Κυρίαρχο Μάτι – Μέρος Β

by Renee V

Για το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

Πληροφορίες για προχωρημένους για το κυρίαρχο μάτι

 • Η ηλικία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα όταν εξετάζουμε το κυρίαρχο μάτι. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα περισσότερα αγόρια πριν την εφηβεία δεν έχουν σαφή κυριαρχία στο ένα μάτι. Κατά την περίοδο της μετ-εφηβείας, η πλειοψηφία (όχι όλοι) αναπτύσσει απόλυτη ή επικρατέστερη κυριαρχία στο μάτι που αντιστοιχεί στο χέρι που χρησιμοποιούν. Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο της ζωής μας, τα πράγματα αλλάζουν επίσης. Συνήθως, κάπου μεταξύ των ηλικιών 45-60, οι άνδρες οι οποίοι ήταν σαφώς κυρίαρχοι στο ένα μάτι μπορεί να ανακαλύψουν ότι το άλλο αρχίζει να αποκτά σημαντική έλξη. Μέχρι να διαπιστωθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητες αστοχίες. Συχνά, η θεραπεία είναι απλή: λίγη περισσότερη κλίση στο κοντάκι ή κρατήστε το μάτι μισάνοιχτο κατά περίσταση.
 • Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές διαφορές και μεταξύ των φύλων. Στις γυναίκες, όπως και στα αγόρια, απόλυτη κυριαρχία σε κάποιο από τα μάτια δεν είναι ο κανόνας. Πολλές γυναίκες σκοπεύτριες έχουν αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως απροσδιόριστη κυριαρχία των ματιών με τα δύο μάτια να μάχονται για τον έλεγχο – που διαφέρει αρκετά από την πραγματική κεντρική όραση που παρατηρείται σε ορισμένους άνδρες όπου το αποτέλεσμα είναι εξίσου ισορροπημένο. Σε αντίθεση με τα αγόρια, αυτό γενικώς δεν αλλάζει κατά την ανάπτυξή τους.
 • Και, πρόσφατα, μιλώντας με ακαδημαϊκούς που συμμετέχουν στην έρευνα της όρασης, ανακάλυψα και κάτι άλλο ιδιαίτερα περίεργο. Η αναλογία κυρίαρχου ματιού δεξί/αριστερό ποικίλει με τα διάφορα αθλήματα. Για παράδειγμα, σε ένα άθλημα όπως το χόκεϊ, το ποσοστό των ανδρών με την απόλυτη κυριαρχία στο δεξί μάτι είναι μικρότερο από ό, τι στη σκοποβολή. Αυτό συνεπάγεται – και θέλω να το επιβεβαιώσω πειραματικά – ότι η κυριαρχία των ματιών μπορεί, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που είχαμε προηγούμενα αντιληφθεί , να είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται.

by DVIDSHUB

Σκοπευτής με εξοπλισμό ασφαλείας και σούπερ ποζέ

Αρκετά με τη θεωρία, ας είμαστε πρακτικοί. Πώς μπορείτε να ελέγξετε την κυριαρχία των ματιών; Προσεκτικά. Χρησιμοποιώ διάφορες μεθόδους ρουτίνας – μία μόνο μπορεί να μην είναι αρκετή για να εντοπίσει ένα λεπτό πρόβλημα. Ξεχάστε όλες τις μεθόδους (όπως κάρτες με τρύπες) που σας δίνουν ωμές αποφάσεις δεξί / αριστερό:

 1. Ξεκινήστε ζητώντας από το πρόσωπο υπό δοκιμή να σταθεί απέναντι σας και να δείξει με το δείκτη του μη-κυρίαρχου χεριού του (ή της) – αυτό δηλαδή κρατάει την πάπια και σημαδεύει το όπλο- το μάτι σας (υποδείξτε του ποιο). Βεβαιωθείτε ότι ο «υποψήφιος» κρατά και τα δύο μάτια ανοιχτά και έχει τεντωμένο το χέρι του όταν βλέπει. Η απόσταση μεταξύ σας πρέπει να είναι μικρότερη από 3,5 μέτρα.
 2. Εάν ο δείκτης καταλήγει σαφώς ευθυγραμμισμένος με το ένα ή το άλλο μάτι του όταν κοιτάζεται πίσω του, είναι πιθανό αυτό να είναι το κυρίαρχο του. Εντούτοις, αν παρατηρήσετε ότι ο υποψήφιος έχει πρόβλημα «με το στόχο» , εάν το δάχτυλο του/της κινείται και δε σταθεροποιείται, εάν τείνει να μισοκλείνει κάποιο από τα μάτια του καθώς προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί, είναι πιθανό να μην έχει απόλυτη κυριαρχία στο ένα μάτι (το άτομο με πραγματική κεντρική όραση, αντίθετα, θα σας δείξει αποφασιστικά με το δάχτυλο με τρόπο που να φαίνεται ότι είναι ευθυγραμμισμένο με τη γέφυρα της μύτης του).
 3. Στη συνέχεια, ζητήστε από το πειραματόζωό σας να επαναλάβει τη διαδικασία με το άλλο χέρι και με μπράτσο χαλαρό στο πλάι του: “Δείξε το μάτι μου πάλι – αλλά σήκωσε το χέρι και το δάχτυλο γρήγορα αυτή τη φορά”. Αυτή η γρήγορη μέθοδος κατάδειξης μπορεί να επιβεβαιώσει την πρώτη δοκιμή, αλλά συχνά αποκαλύπτει ότι ένα φαινομενικά μη-κυρίαρχο μάτι έχει κάποια επίδραση (στην περίπτωση αυτή, θα δείτε το δάχτυλο στιγμιαία να μαζεύεται στη μη κυρίαρχη πλευρά, καθώς πάει στο οριζόντιο).
 4. Τέλος, ζητήστε του/της να «κάνει ένα κύκλο» με τον αντίχειρα και το δείκτη του μη-κυρίαρχου χεριού (ή προσφέρατε του μια φυσική βοήθεια όπως ένα δαχτυλίδι κουρτίνας για να κοιτάξει μέσα -“κράτα αυτό κατά μήκος του μπράτσου και κοίτα το μάτι μου “). Οι δοκιμές αυτές του κύκλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες διότι ο ελεγκτής μπορεί να δει αν το μάτι είναι επικεντρωμένο στον κύκλο (που δείχνει καθαρά δεσπόζουσα κυριαρχία) ή στη μία πλευρά (που δείχνει μερική κυριαρχία).
 5. Μετά από μια προσωρινή διάγνωση, θα πρέπει πάτε στο σκοπευτήριο για επιβεβαίωση. Εάν τα αποτελέσματα δεν συνάδουν με ανοικτά και τα δύο μάτια, μπορείτε να του πείτε να μισοκλείσει- βελτιώνονται αμέσως τα πράγματα; Μου αρέσει επίσης να τους παρακολουθώ να ρίχνουν στα πιάτα. Πείτε του/της να ρίξει μια τραβέρσα (από τα δεξιά εάν πρόκειται για δεξιόχειρα και ρίχνει με το δεξί ώμο). Υπάρχει μια τάση να πυροβολεί μπροστά από αυτό; Αυτό είναι το κλασικό σημάδι ενός μη διαγνωσμένου προβλήματος κύριου ματιού.
 6. Πριν βγάλετε συμπεράσματα, ελέγξτε το όπλο. Πολύ χαμηλό κοντάκι μπορεί να προκαλέσει μια μετατόπιση της κυριαρχίας του ματιού για το σύνολο ή για μερικούς στόχους (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε τις δεξιότητες του Σέρλοκ Χολμς για να το ανακαλύψετε). Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αλλαγές στην κυριαρχία του ματιού κατά καιρούς προέρχονται από ορισμένα πουλιά. Ο εφιάλτης μου είναι οτιδήποτε έρχεται αργά από τα δεξιά.
by Look Into My Eyes

Είναι άραγε το κυρίαρχο;

 • Εάν κάποιος έχει ένα μικρό ζήτημα κυριαρχίας ματιού, λίγη περισσότερη κλίση στο κοντάκι μπορεί να προσφέρει μία απλή θεραπεία. Εάν το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό, ίσως πρέπει να ληφθεί μια πιο πρακτική επιλογή – ένα νέο όπλο με κατά παραγγελία κοντάκι ή να κρατάτε μισόκλειστο το μάτι. Εάν επιλέξετε να κρατήσετε μισόκλειστο το μάτι ή να ανοιγοκλείσετε το μάτι, χρησιμοποιείστε και τα δύο μάτια για να εντοπίσετε το στόχο και μισοκλείστε ή κλείστε το μάτι αργά καθώς φέρνετε το όπλο στον ώμο.
 • Είναι πιθανό ότι οι πιο νεαροί και οι περισσότερες γυναίκες δε θα μπορούν να πυροβολήσουν και με τα δύο μάτια ανοιχτά (υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις). Κάποιες κυρίες το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ανοιγοκλείνουν το μάτι τους ή να το μισοκλείνουν (είναι οι γνήσιες υποψήφιες για τα ειδικά γυαλιά σκοποβολής).
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν συμβουλεύετε κάποιον να πυροβολεί από τον αντίθετο ώμο. Μπορεί να φταίει ότι δεν είναι απόλυτα κυρίαρχοι σε κανένα μάτι. Και στην περίπτωση αυτή η αλλαγή ώμων είναι εντελώς μάταιη άσκηση.
 • Όσον αφορά στον εξοπλισμό, η εμπειρία μου είναι ότι στα αλληλεπίθετα όπλα δεν ταιριάζουν οι υπερβολικές κλίσεις στο κοντάκι, και μπορεί να αποφευχθούν ειδικά εάν χρησιμοποιήσετε μακρύτερες κάννες που βοηθούν στην αποτελεσματική σκόπευση. Εάν είστε βέβαιοι ότι χρειάζεστε πολύ μεγάλη κλίση, το παραδοσιακό πλαγιόκαννο μπορεί να είναι το όπλο για εσάς.
 • Τα κοντόκαννα όπλα επιδεινώνουν τα προβλήματα κυριαρχίας ματιού, το ίδιο κάνουν και αυτά με χαμηλό χτένι, όπως σημειώνεται. Διασκεδάστε το καθώς πειραματίζεστε, αλλά, σε περίπτωση αμφιβολίας, ζητήστε έναν επαγγελματία. Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα και η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να είναι μια πραγματική βοήθεια. Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το κυρίαρχο μάτι που νομίζουν. Η σωστή διάγνωση μπορεί να μεταμορφώσει τη σκόπευσή σας.

Σημείωση amynastospiti.gr

Αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν πολλά και περίεργα (και είναι πολλά και περίεργα!), έχετε μπει στο νόημα: Η απόλυτα σωστή εκπαίδευση των σκοπευτών είναι δουλειά για επαγγελματίες ή πολύ σοβαρούς ερασιτέχνες. Όσοι από σας έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μαθήματα σε κάποιο σκοπευτήριο, μη χάσετε την ευκαιρία. Πραγματικά θα σας ανοίξει τα μάτια, κυρίαρχα ή μη!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.