Το κυνήγι: Μέρος Πρώτο

by ihunt.gr

Όλο και πιο συχνά αναφέρω την προπόνηση με το πυροβόλο όπλο ως βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της ασφάλειας μας στο σπίτι, και των ικανοτήτων μας να αμυνθούμε. Ένας πολύ καλός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι η συνεχής ενασχόληση στο σκοπευτήριο.

Υπάρχει βέβαια και άλλο μονοπάτι, που μας προσφέρει ένα πολύ διαφορετικό σετ ικανοτήτων – Το κυνήγι:

 • Μας γυμνάζει, ιδιαίτερα το «περπατητό» κυνήγι, στο οποίο δεν είναι σπάνιο να περπατήσουμε δεκάδες χιλιόμετρα με πλήρη εξοπλισμό.
 • Μας δοκιμάζει, εμάς, τα πυρομαχικά και το όπλο μας, σε όλες τις πιθανές καιρικές συνθήκες, ακόμα και τις πιο αντίξοες.
 • Μας εισάγει στην ψυχολογία / φιλοσοφία του κυνηγού, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχραιμία μας όταν βρισκόμαστε σε άμυνα – το τελευταίο που θέλουμε εκείνη την ώρα είναι να σκεφτούμε σαν θήραμα…
 • Κάνει το όπλο μας να φαίνεται σαν προέκταση του χεριού μας και βοηθά να συνηθίσουμε το «ζύγισμα» του, αφού το κουβαλήσουμε σε διάφορες θέσεις για πολλά πολλά χιλιόμετρα.
 • Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (πρέπει να) μας συνηθίζουν στο συχνό καθαρισμό & λίπανση του όπλου, πράγμα ευεργετικό από πολλές απόψεις.

Ο… Αντίλογος
«Τι μας λες τώρα, εγώ δεν θέλω να σκοτώνω ζώα, να αμυνθώ θέλω», θα προβάλει ο καθένας σαν επιχείρημα, «γιατί να ασχοληθώ με το κυνήγι, δεν είμαι φονιάς». Αυτή δυστυχώς είναι η γνώμη του μέσου Έλληνα, ο οποίος (μετά από δεκαετίες προπαγάνδας από αρκετά ελληνικά ΜΜΕ που φοβούνται την οπλοκατοχή, εξυπηρετώντας ύποπτα συμφέροντα) δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον κυνηγό από τον λαθροκυνηγό. Αυτοί οι δύο έχουν όση σχέση έχει ο εραστής με τον παιδεραστή. Πιο συγκεκριμένα, ο κυνηγός:

 1. Ελέγχει οπτικά το θήραμα πριν τραβήξει τη σκανδάλη και, αν δεν θέλει, δεν την τραβάει.
 2. Κυνηγά μόνο ώρες και μέρες που επιτρέπονται, καθώς δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τον πολλαπλασιασμό των ζώων.
 3. Κυνηγά μόνο είδη που επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ως κατάλληλα για θήρευση, πολλές φορές ελέγχοντας τον υπερπληθυσμό τους. Γνωρίζατε ότι περίπου μια διετία πριν οι ευρωπαϊκοί λαγοί δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από μια αναπνευστική λοίμωξη που εξαπλώθηκε σαν φωτιά λόγω υπερπληθυσμού;
 4. Πληρώνει (πλουσιοπάροχα) από την τσέπη του την αποτελεσματική ελληνική θηροφυλακή, με την οποία εκατοντάδες λαθροθήρες κάθε χρόνο πιάνονται και τιμωρούνται.
 5. Συντηρεί, επίσης από την τσέπη του, πολλά καταφύγια θηραμάτων.
 6. Συμμετέχει εθελοντικά σε δενδροφυτεύσεις, μπολιάσματα και άλλες δραστηριότητες με τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο.

Ένας κυνηγός μπορεί να ξυπνήσει στις 4 το πρωί, να ζωστεί με το όπλο και τον εξοπλισμό του, να μπει σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο και να απολαύσει τον καφέ με την παρέα στις 5:00. Στη συνέχεια να βρεθεί στον κυνηγότοπο στις 5:30 και να θαυμάσει τη χαραυγή με όλη τη φύση που ξυπνάει, να περπατήσει με τα αγαπημένα του σκυλιά 15 χιλιόμετρα (τα σκυλιά θα έχουν κάνει 50 με τα πέρα  δώθε) και ίσως να τουφεκίσει στις 9:30 έναν λαγό – ενώ είναι πολύ πιθανό να γυρίσει κατάκοπος στο σπίτι το μεσημέρι χωρίς θηράματα.

 Και ρωτώ: Τι σχέση έχει αυτή η ενασχόληση με τους φόνους ζώων;

Όλο και κάποιος βέβαια θα πει «Έχω ένα θείο χρόνια κυνηγό που δεν ταιριάζει ΚΑΘΟΛΟΥ στην πιο πάνω περιγραφή.» Επαναλαμβάνω πως δεν πρέπει να συγχέουμε τον κυνηγό με το λαθροθήρα.

Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, ας μπούμε πιο βαθιά στο θέμα μας. Το amynastospiti.gr δεν έχει το κυνήγι σαν μέρος της ύλης του. Υπάρχουν πραγματικοί ειδικοί σ’ αυτό και, αν και δεν ανήκω στην ίδια κατηγορία, έψαξα και τους βρήκα. Μιλώ για το ihunt.gr, μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα για το κυνήγι με την οποία ποτέ δεν είχα χρηματικές δοσοληψίες, για όσους αναρωτιούνται. Στο επόμενο άρθρο αφήνω τους δημιουργούς του να μιλήσουν οι ίδιοι για το site τους, κλείνοντας το κεφάλαιο κυνήγι στις σελίδες του amynastospiti.gr…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.