Super Magnum

Εισαγωγή

Με την απαγόρευση του μολύβδου στα σκάγια για το κυνήγι υδροβίων να βρίσκεται προ των πυλών (διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ), είναι πιθανό να δούμε αλλαγές μέσα στην επόμενη διετία – για να μην πω μέσα στο επόμενο δίμηνο! Όποτε ερχόντουσαν αλλαγές στο κοντινό μέλλον, πάντα έβρισκα τις απαντήσεις στο παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αν λοιπόν τα ατσάλινα σκάγια αντικαταστήσουν τα μολύβδινα, μία είναι η λύση: Τα Super Magnum φυσίγγια – και φυσικά τα λειόκαννα που είναι συμβατά με αυτά. Το γιατί η λύση του Super Magnum είναι μονόδρομος, το έχω εξηγήσει ήδη σε προηγούμενο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Πώς προέκυψε λοιπόν το Super Magnum; Και πού αποσκοπεί;

  • Το διαμέτρημα 12 / 89 προέκυψε μετά από τις παταγώδεις αποτυχίες που είχαν οι Αμερικάνοι κυνηγοί υδροβίων, όταν άρχισαν (θέλοντας και μη…) να χρησιμοποιούν ατσάλινα σκάγια, αρκετά χρόνια πριν.
  • Σύντομα λοιπόν οι βλητικοί επιστήμονες κατάλαβαν πως είτε έπρεπε να καταφύγουν στο μεγαλύτερο 10άρι λειόκαννο, είτε να εφεύρουν ένα νέο διαμέτρημα! Το 10άρι ποτέ δεν είχε πολλούς φίλους, λόγω όγκου και μεγάλου βάρους – τι να κάνουμε, δεν είμαστε όλοι σαν τον χειριστή του “ανώδυνου” από την ταινία Κυνηγός… Επιλέχθηκε αμέσως η εξέλιξη νέας τεχνολογίας:
  • Το 12 / 89 εξελίχθηκε με άκρα μυστικότητα από τις αμερικανικές εταιρείες Mossberg (λειόκαννα) και FEDERAL (πυρομαχικά). Χαζοαμερικάνοι, σου λέει μετά ο Έλλην φωστήρας…
  • Και επειδή είναι από τα πιο σύγχρονα διαμετρήματα και απευθύνεται σε σύγχρονα όπλα, οι Αμερικάνοι το σχεδίασαν με προδιαγραφή πίεσης 14000PSI (965Bar), και όχι 11000PSI (758Bar) που “δούλευε” το 10άρι. Πρακτικά λοιπόν ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟ 10ΑΡΙ εν μία νυκτί! Και ναι, είναι αλήθεια: Όποιος κυνηγά με 10άρι σήμερα έχει στα χέρια του ένα βαρύ και ογκώδες μουσειακό έκθεμα.
  • Το νέο διαμέτρημα έφερε τις πολυπόθητες κυνηγετικές επιτυχίες με τα ατσάλινα σκάγια, αλλά δυστυχώς άνοιξε μια νέα αγορά: Επειδή πολλοί αγοραστές λειόκαννων ήταν πραγματικά αχόρταγοι (με την κακή έννοια), οι εταιρείες άρχισαν να γεμίζουν τα Super Magnum με μολύβι για άλλα κυνήγια, εκτός των υδροβίων! Αποτέλεσμα; Γομώσεις – μαμούθ με μακριές ουρές ατράκτου, “φονική” ανάκρουση και αργές ταχύτητες… Μία παταγώδης αποτυχία που φθείρει ώμους / όπλα, και διαιωνίζεται ως τις μέρες μας γιατί υπάρχουν πελάτες για να στηρίξουν αγοραστικά αυτά τα τερατουργήματα. Η άποψη μας είναι πως αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας ούτε με το Magnum μολύβδου, παρατήστε τα…
  • Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για μολύβδινα φυσίγγια των 89mm: Γιατί να βάλω στο όπλο μου κάτι πιο ακριβό, το οποίο κλωτσάει έντονα, κινεί πιο αργά τα σκάγια * και δεν δίνει πρακτικά καλύτερη συγκέντρωση από ένα “απλό” Magnum;
  • Υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: Τα λειόκαννα με τις θαλάμες των 89mm ναι μεν ρίχνουν και απλά φυσίγγια, αλλά δεν πετυχαίνουν την κατανομή σκαγιών ενός συμβατικού όπλου. Εξαίρεση δεν αποτελεί φυσικά ούτε ο γράφων: Κατόπιν δοκιμών, πάντα βάζω 1 νούμερο μικρότερα σκάγια από το “ιδανικό” στο Super Magnum όπλο μου, για να γεμίσω τα (μικρά) κενά που δημιουργούνται στην κατανομή. Τι να κάνουμε, δεν υπάρχει το τέλειο όπλο.
  • Οι “ψείρες” λοιπόν θα χρειαστούν πλέον 2 όπλα: Ένα Magnum γενικής χρήσης και ένα Super Magnum για το κυνήγι υδροβίων – αν τελικά ισχύσουν αυτά περί νέων ευρωπαϊκών οδηγιών… Καλώς τα δεχτήκαμε!

* Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως με εξελιγμένα βύσματα και πυρίτιδες τα σύγχρονα Super Magnum φυσίγγια έχουν φτάσει τις ταχύτητες των Magnum – πάντα σε εφαρμογές υψηλού κόστους βέβαια…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Super Magnum — 1 Σχόλιο

  1. Σχετικά με τους “ψείρες” που θα χρειαστούν 2 όπλα, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το καλύτερο θα ήταν το Magnum να είναι φυσικά 20άρι – ας έχουμε τουλάχιστον ένα όμορφο και ελαφρύ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.