Τι μήκος και τι διάμετρο αυλού κάννης να διαλέξω;

by Arielny2011

Ένα ερώτημα που δέχτηκα πρόσφατα από 3 αναγνώστες ήταν κατά πόσο πρέπει να δώσουν σημασία στα βασικά χαρακτηριστικά της κάννης: Στο μήκος της και τη διάμετρο του αυλού της (αναφερόμαστε φυσικά στο κλασσικό 12άρι λειόκαννο).

Κάπου εδώ θα πεταχτεί ο ανυπόμονος της παρέας και θα πει: “Ε, καλά τώρα, είναι πανεύκολο! Κάννη θέλουμε την πιο κοντή που βγαίνει για το συγκεκριμένο όπλο (για αυτοάμυνα), και διάμετρο αυλού ό,τι λάχει – σιγά τη λεπτομέρεια!”

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα… Ας τα πιάσουμε ένα ένα:

Μήκος κάννης

Ώστε το μήκος πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό ε; Και ναι και όχι! Τα συνηθισμένα (και νόμιμα) μήκη στην ελληνική αγορά είναι τα παρακάτω: 51, 53, 61, 66, 71, 76 και 90cm. Όχι λοιπόν, το δηλώνω, τα 51 και 53cm ΔΕΝ είναι οι προφανείς και τέλειες λύσεις για όπλα αυτοάμυνας. Πριν αρχίσουν κάποιοι να εκνευρίζονται, εξηγούμαι: Όταν διαλέγουμε όπλο, ακόμα και για αυτοάμυνα, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα παρακάτω:

 • Καλή & εύκολη μεταπώληση του όπλου, σε περίπτωση που δεν βγει καλό / δεν μας βολέψει / δεν μας αρέσει. Αυτομάτως αποκλείονται οι κάννες κάτω από τα 60cm γιατί τις προτιμούν ελάχιστοι κυνηγοί, όπως και αυτή των 90cm γιατί είναι σπάνια και χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένο κυνήγι υδροβίων. Δεν φαντάζεστε πόσο δυσάρεστο είναι να “ερωτευτείτε” ένα νέο μοντελάκι, να πάτε το παλιό σας όπλο για ανταλλαγή και να ακούσετε το… “53cm κάννη έχει; Το παντρεύτηκες φίλε!”
 • Το όπλο πρέπει να αποδίδει σωστά στο σκοπευτήριο, για να μπορούμε να προπονηθούμε με αυτό. (Το τέλειο όπλο είναι πάντα τόσο καλό, όσο και ο σκοπευτής του. Αν δεν είμαστε προπονημένοι…) Πρέπει δηλαδή η σκοπευτική ρίγα να έχει ικανό μήκος που να βολεύει το δικό μας μάτι. Ο κάθε σκοπευτής έχει το δικό του ελάχιστο όριο – προσωπικά έχω όπλο με κάννη 66cm, και θα με ευχαριστούσε να ήταν και λίγο μακρύτερη σε συνθήκες σκοπευτηρίου (δεν αναφέρομαι στην εξειδικευμένη πρακτική σκοποβολή, αλλά στα πιο συνηθισμένα τραπ / σκητ / σπόρτινγκ). Και εδώ λοιπόν τα όπλα με κάννες πάνω από 60cm (για να μην πω πάνω από 70cm) έχουν το πλεονέκτημα.
 • Μεγάλο σχολείο για τον χειριστή του όπλου είναι κλασσικά το κυνήγι (διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ), και εκεί θέλουμε μήκος κάννης ανάλογα με το θήραμα. Θεωρητικά οι κοντές δουλεύουν καλύτερα στα μονόβολα των αγριογούρουνων, ενώ οι μακριές είναι πιο καλές για σκάγια. Αυτά βέβαια είναι γενικότητες. Το κάθε φυσίγγι και η κάθε κάννη συμπεριφέρονται διαφορετικά, ανάλογα και με το εκάστοτε τσοκ (σύσφιξη) του όπλου. Για να έχετε μια γενική τάξη μεγέθους όμως:
  1. Υπολογίστε μια (κατά προσέγγιση) βελτίωση της τάξης του 3% στη συγκέντρωση των σκαγιών, κάθε φορά που αυξάνουμε κατά 5cm το μήκος κάννης.
  2. Κάθε 5cm επιπλέον στην κάννη μας δίνουν μια αύξηση στην ταχύτητα των σκαγιών που είναι κατά προσέγγιση 7m/s, δηλαδή 25Km/h πάνω κάτω.
  3. Αν λοιπόν αντικαταστήσουμε την κάννη των 51cm στο όπλο μας με μία 76cm, θα έχουμε περίπου 15% καλύτερη συγκέντρωση σκαγιών και κατά προσέγγιση 35m/s (126Km/h) ταχύτερα σκάγια. Δεν είναι και λίγο πράγμα!
 • Η μακριά κάννη βαραίνει το όπλο και μεταβάλλει το ζύγισμα του. Ανάλογα με το ζύγισμα που προτιμά ο εκάστοτε σκοπευτής πρέπει να αγοραστεί η καταλληλότερη κάννη. Η εξίσωση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη…
 • Εκτός αυτού, ο μιλιταριστής / tactical τύπος της παρέας θα αποφανθεί άμεσα: “Τρίχες! Πάρτε την πιο κοντή για να κάνετε μανούβρες σε κλειστούς χώρους!” Κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελιγμού σε κλειστό χώρο το όπλο πρέπει να κοιτάει κάτω, άρα μικρό ρόλο παίζει το αν το μήκος είναι στα 53 ή στα 61 εκατοστά. Με μια 90άρα κάννη βέβαια ο πιο πάνω κύριος θα έχει απόλυτο δίκιο να γκρινιάζει.

Πρώτο συμπέρασμα: Το πράγμα είναι πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο. Η γνώμη του amynastospiti.gr είναι να αποφύγουμε τις ακραίες λύσεις (51, 53, 90cm) και να αγοράσουμε κάτι που να δουλεύει πραγματικά καλά σε όλες τις συνθήκες. Αν το σκοπευτήριο και το κυνήγι δεν σας ενδιαφέρουν και τόσο, κοιτάξτε κατά τα 61cm. Αν είστε τύπος του “έξω” και της ουσιαστικής και ωφέλιμης προπόνησης, τα 66 ή και τα 71cm θα δουλέψουν πολύ καλά για σας. Περί ορέξεως ουδείς λόγος βέβαια!

By Mad House Photography Benjamin Deutsch

Χράπα Χρούπα με κοντή κάννη

Διάμετρος αυλού

Τα σύγχρονα 12άρια λειόκαννα έχουν συνήθως αυλούς από περίπου 18,2mm μέχρι 18,9mm. Συνηθισμένες διαστάσεις είναι τα 18,2 / 18,4 / 18,6 / 18,8mm. Γιατί και εδώ ποικιλία και πολυπλοκότητα; Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο:

 1. Παλαιότερα τα περισσότερα όπλα είχαν έναν αυλό με τα “λογικά και ορθόδοξα” 18,2 χιλιοστά. Με αυτή τη διάσταση είχαμε καλή λειτουργία στα μονόβολα, καλή έμφραξη στα απλά φυσίγγια και πλήρη ισχύ πυρός. Όλα καλά λοιπόν! Σχεδόν δηλαδή…
 2. Γιατί στη συνέχεια έγινε μόδα το overboring (γνωστό και ως backboring) και γεννήθηκαν οι overbored κάννες, κάννες αυξημένης εσωτερικής διαμέτρου δηλαδή. Τι συνέβη; Κάποιοι οπλουργοί – βελτιωτές “έτρωγαν” το εσωτερικό της κάννης για να ελαφρώσουν το όπλο. Αυτό το “ατύχημα” έφερε κάποια ευχάριστα συμπτώματα:
 3. Η κάννη με διάμετρο 18,2mm έχει εμβαδό διατομής 260,2 τέτρ. χιλιοστά. Αν την ανοίξουμε στα 18,5mm το εμβαδό της διατομής εκτοξεύεται στα 268,8 τέτρ. χιλιοστά. Αποκτούμε λοιπόν μια αύξηση 3,3% στον όγκο του “θαλάμου διαστολής” στον οποίο εκτονώνονται τα αέρια της έκρηξης. Εκτός αυτού, υπάρχει και μειωμένη έμφραξη  στα αέρια, καθώς το “έμβολο” – συγκεντρωτήρας δεν σφραγίζει το ίδιο τέλεια στα τοιχώματα της κάννης. Αποτέλεσμα; Μειωμένη ταχύτητα στα σκάγια, άρα λιγότερο ζορισμένα σκάγια + λιγότερο χαοτική πτήση = καλύτερη κατανομή στο στόχο. Το ότι η μειωμένη ταχύτητα δίνει καλύτερη συγκέντρωση ήταν γνωστό για πάνω από έναν αιώνα, αλλά παλαιότερα το πετύχαιναν “παίζοντας” με την πυρίτιδα και όχι με τη διάμετρο του αυλού της κάννης… 
 4. Εκεί λοιπόν που πηγαίναμε να ελαφρύνουμε το όπλο, πήραμε καλύτερη κατανομή σκαγιών, αλλά και μειωμένη ταχύτητα, δηλαδή μειωμένη ισχύ πυρός. Αυτό είναι και το μειονέκτημα της overbore κάννης, τα πιο αργά σκάγια. Στην ουσία μετατρέπει τα φυσίγγια υψηλής πίεσης σε μεσαίας, τα μεσαίας πίεσης σε χαμηλής και τα χαμηλής σε…
 5. Όσο πιο ισχυρές (και βαρύτερες) γινόντουσαν με τον καιρό οι γομώσεις, τόσο αυξανόταν η ανάγκη για overboring, έτσι ώστε οι πιέσεις να ελέγχονται καλύτερα, η κατανομή να παραμένει ποιοτική και να μειώνεται ελαφρά το λάκτισμα του όπλου.
 6. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σύγχρονα όπλα με εργοστασιακή overbore κάννη δεν είναι πιο ελαφριά, γιατί, για λόγους αντοχής, μεγάλωσε και η εξωτερική διάμετρος
 7. Κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κάννες που σταδιακά στενεύουν (π.χ. tribore) για να συνδυάσουν μαζί όλα τα πλεονεκτήματα. Έχει κάποια λογική βάση και ένα θεωρητικό πλεονέκτημα, αλλά πρακτικά το τσοκ και το φυσίγγι κάνουν την ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του όπλου

Δεύτερο συμπέρασμα: Δεν υπάρχει η τέλεια διάμετρος αυλού για όλα τα φυσίγγια. Αν μας αρέσουν αυτά της χαμηλής πίεσης ή τα μονόβολα, τα 18,2mm είναι άριστα. Αν ρίχνουμε μόνο υψηλής πίεσης ή MAGNUM (ή SUPERMAGNUM κτήνη), τα 18,8mm ακούγονται σαν μια πολύ καλή ιδέα. Η χρυσή τομή θεωρείται γύρω στα 18,4 με 18,6mm. Και εδώ λοιπόν, το amynastospiti.gr προτείνει να αποφύγετε τις ακραίες λύσεις – το 18,4mm δίνει άριστα αποτελέσματα με τα περισσότερα φυσίγγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα όπλα αμερικανικής φιλοσοφίας έχουν φαρδύ αυλό, γιατί οι Αμερικάνοι αρέσκονται στις κτηνώδεις γομώσεις. Τα υπόλοιπα όπλα αντίθετα αρκούνται συνήθως σε έναν αυλό 18,4mm, ή το πολύ 18,6mm…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τι μήκος και τι διάμετρο αυλού κάννης να διαλέξω; — 7 Σχόλια

 1. Καλημέρα και μπράβο για το site σας είναι πολύ ενημερωτικό.θα ήθελα να ρωτήσω ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα αεροβόλο για μακρινές αποστάσεις καθαρά για σκοποβολή και μόνο και καταλήξα στο hatsan 125 sniper.μπορω να το αγοράσω με cal 4,5mm 5,5 Kai 6,35 ποια είναι αυτή που θα μου δώσει μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα και ευστοχία;η δεν παίζει ρόλο.και αν γνωρίζετε κανένα καλύτερο αεροβόλο από το Hatsan για μακρινές αποστάσεις;ευχαριστώ

 2. Γεια σας – σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

  Τα αεροβόλα είναι λιγάκι εκτός θέματος, τόσο για το site μας, όσο και για το συγκεκριμένο άρθρο: Τα θεωρούμε πανάκριβα υποκατάστατα για το ραβδωτό 22άρι τυφέκιο (που απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια στην Ελλάδα), αν και μας έχουν διασκεδάσει ατελείωτες ώρες…

  Στο θέμα μας τώρα:

  1) Βεβαίως και υπάρχουν καλύτερα αεροβόλα από το Hatsan – το ό,τι πληρώνεις παίρνεις ισχύει ως ένα βαθμό και εδώ, χωρίς να θέλουμε να κατακρίνουμε ή να βγάλουμε κακό κάποιο όπλο.

  2) Ό,τι κι αν διαλέξετε, βεβαιωθείτε ότι θα έχει σωστό σέρβις και πλήρη κάλυψη ανταλλακτικών στην περιοχή σας. Κάποια αεροβόλα μεσαίας τιμής, έχουν βαριές και δύσχρηστες σκανδάλες – πρέπει να το προσέξετε για να αποφύγετε μια περιττή επίσκεψη στον οπλουργό…

  3) Το 6,35 θεωρείται εξειδικευμένο για κυνήγι μικρών αλλά και μεσαίων θηραμάτων, κάτι που απαγορεύεται στην Ελλάδα με αεροβόλο – δεν είναι ίσως τόσο κατάλληλο για σκοποβολή, ενώ είναι και αρκετά αργό. Το 4,5mm είναι το πιο γρήγορο, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ευθυβολίας από βλήμα σε βλήμα (ιδιαίτερα όταν σπάει το φράγμα του ήχου). Το 5,5mm έχει ίσως το πιο ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Επιλέξτε το διαμέτρημα στο οποίο θα βρείτε την μεγαλύτερη ποικιλία βολίδων για να βρείτε κάποια που θα ταιριάξει καλύτερα στο αεροβόλο σας.

  Ελπίζω να βοήθησα.

 3. Εχω ενα 12ρι ποζε και ειναι και η 2 καννες κυλινδρος λεει.γιατι να ειανι και η 2 καννες κυλινδρος .και σε τι κυνηγι θα ειναι θυρευσημες η καννες ρε παιδια και για τι μακρος μιλαμε τελικα.να βαραω διασπορας.ευχαριατω νεος στο κυνηγι

  • Γεια σας, το όπλο σας με 2 κάννες κύλινδρο είναι κατάλληλο για κυνήγι αγριογούρουνου με μονόβολα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “μπεκατσοντούφεκο”.

   Θα προτείναμε να ανοιχτεί σπείρωμα σε οπλουργό για τοποθέτηση εσωτερικού ή έσω-έξω τσοκ, τουλάχιστον στη μία κάννη. Αυτό θα δώσει εξαιρετικό εύρος χρήσης στο όπλο.

 4. Καλησπέρα.
  Έχω ένα Saiga και σκοπεύω να το δηλώσω στην σκοποβολή IPSC.
  Απ την μια σκεφτόμουν να ακολουθήσω την νόμιμη διαδικασία μείωσης του μήκους κάννης από 61εκ. σε 51εκ. πηγαίνοντάς το σε οπλουργό.
  Απ την άλλη, δεν βλέπω κανένα βαλλιστικό όφελος και η μείωση 10εκ. δεν συνεισφέρει κιώλας ιδιαίτερα στο να νιώθεις το όπλο ποιο compact.

  Σύμφωνα με τον νόμο, το επιτρεπόμενο όριο είναι 51 εκατοστά ελάχιστο μήκος κάννης και 1 μέτρο συνολικό μήκος όπλου. Παρ αυτά, είμαι ικανοποιημένος με 61 εκατοστά κάννης.
  Έτσι σκέφτηκα να βγάλω το κοντάκι, την πιστολοειδή λαβή και τον χειροφυλακτήρα και να τ’αντικαταστήσω με ένα ενιαίο σύστημα κοντακίου τύπου bullpup που κάνει το όπλο ποιο compact αλλά που θα διατηρεί το νόμιμο συνολικό μήκος όπλου (1 μέτρο).

  Αυτή η αντικατάσταση συστήματος κοντακίου, θεωρείτε νόμιμη εφόσον συντηρεί το νομίμως επιτρεπόμενο συνολικό μήκος όπλου;
  Το σύστημα που θα τοποθετηθεί στην σκανδάλη, ώστε να ενεργοποιείται από μπροστά, είναι σαν πιστόνι που συνδέει σκανδάλη εξωτερικώς με την μπροστινή λαβή του συστήματος κοντακίου. Αυτό θεωρείτε μετατροπή του μηχανισμού;
  Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καμία μετατροπή, όλα παραμένουν ίδια αλλά ο παράξενος Ελληνικός νόμος, ορίζει κάτι σχετικά μ αυτό;

  Ευχαριστώ.

  • Γεια σας. Στην πρωτόγονη, οπισθοδρομική και εν γένει απαράδεκτη ελληνική νομοθεσία όλες οι εκτεταμένες μετατροπές στα όπλα θεωρούνται παράνομες! Πιο συγκεκριμένα όμως, για την νομιμότητα της δικής σας μετατροπής πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εισαγωγέα των εξαρτημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.