Κατανομή Σκαγιών

Εισαγωγή

Το έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές (διαβάστε πχ. ΕΔΩ), τίποτα δεν είναι στάνταρ, υπολογισμένο και με απόλυτους κανόνες στην κατανομή (συγκέντρωση σκαγιών στο στόχο) των λειόκαννων.

  • Περίπου έναν αιώνα πριν οι Γερμανοί βλητικοί επιστήμονες προσπάθησαν να κάνουν ορθολογισμό στην κατανομή των σκαγιών, δημιουργώντας ειδικούς “βλητικούς πίνακες” με ειδικά ζωγραφισμένα τετραγωνάκια για να μελετήσουν στατιστικά το φαινόμενο. Έκαναν μια τρύπα στο νερό.
  • Μέτα την παταγώδη αποτυχία τους, οι βλητικοί της εποχής προσπάθησαν να προσδιορίσουν έναν “λόγο συγκέντρωσης των βολίδων στο κέντρο του στόχου”. Πλέον γνωρίζουμε ότι ούτε αυτό πέτυχε.
  • Κάποιοι παλαιομοδίτες ακόμα μιλούν για κατανομές 60/40, 70/30, 50/50 (πάνω και κάτω από το κέντρο του στόχου κτλ.). Ακαδημαϊκές ανοησίες – ας ψάξει κάποιος να βρει ακριβές κέντρο κατανομής σε βολή 40 μέτρων και ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους. Μάλλον θα πάρει και Νόμπελ στα μαθηματικά!
  • Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε πού σημαδεύουμε, αν το όπλο “χαμηλοντουφεκάει”, “ψηλοντουφεκάει” κτλ., καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγι με ακτίνα λέιζερ. Οι παραδοσιακοί θα βάλουν μονόβολο.
  • Η κατανομή σκαγιών μεταβάλλεται έως 20%, και περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις, από βολή σε βολή, με το ίδιο όπλο και τον ίδιο τύπο φυσιγγίου! Και κάποιοι ειδήμονες μιλούν ακόμα με σιγουριά για τα προαναφερθέντα 60/40, 70/30… Αυτό το τεράστιο ποσοστό μεταβολής μάλιστα είναι γνωστό από αρθρογραφία της δεκαετίας του 1940. Και, παρόλα αυτά, ορισμένοι προσπαθούν να θέσουν απόλυτα στάνταρ και κριτήρια – λογικό είναι βέβαια, δεν μπορούν όλοι να συλλάβουν τα μαθηματικά του χάους.
  • Μια άλλη θεωρία που προέκυψε σχετικά πρόσφατα (1957) ήταν αυτή των patches, δηλαδή ότι εμφανίζονται πυκνές συγκεντρώσεις – μπαλώματα σε συγκεκριμένες κατανομές. Ευτυχώς, η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση της: Φυσικά θα υπάρχουν μπαλώματα όταν η κατανομή μεταβάλλεται συνεχώς και σε μεγάλο ποσοστό.
  • Σε ένα φετινό αμερικανικό τεστ με ατσάλινα σκάγια σε γόμωση 35,4g και μισό τσοκ, χρησιμοποιήθηκαν 15 ίδια φυσίγγια στο ίδιο όπλο. Σε κύκλο 30 ιντσών (πρακτικά 76 εκατοστών) μετρήθηκαν από 96 έως 132 σκάγια! Άντε να βγάλεις άκρη μετά…

Συμπέρασμα

Ακόμα και με τα καλύτερα όπλα, τα πιο ποιοτικά τσοκ και ακριβά φυσίγγια, έχουμε πάντα διαφορές, τουλάχιστον της τάξης του 10%.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.