Μεθοδολογία δοκιμής φυσιγγίου… Στην πράξη!

Εισαγωγή

Εδώ και καιρό έχουμε κάνει αφιέρωμα στα χαρακτηριστικά των καλών φυσιγγίων – μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ. Πρόσφατα έλαβα ένα Email από αναγνώστη που ζητούσε να γράψω και ένα πρακτικό παράδειγμα ελέγχου σε φυσίγγι, για να καταγραφεί και να αναλυθεί λίγο καλύτερα η μεθοδολογία. Ταυτόχρονα όμως έτυχε να εξετάζω ένα κυνηγητικό φυσίγγι της Lambro σε συνεργασία με το ihunt.gr – ιδού το αποτέλεσμα λοιπόν!

Ειδικό Αφιέρωμα: Lambro Tordo 30g

Αναφέρομαι στο καινούριο Lambro Tordo 30, ένα φυσίγγι καθαρά σχεδιασμένο για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Υποσχόμενο χαμηλές πιέσεις και ελαφρύ λάκτισμα, κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κυνηγού, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται μονόκαννο, δίκαννο ή επαναληπτικό, όπλα τα οποία έχουν έντονη ανάκρουση. Το Tordo λανσάρεται ως ιδανικό για ορτύκια και τρυγόνια, ενώ είναι διαθέσιμο σε νούμερα 7 ως 10.

Το ολοκαίνουριο φυσίγγι της Lambro

Το ολοκαίνουριο φυσίγγι της Lambro

Πρώτες Εντυπώσεις

 • Δίνουμε πάντα σημασία σε ένα «καλογραμμένο» κουτί: Τα κουτιά των Lambro μας έχουν συνηθίσει σε πλούσια παροχή πληροφοριών σε σχέση με κάποια άλλα ελληνικά φυσίγγια – Και εδώ το κουτί δίνει αρκετές πληροφορίες στον αγοραστή, όπως και το site της εταιρείας άλλωστε. Αν μη τι άλλο, ξεφεύγουμε από εποχές σκοταδισμού του τύπου «και τι σε νοιάζει εσένα, καλό είναι, αγόρασε!» κτλ.
 • Ανοίγοντας το κουτί αντικρίζουμε ένα όμορφο οχτάρι κλείσιμο, επώνυμο κάλυκα μάρκας NOBEL SPORT και αρκετά ψηλό μέταλλο για την κατηγορία χαμηλής πίεσης – κάτι τέτοιο δηλώνει προσοχή στο σχεδιασμό, αφού μειώνει την τάση για εμπλοκές. Ως εδώ όλα καλά λοιπόν.

Τεχνική Ανάλυση

ΕΙΣ ΤΑ ΕΞ ΩΝ ΣΥΝΕΤΕΘΗ...

ΕΙΣ ΤΑ ΕΞ ΩΝ ΣΥΝΕΤΕΘΗ…

 • Το φυσίγγι βασίζεται σε κάλυκα με μέταλλο 12mm, μονοβασική πυρίτιδα D20, καψύλλιο 688 και πλαστικό συγκεντρωτήρα G24 κατασκευής Σ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΑΒΕΕ. Τα υλικά του δηλαδή είναι επώνυμα και δοκιμασμένα, ενώ ο συγκεντρωτήρας είναι της ίδιας εταιρείας.
 • Το διαμέτρημα είναι το 12/70, όπως είναι αναμενόμενο.
 • Τα σκάγια στο δείγμα που ανοίξαμε είχαν ικανοποιητική σφαιρικότητα, ζύγιζαν το αναγραφόμενο βάρος και είναι εγγυημένα από τη Lambro για 2% αντιμόνιο – αυτό σημαίνει ότι άνετα μπορούμε να τα θεωρήσουμε ημίσκληρα.
 • Ταχύτητες (V0, V1, V10) δεν ανακοινώνονται από την εταιρεία. Γιατί άραγε; Η επίσημη απάντηση της Lambro είναι η εξής: “Η εταιρία θεωρεί ότι μια τέτοια πληροφορία δημιουργεί σύγχυση καθώς η έλλειψη ειδικών γνώσεων από πλευράς σκοπευτή και η παροχή διαφορετικών ‘τύπων’ ταχυτήτων από πλευράς κατασκευαστών,  οδηγεί τον πρώτο σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ωστόσο η Lambro επιφυλάσσεται μελλοντικά για την παροχή αυτής της πληροφορίας σε ευρεία βάση.Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι ταχύτητες θα ανακοινωθούν μαζί με τις συνθήκες μετρήσεων, για να μην υπάρχει καμία απολύτως σύγχυση ή παρεξήγηση…
 • Το Tordo 30 είναι ένα φυσίγγι συμβατικής, απλής τεχνολογίας (γεμισμένο όμως με ποιοτικά και επώνυμα υλικά): Μην περιμένετε να δείτε κάποια τρομερή καινοτομία, έναν αεροδιαστημικό συγκεντρωτήρα, πλαστικά ρινίσματα “λίπανσης” στα σκάγια, μια σπάνια πυρίτιδα κτλ. Η απλή τεχνολογία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύει!
 • Η πίεση ανακοινώνεται στα 600bar από την κατασκευάστρια, και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστέψουμε: Η Lambro είναι μια εταιρεία που δεν έχει μείνει μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά διαθέτει  και ένα σοβαρό όγκο εξαγωγών, που πλέον υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν της εγχώριας αγοράς. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι έχει πάρει τη διεθνή πιστοποίηση CIP, πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχεται και από εξωτερικό φορέα για τις μεθόδους κατασκευής και τον ποιοτικό έλεγχο που χρησιμοποιεί.
 • Το αστεροειδές κλείσιμο 8 εγκοπών έγινε για να κάνει την κατανομή πιο ομοιόμορφη. Είναι όμως έτσι; Θα φανεί…

Στον Πίνακα!

νούμερο 9 στα 15m με τσοκ κύλινδρο

νούμερο 9 στα 15m με τσοκ κύλινδρο

νούμερο 8 στα 30m με τσοκ βελτιωμένο μισό

νούμερο 8 στα 30m με τσοκ βελτιωμένο μισό

Ρίξαμε με διάφορα τσοκ στο σκοπευτήριο, και από διάφορες αποστάσεις. Πάντα σε κύκλο διαμέτρου, 75cm, με σκοπό να πετύχουμε συγκέντρωση γύρω στο 70% μέσα σε αυτόν, αλλά να έχουμε και ομοιόμορφη κατανομή χωρίς κενά. Μπορείτε να μάθετε πολλά για το Tordo 30 από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε… Ιδού οι δικές μας παρατηρήσεις:

 1. Τα ποιοτικά υλικά, η σφαιρικότητα (επίσης η σκληρότητα) των σκαγιών και η χαμηλή πίεση που αναπτύσσει το φυσίγγιο δίνουν μια ομοιόμορφη κατανομή στα σκάγια, αφού αυτά κάνουν μια λιγότερο χαοτική πτήση – αυτό ήταν αναμενόμενο.
 2. Οι 8 εγκοπές στο αστεροειδές κλείσιμο δεν νομίζουμε πως κάνουν ιδιαίτερη διαφορά…
 3. Το Tordo 30 πραγματικά παρέχει αυτό που υπόσχεται: Μικρή ανάκρουση, λόγω χαμηλής πίεσης και ελαφριάς γόμωσης. Παρατηρήσαμε επίσης αρκετά καθαρή καύση, αφού δεν άφηνε πολλά κατάλοιπα.
 4. Μιλάμε για ένα ιδιαίτερα “συγκεντρωτικό” φυσίγγι, το οποίο ακούει πολύ καλά σε κλειστά τσοκαρίσματα μεγάλων αποστάσεων, λόγω και των ημίσκληρων σκαγιών. Ακόμα και ο βελτιωμένος κύλινδρος δημιουργεί μεγάλη διαφορά στην κατανομή του σε σχέση με τον απλό. Σε κοντινές αποστάσεις λοιπόν, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύ ανοικτά τσοκ, πχ. κύλινδρο. Θα προτείναμε ακόμα και τσοκ καμπάνα (bell choke) ή TULA, για καλύτερη κατανομή στα 15 – 20m!
νούμερο 9 στα 20m με βελτιωμένο κύλινδρο

νούμερο 9 στα 20m με βελτιωμένο κύλινδρο

Συμπεράσματα

 • Το Tordo 30 είναι ένα φυσίγγι με ιδιαίτερα αδύναμη (χαμηλή) ανάκρουση, ελληνική κατασκευή και πιστοποίηση CIP. Με όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την ελληνική αγορά.
 • Η χαμηλή πίεση και ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος δίνουν μια ιδανική λύση για παλιά όπλα – κειμήλια, αλλά και για σύγχρονα μονόκαννα / δίκαννα / επαναληπτικά, γιατί αυτά εν γένει έχουν πιο έντονο λάκτισμα.
 • Σαν ποιοτικό φυσίγγι έχει καλές αντιδράσεις στις αλλαγές τσοκ. Προσοχή όμως: Προτιμά πολύ ανοικτές συσφίξεις σε κοντινές αποστάσεις.
 • Ίσως να μην το χρησιμοποιούσαμε σε καραμπίνες αερίων – όχι γιατί δεν θα έδινε πολύ καλά αποτελέσματα ΚΑΙ εκεί, αλλά γιατί αυτές επιτρέπουν τη χρήση πολύ μεγαλύτερης ισχύος πυρός με ανεκτό λάκτισμα, ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Ένα φυσίγγι υψηλότερης πίεσης (το “αδερφάκι” του, το Tordo 32 για παράδειγμα…) θα έδινε και καλύτερες κατανομές σε πολύ κοντινές αποστάσεις, χωρίς να καταφύγουμε σε κάποιο εξειδικευμένο τσοκάρισμα.
 • Συνολικά, μια ιδανική αγορά για την αρχή της κυνηγετικής περιόδου λοιπόν (και όχι μόνο), ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την πολύ καλή τιμή (ενδεικτική τιμή 5,90 ευρώ).

ΥΓ. Θα επανέλθουμε στον τύπο κλεισίματος του συγκεκριμένου φυσιγγίου…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Μεθοδολογία δοκιμής φυσιγγίου… Στην πράξη! — 3 Σχόλια

 1. Οι παρατηρητικοί από σας θα πρόσεξαν ότι στην πρώτη φωτογραφία το κλείσιμο στο φυσίγγι είναι 6άρι και όχι οχτάρι όπως αναφέρεται στο άρθρο. Το συγκεκριμένο φυσίγγι ήταν προ-παραγωγής, αυτά που θα βρείτε στα ράφια έχουν οχτάρι κλείσιμο…

 2. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΔΟΙΚΙΜΑΣΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ ΣΕ ΧΑΡΤΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ. ΕΑΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΓΓΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ ΑΠΟ 10 ΜΟΙΡΕΣ ΕΩΣ 40 ΜΟΙΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΧΟΙΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΩΝΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10-15 ΜΕΤΡΑ. ΑΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΜΟΙΡΕΣ ΓΩΝΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΕΝΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ Η REMINGHTON ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΤΗΣ (ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ) ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΟΡΤΗΓΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΟΥΗΔΙΑ

  • Γεια σας, σας ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ας τα πάρουμε από την αρχή:
   1. Η δοκιμή φυσιγγίων σε χαρτόνι είναι η πιο στάνταρ μέθοδος παγκοσμίως, ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες της βλητικής. Ο Randy Wakeman πχ., ένας από τους πιο αυστηρούς κριτές και τους πιο αναγνωρισμένους βλητικούς χρησιμοποιεί αποκλειστικά χαρτόνι, εξειδικευμένο για αυτόν το σκοπό βεβαίως.
   2. Η άτρακτος που σχηματίζουν τα σκάγια δημιουργείται παντού και πάντα, δεν έχει άμεση σχέση με λίμνες, γωνίες κτλ. Αν η άτρακτος έχει υπερβολικά μεγάλη ουρά κάτι δεν πάει καλά: Έχουμε μεγαλύτερη από “τετράγωνη” γόμωση, παράξενο (λάθος) τσοκάρισμα ή έχουμε τοποθετήσει επίτηδες τσοκ τύπου TULA, το οποίο δημιουργεί μεγάλη και μακριά άτρακτο για να επιτύχει φράγμα πυρός (παλαιότερα στο σκοπευτήριο και σήμερα σε συγκεκριμένα κυνήγια).
   3. Ο στόχος στο κυνήγι (πχ. λαγός, άγρια γαλοπούλα σε άλλες χώρες ή πάπια κόντρα στον άνεμο) συχνά είναι ακίνητος (ή σχεδόν) σχετικά με τα σκάγια που κινούνται με ταχύτητα κοντά στο φράγμα του ήχου. Εκεί λοιπόν το χαρτόνι αναπαριστά 100% το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
   4. Βεβαίως τα τεστ σε κινούμενο στόχο έχουν κι αυτά τη χρήση τους, για να προσομοιάσουν την κίνηση της ατράκτου των σκαγιών σε βολή τύπου “τραβέρσα” σε ένα γρήγορα κινούμενο στόχο… Εκεί – πράγματι – έχουμε καλύτερη ανάλυση ενός (πολύ) συγκεκριμένου τύπου βολής, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία της δοκιμής σε σταθερό χαρτόνι.

   Και στα αυτοκίνητα πχ. έχουμε το δυναμόμετρο τυμπάνου και το δυναμόμετρο δρόμου (δορυφορικό / GPS) για τον κινητήρα – και τα δύο έχουν τις χρήσεις τους…

   Συνεχίστε να μας γράφετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.