Νομοθεσία για όπλα – Γενικά

Εισαγωγή
Για να αποκτήσετε ένα σοβαρό και σύγχρονο όπλο αυτοάμυνας στην Ελλάδα, δηλαδή ένα πυροβόλο όπλο, τα πράγματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα, με εξαίρεση τα «κυνηγητικά» λειόκανα όπλα.

Ο νομοθέτης αγνοεί παντελώς τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την μείωση της εγκληματικότητας από τη νόμιμη οπλοφορία. Εν συντομία:

  • Για την απόκτηση «κυνηγητικού» λειόκανου όπλου επισκέπτεστε παθολόγο / νευρολόγο /ψυχίατρο, και με τη γνωμάτευση του επισκέπτεστε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Θα σας ζητήσουν μια αίτηση / δήλωση, φωτογραφίες και ένα παράβολο – κάποιες εβδομάδες μετά βγαίνει η άδεια αγοράς όπλου, την οποία πρέπει να αναβαθμίσετε σε άδεια κατοχής μετά την αγορά του όπλου. Αυτή έχει 10ετή διάρκεια.
  • Για την απόκτηση πιστολιού / περιστρόφου (ραβδωτής κάνης) για αυτοάμυνα, κάνετε μια διαδικασία πανομοιότυπη με αυτή του κυνηγετικού όπλου, και η αίτηση σας πρακτικά δεν εγκρίνεται ποτέ, εκτός αν είστε «διακεκριμένος» πολίτης ή, ακόμα καλύτερα, «διακεκριμένος δημοσιογράφος»…
  • Αν εγγραφείτε σε σκοπευτικό όμιλο και συμμετέχετε συχνά σε αγώνες, ένα χόμπι με αρκετά μεγάλο κόστος, υπάρχουν «παραθυράκια» στον νόμο για την κατοχή πυροβόλου πιστολιού / τυφεκίου για σκοπευτικούς αγώνες. Για άλλη μια φορά ο νομοθέτης προστατεύει τον πλούσιο και περιορίζει τον μικρομεσαίο. Το γιατί το έχω αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μου…

Για τους βιβλιοφάγους αναγνώστες παραθέτω τη σχετική νομοθεσία στα επόμενα άρθρα της ίδιας στήλης.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.