Όπλο στο σπίτι

Εισαγωγή

 • Όλοι μας κάποια στιγμή πέσαμε πάνω σε κάποια ανοησία περί όπλων, γραμμένη από παντογνώστη “γνωστού” ΜΜΕ. Το παρακάτω απόσπασμα οργανώνει τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, κάθε φορά που γίνεται μια έμμεση αλλά σαφής προσπάθεια αφοπλισμού των πολιτών. Το γιατί δεχόμαστε καθημερινά πλύση εγκεφάλου σχετικά με αυτά τα θέματα μπορεί να το σκεφτεί ο καθένας μας…
 • Το αστείο είναι ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας αναμασούν συνεχώς αυτές τις αερολογίες, που μπορεί να λέγονται “ελαφρά τη καρδία” αλλά το αντίκτυπο τους στη σημερινή γενιά είναι έκδηλο. Το συγκεκριμένο άρθρο αποσκοπεί στο να έρθει μέρος των πραγμάτων στη θέση τους – σαν amynastospiti.gr παρατηρούμε την βαθιά κουλτούρα οπλοκατοχής που διακατέχει τον συγκεκριμένο συγγραφέα…

-.-

 • «Αν έχεις όπλο στο σπίτι κινδυνεύεις εσύ και η οικογένεια σου από το ίδιο το όπλο».
 • «Το να κατέχεις όπλο είναι σαν να κάθεσαι πάνω σε βόμβα. Όπως και να το χρησιμοποιήσεις, θα βρεθείς εκτεθειμένος» (31)
 • «Στατιστικά τα όπλα στο σπίτι είναι 43 φορές ποιο πιθανά να σκοτώσουν ένα μέλος της οικογένειας παρά έναν οπλισμένο εισβολέα κακοποιό» (32)
 • Πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι αν ακουμπήσουν ένα όπλο αυτό μπορεί να «ζωντανέψει» και να τους «δαγκώσει» σαν το ραβδί του Μωυσή – όπως μας αναφέρει και η Βίβλος: Θεός: «Εγώ θα είμαι μαζί σου και για να μην αμφιβάλεις, ρίξε το ραβδί σου στο χώμα». Μόλις ο Μωυσής έριξε το ραβδί του στο χώμα, αυτό έγινε φίδι. Κάτι τέτοιο πρεσβεύουν και για τα όπλα μερικοί που κατά τα άλλα πιστεύουν πως είναι καλά ενημερωμένοι συμπολίτες μας που στα αλήθεια δεν έχουν καμία παιδεία σχετική με τα όπλα. Πιστεύουν ότι αν ακουμπήσουν όπλο, αυτό θα γίνει φίδι και θα τους δαγκώσει!
 • Όσον αφορά την πολύ-δημοσιευμένη «έρευνα» που ασχολήθηκε με το θέμα και έβγαλε την στατιστική που πρεσβεύει: «αν υπάρχουν όπλα στο σπίτι είναι 43 φορές πιο πιθανά να σκοτώσουν ένα μέλος της οικογένειας παρά έναν κακοποιό», λησμόνησαν οι συγγραφείς να αναφέρουν πως οι 37, δηλαδή το 86% από τις περιπτώσεις αφορούσαν αυτοκτονίες (33). Οι υπόλοιπες αφορούσαν ουσιαστικά εγκληματικές συμπλοκές μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας («οικογένειες» αποτελούμενες από εγκληματικά στοιχεία που κατασκεύαζαν και πουλούσαν ναρκωτικά για παράδειγμα και έλαβαν χώρα περιστατικά με ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ τους).
 • Ο πολίτης που έχει νόμιμα ένα πυροβόλο όπλο στο σπίτι του και δεν διαθέτει την κατάλληλη παιδεία σίγουρα κινδυνεύει να πυροβολήσει το πόδι του, τη γυναίκα του, το παιδί του ή το σκυλί του κατά λάθος. Σε μια φιλική συζήτηση σε ταβέρνα κάποιος που έμαθε ότι έχω πυροβόλο όπλο στο σπίτι μου έπαθε το κλασσικό μικρό σοκ. Κατόπιν μου δήλωσε πως δεν αισθάνεται άνετα να έρθει επίσκεψη στο σπίτι μου με τα παιδιά του διότι «σκαλίζουν» και φοβόταν πως:

1) θα έβρισκαν το όπλο,
2) θα το θεωρούσαν παιχνίδι και θα έπαιζαν με αυτό και
3) θα είχαμε κάποια εκπυρσοκρότηση που θα οδηγούσε σε τραυματισμό ή θάνατο.

 • Τον διαβεβαίωσα πως:

1) όσο και να «σκαλίσουν» τα παιδιά του πρόσβαση στο όπλο δεν θα έχουν αλλά και
2) στην απίθανη περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με «παιδιά ιδιοφυίες» και συμβεί να ανακαλύψουν το όπλο θα βρουν τον μηχανισμό του κλειδωμένο καθιστώντας το άχρηστο.

 • Κάθε χρόνο αναδεικνύονται στη δημοσιότητα τέτοια περιστατικά με αυτοτραυματισμούς και ακούσιους πυροβολισμούς. Αυτό που φυσικά δεν αναλογιζόμαστε ποτέ είναι πως εκατομμύρια πυροβόλα όπλα βρίσκονται στα σπίτια χωρίς ποτέ να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Οι λίγες εξαιρέσεις καθιστούν ικανό λόγο να μην έχουμε κάποιο όπλο στο σπίτι αντί να αποκτήσουμε τελικά μια σωστή παιδεία με τα πυροβόλα όπλα;
 • Κάποτε υπό την αιγίδα του Έντισον έγινε καμπάνια κατά του εναλλασσόμενου ρεύματος και υπέρ του συνεχούς για να μην έχουμε κατ’ οίκον τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας. Τα περισσότερα ατυχήματα που γίνονται στο σπίτι και περιλαμβάνουν δηλητηριάσεις από καθαριστικά, πνιγμό στη μπανιέρα, ηλεκτροπληξίες και πεσίματα από μπαλκόνια. Όπως δεν αρνηθήκαμε το δικαίωμα στη καθαριότητα και την ενέργεια για να κάνουμε τη ζωή μας λιγότερο επικίνδυνη, έτσι δεν πρέπει να αρνηθούμε το δικαίωμα στην ασφάλεια επειδή πιθανόν δεν έχουμε κατάλληλη παιδεία.
 • Εκ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε μια παιδεία που περιλαμβάνει βασικές αρχές χρήσης και αποθήκευσης ενός όπλου, δηλαδή δεν αναφερόμαστε σε κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ακριβό ή πολύπλοκο. Όπως τα παιδιά μαθαίνουν και δεν παίζουν με τα μαχαίρια και τις πρίζες, έτσι δεν παίζουν «πόλεμο» και με το δίκαννο του παππού ή το σκοπευτικό περίστροφο που κλειδώνει ο γονιός στο οικογενειακό χρηματοκιβώτιο.
 • Οι γονείς είναι και πρέπει πάντα να είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Το να αποδίδει κάποιος ευθύνες σε άψυχα αντικείμενα όταν δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τον καθιστά αυτοδίκαια υπαίτιο για τις όποιες επιπτώσεις. Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι πρέπει να τους διδάξουμε τι διαφορά μεταξύ των όπλων που βλέπουν στις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια με τα πραγματικά. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις reset και να αρχίσεις πάλι από την αρχή. Επίσης τους διδάσκουμε τι διαφορά μεταξύ των πραγματικών όπλων και των παιχνιδιών. Μέσα από το παιχνίδι ο ευσυνείδητος γονέας μπορεί να διδάξει στα παιδιά του τα τρία πράγματα που πρέπει να πράξουν όταν αυτά εντοπίσουν ένα πυροβόλο όπλο ελεύθερα προσβάσιμο (ξεκλείδωτο-αφύλαχτο):

Μάθημα για παιδιά και όπλα στο σπίτι
1 Βήμα: ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
2 Βήμα: ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΛΟ
3 Βήμα: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ

Ακόμα κι αν το σπίτι σας έχει σωστά ασφαλισμένα πυροβόλα όπλα, το παιδί σας μπορεί να επισκεφθεί ένα άλλο σπίτι όπου έχουν όπλα ανασφάλιστα. Πάντα να ρωτάτε και να ελέγχετε τους γείτονες, τους φίλους, τους συγγενείς και για να βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύουν με ασφάλεια τα πυροβόλα όπλα τους, μακριά από τα παιδιά. Στο εξωτερικό υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και μεγάλους που αποκλειστικό στόχο έχουν την ασφάλεια.

(31) Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 28/06/1998
(32) Πηγή: Protection or Peril? An Analysis of Firearm-Related Deaths in the Home, Arthur L. Kellerman, D.T. Reay, 314 New Eng. J. Med. 1557-60, June 12, 1986.

-.-

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.