα χωράφια που γεμίζουν με νερό την περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων θεωρούνται υγρότοποι; Συγχωρέστε με εάν έχω άγνοια του τι σημαίνει υγρότοπος αλλά επειδή θέλω να είμαι νόμιμος θα περίμενα περισσότερες διευκρινήσεις.
 • Επίσης δεν γνωρίζω εάν έχουν δώσει κάποια παράταση εφαρμογής του νόμου ή έχει βγει κάποιο άλλο ΦΕΚ που να αναιρεί το συγκεκριμένο. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία η απαγόρευση της θήρας των υδροβίων με μολύβδινα σκάγια οπότε και να μην εφαρμοστεί τώρα το ΦΕΚ: Β/1495-6/9/2010, άρθρο 8, παρ.4, σύντομα θα πρέπει να εφαρμοστεί.
 • Βέβαια υπάρχει και η γνωστή ελληνική πρακτική η οποία λέει ότι υπάρχει ο νόμος αλλά κατ’ ουσία δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται ανά περίσταση. Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς σκεφτείτε τι πρέπει να κάνει ο εκάστοτε κυνηγητικός και, κατ επέκταση, ο θηροφύλακας αν θέλουμε να είναι οι κυνηγοί νόμιμοι και ασφαλείς:
  1. Πρέπει να διαπιστώσει κατ΄ αρχή ότι το τουφέκι του κυνηγού είναι σε θέση να ρίξει ατσάλινα σκάγια. (σ.σ. ΑΝ θέλει να τον προστατέψει και να τον ενημερώσει)
  2. Αφού το διαπιστώσει, πράγμα που σημαίνει μελέτη και καλή γνώση όλων του κυνηγετικών όπλων (σ.σ. και συμβόλων –  οι κάννες που ρίχνουν ατσάλινα έχουν ένα συγκεκριμένο σύμβολο, τα τσοκ πολλά διαφορετικά σύμβολα / ενδείξεις, ή μπορεί να μην το αναφέρουν καν):
  3. Θα πρέπει να εξετάσει εάν στο όπλο υπάρχουν φυσίγγια. Μετά τίθεται το εξής ερώτημα. Πώς θα καταλάβει ότι τα φυσίγγια έχουν ατσάλινα και όχι μολύβδινα σκάγια; Μην μου απαντήσετε θα το γράφει επάνω στα φυσίγγια γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα σβήνονται τα γράμματα. Ίσως να υπάρχει κάποιος τρόπος που εγώ αγνοώ.
 • Σε κάθε περίπτωση, εάν και όταν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο ΦΕΚ είναι ένα μεγάλο χτύπημα στους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες κυνηγούς υδροβίων. Δεν φτάνει που οι περισσότεροι υγρότοποι είναι σε καθεστώς απαγόρευσης θα πρέπει να αγοράσουν όπλα που να ρίχνουν φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια, αλλά και τα κατάλληλα φυσίγγια.

Σημείωση amynastospiti.gr

“Ε, καλά τώρα, πρόπερσι την πήρα τη magnum την καραμπίνα, θα ρίχνει ατσάλινα – μια χαρά είμαστε!” Καμία σχέση φίλε κυνηγέ! Δείτε την (κατά προσέγγιση) αντιστοιχία σε ισχύ πυρός:

ατσάλινο super magnum = μολύβδινο semi magnum

ατσάλινο magnum = μολύβδινο απλό

ατσάλινο απλό = μολύβδινο σκοπευτικό

Για όσους λοιπόν κυνηγούν μεγάλα υδρόβια με magnum μολύβδινες γομώσεις, το ατσάλινο super magnum ίσως να τους έρθει λίγο! Για “απλό” Magnum δεν το συζητάμε καν. Είχα γράψει παλαιότερα ένα σχετικό άρθρο το οποίο αναρτήθηκε σε πολλά site, σας συστήνω να το διαβάσετε ΕΔΩ – περιέχει πολλές πληροφορίες για τα ατσάλινα σκάγια που οι περισσότεροι αγνοούν. Αναφέρει επίσης τις εναλλακτικές λύσεις. Έρχονται μάλλον περίεργοι καιροί…

ΥΓ. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα πιάσει στον ύπνο κυνηγούς, κυνηγετικούς, θηροφύλακες και Έλληνες κατασκευαστές φυσιγγιών – κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν καν μηχανές γόμωσης φυσιγγίων super magnum!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.