
- Διαμέτρημα 12/70
- Στοχεύει στην κατηγορία κυνηγετικών φυσιγγίων μικρών θηραμάτων, και η γόμωση βρίσκεται στα 32g.
- Τα νούμερα είναι τα αναμενόμενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία (7-8-9-10).
- Πυρίτιδα G3000
- Ταχύτητα 420m/s
- Πίεση 650bar
- Κάλυκας Cheddite με μέταλλο 12mm
- Βύσμα πλαστικό B&P
Κοντολογίς, οι προδιαγραφές είναι αυτό που περίμενα από ένα ποιοτικό φυσίγγι τέτοιου τύπου – απλή και δοκιμασμένη τεχνολογία, χωρίς εξεζητημένες λύσεις, αλλά με ποιοτικά υλικά.
- Το διαμέτρημα και η πίεση ταιριάζει σε όλα τα σύγχρονα 12άρια όπλα, αλλά και σε αρκετά παλαιότερα.
- Τα 650bar μας δίνουν ένα φυσίγγι μέσης πίεσης, ό,τι καλύτερο κατά τη γνώμη μου για τη συγκεκριμένη κατηγορία των “τσιχλοφύσιγγων”. Ούτε χαοτική πτήση λόγω υψηλής πίεσης, ούτε μειωμένη ισχύ πυρός.
- Τα υλικά (G3000, B&P, μέταλλο 12mm) δείχνουν ότι δεν έγινε καμία κακώς εννοούμενη οικονομία στην κατασκευή.
- Η πυρίτιδα είναι τροποποιημένη μονοβασική. Θεωρείται από τις ποιοτικότερες χαμηλής κατηγορίας τιμής, και είναι έξυπνη επιλογή για τη συγκεκριμένη χρήση.
- Η γόμωση 32g δουλεύει άριστα σε όλα τα αυτογεμή όπλα. Αν χρησιμοποιείτε δίκαννο / μονόκαννο / επαναλληπτικό, πρέπει να τηρήσετε τον κλασσικό κανόνα όπου το βάρος του δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 96 φορές το βάρος της γόμωσης. Άρα μιλάμε για 3072g ενδεικτικό ελάχιστο βάρος όπλου. Φυσικά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ελέγχουν την ανάκρουση, το συγκεκριμένο νούμερο αποτελεί απλά μια ένδειξη.
- Τα σκάγια είχαν ικανοποιητική σφαιρικότητα και είναι ημίσκληρα. Μέτρησα τη διάμετρο τους στα 2,1mm, που ταιριάζει με τα ελληνικά δεδομένα για Νο9 – ούτε εδώ δυσάρεστες εκπλήξεις λοιπόν.
- Το βάρος γόμωσης το ζύγισα στα 32g ακριβώς, οπότε κανείς δεν προσπάθησε να κάνει μείωση κόστους από τα σκάγια…
Στην πράξη
- Το προϊόν δοκιμάστηκε με καραμπίνα Baikal MP-153 12/89, με μηδενική σύσφιξη (κύλινδρο) στα 15m, με βελτιωμένο μισό στα 25m και με φουλ τσοκ (1mm σύσφιξη) στα 35m. Θερμοκρασία 20 βαθμοί, υγρασία 60%.
- Ρίχνω πάντα σε κύκλο διαμέτρου 75cm, θεωρώντας μια ιδανική κατανομή περίπου 70% μέσα σε αυτόν.
- Η κατανομή στα 15m ήταν ομοιόμορφη, πυκνή και πολύ κοντά στην ιδανική διάμετρο. Το ίδιο μοτίβο ακολουθήθηκε και στα 25m – το φυσίγγι “άκουσε” πολύ καλά στην αλλαγή τσοκ από κύλινδρο σε βελτιωμένο μισό.
- Η βολή στα 35m είναι αναμφισβήτητα extreme σενάριο για 9άρια στα 32g. Παρόλα αυτά, η κατανομή παρέμεινε ομοιόμορφη, αν και αραίωσε αρκετά. Για σίγουρα αποτελέσματα το όριο με το συγκεκριμένο φυσίγγι βρίσκεται γύρω στα 30m με FULL τσοκ.
- Το όπλο δεν παρουσίασε καμία δυσλειτουργία ή εμπλοκή, καθ όλη τη διάρκεια της δοκιμής.
- Η ανάκρουση με το αυτογεμές αερίων ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη. Αναμενόμενο και φυσικά ευχάριστο.
- Η τιμή στα 5,70 ευρώ, ή στα 5,43 ευρώ με την αγορά 20 κουτιών είναι πάρα, πάρα πολύ καλή.
-.-

Εξ ίσου καλή κατανομή στα 25m με τσοκ βελτιωμένο μισό της ποιοτικής Trulock. Οι γραμμές “δείχνουν” πάλι 75cm.
-.-

Στα (extreme) 35m το φυσίγγι ξεπέρασε το όριο του: Διατήρησε ομοιομορφία στην κατανομή, αλλά αυτή άνοιξε και αραίωσε (αναμενόμενο), ακόμα και με το FULL τσοκ της Gemini
Συμπέρασμα
Είναι ένα φυσίγγι με πολλά προτερήματα: Με τα επώνυμα υλικά που χρησιμοποιούνται, το σωστό κλείσιμο, την εξαιρετική τιμή αναλογικά με την ποιότητα, αλλά και το όνομα των ειδικών, δεν μπορώ παρά να το συστήσω σαν μια πολύ καλή αγορά.
Αν δεν κάνω λάθος βύσμα πρέπει να είναι το B&P 27. Αν είναι αυτό, είναι το ίδιο που χρησιμοποιώ για τα μονόβολα.