Παρουσίαση KA-BAR

Εισαγωγή

Τα μαχαίρια KA-BAR δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: Από τα παλαιότερα και περισσότερο δοκιμασμένα μαχαίρια παγκοσμίως, ξεκίνησαν από Εγγλέζους τεχνίτες πάνω από 200 χρόνια πριν, όταν αυτοί βρέθηκαν στην Αμερική… Με τον καιρό η εταιρεία γιγαντώθηκε ως Union Cutlery. Το σημερινό της όνομα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία:

Killed A BeAR…

Αμέσως μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Union Cutlery(Co) καταθέτει το τελικό της σχέδιο για την κατασκευή μαχαιριού κατ’ εντολή του σώματος των αμερικάνων πεζοναυτών (USMC) και  για τον εφοδιασμό του σε όλο το ενεργό και μάχιμο προσωπικό. Λίγο πιο μετά, στο ίδιο έτος, οι πεζοναύτες εγκρίνουν την αγορά ενός λίγο διαφοροποιημένου σχεδίου (1219C2) και μετά την κατασκευή του ξεκινάει και επισήμως ο εφοδιασμός του προσωπικού με το πρώτο επίσημο μαχαίρι της Union Cutlery, το ιστορικό USMC.

Μερικά χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία μετονομάζεται σε KA-BAR Cutlery inc. και έτσι ξεκινάει η σύγχρονη ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους και ικανότερους οίκους μαχαιροποιίας παγκοσμίως. Οι κριτικές που το μαρτυρούν είναι αναρίθμητες. Άλλωστε μία από τις πιο γνωστές και περιγραφικές κριτικές που έχει λάβει η KA-BAR είναι και αυτή στην οποία οφείλει και το όνομά της σήμερα – είναι η παρακάτω:

Στις αρχές του 1900, ένας αναλφάβητος λαθροκυνηγός, ο οποίος έβγαζε τα προς το ζην παγιδεύοντας αρκούδες και πουλώντας τη γούνα τους, θέλησε να ευχαριστήσει εγγράφως την εταιρεία που κατασκεύασε το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του και το οποίο του έσωσε τη ζωή. Προσπαθώντας να αποδώσει γραπτώς την εμπειρία του, όντας αναλφάβητος, δυσκολευόταν πολύ στο να αποτυπώσει στο χαρτί ευανάγνωστα και σωστά την ιστορία του. Εν ολίγοις, σε μία “συνάντηση” που είχε με μία αρκούδα, το όπλο του μπλόκαρε και έτσι ήρθε αντιμέτωπος με την πληγωμένη και ιδιαίτερα κακόκεφη αρκούδα, έχοντας στα χέρια του μόνο το μαχαίρι του. Έτσι θέλοντας να αποτυπώσει πως τελικά κατάφερε να σκοτώσει με το μαχαίρι την αρκούδα έγραψε στο χαρτί K-a-Bar (Killed A BeAR)Για να τιμήσουν αυτήν την κριτική που τους εντυπωσίασε, η Union Cutlery, υιοθέτησε τη φράση KA-BAR ως επωνυμία της αλλά και ως λογότυπο.

Ωραία ιστορία, έτσι;

Ωραία ιστορία, έτσι;

Στις μέρες μας

 • Τα KA-BAR έχουν πλέον μια τεράστια γκάμα, ενώ θεωρούνται ένα από τα πιο δοκιμασμένα και αξιόπιστα προϊόντα παγκοσμίως, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλες πολεμικές επιχειρήσεις με άριστα αποτελέσματα – η ναυαρχίδα τους, το USMC (των Αμερικανών πεζοναυτών και όχι μόνο…) έχει δει διάφορες εκδόσεις και χιλιάδες εφαρμογές μέχρι σήμερα, ενώ ανήκει στην κατηγορία των combat knives.
 • Τα υλικά τους θεωρούνται (και είναι) ποιοτικά, ενώ τα σχέδια τους είναι όλα της φιλοσοφίας “απλό και λειτουργικό” – όπως μας αρέσει δηλαδή. Τα θετικά σχόλια (και) στο internet για αυτά τα μαχαίρια είναι πρακτικά αμέτρητα.
 • Τα KA-BAR εισάγονται στην Ελλάδα από το Survival Club – για να δείτε τη διαθέσιμη γκάμα τους πατήστε ΕΔΩ.
Μία από τις πολλές εκδόσεις της ναυαρχίδας...

Μία από τις πολλές εκδόσεις της ναυαρχίδας…

Κλείνοντας…

 • ΟΛΑ τα παραπάνω θα ήταν μικρής σημασίας αν μιλούσαμε για άλλη μια εταιρεία με πολύ καλά μαχαίρια μαζικής παραγωγής των 400 – 500 ευρώ. Καμία σχέση: Τα προϊόντα της KA-BAR, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μένουν κάτω από το ψυχολογικό (και πρακτικό) όριο των 100 ευρώ, ή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτή την τιμή. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι και το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου.
 • Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να κυνηγήσει ή να χαρεί τη φύση έχοντας στη ζώνη ή το σακίδιο του έναν πιστό φίλο με ένα σοβαρό όνομα. (Για τον ίδιο λόγο γίνονται και πολύ καλά δώρα για αγαπημένα μας πρόσωπα…)
 • Θα αγόραζα λοιπόν ένα KA-BAR; Έχω ήδη 2! Και για δώρο σε φίλο σίγουρα.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Παρουσίαση KA-BAR — 9 Σχόλια

 1. Λίγο αργοπορημένα, αλλά κε Επιτρόπου σήμερα μόλις από το πρωί, διαβάζω τα άρθρα στο site σας. Λοιπόν, μπορεί να φαίνεται λίγο εγωιστικό, αλλά έχω άποψη για όλα τα μαχαίρια που αναφέρονται στα σχόλια των χρηστών παραπάνω. Τα Ka-Bar νομίζω ήταν το απόλυτο μαχαίρι-φετίχ του παλαιότερου κυνηγού, αφού κατασκευάζονται από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο απαράλλαχτα. Ειδικά για το USMC και τη δερμάτινη με πτυχώσεις λαβή, τι να πω: απίστευτη αίσθηση στο χέρι (μόνο να μη σε πιάσει βροχή!) και μόνο που σκέφτεσαι ότι έχει ”σφάξει” ναζί και γιαπωνέζους… Τα εύσημα και στο Mark1 που λέει και ο φίλος Κρητικός παραπάνω.
  Πάντως η λεπίδα τους και η γενικότερη γεωμετρία των μαχαιριών πλέον δείχνει τα χρονάκια της (ειδικά και σε σχέση με τη σειρά ΒΚ -το ΒΚ 2 είναι βαρύ γιατί προορίζεται για batoning). Ένα μεγάλο μπράβο γιατί όντως είναι σχετικά οικονομικά, αλλά τελικά έχει μαζικοποιηθεί τόσο η παραγωγή τους (δείτε τις πράσινες σειρές για ΄΄ζόμπι΄΄ και θα καταλάβετε) που αρχίζουν και χάνουν πλέον το μύθο που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια.

  • Είναι κάτι γερό και επώνυμο, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις σε σαφώς χαμηλότερη τιμή – ακόμα και από τον ίδιο κατασκευαστή.

   Το “survival” είναι μια υπερβολικά γενική περιγραφή και σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα: Άλλος κουβαλά ένα σωρό εργαλεία και θέλει μόνο ένα ελαφρύ μαχαίρι τύπου Sceleton, άλλος είναι μινιμαλιστής αγοράζει τα “φουλ έξτρα” τύπου Bear Grills Pro (για να μεταφέρει λιγότερα εργαλεία), άλλος θέλει το κλασσικό και δοκιμασμένο KABAR για όλες τις δουλειές… Περί ορέξεως ουδείς λόγος!

   Όπως και να έχει το πράγμα, καλό είναι να μην ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 100 ευρώ.

   • Και ποιες είναι αυτές οι αξιόλογες προτάσεις σε χαμηλότερη τιμή; ασχέτως και κατασκευαστή μιας και δεν έχω κόλλημα με τη συγκεκριμένη μάρκα! Για μένα προσωπικά για να βοηθήσω και την απάντηση σας, το survival σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μαχαίρι, εκτός των άλλων, θα προσπαθήσει να κάνει και τη δουλειά ενός τσεκουριου, όσο το δυνατόν βέβαια, αν αυτό λείψει. Έχω ήδη στη κατοχή μου τα Mora Garberg και Mora Bushcraft black. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.

    • Γεια σας, το Garberg είναι ένα αξιοπρεπές πρώτο και το Bushcraft ένα αξιοπρεπές δεύτερο μαχαίρι. Εφόσον έχετε και τσεκουράκι, θα προτείναμε την αγορά ενός πτυσσόμενου μικρού φτυαριού – πολυεργαλείου που με λίγο ακόνισμα θα δουλέψει και σαν εφεδρικό τσεκούρι. Αυτά έχουν μικρό κόστος. Δεν υπάρχει λόγος να αγοραστεί και τρίτο μαχαίρι, εκτός αν χρειάζεστε “όπλο” τύπου Muela Scorpion.

     • “όπλο” έχω το KA-BAR USMC!! για τσεκουράκι έχω μαύρα μεσάνυχτα, αν μπορείτε πείτε μου κάποιες προτάσεις. ευχαριστώ

 2. επίσης, τι θα μου προτείνατε για μαχαίρι καθαρά γδάρτη!

  • Η απάντηση σε ένα γενικό και όχι προσωπικό σχόλιο:
   Κάθε πράγμα στην ελεύθερη αγορά του Δυτικού κόσμου έχει χιλιάδες πιθανές εκδόσεις για όλα τα γούστα και τιμές για όλα τα βαλάντια. Είναι εσφαλμένο και αντι-επαγγελματικό το amynastospiti.gr να αποφανθεί πως “το τάδε είναι το καλύτερο”: Στην αγορά των μικρών σακιδίων πλάτης για παράδειγμα, υπάρχουν καλά κινέζικα με 20 ευρώ, καλά ελληνικά με 35 και καλά αμερικάνικα με 150… Το καθένα έχει τα χαρακτηριστικά του, την ποιότητα του, αλλά κουβαλάει και την τιμή του!

   Προτιμήστε ένα κατάστημα κυνηγετικών / ειδών κατασκήνωσης στην περιοχή σας, δείτε τι ταιριάζει στο χέρι σας, μαχαίρι, γδάρτης, πτυσσόμενο φτυάρι/πολυεργαλείο ή τσεκούρι. Ακούστε προσεκτικά την τσέπη σας, ρίξτε μια ματιά και σε site τύπου skroutz.gr και κάτι θα βρεθεί. Αν είναι και ελληνικό, ακόμα καλύτερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.