Καραμπίνα Vs Χράπα – Χρούπα… Ξανά!

by djudd1981
 • Για τα επαναληπτικά (χράπα χρούπα) και τα προβλήματα τους έχουμε εκφραστεί αναλυτικότατα εδώ και αρκετό καιρό – σχετικό άρθρο ΕΔΩ. Ένας καλός αναγνώστης, πολύ καλός φίλος και λιγάκι «άπιστος Θωμάς» μας ζήτησε μια πιο πρακτική εξήγηση του θέματος, κατά προτίμηση με τη μορφή ενός βίντεο.
 • Το μόνο εύκολο: Ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε έναν από τους καλύτερους χειριστές πυροβόλων στον πλανήτη, το γνωστό και μη εξαιρετέο Jerry Miculek. Στο πρώτο βίντεο χειρίζεται ένα επαναληπτικό Mossberg 500 με κάννη από Mossberg 835 (είναι μεγαλύτερης εσωτ. διαμέτρου και θαλάμης 89mm, το υβρίδιο προέκυψε για μειωμένο λάκτισμα – στην προσπάθεια να δοθεί λύση σε ένα κλασικό πρόβλημα των χράπα – χρούπα…). Φυσικά έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στην ισχυρή ανάκρουση του Mossberg 500 στο ΤΕΣΤ.). Στο δεύτερο βίντεο χειρίζεται μια Mossberg 930 JM, δηλαδή καραμπίνα αερίων της ίδιας εταιρείας. Και ναι, τα αρχικά στο μοντέλο αναφέρονται στο όνομα του…
 • Ο άνθρωπος αυτός «δημιουργεί» με ό,τι και να πιάσει στα χέρια του – το θέαμα είναι πάντα κορυφαίο. Αυτή τη φορά όμως δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε εμείς – οι διαφορές από όπλο σε όπλο είναι εμφανέστατες, ακόμα κι αν και τα 2 είναι του ίδιου κατασκευαστή! Τα λάθη δεν λείπουν από το χειρισμό του 500…
 • Στο πρώτο βίντεο προς το τέλος γίνεται και μια μικρή επίδειξη αξεσουάρ, αλλά ο πρωταθλητής έχει το δικό του 500 σε αρκετά original μορφή, αν εξαιρέσουμε την αλλαγή κάννης (και το βάψιμο που βγάζει μάτια). Και στο τέλος του φιλμ παρουσιάζει το αγαπημένο του Mossberg, το 930 JM…
 • Στο δεύτερο βίντεο ο σκοπευτής χρησιμοποιεί το «αγωνιστικό» του 930 JM, το οποίο έχει σχετικά εκτεταμένες μετατροπές για ταχύτερο γέμισμα στην αποθήκη και (πολύ ελαφρώς) μικρότερη ανάκρουση. Αρχικά υπάρχει μια παρουσίαση αξεσουάρ, αλλά και της αποθήκης φυσιγγίων X Rail που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (και ακριβή) στην Αμερική: Παίρνει πάρα πολλά φυσίγγια αλλά καταστρέφει τελείως το ζύγισμα του όπλου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο μηχανισμός της καραμπίνας αερίων, και η κόρη του σκοπευτή παρουσιάζει το δικό της αγωνιστικό 930… Το μήλο κάτω από τη μηλιά! «Φυσικά» ρίχνει κι αυτή στο φιλμ. Δεν χρειάζεται να δει κάποιος όλο το 2ο βίντεο για να διαπιστώσει την τρομερή ευκολία χειρισμού και την ταχυβολία του αυτογεμούς όπλου.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Καραμπίνα Vs Χράπα – Χρούπα… Ξανά! — 13 Σχόλια

 1. Στην αμερική και τουλάχιστον στο Τέξας, η κατοχή ή και οπλοφορία, είναι όπως εμάς η φέτα.
  Σχετικά πρόσφατα μάλιστα καταργήθηκε ο νόμος ο οποίος επέτρεπε την οπλοφορία μέν αλλά χωρίς να είναι εμφανές το όπλο. Οπότε η κυκλοφορία γίνεται ΝΟΜΙΜΑ ακόμα και όταν το όπλο είναι εμφανές. Η οπλοκατοχή μαζί με την μαγειρική, είναι δύο βασικές ανάγκες για την ζωή του ανθρώπου. Η δέ οπλοκατοχή παρέχει την ασφάλεια που κάθε νοικοκυριό χριάζεται και πολύ περισσότερο την σημερινή εποχή, η μαγειρική δε, παρέχει την καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου για τροφή προκειμένου να επιζήσει. Αν εξετάσουμε λίγο βαθύτερα τις δύο αυτές κατηγορίες, θα δούμε οτι υπάρχει ένα κοινό τουλάχιστον σημείο. Ποιό είναι αυτό? Μα φυσικά οι συνταγές. Ενώ στην μαγειρική για να μαγειρέψουμε φακές με πλιγούρι θέλουμε κάποιες αναλογίες, έτσι και στην οπλοκατοχή για να φτιάξουμε φυσίγγια τα οποία ανοίγουν μετά τα 25 μέτρα, έχουμε και εδώ μια συνταγή.
  Και ενώ στην μαγειρική ανακατεύουμε τα υλικά μετά απο κάποια προετοιμασία μέσα σε μια κατσαρόλα, στην ιδιογόμωση τοποθετούμε συγκεκριμένα υλικά μέσα σε ένα φυσίγγι.
  Απαραίτητος παράγοντας για να επιτύχουμε και στις δύο περιπτώσεις είναι το μεράκι μας.
  Οσον αφορά το mosberg 500 μπορώ να πώ οτι μπορεί να είναι σχεδιαστικά απλό όπλο, αλλά και η απορρόφηση των ανακρούσεων είναι σε μηδαμινά εώς ανύπαρκτα όρια. Συγκρίνοντας το με ένα Benelli comfort το οποίο είναι και πιό ακριβό, μπορώ να πώ οτι είναι η μέρα με την νύχτα. Το ιταλικό προσφέρει όχι μόνο πολύ καλύτερη ανάκρουση, αλλά και όταν έρθει η ώρα του καθαρισμού, το mossberg μένει πίσω μακράν. Το μεν αμερικάνικο όπλο (τουλάχιστον για εμένα) δεν ήταν δυνατή η επανασυναρμολόγηση του (το κλείστρο) χωρίς την απαραίτητη υπόδειξη απο το manual, το δε ιταλικό δεν με αποσχόλησε ούτε κατ ελάχιστο. Καλό είναι βέβαια πρίν αποφασίσουμε για οποιαδήποτε αγορά, να κοιτάξουμε όσον το δυνατόν τα υπέρ και τα κατά των όπλων που έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε. Ακόμα καλύτερα δε, εαν πριν την αγορά επισκευθούμε κάποιο σκοπευτήριο (απο όσα έχουν απομείνει) και ρωτήσουμε τους ίδιους τους σκοπευτές την γνώμη τους.

  • … και πριν προλάβει κάποιος να ισχυριστεί ότι το Benelli Comfort έχει πολλαπλάσια τιμή από το Mossberg 500 (άρα είναι δήθεν άδικη η σύγκριση του Κου Κολοκοτρώνη), εμείς απλά θα αναφέρουμε ότι όλες οι “συνηθισμένες” καραμπίνες αερίων των 500 – 700 ευρώ έχουν πιο αδύναμη ανάκρουση κι από την προαναφερθείσα Comfort – η οποία δικαίως θεωρείται premium όπλο.

   Ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι: Τα επαναληπτικά κλοτσούν σαν ημίονοι, ταλαιπωρούν στις βαριές / ενισχυμένες γομώσεις και καθυστερούν τη 2η βολή. Όποιος δεν το παραδέχεται απλά στρουθοκαμηλίζει.

   Όσο για το προαναφερθέν “μεράκι” … Περί ορέξεως ουδείς λόγος!

 2. Το κλότσιμα είναι ακριβώς όπως το τσίπουρο. Μερικοί το προτιμούν βαρύ :)

 3. Εγώ για να ξεφύγω από αυτό το δίλημμα δεν άντεξα τον πειρασμό και απόκτησα και τα δυο (Vepr-12 και Winchester SXP defender)και ησύχασα!

 4. Το να ρίξουμε λεφτά στο πρόβλημα είναι η αμερικανική άποψη: Δουλεύει αλλά στοιχίζει. Όσο για τα 2 μοντέλα που αναφέρετε, δεν υπάρχει δίλημμα γιατί δεν υπάρχει και σύγκριση – είναι 2 τελείως ανόμοια πράγματα…
  Το Vepr είναι ένα premium ρωσικό πυροβόλο με μηχανισμό αερίων, πανάκριβο και έξω από τα νερά του στην Ψωροκώσταινα των 3 φυσιγγίων. Το SXP είναι απλά ένα τούρκικο επαναληπτικό με την υποστήριξη μιας σοβαρής εταιρείας – η οποία κατασκευάζει αλλού όλα τα ακριβά προϊόντα της…

  • 26 χρόνια με τα αυτόματα τυφέκια του Ε.Σ σκέφθηκα να πάρω τώρα στην σύνταξη δυο υποκατάστατα να περνάω καλά τις Κυριακές στο σκοπευτήριο!

 5. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση για πολλά πολλά χρόνια! Να είστε πάντα καλά!

 6. Ευχαριστώ για τις ευχές μακάρι να είμαστε αχρείαστοι και εμείς και τα όπλα μας.

 7. Γειά σας…
  Είμαι νέος στο χώρο κ θα θελα να μου πείτε την γνώμη σας σχετικά με την αγορά όπλου…
  Το όπλο το θέλω για προστασία περισσότερο κι ύστερα όλα τα υπόλοιπα…
  Δεν θέλω να ξοδέψω πάνω απο 7 κατοστάρικα…
  Είμαι διατεθειμένος να πάω κ σε σκοπευτικό σύλλογο για να μου δείξουν κάποια πράγματα…
  Να πάω πρώτα στο σύλλογο και μετά να πάρω το όπλο?
  Τι όπλο κατά την γνώμη σας να πάρω…
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…..

  • Γεια σας,
   Κατ αρχήν καλωσορίσατε στον κόσμο της οπλοκατοχής. Είναι ευχάριστος και φιλόξενος. Το ερώτημα σας είναι βαθύ και πολυδιάστατο – αδύνατο να απαντηθεί ΣΩΣΤΑ σε ένα απλό σχόλιο. Διαβάστε τη στήλη ΟΠΛΑ του site μας, και προτιμήστε αυτογεμές 12άρι (ή 20άρι).

   Μία ένσταση: Αυτός που θα χρησιμοποιήσει το όπλο του για προστασία έχει αποτύχει 100% αμυντικά: Η περίφραξη, ο συναγερμός, τα κάγκελα στα παράθυρα, η θωρακισμένη πόρτα δεν δούλεψαν! Το όπλο δεν είναι πανάκεια κανενός είδους – φυσικά και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην “κακιά ώρα”, είναι μία επιπλέον ασφάλεια, αλλά το αγοράζουμε για κυνήγι / σκοποβολή / διασκέδαση, και κυρίως γιατί είναι αναφαίρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ κάθε νομοταγούς πολίτη.

   Άλλωστε, η λέξη πολίτης είναι αναγραμματισμός της λέξης οπλίτης…

 8. Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα…
  Το όπλο το θέλω περισσότερο για σκοποβολή κ (προστασία φυσικά).
  Νομίζω πως είναι καλύτερα να πάω σ’έναν σκοπευτικό σύλλογο για αρχή…
  Μετά βλέπουμε..
  Εσείς τι λέτε?

  Ευχαριστώ για το σχόλιό σας….

  • Αγοράστε ένα κυνηγετικό όπλο στα μέτρα σας, αφού φυσικά βγάλετε τη σχετική άδεια, και μετά ολοταχώς για το σκοπευτήριο! Το βασικό είναι να είμαστε εκπαιδευμένοι και ασφαλείς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.