Ο εξοπλισμός ενός αυτοκινήτου 4Χ4 – Μέρος Β

by jarrodlombardo

Για το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

 • Διότι πάντα χρειαζόμαστε την ίδια διάσταση εις διπλούν, για να κρατήσουμε “κόντρα” στο αντίστοιχο κεφάλι της βίδας, το περικόχλιο της οποίας σφίγγουμε. Και πάντα προσπαθούμε να σφίγγουμε με το γερμανικό και με το γαλλικό να κρατάμε κόντρα. Ποτέ αντίθετα! Τα κλειδιά άλλεν είναι πολύ χρήσιμα γιατί δεν είναι λίγες τέτοιες βίδες που βρίσκονται στο όχημά μας.
 • Όταν λέμε πένσα μηχανικού εννοούμε πένσα που στις λαβές της φέρει θερμομονωτικό υλικό. Προσοχή οι πένσες αυτές δεν είναι μονωμένες ηλεκτρικά! Μια πένσα είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως για να κόψουμε ένα σύρμα, να πιάσουμε κάτι ζεστό, κλπ.
 • Μία μεζούρα 5m δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί κάτι να μετρήσουμε, εε.. μην αναγκαστούμε να μετράμε με πιθαμές…
 • Μισό κιλό ράκη ή στουπί σε μια νάιλον σακούλα θα μας χρειαστούν να σκουπίσουμε λάδια ή άλλες ακαθαρσίες στο αυτοκίνητο ή στα χέρια μας.
 • Ένας σουγιάς πάντα χρειάζεται. (σ.σ. προτιμήστε έναν ελβετικό). Μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε ένα σχοινί ή να γυμνώσουμε ένα καλώδιο κ.α.
 • Ένας αναπτήρας ειδικά για τους μη καπνιστές, είναι απαραίτητος. Μπορεί να χρειαστεί ν’ ανάψουμε φωτιά, να μαλακώσουμε ένα πλαστικό, κ.α.
 • Ο γρύλος είναι ένα εργαλείο που πάντα μας τον προμηθεύει ο κατασκευαστής. Εμείς όμως πρέπει να μεριμνήσουμε να προμηθευτούμε έναν ξύλινο τάκο διαστάσεων 15 X 15 X 5 cm, ώστε πάνω σ’ αυτόν να πατήσει ο γρύλος αν το έδαφος από κάτω είναι μαλακό. Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία να προσπαθείς να σηκώσεις το αυτοκίνητο με τον γρύλο σε λασπωμένο έδαφος. Το μπουζονόκλειδο (σταυρός)  είναι το κλειδί που ξεβιδώνει τα μπουζόνια δηλ. τις βίδες που συγκρατούν τους τροχούς στις πλήμνες (μουαγιέ). Μας το προμηθεύει και αυτό ο  κατασκευαστής.
 • Η αυτοκόλλητη ελαστική στεγανοποιητική ταινία μπορεί να φανεί σωτήρια αν το αυτοκίνητό μας “στη μέση του πουθενά” χάνει νερά από κάποιο κολάρο του συστήματος ψύξης που έχει τρυπήσει. Ένα λίτρο λιπαντικό κινητήρα πάντα χρειάζεται γιατί για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να χρειαστούμε λάδι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν προσάναμμα στο άναμμα φωτιάς. Η χρησιμότητα του τριγώνου σήμανσης είναι σε όλους γνωστή.

 

by Sh4rp_i

Πάντα χρήσιμος ο εργάτης…

Διάσωση

 • Να περάσουμε τώρα στην δεύτερη ομάδα εξοπλισμού που έχει να κάνει με διάσωση. Λέγοντας διάσωση εννοούμε τις περιπτώσεις όπου θα χρειαστούμε βοήθεια, εμείς ή κάποιοι συνάνθρωποί μας και χωρίς αυτό να περιορίζεται στα πλαίσια μια απλής μηχανικής βλάβης, αλλά συνήθως πρόκειται για κάτι χειρότερο.
 • Η χρησιμότητα αλλά και η αναγκαιότητα ενός καλής ποιότητας πυροσβεστήρα είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω. Ένα ζευγάρι δέρματο – πάνινα γάντια εργασίας είναι απαραίτητα, διότι θα προφυλάξουν τα χέρια μας από αιχμηρά ή παγωμένα αντικείμενα.
 • Ένας φακός καλής ποιότητας, αδιάβροχος κατά προτίμηση, ο οποίος θα παίρνει ρεύμα από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου θα μας φανεί χρήσιμος αν χρειαστούμε βοήθεια νύχτα. Δεν ενδείκνυται φακός με μπαταρίες, γιατί οι μπαταρίες θα χαλάσουν από τη μη χρήση και όταν θα τον χρειαστούμε δεν θα λειτουργεί.
 • Ένα πτυοσκάπανο στρατιωτικού τύπου θα μας χρησιμέψει στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας έχει ακινητοποιηθεί σε λάσπη ή έχει “κρεμάσει” σε νεροφαγιά και χρειαστεί να διαμορφώσουμε το έδαφος είτε αφαιρώντας, είτε προσθέτοντας έδαφος (μπαζώνοντας). Λέγοντας στρατιωτικού τύπου εννοούμε το πτυοσκάπανο που η κεφαλή του αναδιπλώνεται έτσι που μπορεί να λειτουργήσει και ως φτυάρι και ως τσάπα. Επίσης η λάμα του πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 4-5 mm.
 • Ο πέλεκυς Νο 0 είναι ένα κανονικό τσεκούρι με μακρύ στυλιάρι (80 cm) που διαθέτουν όλα τα αγροτόσπιτα. Θα φανεί πολύ χρήσιμο στο κόψιμο ξύλων, από το ν’ ανάψουμε φωτιά μέχρι να απεγκλωβιστούμε γιατί ένα πεσμένο δένδρο μας έκλεισε τον δρόμο. Ένα πριόνι κλαδέματος με μήκος λάμας τουλάχιστον 30 cm χρειάζεται ακριβώς ότι και το τσεκούρι. Θα μου πείτε, γιατί και τα δύο και όχι το ένα από τα δύο; Διότι μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα δύο άτομα.
 • Ένα κομμάτι συνθετικό σχοινί διαμέτρου 10 mm και μήκους 10 m, είναι απαραίτητο σε πολλές χρήσεις. Ένας ιμάντας ρυμούλκησης ελκτικής ικανότητας 5 tn, με τους μεταλλικούς συνδέσμους του κομπλέ, είναι απαραίτητος είτε να ρυμουλκήσουμε κάποιο άλλο όχημα ή να ρυμουλκήσουν το δικό μας. Τέτοιοι ιμάντες υπάρχουν στο εμπόριο σε σετ ειδικά γι αυτή τη δουλειά. Στη διαδικασία ρυμούλκησης πολλές φορές χρειάζονται περισσότεροι μεταλλικοί σύνδεσμοι, γι’ αυτό δυο αχλαδόσχημοι και δυο ναυτικοί επιπλέον δεν είναι άχρηστοι.
 • Ο χειροκίνητος “εργάτης” ή βίντσι είναι ένα φθηνό και πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να μας ρυμουλκήσει όταν δεν υπάρχει άλλο αυτοκίνητο. Συνήθως το “τύμπανό” του διαθέτει ένα λεπτό συρματόσχοινο 4 mm μήκους 1,5 m, το οποίο είναι αρκετό να μας βγάλει από το σημείο που κολλήσαμε. Βέβαια στο συρματόσχοινο του “εργάτη” θα συνδέσουμε τον ιμάντα ρυμούλκησης και το δεκάμετρο σχοινί που αναφέραμε παραπάνω για να έχουμε την άνεση μέσα σε απόσταση 20 m να βρούμε σταθερό σημείο πρόσδεσης (δένδρο, πάσσαλο, κ.α.).
 • Ο μουσαμάς εδάφους θα μας χρησιμεύσει ως υπόστρωμα αν χρειαστεί να “πέσουμε” κάτω από το όχημα.
 • Η κουβέρτα θα μας χρειαστεί αν υποχρεωθούμε να διανυκτερεύσουμε στο αυτοκίνητό μας περιμένοντας βοήθεια. Για τις αντιολισθητικές αλυσίδες δεν χρειάζονται σχόλια. Και μη σκεφτείτε ότι επειδή έχετε 4X4 δεν χρειάζονται. Ποτέ δεν ξέρεις… αχρείαστες νά ‘ναι.
 • Ένα ζευγάρι ρευματολήπτες (κροκοδειλάκια) θα μας χρειαστούν στην περίπτωση που για κάποιο λόγο εξαντληθεί η μπαταρία μας και το αυτοκίνητό μας δεν παίρνει μπροστά. Η μπαταρία ενός άλλου αυτοκινήτου θα μας δώσει ρεύμα μέσω αυτών.
 • Ένας ελαστικός σωλήνας ποτίσματος ή ένα κομμάτι αλφαδολάστιχο 2m, θα μας χρειαστεί αν υποχρεωθούμε να μεταγγίσουμε καύσιμα, να δώσουμε ή να πάρουμε. Το φαρμακείο είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό εκ του νόμου και δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Δύο πεντάλιτρα κάνιστρα πρέπει να βρίσκονται απαραίτητα στο αυτοκίνητό μας το ένα θα έχει καύσιμο και το άλλο νερό. Στην αγορά υπάρχουν πλαστικά τέτοια ειδικά για τον σκοπό αυτό.

 

by halseike

Μπορούμε να επιβιώσουμε;

 

Κιτ επιβίωσης (σ.σ. σχετικό άρθρο και ΕΔΩ)

 • Η τρίτη ομάδα εξοπλισμού που την έχουμε ονομάσει “Συλλογή επιβίωσης ή εκτάκτου ανάγκης” περιλαμβάνει τρόφιμα, πόσιμο νερό, σαπούνι κτλ. τα οποία βρίσκονται σε διαφορετική υφασμάτινη τσάντα, πράγματα που θα χρειαστούν αν ω μη γέννητω, βρεθούμε σε μια άσχημη περίπτωση, όπου πρέπει να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε κακοκαιρία και είναι ταλαιπωρημένοι ή έχουμε εμείς οι ίδιοι εγκλωβιστεί κάπου, κάτω από δύσκολες συνθήκες και πρέπει να παραμείνουμε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
 • Πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη αυτού του εξοπλισμού, όταν έχουμε μαζί μας και γυναικόπαιδα και οι ώρες αναμονής είναι αρκετές. Ας θυμηθούμε τον χιονιά του 2001 που εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην Εθνική οδό και περίμεναν πολλές ώρες μέχρι να απεγκλωβιστούν.
 • Θα κλείσω το άρθρο αυτό με μια πολύ σοφή λαϊκή παροιμία: “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”…. και ένα μήνυμα προς τους απανταχού τζιπάδες: παιδιά, τους νόμους της φυσικής (περί βαρύτητας, φυγοκέντρου δύναμης, ορμής – κρούσης, τριβής, κτλ) η τεχνολογία ακόμη δεν τους έχει ανατρέψει, όπως επίσης η δύναμη του ανθρώπου και της τεχνολογίας του ωχριά μπρος στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι αυτό προσοχή και σύνεση χωρίς υπερβολές!

Από το πολύ καλό ihunt.gr

του Θεοφάνη Καραμπατζάκη, Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου από την έντυπη έκδοση της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ  ΠΑΝ – ΘΗΡΑΣ

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.