“Extreme” Κυνήγι: Στόχευση Αγριογούρουνου

by mikebaird

Σημείωση

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε αρχικά στο πολύ καλό ihunt.grη εδώ ανάρτηση περιέχει φυσικά και τις σημειώσεις του amynastospiti.gr

Αν απεχθάνεστε το κυνήγι για δικούς σας λόγους, σας προτείνουμε να μην συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου. Το site μας όμως θεωρεί το κυνήγι αναπόσπαστο κομμάτι της άμυνας στο σπίτι – διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Εισαγωγή

 • Πολλοί κυνηγοί παίρνουν τα βουνά κάθε χρόνο για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα. Παραδοσιακό το κυνήγι του αγριόχοιρου, με πολλούς έμπειρους κυνηγούς σε όλη την Ελλάδα να κατέχουν καλά αυτή την κυνηγετική τέχνη. Γιατί σίγουρα περί τέχνης πρόκειται.
 • Υπάρχουν όμως και πολλοί κυνηγοί που είτε είναι νέοι σε αυτό το είδος κυνηγιού ή παίρνουν μέρος σε κυνήγι αγριογούρουνου περιστασιακά. Οι περισσότεροι λοιπόν από αυτούς δεν ξέρουν σε ποιο σημείο πρέπει να τουφεκίσουν το αγριογούρουνο για να  έχει ακαριαίο θάνατο. Πού είναι τα ζωτικά όργανα του; Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό:

Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα αυτού του γουρουνιού. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα πνευμόνια του αγριογούρουνου είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με άλλα θηλαστικά. Μια τουφεκιά στα πνευμόνια του αγριογούρουνου είναι αρκετή για να καταβάλει αμέσως και το πιο δυνατό καπρί. (σ.σ. Αν τα πνευμόνια απενεργοποιηθούν δεν υπάρχει αναπνοή – χωρίς αναπνοή δεν υπάρχει τρέξιμο διαρκείας…)

Καλά Βόλια

 • Στην ιδανική περίπτωση, ένας πυροβολισμός σε γουρούνι θα  πρέπει να γίνει  στην περιοχή των ώμων, και πιο κάτω είναι προτιμότερο (σ.σ. δείτε το πιο πάνω σχήμα – το καρδιοαναπνευστικό είναι ο στόχος).
 • Απλά να είστε προσεκτικοί να μην στοχεύσετε τόσο χαμηλά ώστε να πυροβολήσετε κάτω από το ζώο.
 • Εάν το ζώο τρέχει προς ή μακριά από σας, θα πρέπει να πυροβολήσετε  έτσι ώστε η σφαίρα να καταλήξει στα ζωτικά όργανα ανάμεσα στις ωμοπλάτεςΦυσικά, αυτό απαιτεί μια σφαίρα που θα διεισδύσει καλά.
 • Πολύ συζήτηση έχει γίνει για το αν πρέπει να πυροβολούμε τα γουρούνια στο κεφάλι, και αυτό μπορεί σίγουρα να είναι θανατηφόρο, αρκεί να χτυπήσει τον εγκέφαλο. Σημειώστε όμως ότι ο εγκέφαλος ενός γουρουνιού είναι ένας μικρός στόχος, και είναι καλά (σ.σ. ΑΡΙΣΤΑ) προστατευμένος  από το παχύ κρανίο του. Εδώ και πάλι, ένα σκληρό φυσίγγι με καλή διείσδυση είναι το κλειδί.

Ρίξτε το κάτω

 • Ένας σπασμένος ώμος θα ρίξει  ένα γουρούνι κάτω επί τόπου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ για μία γρήγορη επαναληπτική βολή, εάν είναι απαραίτητη.
 • Στην ιδανική περίπτωση, δεν θέλετε να πρέπει να ακολουθήσετε τα ίχνη του ζώου – θέλετε να το σκοτώσετε γρήγορα και αποτελεσματικά, και στην περίπτωση ενός μεγάλου κάπρου, σίγουρα δε θέλετε να τρέχει μετά καταπάνω σας  με αυτούς τους απαίσιους,  κοφτερούς κυνόδοντες.
 • Όσον αφορά στο πόσοι πυροβολισμοί είναι αρκετοί, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να σκοτώσεις παραπάνω ένα ήδη νεκρό θήραμα. Με το κατάλληλο φυσίγγι (σ.σ. και άριστη στόχευση) μια τουφεκιά μπορεί να είναι αρκετή για να καταβάλλει και τον μεγαλύτερο κάπρο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Μπορεί όμως και οι τρεις τουφεκιές να μην είναι αρκετές (σ.σ. με λάθος πυρομαχικά ή κακή στόχευση).  Όποιο όπλο κι αν επιλέξετε , η επιλογή των φυσιγγιών είναι εξίσου σημαντική.
by LisaW123

Στόχος… Πάνω από το μπροστινό πόδι!

Επιλογή Φυσιγγιών

 • Οι επιλογές για τα φυσίγγια δεν είναι πολλές. Ή δράμια ή μονόβολα. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε φυσίγγια ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να κυνηγήσουμε. Δηλαδή εάν κυνηγάμε σε πολύ “κλειστά” μέρη στα οποία οι τουφεκιές μας δεν θα είναι πάνω από 15-20 μέτρα καλό είναι να χρησιμοποιούμε δράμια. Εάν κυνηγάμε σε ανοικτά μέρη τα μονόβολα είναι ιδανικά ή και ένας συνδυασμός μονόβολων με δράμια.

σ.σ. Η άποψη του amynastospiti.gr διαφέρει στο συγκεκριμένο “λεπτό” σημείο: Πάντα προτείνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μονόβολα στους αναγνώστες μας για το κυνήγι αγριογούρουνου – για τους εξής λόγους:

  1. Η ανάγκη για μεγάλη διατρητικότητα αναφέρεται επανειλημμένα και στο συγκεκριμένο άρθρο – το μονόβολο έχει σαφές πλεονέκτημα.
  2. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν μείωση της αποτελεσματικότητας στα απλά δράμια σε αποστάσεις πάνω από 20 – 30m, όταν το θήραμα είναι αγριογούρουνο. Δεν ξέρουμε πάντα την απόσταση βολής…
  3. Τα δράμια μεγέθους 00 ή 000 μπορεί να μην δουλεύουν καλά στα 50m στο γουρούνι, αλλά σκοτώνουν άνθρωπο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις! Επίσης έχουν διασπορά και πολύ πιο χαοτική πτήση από το μονόβολο. Με δεδομένο ότι κυνηγάμε τέτοια θηράματα κατά ομάδες, πρέπει να σκεφτούμε τους συναδέλφους μας και να απέχουμε από τα δράμια, για λόγους ασφαλείας.
  4. Το κυνήγι είναι, πάνω από όλα, σπορ. Αν μπορούμε να θηρεύσουμε αποτελεσματικά με μονόβολο, τα πυρομαχικά με διασπορά περιττεύουν – ενώ μας χαλαρώνουν και σκοπευτικά, με την κακή έννοια.
 • Πριν αρχίσει το κυνήγι συμβουλευτείτε τους έμπειρους κυνηγούς. Σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
 • Το να “πέσει” ένα αγριογούρουνο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ειδικά όταν το κυνηγάμε με λειόκαννο και όχι με ραβδωτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Οι χόνδροι που έχει εξωτερικά καθιστούν την καταβολή του ακόμη πιο δύσκολη. (σ.σ. Άλλος ένας λόγος να δουλέψουμε αποκλειστικά με μονόβολα…)

Συμπέρασμα

Έτσι, ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Κυρίως, πρέπει να τουφεκίσετε  το αγριογούρουνο  στο σωστό μέρος:

 1. Αν το γουρούνι είναι κοντά και όχι πολύ ζορισμένο από τα σκυλιά  και έχετε μια σταθερή απόσταση, μπορείτε να πάτε για έναν πυροβολισμό στον εγκέφαλο, με στόχο προς το πίσω μέρος του κεφαλιού… Αλλά η βολή στον ώμο είναι η καλύτερη για να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχετε.
 2. Αν κυνηγάτε από μια υπερυψωμένη θέση (στην κορυφή ενός ρέματος), η βολή ανάμεσα  στους ώμους μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Πάντα να θυμάστε που είναι τα  ζωτικά όργανα – μεταξύ αυτών των ώμων – και να στοχεύετε αναλόγως. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα φυσίγγια, ανάλογα με την περίσταση και σημαδέψτε καλά. Και απολαύστε τα συκώτια με το τσίπουρο, όταν το κυνήγι τελειώσει!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

“Extreme” Κυνήγι: Στόχευση Αγριογούρουνου — 5 Σχόλια

 1. Δυστυχως απο αποψη κυμηγετικης παιδιας απεχουμε πολυ ως λαος. Πολυ λιγοι ειναι εκεινοι που επενδυουν στη γνωση. Ολοι τα ξερουν ολα. Ο εγωισμος περισσευει. Γι αυτο καθε χρονο θρηνουμε ζωες συγκυνηγων που πηγαν σαν το σκυλο στο αμπελι που λεει ο λαος. Με κρατος νταβατζη και οι υπηρεσιες ειναι αντιστοιχες. Η ομοσπονδια η δικια μας ομως τι κανει. Ολο και λιγοτεροι βγαζουν αδεια πλεον. Δεν τα ισοπεδωνω ολα, αλλα υπαρχουν πολλα να γινουν και βλεπω ελλειψη θελησης. Γι αυτο γκρινιαζω. Ευχαριστω για τη φιλοξενια.

  • Οι διαπιστώσεις και οι απορίες σας είναι εύλογες, και το συμπέρασμα δυσάρεστο…

 2. Μεγάλη παρατήρηση όποιος απαξιώνει έτσι τα δραμια σε κυνήγι αγριοχοιρου δεν εχει κυνηγήσει απο κοντά να δει τις ιδιαιτερότητες .και για να μην παρεξηγούμαστε αν λέτε για βολες στην Ελληνικη ύπαιθρο για μεγαλύτερη αποσταση απο 50μ τότε δεν έχετε δει κυνήγι στο πυκνό σε διακοπτομενα εδάφη απο λόφους ρεματιές πυκνούς θάμνους όπου το αγριογούρουνο ξεπροβάλει πραγματικά σε αποσταση αναπνοής εκεί πραγματικά η ενστικτώδης σκοπευσει εχει τον πρωτο και τελευταιο λογο τωρα λειόκανο όπλο με μονοβολο σταθερα σκοπευτικα και χτυπημα σε αγριογούρουνο που τρέχει ιλιγγιωδώς σε σημεια οπως καρδια κλπ μου φαίνετε απίθανο πιο πολλές πιθανότητες δραμια παρα οτιδήποτε αλλο

  • Κύριε Αντώνιε, σας ευχαριστούμε για το σχόλιο. Στο θέμα μας τώρα:

   Η θήρευση αγριογούρουνου με δράμια είναι στην καλύτερη περίπτωση ανορθόδοξη, δεν εφαρμόζεται σε καμία από τις χώρες που δίνουν ουσιαστική επιλογή στο κυνηγετικό όπλο και – το κυριότερο – δεν προτείνεται ως ιδανική / σωστή λύση πουθενά στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Φυσικά ο Έλληνας, σαν τσαπατσούλης και βιαστικός που είναι από τη φύση του, έχει θεοποιήσει τα συγκεκριμένα φυσίγγια καθώς παρέχουν μια μικρή σκοπευτική διόρθωση…

   Ας μην ξεχνάμε την διεθνή ονομασία των δραμιών – buckshot, εξ ορισμού δηλαδή μιλάμε για “ελαφοσκάγια”, δηλαδή για μια κατηγορία θημαμάτων πολύ πιο ευαίσθητη σε πλήγματα από πυροβόλα όπλα.

   Τυπικά το κυνήγι αγριόχοιρου γίνεται με ισχυρά ραβδωτά τυφέκια, ενώ οι μερακλήδες χρησιμοποιούν περίστροφα μεγάλου διαμετρήματος εφοδιασμένα με διόπτρα – αυτά βέβαια στην Ψωροκώσταινα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, προς το παρόν τουλάχιστον…

 3. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Συνεχίστε την εξαίρετη δουλεια σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.