Φυσιγγιοθήκη επιβίωσης

By Raxis

Εισαγωγή

Πρόσφατα έκανα το ερώτημα στους αναγνώστες, αλλά και στον εαυτό μου, τι θα έβαζα στη φυσιγγιοθήκη μου σε ένα υπερβολικά extreme σενάριο. Έλαβα αρκετά email με σύντομες (μονολεκτικές συνήθως) απαντήσεις, του τύπου “μονόβολα”, “δράμια”, “5άρια” κτλ. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ένας αναγνώστης όμως, ο κύριος Αριστείδης Τσιάπας, είχε τη διάθεση να γράψει ένα μικρό άρθρο για μάς, με αρκετά έξυπνο και κατανοητό τρόπο – οπότε τον ευχαριστώ ιδιαίτερα! Κράτησα τα βασικά σημεία του και σας το παρουσιάζω – ακολουθούν φυσικά οι απόψεις του amynastospiti.gr

 • “…Η επιλογή των πυρομαχικών και των εφοδίων που θα πρέπει κάποιος να έχει μαζί του σε περιόδους κρίσεων (συγνώμη για τον όρο αλλά αλλού αναφέρονται σαν zombie invasion και αλλού σαν “Αποκάλυψη”) εξαρτάται κυρίως από την γεωγραφική τοποθεσία που θα βρεθείς την συγκεκριμένη στιγμή και δευτερευόντως από το πόσα μέλη θα αποτελούν την ομάδα που θα σχηματισθεί.
 • Εννοείται ότι αν είμαι μόνος, τότε ο όγκος των εφοδίων που μπορώ να μεταφέρω με άνεση πάντα, είναι περιορισμένος. Σαν ομάδα μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερα εφόδια (πυρομαχικά) γιατί πολλά αντικείμενα στο κιτ επιβίωσης μπορούν να μεταφέρονται από ένα η δύο μέλη της ομάδας μόνο.
 • Ενδεικτικά θα αναφέρω την Αντλία αναρρόφησης δηλητηρίου (σ.σ. σχετικό άρθρο ΕΔΩ), Σπινθηριστή, Πυξίδα, Αγκίστρια και πετονιά, Βελόνα και κλωστή, Ελβετικό σουγιά, πριονάκι και άλλα πολλά (σ.σ. Για το κιτ επιβίωσης διαβάστε ΕΔΩ).
 • Τώρα στην δική μου φυσιγγιοθήκη θα έχω 5 Μονόβολα , 5 8βολα , και τα υπόλοιπα (όσα μπορώ να μεταφέρω) για ομοιογένεια Νο 4 λαγοφυσίγγια. Όλα Cal 12/70. Θα ήθελα να είχα τα πάντα. Όμως επιβάλλεται να γίνουν εκπτώσεις, πάντα με την λογική και ποτέ με την επιθυμία... Kαι εξηγώ:
 • Παραπάνω αναφέρω τον όρο Γεωγραφική τοποθεσία. Κάποιος που ζει στη κυρίως Ελλάδα θα χρειασθεί ίσως πολλά Μονόβολα και είναι λογικό με την έννοια ότι τα θηράματα είναι και Αρκούδες (λίγες) , Ελάφια / Ζαρκάδια, Αγριογούρουνα. Στα νησιά όμως (εκτός από τα Ελαφάκια της Ρόδου και τα Κρι – Κρι Κρήτης) το μεγαλύτερο αρπακτικό είναι ο Λαγός… Άρα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γεωγραφική περιοχή όσον αφορά τα πυρομαχικά.
 • Κάποιοι ίσως και δικαιολογημένα θα αντιτείνουν τον παράγοντα άμυνα ενάντια στον άνθρωπο. Θα έχουν δίκιο αλλά όπως προείπα παραπάνω δεν μπορώ να μεταφέρω ότι θα επιθυμούσα δηλ τα πάντα. Προτεραιότητα Νο 1 πρέπει να είναι η επιβίωση / διατροφή και όχι ο πόλεμος. Πιστεύω ότι 5 Μονόβολα και 5 8βολα είναι αρκετά για άμυνα.
 • Ιδανικά θα ήθελα να είχα ένα αεροβόλο για μικρό κυνήγι. Μπορείς να κουβαλάς μαζί σου 500 βολίδες άνετα…και την νύχτα είναι θαυματουργό…”
by Ed Siasoco (aka SC Fiasco)

Ποτέ δεν έχουμε αρκετά φυσίγγια…

Σημειώσεις amynastospiti.gr

Αρκετά ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κύριου Τσιάπα. Διαφωνούμε σε ορισμένα σημεία, αλλά χαιρόμαστε και επικροτούμε το ότι ένας αναγνώστης χρησιμοποίησε πολλά και λογικά επιχειρήματα για να στηρίξει τις απόψεις του. Απολύτως σεβαστά όλα τα παραπάνω λοιπόν. Στο θέμα μας τώρα:

 1. Αν καταλυόταν τελείως ο κοινωνικός ιστός και μπορούσαμε να κυνηγήσουμε (σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάντα) με όπλα με τα οποία δεν επιτρέπεται σήμερα, σίγουρα δεν θα παίρναμε αεροβόλο, αλλά ένα 22άρι τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα: Σκοτώνει μικρά ζώα όπως λαγό ή σκίουρο στα 140m και διαθέτει πολύ μικρά και ελαφριά πυρομαχικά, ενώ ένας δεινός σκοπευτής μπορεί ακόμα και να αμυνθεί με αυτό. Δεν θα το προτείναμε με τίποτα όμως: 2 ευμεγέθη πυροβόλα όπλα είναι πάρα πολλά για να τα κουβαλάει κάποιος μόνος του στην άγρια φύση:
 2. Παραμένουμε στο κλασσικό 12άρι λειόκαννο λοιπόν, με την τεράστια ισχύ πυρός και την προσαρμοστικότητα, λόγω πληθώρας διαφορετικών πυρομαχικών. Κατά προτίμηση καραμπίνα λόγω αποθήκης φυσιγγίων. Η ευκολία εύρεσης τέτοιων φυσιγγίων στην Ελλάδα είναι άλλο ένα ατού.
 3. Ο κύριος Τσιάπας ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τη γεωγραφική τοποθεσία και τα διαφορετικά φυσίγγια που αυτή επιβάλλει. Εδώ διαφωνούμε: Είτε στην Αλάσκα, είτε στις Μαλδίβες, είτε στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα το γνωστό δίποδο… Και πώς θα ψάχνεις για τροφή όταν έχεις γίνει θήραμα;
 4. Επίσης, κάτι που ξεχνούν πολλοί σε τέτοιες extreme καταστάσεις, είναι πως η ιστορία μας διδάσκει τα χειρότερα: Όταν τελειώσουν τα σκυλιά, οι γάτες και τα ποντίκια, και ο άνθρωπος βρώσιμος είναι! Είναι ένα από τα προβλήματα του σύγχρονού ανθρώπου όταν αντιμετωπίζει την άγρια φύση: Δυσκολεύεται να αντιληφτεί ότι αποτελεί και ο ίδιος φαγητό… Και όχι μόνο για άλλα είδη ζώων!
 5. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σε ένα τέτοιο σενάριο “Αποκάλυψης” θα έχω μία 12αρα καραμπίνα για μεγάλο πυροβόλο, για τους λόγους που προανέφερα. Το τσοκάρισμα θα είναι στο μισό (ή στο βελτιωμένο μισό), γιατί αυτό δουλεύει καλά στις περισσότερες αποστάσεις και περιπτώσεις. Για τα τσοκ μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες ΕΔΩ.
 6. Επίσης σε μια τέτοια εκτεταμένη καταστροφή λογικό είναι να είμαι μόνος, ή το πολύ με παρέα 2-3 ατόμων. Και ο καθένας από μας μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσει αυτόνομα, με δικά του πυρομαχικά. Τα εφόδια θα είναι στο σακίδιο πλάτης, και τα φυσίγγια στην φυσιγγιοθήκη γύρω από τη μέση μου…
 7. Μία συνηθισμένη φυσιγγιοθήκη φέρει περίπου 25 – 30 φυσίγγια και άλλα 5 παίρνει η καραμπίνα με αφαίρεση του μειωτήρα στην αποθήκη (+1 με ghost loading). Για extreme και ανδροκτόνο σενάριο μιλάμε, οπότε θεωρώ πως ο μειωτήρας θα είναι βγαλμένος για την ασφάλεια μας – μη σας μπαίνουν ιδέες όμως, οι 3 βολές τώρα μας είναι υπέρ – αρκετές! Δεν ζούμε και σε ζούγκλα (ακόμα)… *
 8. Η δική μου θήκη παίρνει 26 φυσίγγια. Με αυτά λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  1. Θα ξεκινήσω από τα 5 της καραμπίνας: Το πρώτο (στη θαλάμη) θα είναι 7άρι γύρω στα 33 γραμμάρια – ιδανικό για περιστεροειδή και λίγο μικρότερα θηράματα. Μπορεί όμως να καταβάλλει και λαγό σε μικρές ως μεσαίες αποστάσεις, αν και θα τον κάνει λίγο “σουρωτήρι”.  Το δεύτερο θα είναι 5άρι γύρω στα 34 γραμμάρια, το οποίο καταβάλλει άνετα λαγούς και αγριοκούνελα σε μεσαίες αποστάσεις, αλλά και μικρά υδρόβια. Το τρίτο 3άρι μάγκνουμ για λαγό σε μεγάλες αποστάσεις και κανένα υδρόβιο… Το τέταρτο και το πέμπτο απλά δράμια 000 – σκοτώνουν ό,τι είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο (με εξαίρεση ίσως κάποιο μεγάλο ελέφαντα / κροκόδειλο / ιπποπόταμο…). Πάμε στη θήκη τώρα:
  2. Πέντε 10άρια γύρω στα 32 γραμμάρια – ιδανικά για πολύ μικρά θηράματα.
  3. Έξι 7άρια γύρω στα 33 γραμμάρια – φυσίγγι πολλαπλών χρήσεων, όπως προαναφέρθηκε.
  4. Πέντε 5άρια γύρω στα 34 γραμμάρια – έχει γίνει ήδη αναφορά σε αυτό, όπως και στα:
  5. Πέντε μάγκνουμ 3άρια
  6. Πέντε απλά δράμια μεγέθους 000. Κι αυτά προαναφέρθηκαν. Σύνολο 26 φυσίγγια στη θήκη.
 9. Μα καλά, ούτε ένα μονόβολο; Κάτι δεν πάει καλά εδώ, προκύπτει η εύλογη ερώτηση! Εξηγούμαι: Το μονόβολο είναι για ακρίβεια και μακρινές βολές, αλλά δεν δουλεύει σωστά με το τσοκ μισό / βελτιωμένο μισό που θα φοράει το όπλο, χάνοντας μεγάλο μέρος της ακρίβειας του. Επίσης, κάποια μονόβολα δεν δουλεύουν καθόλου με σφιχτό τσοκ και αντιπαθούν πολλές από τις σύγχρονες overbore κάννες! (Σχετικό άρθρο για τις κάννες ΕΔΩ) Η απάντηση μου λοιπόν είναι πως ΑΝ έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω σε θήκη το τσοκ κύλινδρος, τότε μόνο θα αντικαθιστούσα 3 από τα δράμια με μονόβολα.
 10. Με τόσα λίγα πυρομαχικά η οικονομία είναι απαραίτητη – μπορούμε να τρώμε φυτά και φρούτα αντί για κυνήγι. Για την βρωσιμότητα των φυτών διαβάστε ΕΔΩ.

* Τέτοιου είδους “εξυπνάδες” και παρανομίες (σαν την αφαίρεση μειωτήρα ή το ghost loading) είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να πολεμήσουν την οπλοκατοχή και το κυνήγι στην Ελλάδα – και είναι αρκετοί αυτοί, υπάρχουν συμφέροντα! Όταν θέλουμε να πιέζουμε για περισσότερα δικαιώματα, και ίσως, μια μέρα, οπλοφορία για όλους τους νομοταγείς, δεν πρέπει να προκαλούμε, αλλά να είμαστε 100% νόμιμοι και να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Φυσιγγιοθήκη επιβίωσης — 33 Σχόλια

 1. Καλή ενημέρωση γενικά, μερικά σχόλια μόνο.
  α) Εφόσον όπως αναφέρετε, και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, “ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα το γνωστό δίποδο” τότε ποιος ο λόγος για αυτή την παράξενη κυνηγετική γέμιση της αποθήκης του όπλου; (περιστεροειδή, λαγούς κτλ.) Άλλο πράγμα το κυνήγι άλλο η άμυνα και τα 7άρια και λοιπά σκάγια παρέχουν μηδαμινή δυνατότητα άμυνας έναντι προετοιμασμένων και προστατευμένων ένοπλων απειλών (αλεξίσφαιρα, πίσω από κάλυψη, εντός οχημάτων, με κάλυψη ομήρων κα). Άποψή μου είναι ότι αν χρειαστεί να πατήσεις την σκανδάλη τότε δεν χωράνε ημίμετρα, όποιος και να είναι ο στόχος σου πρέπει να δεχτεί το μεγαλύτερο και ποιο καταστροφικό πλήγμα που μπορεί να παρέχει το όπλο σου, και αυτά είναι γρήγορα και βαριά μονόβολα (έως και 2 φορές πιο δυνατά από το 7,62 του g3). Σε καταστάσεις άμυνας στο σπίτι σήμερα (όχι σε ενδεχόμενη κατάσταση απώλειας της τάξης και του νόμου και στις μικρές αποστάσεις μέσα στο σπίτι) τα πρώτα 1-2 μπορούν να είναι και δράμια, ιδιαίτερα αν υπάρχει φόβος για διάτρηση στους τοίχους ή αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το όπλο και άλλο πιο αδύναμο μέλος της οικογένειας.

  β) Ο μειωτήρας της αποθήκης είναι μόνο για τον κυνηγότοπο. Εκατοντάδες σκοπευτικά όπλα σήμερα (πρακτικής) δεν έχουν καν μειωτήρα για τις μεγάλες αποθήκες τους (9-10 φυσίγγια, που είναι εντελώς απαραίτητες να έχει κάποιος που ενδιαφέρεται για αυτοάμυνα). Ο νόμος γράφει ξεκάθαρα ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για το κυνήγι και μόνο, αν ήταν διαφορετικά τότε θα έπρεπε να πάνε φυλακή εκατοντάδες σκοπευτές που χρησιμοποιούν όπλα με μεγάλες αποθήκες, οπτικά σκοπευτικά και πολλά άλλα πρόσθετα και μετατροπές που απαγορεύονται από τον κυνηγετικό κανονισμό.

  γ) Ιδανικά τσοκ για άμυνα είναι κύλινδρος μέχρι βελτ.Κυλ. Τα υπόλοιπα είναι για το κυνήγι. Ιδανικά για μονόβολα και αρκετά για δράμια (κοινά δράμια μέχρι 20-30 μέτρα για αποδεκτές συγκεντρώσεις, 30-40 με ειδικά αστυνομικής χρήσης – federal LE flightcontrol).

  Γενικά κατά την άποψή μου, όλοι πρέπει να έχουν πάντα μονόβολα πάνω σε ένα όπλο άμυνας, είτε μέσα στην κύρια αποθήκη ή σε μια από τις πλαϊνές, που επίσης είναι απολύτως απαραίτητες (το κύριο μειονέκτημα των λειόκαννων είναι τα περιορισμένα πυρομαχικά, ιδίως όταν καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά 30σφαιρα τυφέκια εφόδου που είναι τα αγαπημένα των κακών). Επίσης, με το να προσπαθούμε να κάνουμε ένα όπλο να κάνει τα πάντα καταλήγουμε με ένα όπλο που δεν κάνει τίποτα άριστα. Ούτως ή άλλως ένα όπλο ίσων κανένα που λένε και οι Αμερικάνοι. Ετοιμαζόμαστε πάντα για την χειρότερη δυνατή κατάσταση που μπορούμε να σκεφτούμε και κρατάμε και 30% redundancy για αυτά που δεν μπορούν καν να φανταστούμε.

  • Γεια σας, χαίρομαι να διαβάζω μεγάλα σχόλια. Στο θέμα μας τώρα:

   α) Άλλο πράγμα η αυτοάμυνα και άλλο η επιβίωση. Το πρώτο έχει να κάνει με το να θέσουμε τυχόν αντιπάλους εκτός μάχης. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εύρεση τροφής & πόσιμου νερού, την κάρπωση θηραμάτων, τη δημιουργία ή εύρεση καταλύματος, την σωστή υγιεινή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΚΑΙ την αντιμετώπιση αντιπάλων. Με άλλα λόγια η επιβίωση εσωκλείει την αυτοάμυνα, αλλά όχι και το αντίστροφο! Το συγκεκριμένο άρθρο είναι για την επιβίωση, και κάτω από αυτό το πρίσμα και μόνο πρέπει να το δούμε. Πληροφοριακά, έχουμε κάνει άλλο άρθρο για τα πυρομαχικά αυτοάμυνας, ιδιαίτερα αναλυτικό, και μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
   http://www.amynastospiti.gr/idanika-pyromaxika-gia-aytoamyna/

   β1) Μέγα λάθος να νομίζουμε πως ο μειωτήρας είναι για το κυνήγι. Αν το όπλο βρεθεί χωρίς μειωτήρα είτε στο σπίτι είτε στο αυτοκίνητο… “Χαιρετίσματα στους δικούς μας!” – Ποιος μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας; Η μεταφορά μάλιστα γίνεται σε θήκη και με σπασμένα τα αρθρωτά (δίκαννα). Τα σκοπευτήρια πρακτικής σκοποβολής έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι δεν σχετίζονται με το τι ισχύει έξω από αυτά.
   β2) Όποιος νομίζει ότι χρειάζεται 10 φυσίγγια 12άρας καραμπίνας για να αμυνθεί πλανάται πλάνην οικτράν: Τα 3 αρκούν άνετα για 2 αντιπάλους. Τα 5 (χωρίς μειωτήρα) για 3-4. Σοβαρά τώρα, ποιος περιμένει να βγει ζωντανός από μια εμπλοκή με 8-9 (ένοπλα) άτομα;
   β3) Μην κοιτάτε το ποιοί μπαίνουν φυλακή. Αυτό ελάχιστη σχέση έχει με το νόμο. Εδώ κάποιοι ξεπουλούν τη χώρα και αμείβονται πλουσιοπάροχα για να το κάνουν…

   γ) Για τα τσοκ έχουμε κάνει εκτενέστατα άρθρα και δεν θα επεκταθώ εδώ:
   http://www.amynastospiti.gr/tsok-i-sysfiksi-leiokannou-oplou-mageia-i-epistimi-meros-a/
   http://www.amynastospiti.gr/tsok-i-sysfiksi-leiokannou-oplou-mageia-i-epistimi-meros-v/

   Γενικά:
   1) Τα μονόβολα με την υπερβολική τους διάτρηση είναι ακατάλληλα για αυτοάμυνα, τουλάχιστον σε σχέση με τα δράμια 00.
   2) Αν μη τι άλλο, το μονόβολο καταργεί αυτό που τα λειόκανα μας σχεδιάστηκαν να κάνουν καλά: Διασπορά και δημιουργία ενός στενού φονικού κώνου.
   3) Το ότι οι κακοί (εντός ή εκτός εισαγωγικών) χρησιμοποιούν ΑΚ είναι γνωστό. Αυτό δεν τους κάνει και ειδικούς στα όπλα όμως! Οι 30 σφαίρες είναι χρήσιμες σε μια σύντομη αναμέτρηση μόνο όταν κάποιος ρίχνει κατά ριπάς, αχρηστεύοντας την ακρίβεια του όπλου του. “Παίζοντας” man-to-man σε αποστάσεις 5-10m (τυπικές για πιστολίδι), θα προτιμούσα το λειόκαννο μου από οποιοδήποτε ραβδωτό, αφού με τη διασπορά θα έχω μια μικρή διόρθωση λάθους, αλλά και ένα κοντάκι ακριβώς στα μέτρα μου (άρα καλύτερη και ταχύτερη στόχευση). Οι 30 σφαίρες είναι άχρηστες, όταν χρειάζεσαι μία…
   4) Στην ανάγκη και δεύτερου όπλου είμαστε απόλυτα σύμφωνοι.

   ΥΓ. Αφού σας αρέσει το γράψιμο πολύ ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε κάποιο (επώνυμο) άρθρο σας – μαζί με την απάντηση μας φυσικά!

   Με εκτίμηση,
   Ραξής Επιτρόπου MEng

   • Αν δεν αμυνθεις δεν επιβιωνεις….

    Εχεις μπερδεψει την “δυσκολη διαβιωση” με την “επιβιωση”!

    Επιβιωση (επί – βίος) = μενω ζωντανός!

    • Κύριε Τάκη, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και δεν επιβιώνει! Ούτε πολεμάει αποτελεσματικά… Έχουμε κάνει μακροσκελείς αναλύσεις, τόσο στο άρθρο, όσο και στα σχόλια του.

     Βέβαια αν κάποιος δεν θέλει να καταλάβει πως δεν είμαστε ελέφαντες, δεν μπορούμε να αποδείξουμε το αντίθετο. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι ξεχνούν το επίθετο τους, ή τη χρήση πληθυντικού. (Σιχαινόμαστε τον πληθυντικό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση του, “ιντερνετικά” και όχι μόνο!)

     Να είστε πάντα καλά και να μας γράφετε…

 2. Συμφωνούμε γενικά, επιτρέψτε μου όμως να επιμείνω και να δικαιολογήσω καλύτερα κάποιες απόψεις μου.
  α) Συμφωνώ για τα περί επιβίωσης. Όμως, όπως σωστά γράφετε και εσείς, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις «Αποκάλυψης» πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντοτε η αυτοάμυνα, και ένα όπλο γεμάτο σκάγια για λαγούς απλά δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό. Να γεμίσουμε για τον λαγό προλαβαίνουμε, για την ομάδα με τα καλάσνικοφ που έχει βάλει στόχο εμάς και τα παιδιά μας όμως με τίποτα. Για να είμαστε πάντα έτοιμοι για αυτό το χειρότερο ενδεχόμενο χρειαζόμαστε, όπως πάλι εσείς γράφετε: “Ένα καλό πυρομαχικό αυτοάμυνας πρέπει να είναι πολύ ισχυρότερο από όσο χρειάζεται για να είναι απλά φονικό”, και τέτοια αναχαιτιστική ικανότητα για κάθε είδος στόχων παρέχουν μόνο τα μονόβολα. Η διάτρηση είναι το ζητούμενο σε τέτοιες καταστάσεις όχι το ανάποδο και τα μονόβολα ούτως ή άλλως είναι πολύ λιγότερο διατρητικά από τα βλήματα των ραβδωτών. Η διασπορά από την άλλη είναι αδιάφορη έως επικίνδυνη.

  β1) Έχετε δίκιο για το γράμμα του νόμου, τα κυνηγετικά πρέπει να “φέρουν συνολικά μέχρι τρία φυσίγγια και δεν δύναται να δεχθούν περισσότερα από τρία φυσίγγια”, όμως υπάρχει μια de facto αναγνώριση από τις αρχές λόγω τις αδυναμίας και του ανεφάρμοστου του νόμου. Παράδειγμα, ενώ δεν διαχωρίζει τα λειόκαννα σε κυνηγετικά και σκοπευτικά και δεν απαλλάσσει τους χώρους των σκοπευτηρίων από την ισχύ των νόμων της Επικράτειας, η Πρακτική Σκοποβολή είναι μια νόμιμη αναγνωρισμένη δραστηριότητα (άθλημα της ΣΚΟΕ) και φυσικά κανείς αθλητής της δεν πρόκειται να τιμωρηθεί με το σχετικό πρόστιμο (υπάρχουν άλλωστε παμπολλοι αστυνομικοί φανατικοί θιασώτες και συμμετέχοντες με όπλα σαν τα vepr/saiga με red dot και 20άρες γεμιστήρες!)

  β2) Οι στατιστικές δείχνουν μια άλλη εικόνα πάντως. Το Αμερικάνικο FBI και η αστυνομία (π.χ αυτή η παλιά έρευνα που βρήκα τώρα) αναφέρει ότι η μέση ευστοχία στις μάχες με πυροβόλα όπλα (gunfights), παρά την οργάνωση, την υπεροπλία και την εντατική εκπαίδευση των οργάνων τους, κυμαίνεται κάτω από το 20%, με γύρω στις 10 βολές ανά περιστατικό. Και αυτά σε αποστάσεις κατά 95% μέχρι 8 υάρδες! Άρα καλό είναι να μην υπερτιμούμε τις ικανότητές μας και να υποτιμούμε τους αντιπάλους μας που άλλωστε έχουν και το πλεονέκτημα να λειτουργούν με άλλη ψυχολογία και χωρίς τους δικούς μας ηθικούς φραγμούς.

 3. Γεια σας,
  α) Μιλάτε πάλι για σενάριο αυτοάμυνας και όχι επιβίωσης. Σε περίπτωση “αποκάλυψης” χωριζόμαστε σε φρουρούς αυτοάμυνας για οικογένειες και αυτούς που θα γυρνούν σαν μονάδες για να επιβιώσουν – σε αυτούς αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο, ας μην λέμε τα ίδια… Έχουμε κάνει και σχετικό αφιέρωμα, διαβάστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
  http://www.amynastospiti.gr/apokleismos-gia-megalo-xroniko-diastima-meros1/
  Τα σκάγια που προτείνουμε είναι άριστα για αυτοάμυνα σε κοντινές αποστάσεις έτσι κι αλλιώς.

  β1) Αν θέλετε να βασιστείτε στη λογική και την κατανόηση του εκάστοτε αστυνομικού ή θηροφύλακα είναι δικαίωμα σας. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο, και δεν θα το προτείναμε και στους αναγνώστες μας.

  β2) Οι στατιστικές που αναφέρετε είναι 100% αληθινές, γιατί ο μέσος αστυνομικός είναι ανεκπαίδευτος στα όπλα ΚΑΙ στις ΗΠΑ. Τραβάνε τη σκανδάλη για πλάκα και είναι άσχετοι: Είχαμε και πρόσφατο σκάνδαλο με φρουρό του προέδρου των ΗΠΑ που είχε να πυροβολήσει 12 χρόνια! Εκεί κατήργησαν και το διαμέτρημα 10mm στο FBI γιατί οι “γνώστες” ανάμεσα τους δεν το άντεχαν. Δεν είναι όλοι SWAT και NAVY SEALS. Και στην Ελλάδα υπάρχουν αστυνομικοί με 10 χρόνια στο σώμα που δεν ξέρουν να λύσουν το όπλο τους – το γνωρίζετε φαντάζομαι…

  Μακάρι όλοι οι αστυνομικοί να ήταν και σκοπευτές, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα – 1000 μπράβο σε αυτούς (τους αρκετούς) που ασχολούνται. Σαν site σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουμε σαν πρότυπο τις σκοπευτικές ικανότητες ενός τυχαίου αστυνομικού, το αντίθετο είναι το ευκταίο νομίζω!

 4. Εξαιρετικό το άρθρο για τον αποκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μου κάνει εντύπωση πόση λίγη αξία δίνει στο κυνήγι και γενικά τις ικανότητες επιβίωσης στην φύση, και πόση τεράστια βαρύτητα στην αυτοάμυνα. Και λογικό είναι εκτός αν ζεις στις ερημιές και τις τεράστιες εκτάσεις κάπου στην Βόρεια Αμερική.
  Στα πυρομαχικά αυτοάμυνας τώρα. Το Αμερικάνικο FBI από την πραγματικά τεράστια εμπειρία του, την επιστήμη και τις στατιστικές έρευνες έχει καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια σε έγκυρα και αξιόπιστα συμπεράσματα για τα κατάλληλα πυρομαχικά άμυνας, που όμως δεν συμφωνούν με τα δικά σας για τα σκάγια. Συγκεκριμένα έχει καταλήξει ότι η ελάχιστη δυνατή απαίτηση για ένα πυρομαχικό άμυνας είναι 12 inches διάτρησης σε κατάλληλα προετοιμασμένη βαλλιστική ζελατίνη/μαλακό ιστό (σημειώστε το ελάχιστη, δηλαδή για τους λεγόμενους “μαλακούς” στόχους, όχι προστατευμένους). Τα μόνο πυρομαχικά λειοκάννων που καλύπτουν την ελάχιστη αυτή απαίτηση είναι τα δράμια (από #1 και πάνω, ούτε καν τα μικρά #4) και φυσικά τα μονόβολα (που καλύπτουν, υπό προϋποθέσεις, και “σκληρούς” στόχους). Η ανάλυση παρακάτω δείχνει για πιο λόγο το FBI, το πιο εκπαιδευμένο σώμα ασφαλείας στον πλανήτη ίσως, θέτει αυτές τις προδιαγραφές:
  http://www.ar15.com/ammo/project/Self_Defense_Ammo_FAQ/index.htm
  http://www.ar15.com/content/page.html?id=176
  “I will briefly point out that the 12” penetration requirement stems from the fact that not all shots are frontal-torso shots. Many times the bullet must penetrate significantly more tissue, such as when the person being shot has his arms extended in front of him, if the shot is at an oblique angle, etc. You choose ammunition based on a worst-case scenario, not the best.
  ..I know you’re not planning on missing, and that you figure you’ll be able to put a couple of shots center-of-mass with no problems. Don’t overestimate your ability when the lead starts flying. There won’t be a perfect Weaver stance involved, trigger discipline will go to hell, and carefully aimed shots will be non-existent. How many times have you seen shootouts on “Cops” where they’re 2 yards apart, shoot a bunch of times, and yet every shot manages to miss?
  Not only that, but hitting the VITAL area of your target is exceedingly difficult. The best case scenario – a full-frontal torso shot – is “easy”. The problem is that as the angle of the attacker change, the point of aim has to vary considerably in order to hit the vital structures.”

  Δείτε σε αυτό το πολύ καλό βίντεο του γνωστού brass fetcher, πως τα σκάγια μετά βίας ξεπερνούν τις 4″ από 10″ απόσταση βολής και με ελάχιστη ενέργεια http://www.youtube.com/watch?v=rhZf_x8Esms , που καταλήγει με το σχόλιο: “#8 birdshot offers insufficient penetration to be effective at 10ft distance.
  Using figure 9-1 ‘Skin Penetration Data’ from MacPherson / Bullet Penetration and our velocity loss data we find that #8 Birdshot at 1250 ft/sec muzzle velocity will not penetrate human skin at 55 meters distance from the muzzle.”
  Εδώ φαίνεται ότι στις 50 υάρδες μόνο τα 00 δράμια φτάνουν την ελάχιστη απαίτηση διάτρησης και φονικότητας του FBI http://www.youtube.com/watch?v=_pIuUrjUIyQ
  Συγκρίνεται για παράδειγμα αυτό το βίντεο με απλά 28γρ. μονόβολα: http://www.youtube.com/watch?v=shstBTW39F4,
  Εσείς τι θα προτιμούσατε να έχετε στο όπλο σας στο χειρότερο δυνατό σενάριο;

  • 1) Γενικά μιλώντας και όχι προσωπικά: Αν κάποιος κάνει ότι δεν θέλει να καταλάβει αρχίζει το γνωστό σε όλους trolling: Δεν θα επανέλθω στη διαφορά αυτοάμυνας και επιβίωσης – έχουμε εξειδικευμένα άρθρα και για τα δύο.

   2) Ποιος μίλησε για ψιλά σκάγια; Μιλάτε για το 1ο (7αρι) στην καραμπίνα, που ίσως χρησιμοποιηθεί και ως προειδοποίηση; Τα υπόλοιπα είναι 5άρι, 3άρι και ακολουθούν 2 δράμια 000 – όλα παρέχουν τρομερά πλήγματα σε κοντινές αποστάσεις (ακόμη και το “αδύναμο” 7άρι αν είμαστε αρκετά κοντά). Είπαμε, αν κάποιος δεν θέλει να καταλάβει…

   3) Ουδείς ποτέ αμφισβήτησε τις γνώσεις και τις δοκιμές του FBI στα πυρομαχικά, ή τις στατιστικές μαχών – τις οποίες συμβουλευόμαστε συχνά: Μιλήσαμε για το χαμηλό επίπεδο του μέσου αστυνομικού που δημιούργησε αυτές τις στατιστικές. Ένας έμπειρος και δεινός σκοπευτής δεν χάνει βολές – σίγουρα όχι σε ποσοστά πάνω από 20%. Έχετε δει πχ. ολυμπιακό σκητ με τους δίσκους να τρέχουν σαν αυτοκίνητα σε αυτοκινητόδρομο; Γνωρίζετε για τα (τρομερά) ποσοστά των ερασιτεχνών “σκητάδων”; Των επαγγελματιών; Φυσικά στη μάχη τα ποσοστά πέφτουν, αλλά εκεί οι στόχοι είναι πολύ πιο αργοί…

   4) Ένας γνώστης (σαν κι εσάς) θα ξέρει ότι οι ίντσες διάτρησης αλλάζουν δραματικά με την απόσταση βολής: Προτιμότερο να δεχθείς μονόβολο από 100m από τον εξ επαφής πυροβολισμό με 11άρια σκάγια. Οι 50 γιάρδες (σχεδόν 46 μέτρα!) είναι απόσταση που σπανίως εμφανίζεται σε gunfight – φυσικά τα δράμια 000 υπερκαλύπτουν ΚΑΙ αυτή την απαίτηση, ενώ πιστέψτε με, και τα 3άρια Magnum δεν θα τα πάνε άσχημα, αν δείτε τι κάνουν στο λαγό στα 50m.

   5) Ας μην ξεχνάμε ότι “νηστικό αρκούδι δε χορεύει” – ένας πειναλέος, αδύναμος και κρυωμένος σκοπευτής δεν μπορεί καλά καλά να σηκώσει το όπλο (πόσο μάλλον να εμπλακεί σε μάχη!). Θα ήθελα πολύ να δω θήρευση περιστεροειδών / λαγών κτλ. με μονόβολα! Ή κάποιο εξαιρετικά επιτυχημένο κυνήγι με τσοκ κύλινδρο (πιθανό αλλά δύσκολο)…

   6) Ποτέ δεν θα κάναμε ένα στάνταρ γέμισμα στο όπλο μας – θα το προσαρμόζαμε στις συνθήκες. Αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε, την συνταγή μας την είπαμε: Το πρώτο (στη θαλάμη) θα είναι 7άρι γύρω στα 33 γραμμάρια – ιδανικό για περιστεροειδή και λίγο μικρότερα θηράματα. Μπορεί όμως να καταβάλλει και λαγό σε μικρές ως μεσαίες αποστάσεις, αν και θα τον κάνει λίγο «σουρωτήρι». Το δεύτερο θα είναι 5άρι γύρω στα 34 γραμμάρια, το οποίο καταβάλλει άνετα λαγούς και αγριοκούνελα σε μεσαίες αποστάσεις, αλλά και μικρά υδρόβια. Το τρίτο 3άρι μάγκνουμ για λαγό σε μεγάλες αποστάσεις και κανένα υδρόβιο… Το τέταρτο και το πέμπτο απλά δράμια 000 – σκοτώνουν ό,τι είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο (με εξαίρεση ίσως κάποιο μεγάλο ελέφαντα / κροκόδειλο / ιπποπόταμο…).

 5. Κύριε ή κυρία gk (πού να ξέρω με αυτούς τους ηλεκτρονικούς φερετζέδες – ψευδώνυμα;) θα αναρτήσω το τελευταίο σχόλιο σας μαζί με το άρθρο που θα μου γράψετε ΕΠΩΝΥΜΑ – μαζί φυσικά και με τις απαντήσεις μου και στα δύο:

  Το τελευταίο σχόλιο σας (που δεν έχει αναρτηθεί) ήταν ένα ψευδοεπιστημονικό παραλήρημα παραπληροφόρησης, με στοιχεία όπως πρόκληση ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ (μόνο…) τραύματος από 11άρια σκάγια σε πυροβολισμό ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ. Όποιος ξέρει 5 πράγματα από όπλα θα μυριστεί troll – σέβομαι πολύ τους αναγνώστες για τους υποβάλλω σε τέτοιου είδους ανάγνωσμα.

  Περιμένω με αγωνία το επώνυμο άρθρο σας.

  Και κάτι γενικό: Καλό είναι να βλέπουμε όλοι εξειδικευμένα ενημερωτικά βίντεο, να διαβάζουμε στατιστικές και επιστημονικές μελέτες. Αν όμως δεν έχουμε το θεωρητικό υπόβαθρο να τα καταλάβουμε, πρέπει να έχουμε τη νοημοσύνη, την αρχοντιά και την ευγένεια να μην προσπαθούμε να τα διδάξουμε κιόλας… Οι εποχές που στους τυφλούς βασίλευε ο μονόφθαλμος έχουν περάσει.

 6. Τι έγινε ρε παιδιά? Έχω χάσει επεισόδια….

  Τέλος πάντων το άρθρο γράφτηκε για συγκεκριμένο σενάριο. Κακώς ξέφυγε προς την πλευρά της αυτοάμυνας μόνο…

  gk αν δεχθείς πλήγμα από 11ρια εξ’επαφής, και είναι άκρο (χέρι η πόδι) μάλλον θα το χάσεις. Σκέψου τι μπορεί να πάθεις σε άλλα σημεία του σώματος.!.

 7. Αξιότιμε κύριε Τσιάπα, το τι έγινε δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση, 2013 έχουμε:

  Όταν κάποιος ή κάποια γράφει “φιλικά” ΑΝΩΝΥΜΑ σχόλια μεγέθους άρθρου, με όλο το σεβασμό, πέφτει στο επίπεδο του troll. Το amynastospiti.gr δεν είναι για όλους και, το κυριότερο, δεν είναι troll – friendly, αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

  Ο κύριος ή η κυρία gk μας έστειλε κι άλλο ανώνυμο “φιλικό” σχόλιο. Με το συμπάθιο, δεν πρόκειται να το δημοσιεύσουμε ούτε αυτό. Καλώς ή κακώς, μας έπεισε ότι δεχόμαστε επίθεση παραπληροφόρησης – αυτή είναι τουλάχιστον η δική μας άποψη επί του θέματος: Η “πρόκληση” για παράνομες ενέργειες είχε ξεκινήσει από πριν με το σχόλιο αφαίρεσης μειωτήρα…

  ΥΓ. Τα “shares” και τα “likes” που δέχθηκε ένα τόσο εξειδικευμένο άρθρο είναι αρκετά, και νομίζω ενδεικτικά της κατάστασης. Ποτέ δεν θα τους ευχαριστήσουμε όλους όμως, αυτό είναι σίγουρο!

 8. Το όπλο που θα χρειαστεί σίγουρα είναι ενα πολεμικό τουφεκι για να αντιμετωπιστούν οι ορδές των πεινασμένων και το πλιάτσικο που θα υπαρχει σε εξαρση!

 9. Για πλιάτσικα και ορδές πεινασμένων έχουμε κάνει άλλα, πολύ πιο εξειδικευμένα άρθρα. Και εκεί χρειάζεται συλλογή όπλων – και ομάδα οπλισμένων. Αλλά τώρα πραγματικά βγαίνουμε εκτός θέματος!

 10. Αγαπητε κε Ραξη Επιτρόπου,αφου διάβασα το παραπάνω αρθρο σας για την φυσιγγιοθήκη επιβίωσης θα ηθελα ”εκμεταλλευόμενος” την γνώση σας να ρωτήσω τα εξης παρακάτω.Δημιουργώνταςμία ”κάβα” φυσιγγίων πρώτον για επιβίωση-κυνήγι και αν κατάλαβα καλα προτείνατε α) 10αρια 32γρ.β) 7αρια 33γρ και 3) 5αρια 34 γρ,σωστά; Θα ηθελα να μου προτείνεται χωρίς αυτο να ειναι δεσμευτικό ή διαφημιστικό ποσότητες για μια χρήση υποτιθέμενης επιβίωσης και με την λογική ποσα θα μπορούσε να αγοράσει-πληρώσει ο μέσος ανθρωπος της σημερινής Ελλάδος μας καθως επίσης και ποιες μάρκες θεωρείτε καλές με σχέση απόδοσης-αξιοπιστίας/τιμής, καθως επίσης και θέτοντας αυτό σαν δεύτερον για σενάριο-φυσίγγια για επιβίωση απέναντι στο μεγάλο θηρίο/ανθρωπο οπως πολύ σωστα προαναφέρθηκε παραπάνω, α) Μagnum 3αρια (μπορώ και 3 1/2 εχοντας και μια benelli slug supernova), β) απλά δράμια 000 και 3) μονόβολα.Και στην δεύτερη κατηγορία παραμένει η ερώτηση ποια και πόσα; Κλείνοντας σας ευχαριστω εκ των προτέρων και ευχομαι σε σας και στους αναγνώστες σας καλό καλοκαίρι και οτι το καλύτερο για την Ελλάδα μας.Γιώργος Κ.

 11. Αγαπητέ κε Κοροβέση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων καλό είναι να διαβάσει πρώτα κάποιος τους Όρους Χρήσης του site μας:

  http://www.amynastospiti.gr/disclaimer/

  Στο θέμα μας τώρα:

  – Οι τύποι φυσιγγίων με σκάγια που αναφέρετε είναι πολλαπλών χρήσεων και θα σας καλύψουν απόλυτα σε διάφορες κυνηγετικές εφαρμογές.

  – Καλά φυσίγγια στον τομέα απόδοσης / τιμής είναι τα ελληνικά, και έχουμε πολλούς και σοβαρούς λόγους για να τα προτιμήσουμε, καταλαβαίνετε… Κατά καιρούς έχουμε κάνει τεστ σε διάφορα φυσίγγια του εσωτερικού.

  – Θεωρούμε πως, όπως γράψαμε και στο παρελθόν “…με σωστή πρόληψη, βαθιά γνώση, αρκετή προπόνηση, παιδεία και κατάλληλη διαμόρφωση χαρακτήρα δεν θα χρειαστεί (είναι στατιστικά απίθανο) να τραβήξουμε ποτέ τη σκανδάλη σε μια κατάσταση αυτοάμυνας…” Παρόλα αυτά έχουμε κάνει αφιέρωμα σε περισσότερο στρατιωτικές εφαρμογές – καλό είναι να ανατρέξετε σε πολύ παλαιότερα άρθρα μας στη στήλη ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ.

  – Εν γένει πρέπει να αποφεύγουμε τα 3 1/2 λόγω υπερβολικού κόστους και λακτίσματος. Δίνουν το πλεονέκτημα μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις με ατσάλινα σκάγια.

  – Όσο για την ποσότητα: Τα όπλα, τα μαχαίρια και τα φυσίγγια που θα υπάρχουν στην κατοχή μας πρέπει να είναι σε λογική ποσότητα που θα βασίζεται στη νόμιμη χρήση τους (κυνήγι, σκοπευτήριο, δοκιμή του όπλου): Αν κάποιος μετατρέψει μια αποθήκη σε οπλοστάσιο και δεν έχει καν άδεια κυνηγιού (παρά μόνο οπλοκατοχής), σαφώς και βαδίζει σε επικίνδυνα χωράφια – σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε τέτοιες “συμπεριφορές”.

  Ευχόμαστε κι εμείς από καρδιάς να πιάσουν σύντομα οι ευχές σας!

 12. Αγαπητέ κε Ραξή

  Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα σχόλιά σας , αυτό που έχω να πω είναι ότι , σε καταστάσεις επιβίωσης δεν θα “χαλαλίζουμε” εύκολα και για μικρά θηραματα τα πυρομαχικά μας . Τα πουλιά και τα μικρά τρωκτικά θα τα κυνηγουμε με τις μεθόδους των παπούδων μας (θηλιές,ξόβεργες,παγίδες,αεροβόλα κτλ) και τα φυσίγγια θα τα κρατάμε για μεγάλα τριχωτα τετράποδα και …. δίποδα .

  • Αγαπητέ κύριε Σπύρο Μ,
   Φυσικά και οι παγίδες έχουν τη χρήση τους σε extreme σενάρια, απλά είναι λιγάκι εκτός θέματός στο άρθρο αυτό – πάντως ευχάριστη η αναφορά τους όπως και να ‘χει! Ας διαφέρουμε λιγάκι στο εξής: Οι παγίδες είναι εξίσου αποτελεσματικές και στα μεγάλα τριχωτά, αν έρθει εκείνη η ώρα…

   Συνεχίστε να γράφετε!

   Με εκτίμηση,

   Ραξής Επιτρόπου MEng

 13. Δύο διαφορετικά όπλα για δύο διαφορετικές χρήσεις. Οι καραμπίνες είναι μεγάλες για μάχες εκ του συστάδην (CQB) και τα πολεμικά τουφέκια είναι για οτιδήποτε πάνω από 1.000 μετρα. Οι στρατοί δεν χρησιμοποιούν καραμπίνες για πόλεμο, παρα μόνο για να παραβιάσουν πόρτες. Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το σύγχρονο AA12 κυνηγετικό, το οποίο αναπτύχθηκε αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση. Στη σύγχρονη εποχή όπλα σαν το MP5 ή AR15 και AK-47 έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά και πιο ωφέλιμα από μια καραμπίνα. Το πολεμικό όπλο είναι αποδεδειγμένα όπλο για μάχη και είναι σε θέση να κάνει «καλή δουλειά» έναντι μιας καραμπίνας!
  Ένα άλλο πρόβλημα με τα κυνηγετικά όπλα είναι οτι εχουν μικρά βεληνεκή, γρήγορη σπορα μολυβιών, πραγμα που τα καθιστά σχεδόν άχρηστα σε ακτινα μεγαλύτερη των 25m. (πλην μονόβολων)
  Προς Θεού, δεν προτρεπω κανέναν να αγορασει απο την μαυρη αγορα κάποιο πολεμικό τουφεκι!!

  Και για να κλείσω…
  Το άρθρο κλείνει ως εξής:
  « Όταν θέλουμε να πιέζουμε για περισσότερα δικαιώματα, και ίσως, μια μέρα, οπλοφορία για όλους τους νομοταγείς, δεν πρέπει να προκαλούμε, αλλά να είμαστε 100% νόμιμοι και να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα.»

  Εδω γελασα! Πραγματικά!!! Και αυτό διότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 0,1 ‰ να έχει έλληνας πολίτης ποτέ αυλακωτό (καταχρηστικά «ραβδωτό») όπλο και πιστόλι, εις τους αιώνες των αιώνων!!!
  Δεν θα γίνουμε ΗΠΑ ποτέ!!!!

 14. Εννοείτε τα ραβδωτά πάνω από τα 50 μέτρα και τα λειόκαννα κάτω από τα 50 μέτρα. Λεπτομέρεια θα μου πείτε, εδώ μιλά η γνώση…

  Στη σύγχρονη εποχή όλες οι καλά οργανωμένες ομάδες που γνωρίζουμε διαθέτουν και τα 2 όπλα σε ικανό αριθμό. Πχ. SWAT ή ειδικές μονάδες του στρατού των ΗΠΑ και όχι μόνο.

  Μπορεί να γελάτε με την απαγόρευση των ραβδωτών – η οποία έχει προφανή, όσο και σκοτεινά αίτια, αλλά θα έπρεπε να κλαίμε όλοι μαζί!

  Για τα πιστόλια, τα έχουν ήδη ΠΟΛΛΟΙ Έλληνες πολίτες “ειδικών συμφερόντων”.

  • Αγαπητε δεν γελασα με την απογορευση των αυλακωτων τυφεκιων (ραβδωτών κοινώς), το αντίθετο μάλιστα…. κλαίω!
   Εν ετη 2015 εχουμε την πιο αναχρονιστική νομοθεσία και αντιμετώπιση του θεματος «αυλακωτο τουφεκι»!
   Υπάρχει μια ρητορική (των «σοφών» αρμοδίων αυτής της χώρας), ότι δήθεν η θηρευτική χρήση ραβδωτών όπλων θα αυξήσει την εγκληματικότητα και θα προξενήσει περισσότερα κυνηγετικά ατυχήματα, νομίζω πως είναι για γέλια!
   Είναι,λέει, αυτό που θα αυξήσει την εγκληματικότητα και όχι τα εισαγόμενα παράνομα, κάτω από τη μύτη των αδιάφορων αρμοδίων (…)
   Αυτές οι επιχειρηματολογίες βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος, πού αλλού, σε όλους εκείνους που είναι άσχετοι με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται καν να μάθουν και δυστυχώς αυτό συμβαίνει μόνο στη δική μας χώρα.

   • Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η απαγόρευση των ραβδωτών στο “Ellada” ουδεμία σχέση έχει με τη δημιουργία κυνηγετικών ατυχημάτων:
    Είναι πολύ απλά το 1ο μέτρο στην ολική απαγόρευση της οπλοκατοχής στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον νομοταγή πολίτη υποχείριο της αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής, του στρατού και κάθε άλλου κρατικού (ή παρακρατικού…) σώματος ασφαλείας. Αυτό γίνεται βέβαια σε όλα τα “οργανωμένα” καθεστώτα – η πατέντα που έχουμε μόνο στην Ελλάδα είναι πως ο νομοθέτης νομίζει ότι και οι εγκληματίες ακολουθούν τον ίδιο κώδικα συμπεριφοράς – κι έτσι αυτομάτως είναι όλοι ασφαλείς!

    • Δεν νομιζω οτι είναι «το 1ο μέτρο στην ολική απαγόρευση της οπλοκατοχής στη χώρα», διότι τοτε δεν θα υπήρχαν ούτε κυνηγετικά! (και αν είναι να γινει κάποιο μακελιο στην Χωρα, μικρή σημασία εχει αν θα γινει με καραμπίνες ή «ραβδωτά»)

     Αφοπλισμό των πολιτων έκαναν όλοι οι δικτατορες, όπως οι: Χιτλερ, Πινοσετ, Μαο, Στάλιν… ακομα και ο Μεταξάς! (επι Μεταξά, οι Κρήτες πείστηκαν και έδωσαν μεγάλο μερος των όπλων τους λιγο πριν τον Β’ΠΠ, αλλιως η μαχη της Κρήτης θα είχε τελείως διαφορετική έκβαση)

     Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε: «Θὰ σᾶς ζητήσουν τὰ ντουφέκια· νὰ ἔχετε διπλά· νὰ δώκετε τὸ ἕνα καὶ νὰ κρατήσετε τὸ ἄλλο. Ἕνα ντουφέκι 100 ψυχὲς θὰ γλυτώση». (για όσους δέχονται τις προφητείες)

     • Όπου “μέτρο” βάλτε “βήμα” και θα συνεννοηθούμε πλήρως… Όσο για το μακελειό, ο νομοθέτης θα είχε απαγορεύσει και τα λειόκαννα, αν δεν έβγαιναν πολλά χρήματα για το κράτος από το κυνήγι.

      Περί Κρήτης έχουμε κάνει εκτενέστατη ανάλυση – σχετικός σύνδεσμος εδώ:
      http://www.amynastospiti.gr/ti-ginetai-stin-kriti/

      Βεβαίως κάθε ιστορική υπενθύμιση ή αναδρομή είναι πάντα ευπρόσδεκτη – ευχαριστούμε!

  • Διόρθωση στο παραπάνω σχόλιο: «…και τα πολεμικά τουφέκια είναι για οτιδήποτε ΜΕΧΡΙ 1.000 μέτρα.»

   (Συγνώμη αλλά γίνονται και αυτά)

   • Τα πολεμικά (ας προτιμήσουμε το “ραβδωτά”) τουφέκια είναι και για ΠΟΛΥ πάνω από 1000 μέτρα, εκτός αν αναφερόμαστε στα πενιχρά τυφέκια εφόδου, που σχεδιάζονται για αρκετά μικρότερες αποστάσεις…

 15. Μηνύματα με ύβρεις ή προσβολές κάθε είδους θα σβήνονται, ιδιαίτερα όταν γίνονται μερικώς ή ολικώς ΑΝΩΝΥΜΑ. Αυτή είναι – χρόνια τώρα – η πολιτική μας, και είναι το μόνο πράγμα που μας κρατά σε ένα “άλφα” επίπεδο, παρόλο που τα θέματα μας συχνά πυκνά προκαλούν τα ελληνικά ταμπού (και όχι μόνο).

  Ό,τι εξυπνάδα (ή βλακεία…) διαβάσετε στο site μας, θα υποστηρίζεται από κάποια πηγή και από κάποιο γράφοντα. Έτσι πρέπει και έτσι μας αρέσει.

  Είμαστε δημοκράτες, αλλά όχι με τα (γνωστά πλέον) πάντα ανώνυμα troll – Το τελευταίο σχόλιο είναι γενικό και δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα. Και φυσικά δεν εννοούμε πως όποιος γράφει ανώνυμα είναι troll, αλλά αρκετοί ανώνυμοι αλλάζουν στρατόπεδο κατά το δοκούν. Έτσι κάποια σχόλια θα εμφανίζονται και κάποια όχι.

  Είμαστε άδικοι; O καθείς θα έχει την προσωπική του άποψη. Πάντως, τα σχόλια που σβήνουμε σε ποσοστό είναι ελάχιστα, σε σχέση με ένα μέσο site.

 16. Δεν προσέβαλα, ούτε έβρισα, αλλά ούτε και καταφέρθηκα εναντίον κάποιου! Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί σβήστηκαν τα σχόλιά μου…
  Δεν καταλαβαίνω επίσης το ότι όποιος δεν γράφει το πλήρες ονοματεπώνυμό του θεωρείται troll… αλλα και πώς συμπεράνατε οτι «άλλαξα στρατόπεδο».
  Εχω πάντα σταθερές απόψεις που δεν αλλάζουν εύκολα, κοινώς δεν είμαι κολοτούμπας, ειδικά στο θέμα των όπλων!

  Δεν μου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις και μάλιστα οι αναίτιες…
  Για αυτο το σταματάω εδω!

  Τσιμερίκας Δημήτριος
  Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

  • Κύριε (και συνάδελφε) Τσιμερίκα,

   Επιτέλους μιλάμε αμφότεροι με τα ονόματα μας. Ας πιάσουμε τα θέματα ένα – ένα, βοηθά τα τετράγωνα μυαλά των μηχανικών…

   1) Αναφέρεστε φαντάζομαι σε ένα σχόλιο μου που εμφανίζεται πιο κάτω. Εκεί αναγράφεται ξεκάθαρα πως “Το τελευταίο σχόλιο είναι γενικό και δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα.” Δεν είμαστε γλωσσολόγοι, μηχανολόγοι είμαστε, αλλά τόσα λίγα ελληνικά πρέπει να ξέρουμε. Αν κάποιος προτιμά άλλη γλώσσα θα πρέπει να αλλάξει χώρα.

   2) Κάθε σχόλιο σας που σβήστηκε μέχρι στιγμής έβριθε από μια ελλοχεύουσα επιθετικότητα, ή από μια γενική διάθεση για ξεκίνημα μιας “πυρακτωμένης” συζήτησης, που δεν θα οδηγούσε κάπου χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Για να μην πάμε σε αναφορές σε διαόλους που έγιναν…

   3) Το amynastospiti.gr είναι site και όχι forum. Η διαφορά είναι τεράστια (για όσους γνωρίζουν) και μονολεκτικά σχόλια τύπου “Χμ…” είναι εκτός τόπου και χρόνου εδώ. Πολύ απλά, το μόνο που κάνουν είναι να οξύνουν τα πνεύματα – κλασικό χαρακτηριστικό των troll.

   4) Αντίστοιχα, ο γράφων δεν είναι administrator ενός forum, αλλά αρχισυντάκτης ενός ιστοχώρου. Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε το διαιτητή στους συνήθεις ημιμαθείς θερμοκέφαλους που απαντώνται σε διάφορα fora, ούτε να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Πολύ απλά δεν έχουμε το χρόνο ή την όρεξη για κάτι τέτοιο. Απαντούμε συχνά (και ευχαρίστως!) σε ερωτήματα αναγνωστών, αλλά μέχρι εκεί. Αν λοιπόν κάποιος σπαταλά το χρόνο μας – ή μας δώσει αυτή την εντύπωση, γίνεται το γνωστό (και χρήσιμο για τους άλλους αναγνώστες) ban:

   5) Η ζωή είναι de facto άδικη. Ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα. Θα γίνει με τα χρόνια.

   6) Και αυτό το σχόλιο είναι εν γένει για πολλούς και δεν απευθύνεται απαραίτητα σε εσάς σε όλο το μήκος και το πλάτος του…

   7) Εφόσον είστε πολυγραφότατος και έχετε ελεύθερο χρόνο (κρίνοντας από τα σχόλια σας), θα σας παρακαλούσαμε αντί για σχόλια να βάλετε τις απόψεις / ιδέες, ακόμα και τις απορίες σας αν θέλετε, σε ένα άρθρο, το οποίο θα δημοσιεύσουμε – με τα δικά μας σχόλια, φυσικά.

   Περιμένουμε εναγωνίως το άρθρο σας.

   Ραξής Επιτρόπου MEng,
   Αρχισυντάκτης,
   amynastospiti.gr

 17. Ορεξη να εχεις να διαβαζεις κι ο εγωισμός , εγωισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.