Μελλοντικό τυφέκιο του ΕΣ: Μία πλήρης ανάλυση – ΜΕΡΟΣ ΣΤ

Συνεχίζουμε την ιδιαίτερη – για το site μας – σειρά άρθρων, για το μέλλον του ατομικού οπλισμού του Έλληνα οπλίτη. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Η μελέτη έχει εκπονηθεί από ανώτερο αξιωματικό του ΕΣ, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος – απαγορεύεται η αναδημοσίευση της χωρίς γραπτή άδεια!

Για να διαβάσετε το Ε’ ΜΕΡΟΣ πατήστε ΕΔΩ

-.-

Κεφαλαιο 6Ο – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο στρατιώτης θα εξακολουθήσει να αποτελεί στο μέλλον, το κυριότερο και το αποδοτικότερο σύστημα μάχης. Η χρήση των τεχνολογιών αιχμής και η σύγχρονη εκπαίδευση με εξομοιωτές και επίκαιρα σενάρια θα προσδώσουν σημαντικά πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα το κάθε άτομο να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο τμήμα, με το οποίο θα μάχεται. (www.army.mil, 2009)

Ειδικότερα όσο αφορά στα οπλικά συστήματα και τον εξοπλισμό του νέου στρατιώτη, κατ’ αρχήν, προτείνονται τα παρακάτω:

Εξέταση της ανάγκης αλλαγής διαμετρήματος οπλισμού για το συνολο των ΕΔ.

Εφόσον αποφασιστεί η αλλαγή διαμετρήματος η σταδιακή εισαγωγή του ως βασικό τυφέκιο των ΕΔ.

Ο εξοπλισμός με σύγχρονα πιστόλια ως όπλο προσωπικής άμυνας ομαδαρχών, και υπηρετών ομαδικών όπλων.

Ο εξοπλισμός του ελεύθερου σκοπευτή της Ομάδας με εξειδικευμένο σκοπευτικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή.

Κατάργηση της υπάρχουσας ατομικής εξαρτήσεως και σακιδίου μάχης (Β’Π.Π.) και αντικατάσταση του από σύγχρονα αντιθραυσματικά γιλέκα με δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον έξι (6) γεμιστήρων και πολλαπλών άλλων θηκών για μεταφορά ατομικού εξοπλισμού.

Κατάργηση του φόρτου εκστρατείας (περιφερειακό) και χορήγηση σακιδίου μάχης τύπου «BURGIN» Ε.Δ. για τη διαβίωση του μαχητή στην ύπαιθρο.

Χορήγηση κράνους από KEVLAR και δυνατότητα τοποθέτησης εντός του κράνους ακουστικών και μικροφώνων για ενδοεπικοινωνία της ομάδας.

Χορήγηση στο φόρτο μάχης του στρατιώτη σύγχρονης στολής- προσωπίδας ΡΒΧ, ατομικού δοσίμετρου, και ατομικής ενέσεως ατροπίνης για την προστασία του αρχικά σε περίπτωση εκθέσεώς του σε χημικές ουσίες.

Χορήγηση στον ομαδάρχη δέκτη παγκοσμίου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS), καταδείκτη Laser για εντοπισμό, κατάδειξη και καταστροφή σημαντικών στόχων στο πεδίο στις μάχης από βλήματα πυροβολικού ή πυρά φίλιων αεροσκαφών.

Χορήγηση στον μαχητή γυαλιών για την προστασία των ματιών του από ακτινοβολίες (Laser, υπεριώδεις) και θραύσματα.

Να συνεχιστεί η προμήθεια νέων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για όλους τους τομείς, ώστε ο Έλληνας στρατιώτης να ‘χει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά την πρόκληση του νέου αιώνα.

Εξέταση διαφοροποίησης του συνόλου του εξοπλισμού που θα φέρει κάθε μαχητής και κατανομή του ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις κάθε όπλου ( πχ διαφορετικός εξοπλισμός για έναν μαχητή του ΠΖ και διαφορετικός για το ΠΒ).

Να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες για την πλήρη εκμετάλλευση των νέων αυτών οπλικών συστημάτων.

Να μετέχει το προσωπικό σε συνεκπαιδεύσεις με κράτη που διαθέτουν συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να ακολουθεί τις αλματώδεις εξελίξεις της τεχνολογίας στα οπλικά συστήματα.

Να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στον ανθρώπινο παράγοντα, στο ηθικό, στις αξίες, στις αρετές των Ελλήνων και στη διαπαιδαγώγηση αυτών, διότι πίσω από μια μηχανή και τεχνική, όσο εκλεπτυσμένη και προηγμένη αν είναι, βρίσκεται πάντοτε ένας άνθρωπος. Ακόμη και αν ο άνθρωπος αυτός αποτελεί την άκρη μιας μακριάς αλυσίδας, είναι πάντα μέρος αυτής.

Στο πλαίσιο της συνολικής ανάπτυξης και της αποφυγής του φαινομένου να είναι η χώρα μας ουραγός εξελίξεων και να εφελκύεται από τις εξελίξεις σε γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Δημιουργία Στρατιωτικού Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής για τη μελέτη νέων τεχνολογιών και την ενσωμάτωση τους στο σύγχρονο πεδίο στις μάχης. Το κέντρο αυτό θα μπορεί να συνεργάζεται με κοινότητες επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και ερευνητές στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και με εταιρίες του εξωτερικού για ανάπτυξη ή ενσωμάτωση νεων προιόντων υψηλής τεχνολογίας στις ΕΔ.

Συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας για την ενσωμάτωση στον εξοπλισμό του στρατιώτη ηλεκτρονικών μικροσυσκευών όπως, οθονών – τάμπλετ, αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων με στόχο την αύξηση και βελτιστοποίηση της ανθρώπινης γνώσης, της επαύξησης των σωματικών δυνατοτήτων και της πληροφοριακής υποστήριξης στο πεδίο (πχ για προβολή χαρτών και λήψη δεδομένων άμεσου ενδιαφέροντος) βοηθώντας τον μαχητή να αποτελέσει μέρος του νέου αναπτυσσόμενου δικτυοκεντρικου πεδίου στις μάχης.

Διεξαγωγή μελετών με εκμετάλλευση του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού σε συνεργασία και με λοιπούς φορείς για τη μελέτη των επιπτώσεις της απογοήτευσης, του ψυχικού φόρτου εργασίας, του άγχους, του φόβου και της κόπωσης τόσο στις γνωστικές, όσο και στις σωματικές επιδόσεις. Επίσης, μελετών για την επίδραση του φορτίου και της σωματικής κόπωσης στις γνωστικές επιδόσεις, στην επικοινωνία και στη συνεκτικότητα μεταξύ στρατιωτών και τμημάτων στα οποία ανήκουν.

Επιπρόσθετα παρουσιάζεται αριθμός καινοτομιών που δύναται να κατασκευαστούν σε συνεργασία με Ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς, ενισχύοντας την μαχητική ισχύ του Έλληνα μαχητή αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα εξαγώγιμη τεχνολογία παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν αδύνατα:

Ανάπτυξη μιας νέου τύπου εξάρτυσης έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη εργονομία αλλά και μεταφορική ικανότητα από τον μαχητή.

Ανάπτυξη ενός εξωσκελετού που θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς φορτίου, την ευκινησία και την αντοχή του στρατιώτη μέσω της προσαρμογής ειδικών πρόσθετων μελών.

Ανάπτυξη «οστεόφωνου», που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για υποβοήθηση ανθρώπων με ακουστικά προβληματα (βαρηκοϊα), για στρατιωτική χρήση με αισθητήρες και πιεζοηλεκτρικά ενεργοποιούμενα συστήματα, τα οποία «συλλέγουν» τις δονήσεις από την εκφώνηση των εντολών ή αντιλαμβάνονται τη λήψη φωνητικών μηνυμάτων μέσω των οστών του κρανίου. Με αυτό το σύστημα θα μπορεί να μεταδώσει εντολές, ψιθυρίζοντας, χωρίς τη χρήση ενός συμβατικού μικροφώνου που αναπόφευκτα συλλέγει όλους τους παρακείμενους θορύβους. (Κυραφίνης Γ.- Βιτάλ Β, n.d.)

Ανάπτυξη αισθητήρα καταγραφής του καρδιακού παλμού. Έτσι ο αρχηγός στις ομάδας πεζικού έχει στη διάθεση του τα δεδομένα για τη φυσική κατάσταση των μελών στις ομάδας ανά πάσα στιγμή.

Ανάπτυξη υφασμάτων στολής που μειώνουν το υπέρυθρο ίχνος του στρατιώτη ή ανάπτυξη υφασμάτων που παρέχουν σημαντική προστασία υπό συνθήκες NBC πολέμου μέσω της χρήσης ινών εμποτισμένων με ενεργό άνθρακα.

Ανάπτυξη υφασμάτων και υλικών ενεργητικής παραλλαγής ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, με τη χρήση νανοτεχνολογίας και ανθρακονημάτων.

Ανάπτυξη μη επανδρωμένων αμαξιδίων μεταφοράς φόρτου, διαφόρων μεγεθών (είτε για το φόρτο 4 ανδρών είτε για το φόρτο 1 Δρίας).

Ανάπτυξη τεχνολογιών, όπως οι κυψέλες μεθανόλης και τα θερμοηλεκτρικά συστήματα, στα ο­ποία η θερμότητα από τη διαδικασία στις καύσης του καυσίμου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ανάπτυξη προηγμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων ή μικροαιολικών, συστημάτων που μετατρέπουν την κίνηση, τη θερμοκρασία ή και την υγρασία του σώματος σε ενέργεια προκειμένου να τροφοδοτούνται τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα φέρει ο μαχητής.

Ανάπτυξη – κατασκευή μερίδων τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας μικρών σε όγκο και βάρος.

Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού που θα κατανέμονται εργονομικά στο σώμα του στρατιώτη, αποτελώντας μέρος της στολής του, πιθανώς και της θωράκισης του. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Θ»)

Ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης των σωματικών υγρών του στρατιώτη (ιδρώτας, ούρα, υδρατμοί στις αναπνοής).

Ανάπτυξη συστημάτων απολύμανσης και γενικότερα μετατροπής μη πόσιμου νερού (ακόμη και θαλασσινού) σε πόσιμο, ή ακόμη και «δημιουργίας» πόσιμου νερού από την υγρασία στις ατμόσφαιρας.

-.-

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο στρατιώτης θα εξακολουθήσει να αποτελεί στο μέλλον, το κυριότερο και το αποδοτικότερο σύστημα μάχης. Η χρήση των τεχνολογιών αιχμής και η σύγχρονη εκπαίδευση με εξομοιωτές και επίκαιρα σενάρια θα προσδώσουν σημαντικά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα το κάθε άτομο να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο τμήμα, με το οποίο θα μάχεται.

Το σημαντικότερο κομμάτι εξοπλισμού του Στρατού δεν προέρχεται από εργαστήριο ή από εργοστάσιο. Το σημαντικότερο όπλο, που διαθέτει ο Στρατός είναι ο Στρατιώτης, που ενισχύεται ωστόσο από τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Τα ειδικά κέντρα ερευνών (όπως το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής – NSRDEC στη Μασαχουσέτη) βοηθούν στην ανάπτυξη δυνατοτήτων που αυξάνουν την ικανότητά του στρατιώτη να πολεμά και να κερδίζει στο μελλοντικό πεδίο στις μάχης.

Η απόδοση των στρατιωτών και των ομάδων ενισχύεται από τεχνολογίες που ενδυναμώνουν, αφαιρούν μέρος των προβλημάτων και προστατεύουν τα στρατεύματα ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποιότητα ζωής τους.

Αυτό που διερευνούν και ήδη ενσωματώνουν πρώιμα οι πρωτοπόροι στρατοί του κόσμου είναι οι επιδόσεις των στρατιωτών και των ομάδων με βάση απαιτήσεις στους τομείς της διατροφής, της πρόληψης των τραυματισμών, της γνωστικής επιστήμης και της βέλτιστης αξιοποίησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Η σημασία της βελτιστοποίησης της ανθρώπινης απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του Στρατού.

Η παρακολούθηση αυτών των εξελίξεων είναι κρίσιμη για το μέλλον κάθε στρατού. Η ενσωμάτωση τους από τον ελληνικό στρατό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση των δυνατοτήτων του αλλά και για την αντιμετώπιση πιθανών αντιπάλων στρατών που θα ενσωματώνουν αυτές στις τεχνολογίες. Ο Στρατός που ενσωματώνει σταδιακά αυτές τις αλλαγές μπορεί να διατηρεί το καθοριστικό πλεονέκτημα της ανθρώπινης διάστασης – των γνωστικών, σωματικών και κοινωνικών συνιστωσών – μέσω επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιό του. Με την επένδυση αυτή, ο στρατός θα είναι σε θέση να αναπτύξει συνεκτικές ομάδες αξιόπιστων επαγγελματιών που βελτιώνονται συνεχώς και ευδοκιμούν στην ασάφεια και το χάος των μελλοντικών συγκρούσεων. Ωστόσο, οι Στρατιώτες του αύριο χρειάζονται όλες τις διαθέσιμες προηγμένες τεχνολογίες για να αυξήσουν την απόδοσή τους.

Η σύγχρονη έρευνα εξετάζει τέσσερις συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αρχών που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και συσκευών, όπως έξυπνα τηλέφωνα, οθόνες και τάμπλετ προσαρμοσμένα στην κεφαλή των μαχητών, αυτόνομες ρομποτικές πλατφόρμες με στόχο την αύξηση και βελτιστοποίηση της ανθρώπινης γνώσης και των σωματικών δυνατοτήτων (US Army, 2017). Επικεντρώνεται επίσης στις επιπτώσεις της απογοήτευσης, του ψυχικού φόρτου εργασίας, του άγχους, του φόβου και της κόπωσης τόσο στις γνωστικές, όσο και στις σωματικές επιδόσεις. Η έρευνα συνεχίζεται με την επίδραση του φορτίου και της σωματικής κόπωσης στις γνωστικές επιδόσεις και την εφαρμογή των ευρημάτων της γνωστικής επιστήμης σχετικά με την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη συνεκτικότητα μεταξύ Στρατιωτών και ομάδων.

Οι μελλοντικοί στρατοί εκ των πραγμάτων θα είναι μικρότεροι σε αριθμό, αλλά με σύγχρονο εξοπλισμό και με αποτελεσματικότερο προσωπικό. Οι εξελίξεις επιβάλλουν τον προσανατολισμό σε «επαγγελματίες στρατιώτες» όχι μόνο λόγω της σταδιακής μείωσης των στρατευσίμων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, αλλά κυρίως της εξειδίκευσης, της τεχνολογίας και της επένδυσης στο σύγχρονο στρατιώτη που θα αποτελεί το πολυτιμότερο στοιχείο του στρατού, το οποίο δε δύναται να εναλλάσσεται ανά τακτά διαστήματα.

Επιπρόσθετα, διερευνώνται οι επιπτώσεις της διατροφής στην απόδοση των στρατιωτών. Εξετάζεται ο ρόλος, που διαδραματίζει η διατροφή στις επιδόσεις των στρατιωτών και πώς μπορεί να αυξήσει τα τρέχοντα συστατικά διατροφής των πολεμικών μερίδων με φυσικές ενώσεις βελτιστοποίησης της απόδοσης για να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών, να μειώσουν την κόπωση των μυών, να μειώσουν το χρόνο αποκατάστασης των τραυματισμών και να δώσουν πνευματική εγρήγορση.

Μέσω της εκτύπωσης τροφίμων 3-D, οι ερευνητές προσπαθούν να παρέχουν ατομικά διατροφικά προσαρμοσμένα γεύματα Στρατιωτών, βασισμένες σε απαιτήσεις που ενδεχομένως μεταδίδονται μέσω συσκευών παρακολούθησης ζωτικών σημείων ενσωματωμένων στις στολές ή τον εξοπλισμό τους. (Mandelbaum, 2017).

Ο μαχητής διαχρονικά αποτελούσε τη βαση των ΕΔ πανω στον οποίο οφείλουν να επικεντρώνονται ολες οι δράσεις. Οι ανάγκες του ήταν αυτές που οριζαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη αλλα και προμήθεια του εξοπλισμού του. Σε κάθε εποχή το συγκριτικό πλεονέκτημα στις μαχες το προσέφερε ο συνδιασμός μαχητή με υψηλό ηθικό και εξοπλισμός ανώτερος του αντιπάλου.

Οφείλουμε λοιπόν να παρέχουμε στον μαχητή όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εφόδια προκειμένου να μπορεί απερίσπαστος να εκτελεί την αποστολή του, αποτελόντας έτσι τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχυος του κάθε στρατού.

-.-

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Bonnie, Hahn Robert II and Jezior. Urban Warfare and the Urban Warfighter of 2025 . Washington: Parameters, 1999.

BRYCE, EMMA. www.wired.co.uk. 29 Δεκ 2016. http://www.wired.co.uk/article/smart-soldiers-technology (πρόσβαση Δεκ 26, 2017).

DARPASN-14-40. www.fbo.gov. 08 Ιουλ 2014. https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=d005a1d9db67b69533d443607e44b42f&tab=core&_cview=0 (πρόσβαση Δεκ 02, 2017).

Hoarn, Steven. https://www.defensemedianetwork.com. 13 Φεβ 2014. https://www.defensemedianetwork.com/stories/admwilliamhmcravenupdatestalos/ (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

Hsu, Jeremy. https://www.popsci.com. 29 Οκτ 2014. https://www.popsci.com/article/technology/howfourtechnologieswillcarryweightwar?image=1 (πρόσβαση Δεκ 02, 2017).

http://eamyna.com. 17 Ιαν 2017. http://eamyna.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CF%80/ (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

http://guns.wikia.com. http://guns.wikia.com/wiki/FN_Minimi (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

http://guns.wikia.com. http://guns.wikia.com/wiki/Milkor_MGL (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

http://guns.wikia.com. http://guns.wikia.com/wiki/McDonnell_Douglas_AIWS (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

http://guns.wikia.com. http://guns.wikia.com/wiki/H%26K_G11 (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

http://guns.wikia.com. http://guns.wikia.com/wiki/Colt_ACR (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

http://penefyo.blogspot.gr. 24 Νοε 2016. http://penefyo.blogspot.gr/2016/11/1.html (πρόσβαση Δεκ 15, 2017).

http://science.dodlive.mil. http://science.dodlive.mil/2017/02/01/marinesinvestinnewsystemtopurifywateronthego/ (πρόσβαση Ιαν 20, 2018).

http://www.cobham.com. http://www.cobham.com/missionsystems/thermalmanagement/wearablepersonalcoolingsystems/ (πρόσβαση Ιαν 08, 2018).

http://www.gunsgr.com/2011/10/blogpost_10.html. 10 Οκτ 2011. http://www.gunsgr.com/2011/10/blogpost_10.html (πρόσβαση Νοε 22, 2017).

http://www.htiwater.com. http://www.htiwater.com/divisions/military_regulatory/about.html (πρόσβαση Ιαν 07, 2018).

http://www.militaryhistory.gr. http://www.militaryhistory.gr/articles/view/48 (πρόσβαση Ιαν 08, 2018).

http://www.mixanitouxronou.gr. 17 Απρ 2015. http://www.mixanitouxronou.gr/toigropirpouchrisimopiiseoleongoisavroskekatatroposetousaravespoupoliorkousantinkonstantinoupoli/ (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

http://www.triklopodia.gr. 03 Οκτ 2016. http://www.triklopodia.gr/1000-tourkoistratiotessirianeoothomanikooneiroerntogan/ (πρόσβαση Δεκ 21, 2017).

https://twitter.com/hashtag/OperationOliveBranch. https://twitter.com/hashtag/OperationOliveBranch?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famynaasfaleia%2Ftoyrkia%2F670551_toyrkoistratiotesepiheiroynmeneodronetisaselsanvinteo (πρόσβαση Φεβ 17, 2018).

https://www.gov.uk. Ιαν11 2018. https://www.gov.uk/government/casestudies/supportingthearmysfuturesoldiervision (πρόσβαση Φεβ 01, 2018).

https://www.livescience.com/40325-armyironmansuittalos.html. 16 ΔΕΚ 2017.

https://www.nsosy.com. 29 Ιαν 2018. https://www.nsosy.com/Details/886/OliveBranchfactionsadvancinginthecountrysideofAfrinandaTurkishmilitaryconvoyenteringthesoutherncountrysideofAleppo/en (πρόσβαση Φεβ 03, 2018).

Lallanila, Marc. www.livescience.com. 10 Οκτ 2013. https://www.livescience.com/40325-armyironmansuittalos.html (πρόσβαση Δεκ 02, 2017).

Mandelbaum, Ryan F. https://gizmodo.com. 01 Φεβ 2017. https://gizmodo.com/eightfuturisticfoodsyoullbeeatingin-30-years-1790570240 (πρόσβαση Ιαν 20, 2017).

Markoff, John. www.nytimes.com. 27 Νοε 2010. www.nytimes.com/2010/11/28/science/28robot.html (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

Murdoch, Graham. www.popsci.com. 13 Ιουλ 2015. https://www.popsci.com/futurewarenhancedsoldier (πρόσβαση Νοε 20, 2017).

. www.popsci.com. https://www.popsci.com/futurewarenhancedsoldier#page-2 (πρόσβαση Νοε 02, 2017).

Nato. https://www.nato.int. https://www.nato.int/docu/review/2000/BuildingstabilityBalkans/Shapingsoldiers-21stcentury/EN/index.htm (πρόσβαση Ιαν 15, 2018).

Singer, P.W. https://www.popsci.com. 20 Ιουλ 2015. https://www.popsci.com/futurewar (πρόσβαση Νοε 21, 2017).

Studies, Institute for National Strategic. Strategic Assessment, Flashpoints and Force Structure. Washington: National Defence University, 1998.

Valpolini, Paolo. «Where do modern soldier programmes now stand.» ARMADA, Lune/Luly 2012: 6-18.

www.army.mil. 02 Φεβ 2018. www.army.mil/article/181451/ future_soldier_equipment (πρόσβαση Φεβ 02, 2018).

www.army.mil. 20 Φεβ 2009. https://www.army.mil/article/17226/amc_to_showcase_future_soldier_2030_other_high_tech_equipment_at_the_ausa_winter_meeting (πρόσβαση Δεκ 14, 2018).

www.army.mil. https://www.army.mil/e2/-images/2008/12/ 02/26425/) (πρόσβαση Νοε 15, 2017).

www.armytechnology.com. www.armytechnology.com/projects/fist/ (πρόσβαση Νοε 12, 2017).

www.mixanitouxronou.gr. 03 Νοε 2015. http://www.mixanitouxronou.gr/aftoitantomistikoiperoplotonspartiatonmepiometalloeftiachnantaopla/ (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

www.mixanitouxronou.gr. 03 Νοε 2015. http://www.mixanitouxronou.gr/aftoitantomistikoiperoplotonspartiatonmepiometalloeftiachnantaopla/ (πρόσβαση Ιαν 07, 2108).

www.qinetiqna.com. https://www.qinetiqna.com/products/unmannedsystems/maars/ (πρόσβαση Ιαν 07, 2018).

Β., Κυριαφίνης Γ. – Βιτάλ. www.med.auth.gr. http://www.med.auth.gr/depts/aorl/temata/ci1.pdf (πρόσβαση Φεβ 20, 2017).

Βασιλείου, Στάθης. http://www.proelasi.org. 01 Φεβ 2017. http://www.proelasi.org/%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-cg-634-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D/ (πρόσβαση Φεβ 03, 2018).

Βλάσσης, Σαββας. www.doureios.com. 30 Ιαν 2018. http://www.doureios.com/wp/2018/01/30/%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BD/ (πρόσβαση Φεβ 15, 2018).

Γαϊτατζης, Δουκας. http://www.proelasi.org. 19 Μαρτιος 2014. http://www.proelasi.org/2014/03/19/g3-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF/ (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

Γαϊτατζης, Δούκας. http://www.proelasi.org. 15 Μαρ 2016. http://www.proelasi.org/2014/03/19/g3-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF/ (πρόσβαση Δεκ 15, 2017).

Γρίβας. Ο πόλεμος τον 21ο αιώνα. Αθήνα: Εκδόσεις ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, 1999.

Ε.Τρασάνης, Γ.Δημητρόπουλος –. «CQB» Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, οπλισμός – εξοπλισμός – τακτικές στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Militay Books Shop.

Λαμπράκης, Γιώργος. http://defenceline.gr. 15 Δεκ 2015. http://defenceline.gr/index.php/enoplesdynameis/stratoskshras/item/3440-peziko (πρόσβαση Νοε 20, 2017).

Μπαμιατζής, Στέλιος. http://news247.gr/eidiseis/weekendedition/taoplatoyapagkosmioypolemoytiantimetwpisanoistratiwtes.2938696.html. 14 Ιουλ 2014. http://news247.gr/eidiseis/weekendedition/taoplatoyapagkosmioypolemoytiantimetwpisanoistratiwtes.2938696.html (πρόσβαση Δεκ 20, 2017).

Παλαιολόγος, Ευστάθιος. http://eamyna.com. 25 Ιαν 2018. http://eamyna.com/miamatiastoneksoplismotwntourkikwn/ (πρόσβαση Ιαν 25, 2018).

. http://eamyna.com. 16 Ιαν 2018. http://eamyna.com/miamatiastoneksoplismotwntourkikwn/ (πρόσβαση Ιαν 16, 2018).

Πρέκας, Θεοδωρος. https://eleusisdiagoridon.blogspot.gr. 10 Ιαν 2018. https://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2016/03/g3.html (πρόσβαση Ιαν 10, 2018).

-.-

Το τελευταίο κομμάτι – ΕΔΩ!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.