Να αγοράσω καινούριο ή μεταχειρισμένο όπλο;

by Arielny2011

Ένα καλό άρθρο από το ihunt.gr, μελετημένο και με επιχειρήματα (όπως μας έχει συνηθίσει). Φυσικά το εμπλουτίσαμε κι εμείς αρκετά, για να ακουστούν και οι 2 απόψεις

Εισαγωγή

Το κείμενο που ακολουθεί δεν απευθύνεται σε έμπειρους κυνηγούς αλλά στους νέους κυνηγούς (σ.σ. και σκοπευτές) που σκοπεύουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Αφού μάθουν καλά τι είναι κυνήγι, ποιές είναι οι αξίες που πρεσβεύει το κυνήγι, ποιά είναι τα είδη που επιτρέπεται να θηρεύσουν και όλους τους κανόνες ασφαλείας που θα κάνουν το κυνήγι τους ασφαλές (σ.σ. σχετικά άρθρα για ασφαλή χρήση του όπλου ΕΔΩ και ΕΔΩ…), θα πρέπει να αγοράσουν το πρώτο τους κυνηγετικό όπλο.

Υπάρχουν βασικά δύο επιλογές:

Α. Να αγοράσετε ένα καινούριο όπλο

Τα πλεονεκτήματα

 • Θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο όπλο από το εργοστάσιο, με την εγγύηση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα.
 • Δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσα φυσίγγια έχει ρίξει το όπλο, πώς μπορεί να το έχει περιποιηθεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ή πόσο μπορεί να έχει επισκευαστεί ή συντηρηθεί από ειδικό στο παρελθόν.
 • Τα ανταλλακτικά θα πρέπει να είναι πάντοτε άμεσα διαθέσιμα. Αν όχι κατ ‘ευθείαν από το ράφι του οπλουργού, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα με παραγγελία από τον εισαγωγέα. (σ.σ. Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία: Μοντέλο 20ετίας από τη μία μπορεί να έχει καλύτερη κάλυψη ανταλλακτικών από καινούριο μοντέλο της άλλης – μείνετε μακριά από μικρές και παντελώς άγνωστες μάρκες, ρωτήστε και τον οπλοπώλη σχετικά.)

Και τα μειονεκτήματα

Το όπλο με θήκη aftermarket

Το όπλο με θήκη aftermarket

 • Εάν μπορείτε να αντέξετε το κόστος ενός καινούργιου όπλου. (σ.σ. Δεν είναι κάτι το φοβερό όμως. Αξιόλογες καραμπίνες ξεκινούν από τα 500 ευρώ, και τα αντίστοιχα δίκαννα από τα 600 – Ρωσικής συνήθως προέλευσης, όπως η πιο πάνω καραμπίνα)
 • Μπορεί να κουραστείτε σύντομα με ένα «όπλο αρχαρίων» και να θέλετε να το ανταλλάξετε για κάτι καλύτερο ή πιο εξειδικευμένο μέσα σε ένα χρόνο. Να θυμάστε ότι κάποια όπλα, όπως τα νέα αυτοκίνητα, μπορεί να χάνουν την αξία τους πολύ απότομα μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής τους. (σ.σ. Μην αγοράσετε όπλο αρχαρίων. Τα ημίμετρα έχουν πάντα άσχημη κατάληξη – προτιμήστε κάτι λίγο πιο ακριβό που θα είναι πολλαπλών χρήσεων και θα σας συντροφεύσει για πολλά πολλά χρόνια.)

Β. Να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο όπλο

Τα πλεονεκτήματα

 • Μπορεί να υπάρχει μία μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή όπλου στο φάσμα τιμών που σας εξυπηρετεί.
 • Για τα χρήματα που θα δαπανήσετε, θα έχετε ένα πολύ καλύτερο όπλο από ένα καινούριο – ακόμη καλύτερο εάν το έχουν φροντίσει καλά. (σ.σ. Για να ισχύει κάτι τέτοιο η κατάσταση του όπλου πρέπει να έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από κάποιον έμπειρο και σχετικό: σκουριές, ρωγμές, αποκολλήσεις, στραβώματα, pitting / ψωρίαση, φθορά λόγω τριβής κτλ. Χρήσιμη και μια δοκιμή σε σκοπευτήριο, αν έχετε τη δυνατότητα.)
 • Επιλέξτε με σύνεση, και μπορεί το όπλο να μη χάνει την τόσο πολύ την αξία του από το επόμενο έτος ή και τα λίγο επόμενα. (σ.σ. Τα προσεγμένα μεταχειρισμένα που είναι δημοφιλή σαν μοντέλα κρατούν ένα μεγάλο ποσοστό της αρχικής τους αξίας για πάρα πολλά χρόνια!)
 • Ένας αξιόπιστος έμπορος είναι απίθανο να σας κάνει κακή συμφωνία. Είναι παράνομο να πωλήσει ένα μη ασφαλές όπλο, και φυσικά θα σας δει σαν ένα νέο πελάτη, με δυνατότητα να δαπανήσει πολλά χρήματα στο μαγαζί του στα χρόνια που έρχονται. (σ.σ. Ισχύουν αυτά, αλλά δεν ξέρουμε πάντα στο 100% αν ο έμπορος είναι αξιόπιστος – το νου σας λοιπόν!) 

Και τα μειονεκτήματα

 • Προσέξτε τα όπλα τα οποία δεν κυκλοφορούν πια στην παραγωγή ή δεν εισάγονται πλέον. Ακόμη και για να βρείτε απλά ανταλλακτικά, όπως βελόνες ή ελατήρια, μπορεί να είναι πρόβλημα. (σ.σ. Βέβαια ένας σοβαρός οπλουργός επισκευάζει το 95% των βλαβών, με ή χωρίς ανταλλακτικά, αλλά πάντα με το ανάλογο κόστος. Και τα παλιά όπλα συντηρούνται λοιπόν, αλλά όχι το ίδιο φτηνά και γρήγορα!)
 • Εάν καταφέρετε να πάρετε μια εγγύηση από τον έμπορο, είναι πιθανό να είναι μικρής διάρκειας. (σ.σ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να δοκιμαστεί το όπλο μόλις γίνει η αγορά, με πολλά και διαφορετικά φυσίγγια.)
 • Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι με κάθε αγορά κυνηγετικού όπλου έχετε προθεσμία ενός μηνός για να το δηλώσετε στην ασφάλεια που ανήκετε (σ.σ. ενώ προηγουμένως πρέπει να πάρετε άδεια αγοράς). Επίσης πρέπει να προσέξετε να ανανεώσετε την άδεια κατοχής του κυνηγετικού όπλου πριν αυτή λήξει αλλιώς θα έχετε κυρώσεις.
 • Ένας καλός έμπορος όπλων θα πρέπει επίσης να ελέγξει ότι το όπλο σας ταιριάζει σωστά. Μπορεί να προτείνει, για παράδειγμα, το κοντάκι (ακόμη και σε ένα νέο όπλο) να χρειάζεται βράχυνση ή επιμήκυνση για να σας ταιριάζει, ή να κλίνει ελαφρά προς τη μία πλευρά ή την άλλη, ή προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ώστε να θέσει τη ρίγα σε τέλεια ευθυγράμμιση με το μάτι σας.
 • Εάν αυτή η υπηρεσία προσφέρεται, καλό είναι να επωφεληθείτε από αυτή… Οι τροποποιήσεις θα σας κοστίσουν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό γυρίσματα, την σκοπευτική σας ακρίβεια και ευχαρίστηση. Μπορούν επίσης να κάνουν το όπλο πολύ πιο άνετο όσον αφορά στην ανάκρουση.
by DVIDSHUB

Σκοπευτής με εξοπλισμό ασφαλείας και σούπερ ποζέ

 

 • Επίσης, να θυμάστε, ότι αγοράζοντας ένα νέο όπλο, χρειάζεστε και μία θήκη για να το μεταφέρετε, προστατευτικά ακοής (μόνο για το σκοπευτήριο) και γυαλιά για να γλυτώσετε τα μάτια σας από τους πολλούς ατζαμήδες, αν δεν τα έχετε ήδη αγοράσει.
 • Ένας άλλος τρόπος για την αγορά ενός όπλου είναι μέσω μίας ιδιωτικής πώλησης. Υπάρχουν μερικές μεγάλες ευκαιρίες με αυτόν τον τρόπο, διότι αποφεύγονται το ποσοστό κέρδους του εμπόρου, αλλά δεν συνιστάται η μέθοδος αυτή για τους πρωτάρηδες, εκτός αν έχουν πολύ έμπειρους φίλους για να τους συμβουλεύσουν. Δεν υπάρχει ,επίσης, καμία εγγύηση για ένα όπλο που πωλείται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ασφαλές, ούτε καμία εγγύηση για την αξιοπιστία του.
 • Αν όμως αγοράσετε ένα όπλο από ιδιώτη, στη συνέχεια, να βεβαιωθείτε απόλυτα ότι έχει την άδεια κατοχής του και να την αλλάξετε στο όνομα σας, ενημερώνοντας αμφότεροι το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για τη συναλλαγή αυτή.

* Εδώ θα εκφραστούμε διαφορετικά:

 1. Η θήκη στην καραμπίνα μπορεί να είναι απλή, στο αρθρωτό (δίκαννο) όμως πρέπει να δέχεται το όπλο αποσυναρμολογημένο σε δύο κομμάτια, διαφορετικά η μεταφορά του είναι παράνομη.
 2. Τα όπλα προκαλούν βλάβες στα αυτιά μας, μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα. ΠΑΝΤΑ ποιοτικές ωτοασπίδες στο σκοπευτήριο λοιπόν – και στο κυνήγι ακόμα, ένα ελαφρύ ζεύγος αφρού πολυουρεθάνης δεν μας κουράζει, και κόβει αρκετό θόρυβο για να μην κουφαθούμε (ενώ θα μπορούμε να ακούμε ήχους ή τους συναδέλφους μας, απλά με μικρότερη ένταση)…
 3. Τα γυαλιά (πάντα οργανικά και όχι εύθραυστα) δεν τα φοράμε μόνο για την περίπτωση που θα μας… πυροβολήσουν, αλλά και για να μην μπαίνουν κατάλοιπα καύσης στα μάτια. Είναι επίσης απαραίτητα σαν προστασία στην περίπτωση που θα σκάσει το όπλο λόγω έμφραξης στην κάννη (σπάνιο αλλά όχι αδύνατο). Γυαλιά και όπλο πάνε παντού μαζί λοιπόν, είτε στο κυνήγι, είτε στο σκοπευτήριο.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.