Κυρίαρχο Μάτι – Μέρος Α

by Renee V

Πολύ καλό άρθρο από το εξαιρετικό ihunt.gr. Σας το παρουσιάζω με μερικές δικές μας “πινελιές”, για να πλησιάσει στη δική μας φιλοσοφία…

 • Το κυρίαρχο μάτι είναι ένα φαινόμενο πολύ ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μάτι που κατευθύνει τη διαδικασία κατάδειξης – με το δάχτυλο ή το όπλο δεν κάνει καμία διαφορά. Όταν δείχνουν ένα μακρινό αντικείμενο, θα παραταχθούν με το ένα μάτι – συνήθως το δεξί μάτι, αν είναι δεξιόχειρες. Αυτό το κυρίαρχο μάτι, η άκρη του δαχτύλου και το επιλεγμένο αντικείμενο, θα είναι όλα σε μία ευθεία γραμμή. Αυτό είναι ένα φυσικό σύστημα παρατήρησης / κατάδειξης.
 • Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σκόπευση είναι ευκολότερη, πιο φυσική και πιο αποτελεσματική κρατώντας και τα δύο μάτια ανοιχτά. Όταν και τα δύο μάτια παραμένουν ανοιχτά, η αντίληψη της απόστασης και της γωνίας είναι ενισχυμένη, η μυϊκή ένταση ελαχιστοποιείται, και ο συντονισμός χεριού – ματιού βελτιώνεται (εάν αμφιβάλλετε προσπαθήστε να πιάσετε μία μπάλα με το ένα μάτι κλειστό). Ωστόσο, μην πιστεύετε εκείνους που απλοϊκά λένε ότι ο καθένας θα πρέπει να πυροβολεί με τα δύο μάτια ανοιχτά – δεν είναι τόσο απλό. Όλα εξαρτώνται από το πώς είδατε εκείνο το δάχτυλο.
 • Περίπου το 70% των ανδρών έχει ένα κυρίαρχο μάτι που ταιριάζει με το χέρι που χρησιμοποιούν. ΑΛΛΑ, το 30% δεν το έχει. Οι περισσότεροι δεξιόχειρες έχουν κυρίαρχο το δεξί μάτι και το μεγαλύτερο μέρος των αριστερόχειρων κυρίαρχο το αριστερό. Σε αυτούς προτείνεται, κυρίως, να σκοπεύουν έχοντας τα δύο μάτια ανοιχτά (υποθέτοντας ότι επωμίζουν από το δυνατό τους ώμο). Είναι όμως επίσης πιθανόν να είναι «αντίθετα – κυρίαρχοι» (π.χ. δεξιόχειρας με κυρίαρχο αριστερό μάτι), να έχουν «κεντρική όραση» (κανένα κυρίαρχο μάτι – μια σπάνια μεν, αλλά ξεχωριστή κατάσταση) ή να έχουν ένα μάτι, που είναι σχεδόν, αλλά όχι πλήρως, κυρίαρχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατώντας μόνο το ένα μάτι ανοιχτό χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα μη τροποποιημένο όπλο μπορεί να είναι μάλλον κακή συμβουλή που θα οδηγήσει σε συνεχείς αστοχίες. Το όπλο δεν θα σημαδεύει εκεί που θα κοιτούν τα μάτια. Το άγνωστο σφάλμα μπορεί να είναι 1m ή και περισσότερο.
 • Το κυρίαρχο μάτι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει πολύ. Μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες: άγχος, κακή υγεία ή απλώς λόγω υπερβολικής έκθεσης στην οθόνη του υπολογιστή. Επιτρέποντας την εστίαση να επανέλθει στην κάννη – ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη σκοποβολή – μπορεί επίσης να επιφέρει μυστήριες αλλαγές στην κυριαρχία. Και, σε αντίθεση με ότι λένε, μπορεί να υπάρξει μια λεπτή σχέση ανάμεσα στην ικανότητα να εστιάσετε σε ένα στόχο και το κυρίαρχο μάτι (αν και το κυρίαρχο μάτι κάποιου δεν είναι απαραιτήτως αυτό με το οποίο θα δείτε καλύτερα). Αν σας είναι δύσκολο να εστιάσετε σε απόσταση, θα υπάρχει μια φυσική τάση να φέρει την εστίαση πίσω στο όπλο. Ένας ακόμη λόγος για να εξετάζετε τα μάτια σας μία φορά το χρόνο.
 • Ακόμη και εκείνοι με την απόλυτη κυριαρχία στο ένα μάτι και την τέλεια φυσική ή διορθωμένη όραση πρέπει να επικεντρωθούν σε μία καλή τεχνική εστίασης. Η όραση είναι μια ενεργητική διαδικασία στη σκοποβολή – ικανότητα , όσο και δυνατότητα. Πρέπει να εκπαιδευόμαστε για να πετυχαίνουμε καλή εστίαση στο θήραμα. Το θήραμα και τίποτα άλλο πέρα από το θήραμα πρέπει να γίνει το μότο μας. Η φυσική τάση είναι η όρασή μας να ακολουθεί ένα κινούμενο αντικείμενο στιγμιαία – μια αρχέγονη αντίδραση στον κίνδυνο – αλλά όχι και να διατηρεί τα μάτια επικεντρωμένα σε απόσταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ούτε καν για τα 3 δευτερόλεπτα που συνήθως χρειάζονται για να πυροβολήσει κανείς ένα πουλί με καλό στυλ). Κατανοώντας αυτό, κατέχουμε ένα από τα μεγάλα μυστικά του καλού σημαδιού – συνεχή οπτική επαφή. Κάποιος πρέπει να εκπαιδεύσει τα μάτια του για να πυροβολήσει.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ:

 1. Απόλυτη κυριαρχία στο ένα μάτι έχοντας την ίριδα να βρίσκεται κάτω από την ευθεία της ρίγας – Πυροβολείστε με τα δύο μάτια ανοιχτά και επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων απόστασης, γωνίας και ταχύτητας που δίνει η διόφθαλμη όραση.
 2. Επικράτηση κυριαρχίας στο ένα μάτι, έχοντας την ίριδα να βρίσκεται κάτω από την ευθεία της ρίγας: – Κρατήστε και τα δύο μάτια ανοιχτά με επιπλέον κλίση στο κοντάκι, ή με μισόκλειστο μάτι την ώρα που πυροβολείτε. Εννοείται πως πρέπει να προτιμήσετε την σωστή κλίση στο κοντάκι για διόρθωση…
 3. Μόνιμη και απόλυτη αντίθετη κυριαρχία: – κλείστε το ένα μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα για να εμποδίζει την όραση στο προσβαλλόμενο μάτι, χρησιμοποιήστε κάλυμμα ματιών ή ειδικά γυαλιά σκοποβολής με καλύπτρα, ή αλλάξτε ώμους. Το να αλλάξετε ώμους είναι το πιο δύσκολο αλλά κατά κανόνα φέρνει καλό αποτέλεσμα, μετά από αρκετή προσπάθεια βέβαια…
 4. Περιστασιακά αντίθετη κυριαρχία: – μπορεί να προκληθεί από άγχος / κούραση. Ισως θα πρέπει να εξετάσετε κατά πόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται από κακή οπτική πειθαρχία ή την αδυναμία σας να εστιάσετε μακριά με συνέπεια. Η θεραπεία για τα προηγούμενα είναι προηγμένη τεχνική, στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν και γυαλιά οράσεως – επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας. Ένα υπερβολικά χαμηλό κοντάκι αποτελεί επίσης μία κλασική αιτία της αντίθετης κυριαρχίας.
 5. Κεντρική όραση (κανένα μάτι κυρίαρχο): κλείστε το ένα μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα ή ειδικά γυαλιά σκοποβολής με καλύπτρα.
 6. Απροσδιόριστη κυριαρχία: – κλείστε ένα μάτι, βάλτε ένα κάλυμμα για το μάτι, χρησιμοποιήστε παρωπίδα ή ειδικά γυαλιά σκοποβολής. Η ΑΛΛΑΓΗ ΩΜΩΝ ΔΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.