ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΕΙΟΚΑΝΑ ΟΠΛΑ – ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

by Arielny2011

Τα σύγχρονα λειόκανα (με κάνη χωρίς εσωτερικές ραβδώσεις), γνωστά στην Ελλάδα και ως κυνηγετικά όπλα, είναι τα μόνα πυροβόλα για τα οποία βγαίνει (σχετικά) εύκολα άδεια οπλοκατοχής, ενώ είναι ιδανικά για αυτοάμυνα. Χωρίζονται ως προς τα χαρακτηριστικά τους:

1. Το διαμέτρημα τους, δηλαδή τη διάμετρο κάνης, σε 10ρια, 12ρια, 20αρια, 36ρια κλπ. Χωρίς πολύ ψάξιμο μακράν το πιο διαδεδομένο είναι το 12αρι, με τεράστια ισχύ πυρός και πληθώρα επιλογών σε καλά και φτηνά πυρομαχικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η διάμετρος μεγαλώνει όσο ο αριθμός μικραίνει.

2. Το 12αρι έχει 3 πιθανά μήκη θαλάμης (ουσιαστικά φυσιγγίου), απλή (2 3/4″ μέχρι 70mm), magnum (3″ δηλαδή 76,2mm) και super magnum (3 1/2″ ή 89mm), με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα στο κυνήγι ή τη σκοποβολή. Όλα τους όμως είναι άριστα για αυτοάμυνα με άμεση αναχαίτιση του αντιπάλου. Πιο συνηθισμένη θαλάμη είναι η magnum, με άριστα αποτελέσματα στο κυνήγι και τη σκοποβολή.

3. Το είδος τους, σε μονόκαννα (ξεχάστε τα, μία βολή και γέμισμα), δίκανα που χωρίζονται σε πλαγιόκαννα και αλληλεπίθετα, ανάλογα με τη θέση των κανών (σωστά αλλά ακριβά όπλα, τέλεια για κυνήγι/σκοποβολή). Επίσης υπάρχουν τα αυτογεμή όπλα ή καραμπίνες με χωρητικότητα συνήθως 5 φυσιγγίων, περιορισμένη βλακωδώς στα 3 με αφαιρούμενο αποστάτη, υποχρεωτικό από την ελληνική νομοθεσία. Οι καραμπίνες έχουν μειωμένο λάκτισμα (κλότσημα του όπλου), ρίχνουν βολή-κατά-βολή, και στην πλειοψηφία τους γεμίζουν είτε με μηχανισμό αδρανείας (πιθανή εμπλοκή αν γίνει λάθος επώμιση), είτε με μηχανισμό αερίων (πιθανή εμπλοκή αν ο μηχανισμός δεν καθαρίζεται ποτέ). Τα μονόκανα και τα δίκανα λέγονται επίσης και αρθρωτά, αφου κατά κανόνα “σπάνε” στη σύγχρονη μορφή τους για να γεμίσουν και να αδειάσουν.

Λειόκανο, το ιδανικό όπλο αυτοάμυνας στην Ελλάδα

Λειόκανο, το ιδανικό όπλο αυτοάμυνας στην Ελλάδα

Διαλέγετε και παίρνετε – προσωπικά έχω όπλο αερίων. Υπάρχει πολύ καλή επιλογή με χαμηλή τιμή από Τουρκία (κάτω από 500 ευρώ), από Ρωσία (περίπου 650) αλλά και από Αμερική (περίπου 700). Για σωστή αυτοάμυνα δεν χρειάζονται περισσότερα έξοδα από 800-900 ευρώ κατά τη γνώμη μου. Καλό είναι να αναφερθεί πως οι καραμπίνες αποτελούν εξέλιξη των επαναληπτικών ή χράπα-χρούπα, τα οποία απαιτούσαν όπλιση από το σκοπευτή μετά από κάθε βολή. Υπάρχουν και σήμερα λόγω χαμηλής τιμής και μειωμένων εμπλοκών, αλλά δικαίως θεωρούνται απαρχαιωμένα. Το γιατί θα το εξηγήσω σε επόμενο άρθρο.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΕΙΟΚΑΝΑ ΟΠΛΑ – ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ — 4 Σχόλια

 1. Κυριε Ραξη θελω να ρωτησω για την benelli m3 super 90 οχι οτι δεν ειναι αξιοπιστη και απο τις πολυ καλες καραμπινες αλλα μου εκανε κλικ ο διπλη λειτουργια της επαναληπτικη και χραπα-χρουπα;δλδ θελω να μαθω περισσοτερα για αυτον τον μηχανισμο και να αποκλεισουμε οσο δυνατον περισσοτερο την εμπλοκη η αλλη ζημια εξαιτιας της διπλου θα ελεγα λειτουργικου της(οχι οτι ειναι Η/Υ)?ευχαριστω.

  • Γεια σας, μάλλον εννοείτε αυτογεμής και χράπα χρούπα στη λειτουργία.

   Ενδιαφέρον και ποιοτικό όπλο, το οποίο χρησιμοποιεί μηχανισμό αδρανείας, αλλά δίνει τη δυνατότητα και όπλισης με το χέρι, όπως γίνεται στις επαναληπτικές (χράπα χρούπα). Θεωρείται εν γένει αξιόπιστη, και σχεδιάστηκε για να ρίχνει μεγαλύτερο εύρος φυσιγγίων από τις καραμπίνες αδρανείας – οι οποίες τα βρίσκουν πολύ σκούρα με τα αδύναμα “μη φονικά” πυρομαχικά. (Ο σωστός όρος είναι “λιγότερο φονικά” και όχι “μη φονικά” βέβαια).

   Και ερχόμαστε στην ερώτηση: Τι δουλεία έχουν τα “less lethal” πυρομαχικά σε ένα όπλο στη χώρα μας; Πού θα χρησιμοποιηθούν; Στο κυνήγι ή στο σκοπευτήριο, που είναι οι 2 (εκ των προτέρων) νόμιμες χρήσεις; Ακόμα και για το (απίθανο) σενάριο της “κακιάς ώρας” είναι άχρηστα, αφού σχεδιάστηκαν για έλεγχο πλήθους / τραυματισμό διαδηλωτών, και όχι για αναχαίτιση θανάσιμου κινδύνου… Και τα σώματα ασφαλείας στις ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς προς τις καραμπίνες αερίων, όταν δεν χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα χράπα-χρούπα που ρίχνουν τα πάντα.

   Όσο για την πιθανότητα εμπλοκής, το όπλο που οπλίζει με 2 διαφορετικούς τρόπους ΑΥΞΑΝΕΙ την πιθανότητα μπερδέματος και κατά συνέπεια ΛΑΘΟΥΣ στην όπλιση, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες μεγάλης ψυχολογικής πίεσης. Το λάθος συνήθως προέρχεται από το χρήστη και όχι από το μηχάνημα…

 2. Κύριε Ραξή,

  Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η χρήση “μη φονικών πυρομαχικών” εκτιμάται ιδιαιτέρως και ευνοικότατα από τον Δικαστή σε περίπτωση Άμυνας. Η χρήση “μη φονικών πυρομαχικών” εκλαβάνεται σαν προσπάθεια αποφυγής / αποτροπής θανάσιμης συμπλοκής και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και και σε “ Αθώος ο κατηγορούμενος”. Αυτή η αντιμετώπιση από τα δικαστήρια δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο μόνο, αλλά ισχύει το ίδιο σε όλο τον κόσμο.

  Η πρώτη βολή πρέπει πάντα να είναι “μη φονικών πυρομαχικών” (μεγάλο ελαφρυντικό) και εδώ είναι που τα επαναληπτικά είναι μονόδρομος. Ειδικά στην Ελλάδα, ο νόμος απαιτεί ο αμυνόμενος να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες αποτροπής της συμπλοκής για να θεωρηθεί ότι πυροβόλησε “εν αμύνη”.

  Γνώρισα πρόσφατα σε οπλοπωλείο κάποιον που γύρισε πίσω την καινούργια καραμπίνα των 900 ευρώ, για να πάρει ένα επαναληπτικό. Το όπλο αρχικά – πριν μια εβδομάδα – το είχε πάρει για προστασία / Άμυνα.

  Πολλά μπορεί κάποιος να πει για τις διαφορές μεταξύ αυτογεμών και επαναληπτικών. Δεν είναι του παρόντος. Όμως συνεχίζουν και πουλούν και τα επαναληπτικά, (…και τα περίστροφα που είναι ομοίως απαρχαιωμένα) που συμαίνει ότι κάποιοι τα εκτιμούν και τα αγοράζουν.

  • Γεια σας, ας τα πάρουμε ένα ένα…

   1) Το να χρησιμοποιεί κάποιος less lethal (λιγότερο φονικά και όχι “μη φονικά” – είναι λάθος όρος πλέον) πυρομαχικά σε αυτοάμυνα είναι σαν να βάζουμε ένα απλό Daewoo Matiz σε αγώνα WRC – δεν σχεδιάστηκαν για αυτή τη δουλειά και δεν την κάνουν καθόλου καλά, είναι τόσο απλό.

   2) Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να αθωώσει οποιονδήποτε έχει – νομικά – δίκιο, και το είδος των πυρομαχικών μικρό ρόλο θα παίξει σε μια τόσο πολυπαραγοντική εξίσωση – σχετικό άρθρο εδώ, παρακαλώ να το διαβάσετε:
   http://www.amynastospiti.gr/poia-amyna-einai-nomimi-kai-poia-oxi/
   Το παραπάνω είναι γραμμένο από δικηγόρο και αναφέρεται συγκεκριμένα στις ελληνικές συνθήκες

   3) Τα “μη φονικά” πυρομαχικά μπορούν εύκολα να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν σοβαρότατο τραυματισμό – για όσους αναγνώστες νομίζουν ότι η χρήση τους δεν έχει συνέπειες.

   4) Το τι κάνει / πουλά / αγοράζει ο κάθε άσχετος ή ημιμαθής στο μέσο οπλοπωλείο δεν απασχολεί τον αναγνώστη μας, με το συμπάθιο βέβαια.

   5) Σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου, μας ενδιαφέρει η επιβίωση, με τα ελαφρυντικά στο δικαστήριο θα ασχοληθούμε αργότερα – σας παραπέμπω στον πιο πάνω σύνδεσμο με το νομικό άρθρο. Όπως και να έχει το πράγμα βέβαια, αν καταλήξουμε σε πιστολίδι μέσα σε σπίτι, αμυντικά έχουμε αποτύχει 100%, καθότι τα παθητικά μέτρα ασφαλείας μας δεν δούλεψαν (ή δεν τοποθετήθηκαν εξ αρχής…).

   6) Το περίστροφο έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το πιστόλι, σε αντίθεση με το επαναληπτικό που δεν έχει κανένα πλέον πλεονέκτημα – υπάρχουν αυτογεμή που ρίχνουν και less lethal πυρομαχικά… Περί πωλήσεων, περί ορέξεως ουδείς λόγος! Άβυσσος η ψυχή το ανθρώπου βλέπετε…

   Με εκτίμηση,
   Ραξής Επιτρόπου MEng

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.