Η απελευθέρωση φιδιών από “οικολόγους” είναι απλά αστικός μύθος, έτσι δεν είναι;

by mikelehen

Του Κώστα Λουρή

 • Η (σ.σ. “κουφή”) είδηση τις τελευταίες ημέρες είναι η προσπάθεια δυο ατόμων να απελευθερώσουν φίδια στο Κιλκίς, και μάλλον θα τα κατάφερναν εάν δεν ήταν παρών ο Παναγιώτης Τσαλκιτζής. Ποιος είναι ο Παναγιώτης Τσαλκιτζής; Είναι ο θηροφύλακας που βρήκε τα δύο αυτά άτομα που ήταν έτοιμα να απελευθερώσουν τα φίδια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 • Μια καταγγελία δέχτηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς – πριν ένα μήνα περίπου – από πολίτη για κίνηση οχήματος σε αγροτική περιοχή του νομού, με τρόπο που γεννούσε υποψίες. Ο ΚΣ έστειλε τον θηροφύλακα του συλλόγου Παναγιώτη Τσαλκιτζή στην περιοχή, ο οποίος εντόπισε και σταμάτησε το αυτοκίνητο για έλεγχο. Στο 4Χ4 αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ επέβαιναν δύο άτομα, ενώ στο πορτ μπαγκάζ υπήρχαν φίδια μέσα σε ειδικές κλούβες.
 • Δύο από τα φίδια ήταν παρόμοια με την οχιά της Μήλου, κάποια άλλα ήταν σαν τις οχιές που υπάρχουν στην περιοχή και υπήρχαν και κάποια άλλα φίδια μήκους περίπου 50 εκατοστών που έμοιαζαν ξενικά μας λέει ο Παναγιώτης.
 • “Τα δυο άτομα τα έχασαν”, επισημαίνει ο θηροφύλακας του ΚΣ Κιλκίς. “Λες και δεν περίμεναν να τους κάνει κάποιος έλεγχο.”
 • Τους ρώτησε γιατί έχουν τα φίδια μαζί τους και εκείνοι απάντησαν ότι έχουν άδεια από το Υπουργείο. Μάλιστα πάνω στην άδεια που έδειξαν υπήρχαν σημειωμένα και τα τοπωνύμια των περιοχών που θα γινόταν η απελευθέρωση.
 • Ο Παναγιώτης ως όφειλε, σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους και τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους. Αμέσως ενημέρωσε τον κυνηγετικό σύλλογο Κιλκίς ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης.
 • Ο Παναγιώτης Τσαλκιτζής είναι ένας έμπειρος θηροφύλακας αφού κάνει αυτή τη δουλειά πάνω από 10 χρόνια. Σε ερώτηση αν ήταν δική του υποχρέωση ο έλεγχος στη συγκεκριμένη περίπτωση (μάλλον ήταν αφελής η ερώτηση) αποστομωτικά μας απάντησε : “Αν δεν πήγαινε ο θηροφύλακας ποιός θα πήγαινε;”
 • Και συνεχίζει, “υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση όχι μόνο σε αυτούς που δεν ασχολούνται με το κυνήγι αλλά και στους κυνηγούς, ότι η εργασία των θηροφυλάκων αρχίζει και τελειώνει στον έλεγχο της λαθροθηρίας. Λάθος! Πόσες φορές δεν έχουν επέμβει οι θηροφύλακες σε περιστατικά που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.”
 • Θεωρητικά το ωράριο μας είναι ένα κανονικό οχτάωρο όπως των περισσότερων εργαζομένων μας λέει ο Παναγιώτης, αλλά πολύ σπάνια τηρείται. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με επικίνδυνους λαθροθήρες που δεν διστάζουν για τίποτε. Όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω σαν θηροφύλακας η λαθροθηρία βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση. Όμως με το πέρασμα των χρόνων και τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η συνεχής παρουσία των θηροφυλάκων στην ύπαιθρο απέτρεπε τους λαθροθήρες, μας εξηγεί ο Παναγιώτης Τσαλκιτζής.
 • Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Παναγιώτης “οι θηροφύλακες είναι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Οτιδήποτε συμβεί στο βουνό ή στο κάμπο οι θηροφύλακες πρέπει να τρέξουν. Γιατί αν δεν τρέξουν το δάσος, ο κάμπος και γενικότερα η ελληνική ύπαιθρος μένει αφύλακτη στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου.”
 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις για τον έλεγχο του ιού της λύσσας. Πολλά βράδια οι θηροφύλακες περιπολούν για συλλέξουν δείγματα από αλεπούδες και να τα στείλουν στην κτηνιατρική υπηρεσία για έλεγχο. Την ώρα που κάποιοι κοιμούνται ήσυχοι, οι θηροφύλακες είναι εκεί έξω.

Στο άκουσμα της είδησης ότι κάποιοι απελευθέρωναν φίδια, τα σχόλια ήταν πολλά. Άλλος υποστήριζε ότι είναι δουλειά των οικολογικών οργανώσεων, άλλος ότι δεν απελευθέρωναν φίδια αλλά τα μάζευαν.

Όποια και αν είναι η αλήθεια θα φανεί σύντομα, αφού η ΚΟΜΑΘ έχει ξεκινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Τελικά ξέρετε ποια είναι η σημαντικότερη είδηση που αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο περιστατικό ;

Ότι η θηροφυλακή… έβγαλε πάλι το φίδι από την τρύπα!

Από το ihunt.gr

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Η απελευθέρωση φιδιών από “οικολόγους” είναι απλά αστικός μύθος, έτσι δεν είναι; — 4 Σχόλια

  • Κύριε Τσιάπα,

   Για αρχή θα ήθελα να πω πως βρήκα το άρθρο που αναρτήσατε πολύ ενδιαφέρον. Σαν άποψη.

   Εδώ όμως δεν συγκρίνουμε απόψεις, αλλά παρουσιάζουμε την πραγματική μαρτυρία ενός θηροφύλακα. Μεμονωμένο περιστατικό; ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ. Τυχαίο; ΙΣΩΣ. Πρέπει όμως να μας βάλει σε σκέψεις, δεν νομίζετε;

 1. Κύριε Επιτρόπου,

  Όντως η παραπάνω είδηση που αναρτήσατε είναι “κουφή”. Δεν εννοώ βέβαια ότι είναι ψεύτικη.
  Όμως προβληματίζομαι για τους παρακάτω λόγους.

  1. Και εγώ έχω ακούσει για απελευθέρωση φιδιών από “ποιος ξέρει” οργανώσεις.Πάντα όμως από τρίτους. Ποτέ από κάποιον που ήταν παρόν στο συμβάν. (Γιαυτό και η παραπάνω είδηση που έχει ονεματεπώνυμο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα)
  2. Έχω ακούσει ότι ακόμα και με ελικόπτερο γίνεται απελευθέρωση φιδιών στα δύσβατα εδάφη.Δεν γνωρίζω καμία φιλοζωική/οικολογική να έχει τέτοιου είδους οικονομική ευρωστία που να σπαταλά με τόση ευκολία τους πόρους της. Βέβαια – και εδώ είναι ένα ζητούμενο – μπορεί κάλλιστα να είναι Δημόσια Υπηρεσία πχ Δασαρχείο.
  3. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί δεν έχει βγει κάποιος από τους δυσαρεστημένους εθελοντές / υπαλλήλους των φιλοζωικών / “ποιος ξέρει” οργανώσεων και να καταγγείλει το γεγονός με αποδείξεις, φώτο / video. Αυτή η ιστορία με την απελευθέρωση φιδιών πρέπει να τραβάει πάνω από 10 χρόνια πίσω.

  Τα παραπάνω ερωτηματικά ερχόταν στο προσκήνιο κάθε φορά που άκουγα τέτοιου είδους ιστορίες. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι η ιστορία σας είναι τελείως διαφορετική, και ΝΑΙ πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Εύχομαι το συμβάν να αφορά παράνομη συλλογή φιδιών και όχι απελευθέρωση. Να τιμωρηθούν από τον νόμο οι παραβάτες και τέλος.

 2. Κύριε Τσιάπα,
  Συμφωνώ απόλυτα με το πιο πάνω σχόλιο. Συνεχίστε να γράφετε την άποψη σας – μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

  Ίσως και κάποιο άρθρο κάποια στιγμή; Μπορώ να ελπίζω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.