Μας ρωτάτε, σας απαντάμε Νο2

by Raxis

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Εισαγωγή

Το σημερινό άρθρο έχει να κάνει με ένα ερώτημα που δεχτήκαμε από τον κύριο Ι.Π., το οποίο είναι για δυνατούς λύτες. Το πρόβλημα είναι αρκετά συχνό στις μέρες μας και έχει ως εξής:

 1. Είμαι 50άρης κυνηγός, χτυπημένος σχετικά από την κρίση. Μου αρέσουν οι νέες καραμπίνες των 800/1000/1300+ ευρώ, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω μία –  όχι τώρα τουλάχιστον!
 2. Δεν θέλω να αγοράσω ούτε μεταχειρισμένο όπλο – κάνω οικονομία για να αγοράσω μακροπρόθεσμα κάτι καλό και καινούριο…
 3. Κυνηγώ κυρίως υδρόβια, και με την επιβολή των ατσάλινων σκαγιών τα έχω λιγάκι χαμένα: Το όπλο μου δεν είναι εγκεκριμένο για αυτά, αν και είναι μάγκνουμ με κινητά τσοκ.
 4. Διάβασα για τα νέα ατσάλινα στα 30g σε μικρά νούμερα, που κάνουν και για παλιά όπλα. Διάβασα όμως και τα άρθρα σας αρκετά για να γνωρίζω ότι αυτά τα ημίμετρα δεν κάνουν δουλειά: Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα εμπλακώ σε ένα απάνθρωπο κυνήγι με τραυματισμένα και χαμένα θηράματα από ακατάλληλες γομώσεις.
 5. Έχω μια παλιά Fabarm αερίων (τριακονταετίας). Είναι αρκετά αξιόπιστη και ακριβώς στα μέτρα μου, ενώ τη συντηρώ ευλαβικά και έχει ρίξει λίγα φυσίγγια για την ηλικία της. Θέλω να την κρατήσω! Τι να κάνω;

Η απάντηση μας

Δύσκολα τα πράγματα. Το “καλό” σας όπλο δεν είναι εγκεκριμένο για ατσάλινα σκάγια… Η χρήση τους λοιπόν είναι, εν δυνάμει, επικίνδυνη. Μιλάμε καθαρά λοιπόν για κατάχρηση, και όχι για χρήση. Ανεξάρτητα με την συμβουλή μας, ό,τι κι αν κάνετε με το όπλο σας (και οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει) είναι δική σας ευθύνη 100%! Παρακαλώ διαβάστε και τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ του site μας…

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε το προφανές, ας μπούμε στο κυρίως θέμα – Αν ήμασταν συστημικό site, θα σας λέγαμε με αυστηρό τόνο πως “αυτά δεν γίνονται, να πάτε να αγοράσετε το Χ καινούριο μοντέλο που είναι εγκεκριμένο, μελετημένο, ζυγισμένο κτλ…” Εμείς όμως δεν θα σας αφήσουμε έτσι, amynastospiti.gr είναι αυτό! Μιλάμε για κάτι εφικτό, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν ένα – ένα:

 • Τα ατσάλινα σκάγια έχουν εν γένει υψηλότερες πιέσεις από τα απλά. Το όπλο σας όμως είναι Magnum και καραμπίνα. Οι καραμπίνες έχουν χοντρό τοίχωμα κάννης, ενώ η διαμετρήματος 12/76 Fabarm σας – και όλα τα αντίστοιχα όπλα – έχει δοκιμαστεί σε πιέσεις υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσουν τα φυσίγγια εμπορίου, ακόμα και τα πιο ενισχυμένα Magnum. Από πιέσεις λοιπόν είμαστε εντάξει, αρκεί να μείνουμε σε τυποποιημένα φυσίγγια εμπορίου. Προτιμήστε κάτι επώνυμο για ασφάλεια. Σίγουρα το όπλο θα έρθει πιο κοντά στα σχεδιαστικά του όρια, αλλά αυτό ίσως δεν σας ενδιαφέρει και τόσο.
 • Τα ατσάλινα σκάγια δεν είναι καθόλου ενδοτικά, και περνούν τεράστιες πιέσεις στο τσοκ του όπλου σας. Όσο μεγαλύτερη σύσφιξη χρησιμοποιούμε, τόσο μεγαλύτερη η πίεση – η παραμόρφωσή του πάσου (σπειρώματος), αλλά και η ρήξη του τσοκ θα είναι πάντα προ των πυλών στις έντονες συσφίξεις.
 • Κάνει για ατσάλινα σκάγια και είναι Full, λέει πάνω. Το μέτρησα και είναι ΜΙΣΟ (0,4mm σύσφιξη)...

  Κάνει για ατσάλινα σκάγια και είναι Full, λέει πάνω. Το μέτρησα και είναι ΜΙΣΟ (0,4mm σύσφιξη)…

  Ακόμα και αν βρείτε τσοκ εγκεκριμένα για ατσάλι που να ταιριάζουν στην κάννη σας, τα ατσάλινα σκάγια δημιουργούν ένα σημείο υψηλής πίεσης αμέσως πριν από τη σύσφιξη, με συχνές παραμορφώσεις στην κάννη να κάνουν την εμφάνιση τους εκεί. Η μοναδική λύση είναι να ακυρώσουμε εντελώς την όποια σύσφιξη σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε, βιδώνοντας μια και καλή τον κύλινδρο. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι του άρθρου.

 • Η κάννη σας είναι πιθανότατα από πιο μαλακό ατσάλι σε σχέση με τις σύγχρονες. Έτσι ένα ατσάλινο σκάγι που θα διαρρήξει τον πλαστικό συγκεντρωτήρα του φυσιγγίου θα την χαράξει άσχημα. Αυτό βέβαια ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για τα σύγχρονα όπλα! Τα ατσάλινα σκάγια δεν είναι άγγελοι, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό – διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ. Η λύση; Και πάλι η χρήση επώνυμων τυποποιημένων φυσιγγίων. Καλό είναι επίσης να αποφύγουμε τα μεγάλα νούμερα (0, BB ή μεγαλύτερα), γιατί αυτά δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στη διάτρηση συγκεντρωτήρων

Καλά όλα τα παραπάνω, θα παρατηρήσει κάποιος. Θα βάλω επώνυμα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια σε “νορμάλ” νούμερα και τσοκ κύλινδρο. Το όπλο θα φτάσει πιο κοντά στο όριο πίεσης, αλλά θα ζήσω και με αυτό. Πώς θα ελέγχω την συγκέντρωση;  Ο κύλινδρος θα δουλέψει καλά στα 20-25m. Μετά, τι; Τώρα μπαίνουμε στο ζουμί:

 1. Το πρώτο μας φυσίγγι στη θαλάμη θα είναι συμβατικό ατσάλινο Νο1 (Νο2 αμερικάνικο), κατά προτίμηση στα 38+ γραμμάρια. Το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ. Μας δίνει ικανό αποτέλεσμα για γενική χρήση υδροβίων στα 25 μέτρα με τον κύλινδρο.
 2. Τα άλλα δύο φυσίγγια στην αποθήκη θα είναι Magnum, του τύπου που αποκαλώ “αυτοτσοκαριζόμενα”. Τι πράγμα; Τι είναι αυτό; Υπάρχουν τέτοια φυσίγγια; Κι όμως, υπάρχουν. Τα BLACKCLOUD της αμερικάνικης FEDERAL (προτιμήστε τα σε Νο2) έχουν συγκεντρωτήρα που λειτουργεί χωρίς σύσφιξη κάννης – το αντίθετο: Όσο μεγαλύτερη η σύσφιξη, τόσο χειρότερη και πιο ανοικτή κατανομή δίνουν! Είναι ακριβά (τσουχτερά για κάποιους!), αλλά θα σας καλύψουν σε οριακές αποστάσεις χωρίς τσοκάρισμα…

Το διαφημιστικό τους βίντεο είναι λιγάκι υπερβολικό βέβαια!

 

 

Κλείνοντας

Δύσκολο το πρόβλημα, αλλά έχει εύκολη και απλή λύση: Σωστή επιλογή τσοκ (κυλίνδρου) και έξυπνη αγορά εξειδικευμένων φυσιγγίων (πάντα όμως με αυτό που οι ΑγγλοΣάξωνες αποκαλούν καλά υπολογισμένο ρίσκο)… Όταν κάνουμε τέτοιου είδους κατάχρηση στο όπλο μας πρέπει η κάννη να ελέγχεται περιοδικά. Τώρα πλέον γνωρίζετε!

 

Υ.Γ.

Για να προλάβουμε και κάποιον λιγάκι καχύποπτο (όλοι έχουμε γίνει στις μέρες μας), το συγκεκριμένο άρθρο δεν γράφτηκε για να διαφημίσει τα BLACKCLOUD – το αντίθετο, τα θεωρούμε ακριβά, με μέτριο λόγο κόστους / απόδοσης. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή όμως θα δουλέψουν. Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει άλλο φτηνότερο “αυτοτσοκαριζόμενο” φυσίγγι, ας μας ενημερώσει και θα το συμπεριλάβουμε αμέσως στο κείμενο!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Μας ρωτάτε, σας απαντάμε Νο2 — 2 Σχόλια

 1. ΕΧΩ TO BAIKAL IZH 27 EM ΡΙΧΝΕΙ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ;ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΜΟΛΥΒΕΝΙΑ ΣΚΑΓΙΑ;ΤΟ ΤΣΟΚ STEEL-LOAD ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ;

  • Η Baikal βάζει ειδική σήμανση στα σύγχρονα τσοκ και κάνες – αν αυτές δέχονται ατσάλινα σκάγια.

   Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στα τσοκ που πρέπει να αναγράφουν steel ή κάτι αντίστοιχο. Επίσης καλό είναι να μετρήσετε τη σύσφιξή τους να μην είναι πιο κλειστή από 0,5mm!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.