Ο Έμπολα ξέσπασε (ξανά…)

by NIAID
 • Ένα ισχυρό ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική απέχει πολύ από το να τεθεί υπό έλεγχο, “η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ πριν βελτιωθεί” σύμφωνα με τους ειδικούς.
 • Το συμβάν είναι το φονικότερο του είδους μέχρι στιγμής, υπάρχει εξάπλωση σε 3 χώρες και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300. Το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί, καθώς οι ντόπιοι βλέπουν αποκρουστικές μολύνσεις να εξαπλώνονται μαζί με τρομακτικούς μύθους και αυτό στέλνει τους ανθρώπους μακριά από τις εστίες μολύνσεως, μεγαλώνοντας το πρόβλημα…
 • Το συμβάν έχει ονομαστεί africa 1, και σύμφωνα με έναν επιστημονικό σύμβουλο τα γνωστά περιστατικά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
 • Άλλος ειδικός αναφέρει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η μη – ελεγχόμενη περιοχή στην οποία ενώνονται η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία. “Αυτά παθαίνεις όταν δεν έχεις ένα σοβαρό σύστημα υγείας, τα πράγματα είναι δύσκολα” – ήταν η δήλωση του.
 • Ένα τρομακτικό περιστατικό ήταν η επίσκεψη σε ένα χωριό, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο από κατοίκους, ενώ ένα σπίτι “φιλοξενούσε” ένα θύμα του Έμπολα. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μολύνθηκαν και προς τα πού πήγαν…
 • Ακούγεται πως σύμφωνα με μέλη των “Ιατρών χωρίς Σύνορα” η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου.
 • Στατιστικά, μιλάμε για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη εξάπλωση του ιού από την ανακάλυψη του το 1976. Έχουμε ήδη 337 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς από τους συνολικά 528 ασθενείς. Η γεωγραφική εξάπλωση του είναι επίσης η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Το προηγούμενο περιστατικό μετρούσε 224 νεκρούς στην Ουγκάντα το 2000.
 • Ο Έμπολα εξαπλώνεται μέσω των σωματικών υγρών, κάτι που γίνεται πάρα πολύ εύκολα: Όταν ο ασθενής βρίσκεται στα τελευταία στάδια κάνει εμετό ενώ υποφέρει και από διάρροια. Επίσης μπορεί να αναπτυχθούν μικρές αιμορραγίες, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια.
by Phil Moyer

Ένας φονιάς στο μικροσκόπιο…

 • Τουλάχιστον 12 γυναίκες μολύνθηκαν από μια “μάγισσα” της φυλής, όταν αυτή πέθανε από τον ιό, ενώ το τελετουργικό απαιτούσε να την πλύνουν και να φιλήσουν τη σωρό της. Αυτή η περίπτωση είναι απόλυτα ενδεικτική για το πόσο δύσκολη είναι η μάχη που δίνει το ιατρικό προσωπικό στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου ένας ικανότατος φονιάς εκμεταλλεύεται ανθρώπους αμόρφωτους και εξαπλώνεται με τις (προ)μεσαιωνικές συνήθειες και δοξασίες τους. Όταν μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να σταματήσουν το τελετουργικό δέχθηκαν άγρια επίθεση από τους ντόπιους…
 • Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξεκίνησαν και σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού, αφού γάντια / ποδιές / γυαλιά πρέπει να αλλάζονται συνέχεια για να μην μολύνονται οι υγιείς από γιατρούς που προηγουμένως εξέταζαν αρρώστους.
 • Αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, ενώ σκοτώνει το 60% των ασθενών!
 • Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με τον ιό: Οι άνθρωποι των συγκεκριμένων περιοχών τρώνε πιθήκους, νυκτερίδες και τρωκτικά – η πιο σύγχρονη άποψη είναι πως και το AIDS αυτή την πορεία ακολούθησε… Αυτή τη στιγμή όμως η εξάπλωση γίνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Φυσικά δεν βοηθούν καθόλου και τα διάτρητα σύνορα: Είθισται συγκεκριμένες εθνικές ομάδες να μετακινούνται ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη, αφού έχουν συγγενείς σε όλες τις γύρω περιοχές και η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.
 • Γενετικές μελέτες έδειξαν πως το στέλεχος του ιού προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, ενώ τα προηγούμενα σε άλλες περιπτώσεις προέρχονταν από την Κεντρική. Αυτό αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος ιός ταξιδεύει και δεν ανήκει σε ένα μόνο σημείο στο χάρτη, όπως πιστευόταν παλαιότερα από ορισμένους ειδικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι “αιμορραγικοί πυρετοί” είναι κάτι σύνηθες στην Αφρική…

Λέτε κάποια στιγμή να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα; Το AIDS πάντως το έκανε…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.