Η οξεία ατσαλίτιδα συνεχίζεται…

by Ed Siasoco (aka SC Fiasco)

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Εισαγωγή – Ιστορική Αναδρομή

 • Χρόνια πριν, γράφαμε για τα προβλήματα και τις διαφορές που προκύπτουν από τη χρήση ατσάλινων σκαγιών – διαβάστε σχετικό αναλυτικό άρθρο ΕΔΩ.
 • Όχι πολύ αργότερα, προβλέψαμε (μαζί με το μοναδικό ihunt.gr) ότι η τεχνολογία αυτή, με τα χίλια μύρια κακά της, θα επιβληθεί και στην Ελλάδα – για του λόγου το αληθές διαβάστε ΕΔΩ. Τότε χαρακτηριστικά αναφέραμε: “… Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα πιάσει στον ύπνο κυνηγούς, κυνηγετικούς, θηροφύλακες και Έλληνες κατασκευαστές φυσιγγιών – κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν καν μηχανές γόμωσης φυσιγγίων super magnum!…”
 • Η τεχνολογία των μη – τοξικών σκαγιών (πρακτικά των ατσάλινων, είναι τα μόνα που αγοράζονται σε λογική τιμή) έγινε πραγματικότητα στους ελληνικούς “υγρότοπους” εν ριπή οφθαλμού για τους ανυποψίαστους – φυσικά εμείς είχαμε και πάλι ενημερώσει – διαβάστε σχετικά ΕΔΩ. Στο άρθρο αυτό είχαμε απαντήσει σε αναγνώστη με το παρακάτω σχετικό σχόλιο:
 • “…Στην αγορά υπάρχουν απλά (12/70), Magnum (12/76) και Supermagnum (12/89) φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια:
  Τα απλά κατασκευάζονται για σκοπευτήρια που έχουν απαγορεύσει το μόλυβδο, και δουλεύουν αρκετά καλά εκεί, αν και ανεβάζουν το κόστος.
  – Τα Supermagnum είναι τα μόνα που δουλεύουν σε κυνήγι υδροβίων. Για λόγους που αναλύσαμε ήδη.
  – Τα Magnum υπάρχουν, ναι. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε. Υποθέτουμε πως «καλύπτουν» μια μερίδα αγοραστών που δεν μπορεί να χωνέψει την αγορά supermagnum όπλου για κυνήγι υδροβίων. Τα φυσίγγια αυτά είναι άχρηστα: Με τα σωστά νούμερα σκαγιών (πχ. ΒΒ) καταστρέφουν την κατανομή, με τα λάθος νούμερα (πχ. 4) το ζώο τραυματίζεται, ταλαιπωρείται και καρπώνεται δύσκολα. Μιλάμε δηλαδή για ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ κυνήγι προκειμένου να μην αλλάξουμε όπλο…”
 • Το γιατί ο συνδυασμός ατσάλινα & διαμέτρημα SuperMagnum είναι σχεδόν μονόδρομος το αναλύσαμε λεπτομερώς ΕΔΩ.

Το ζοφερό παρόν

Καλά τα παραπάνω, τι κάνουμε όμως σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την οριστική κατάληξη της νομοθεσίας; Τα χειρότερα! Εξηγούμαι αμέσως:

 1. Οι περισσότεροι Έλληνες κατασκευαστές φυσιγγίων μάλλον πνέουν τα λοίσθια και δεν ασχολούνται καν με τα ατσάλινα. Μιλώντας με ορισμένους από αυτούς, αλλά και με κάποιους απελπισμένους καταστηματάρχες κυνηγετικών ειδών, θα περιέγραφα την κατάσταση με μία μόνο λέξη: Παρακμή.
 2. Το τι ακούει κανείς από ορισμένους μαγαζάτορες είναι ο ορισμός της ημιμάθειας: “Δούλευες 5άρι με μολύβδινα; Βάλε ένα απλό 4άρι με ατσάλινα και είσαι μια χαρά!” Το τι βλασφημίες έχω ακούσει από κυνηγούς και δεινούς σκοπευτές τον τελευταίο καιρό για το τι (δεν) κάνουν τα συγκεκριμένα ατσάλινα 4άρια δεν περιγράφεται. Το ξαναλέω για πολλοστή φορά λοιπόν: Για να έχουμε όχι μόνο παρόμοιο βεληνεκές, αλλά και ίση διάτρηση με τα παλιάς τεχνολογίας, χρειαζόμαστε 3 νούμερα μεγαλύτερα σκάγια
 3. …Και με τα τρία νούμερα μεγαλύτερα σκάγια χρειαζόμαστε τουλάχιστον 38-40 γραμμάρια γόμωση για να μην έχουμε κατανομή που σε κάποια σημεία θα μοιάζει με την έρημο Σαχάρα. Δηλαδή μιλάμε καθαρά είτε για SuperMagnum, είτε για πολύ καλά γεμισμένα Magnum φυσίγγια. Να βάλω τα απλά; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
 4. Κυκλοφόρησαν στην αγορά μας ατσάλινες γομώσεις των 30 περίπου γραμμαρίων, τις οποίες ορισμένοι κατασκευαστές και πωλητές προτείνουν “για όπλα παλιάς τεχνολογίας, για όλες τις χρήσεις.” Όποιος γνωρίζει, μιλά άνετα για το βλητικό ανέκδοτο της 10ετίας: Τέτοια προϊόντα εξελίχθηκαν αποκλειστικά και μόνο για χρήση σκοπευτηρίου με ψιλά σκάγια, σε ορισμένες περιοχές όπου απαγορεύτηκαν τα τοξικά ακόμα και στα σκοπευτήρια. Το να τα πουλάμε για γενική χρήση είναι εγκληματικό: Οι αποτυχίες είναι εγγυημένες, το ίδιο και τα τραυματισμένα (και χαμένα) υδρόβια θηράματα που θα πεθαίνουν λίγο αργότερα.
 5. Είδαμε κάποιες πρώτες δειλές (αλλά μάλλον πολυδιαφημισμένες) ελληνικές προσπάθειες γύρω στα 35 γραμμάρια σε διαμέτρημα Magnum. Είναι μεν μια αρχή, αλλά όταν ο ισχυρός ανταγωνισμός παίζει στα (βλητικά “λίγα” αφού μιλάμε για ατσάλι) 38 με 40 γραμμάρια στο ίδιο διαμέτρημα, τα 34 με 36 μας γυρνούν σε παλιές και ξεχασμένες εποχές, όταν το μόνο προσόν που είχε το ελληνικό προϊόν ήταν η χαμηλή τιμή. Επειδή υπάρχουν σοβαροί κατασκευαστές (που θαυμάζουμε) ΚΑΙ στην Ελλάδα, οι οποίοι μας έχουν συνηθίσει σε άριστα φυσίγγια, περιμέναμε περισσότερα! Ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον…
 6. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτοί που τιμολόγησαν τα αποτελεσματικά Super Magnum ατσάλινα στην Ελλάδα, μάλλον ήταν φανατικοί αναγνώστες των βιβλίων του Stephen King, αφού αποφάσισαν να γράψουν το δικό τους σενάριο τρόμου – που θα το ζήλευε και ο ίδιος ο μαιτρ του είδους! Εγώ πάντως ανατρίχιασα με το κόστος αγοράς, όταν ρώτησα για τέτοια φυσίγγια σε ένα φιλικό κατάστημα…

Συμπέρασμα – Η πρόταση του amynastospiti.gr

 • Η Καλύτερη πρόταση για την ελληνική αγορά τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (τα δεδομένα αλλάζουν, ελπίζω σύντομα…) είναι η αγορά Magnum φυσιγγίων με γομώσεις από τα 38 και πάνω γραμμάρια.
 • Για κοντινές αποστάσεις και μικρά υδρόβια σε νούμερο 3, για πιο γενική χρήση σε νούμερο 1 ή μεγαλύτερο (4 και 2 σε αμερικάνικα μεγέθη αντίστοιχα).
 • Το κόστος θα είναι κάτω από το πρακτικό και ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ / φυσίγγιο, και η κατανομή θα είναι αξιοπρεπής, το ίδιο και η ισχύς πυρός (η ταχύτητα όχι και τόσο…).
 • Περιμένουμε εναγωνίως ένα φτηνό SuperMagnum από τους καλούς Έλληνες κατασκευαστές, που μας καλοέμαθαν τόσα χρόνια τώρα!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Η οξεία ατσαλίτιδα συνεχίζεται… — 8 Σχόλια

 1. Και με τα δράμια τι γίνεται? Θα τουφεκάμε στον γάμο του κουτρούλη?

  • Με τα δράμια δεν έχεις πρόβλημα. Παραμένουν μολύβδινα. Ο νόμος ισχύει για τα παρυδάτια και την συσσώρευση του μολύβδου μέσα σε λίμνες.

   Κυνηγάω παρυδάτια επειδή ο βάλτος είναι μόλις 15 χιλιόμετρα από το σπίτι μου.
   Φέτος πήγα 2 φορές πήρα 4 σερσέλια με ατσάλινα. Baschieri & Pellagri Valle Steel σε μάγκνουμ 36 γραμμάρια 2ρια, με χαμηλή όμως υγρασία, τέλη Σεπτεμβρίου. 11 ευρώ κουτί 25δα.

 2. To B&P σε Magnum 36 Νο2 δεν είναι καθόλου κακό φυσίγγι, ούτε σε ισχύ πυρός, ούτε σε κατανομή σε κοντινές αποστάσεις. Στα “δύσκολα” όμως πολύ απλά δεν συγκρίνεται με ένα μολύβδινο 4άρι στα 40 γραμμάρια, ή ένα SuperMagnum (πιο) υψηλής πίεσης στα 40 γραμμάρια χάλυβα.

  Όπως πάντα, εχθρός του “καλού”, το καλύτερο…

  ΥΓ. Χαιρόμαστε που δεν πέσατε στην παγίδα του Νο4 – το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του!

  • “Μοιάζει” με το αντίστοιχο B&P και κάποια άλλα φυσίγγια: Στα κατάλληλα χέρια, με σωστό τσοκάρισμα και λίγο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα νούμερα 2,1,0 (αν ρίχνουμε σε λογικές αποστάσεις).

   Ιστορικά όμως, αυτός ο τύπος φυσιγγίου (οι αδυναμίες, τα προβλήματα και οι αποτυχίες του) έφερε την αναγκαστική εξέλιξη των SuperMagnum!

   Έχοντας ξεκαθαρίσει τη θέση μας, θα αναφέρουμε απλά πως το μέσο μέγεθος των υδροβίων στα ελληνικά κυνήγια επιτρέπει τη χρήση ΚΑΙ τέτοιων προϊόντων, αρκεί οι απατήσεις να είναι λογικές. Σίγουρα δεν κάνει για extreme σενάρια.

  • Αν κάποιος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα συγκεκριμένο προϊόν, και θα ήθελε να διαβάσει μια δοκιμή του, μπορεί να μας στείλει δείγμα και κάτι θα γίνει… Για φυσίγγια θα χρειαστούμε μία 10άδα, για να βγάλουμε κάποια σαφή και ασφαλή συμπεράσματα.

   Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το είδος των (Magnum ατσάλινων) φυσιγγίων δεν μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Θα καλύψουμε πάντως την ανάγκη για τεστ, αν μας ζητηθεί:

   Αυτή την εποχή δοκιμάζουμε ένα “τσιχλοφύσσιγγο” σε Νο9 στα 32g – το άρθρο θα αναρτηθεί σύντομα!

 3. Τελικά “βρέθηκε” στα χέρια μας ένα κουτί Lambro ατσάλινα 12/76 με 36g σκάγια Νο 0. Το τεστ είναι προ των πυλών! Τα πρώτα ευρήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα… Αναμείνατε στις οθόνες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.