Βασικές Αρχές Μάχης – Μέρος Α

Εισαγωγή

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του:

“…Όσον αφορά τις τεχνικές ενόπλων Συμπλοκών και τις 3 Βασικές Αρχές Μάχης πάντα είναι λίγο πιπεράτα διασκεδαστικό – ειδικά όταν συνομιλούμε ακόμα και με ανώτερους και ανώτατους στρατιωτικούς απόφοιτους της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), και προκύπτει ότι δεν έχουν διδαχθεί τις τρεις βασικές αρχές που άπτονται σε κάθε ένοπλη συμπλοκή ή μάχη ανεξαρτήτου μεγέθους ή μέσου: στη γη, τον αέρα ή τη θάλασσα. Οι Τρείς βασικές αρχές κάθε συμπλοκής είναι:

1) Το Πυρ,
2) η Κίνηση-Κάλυψη, και
3) η Επικοινωνία

Αναφέραμε προηγουμένως για τη θεωρία ότι η άμυνα είναι σαν το κρεμμύδι, δηλαδή πολύ-επίπεδη. Όσοι βασίζονται αποκλειστικά στην «απατηλή» σιγουριά της απόκτησης ενός όπλου για την ασφάλειά τους μπορεί να ανακαλύψουν με τον χειρότερο τρόπο πόσο σφάλουν. Οι παρακάτω τρεις βασικές αρχές των συμπλοκών είναι αδιαπραγμάτευτες. Θα γίνει αναφορά για την κάθε μία και θα αναλυθούν σε βάθος οι δύο πρώτες, δηλαδή: Το Πυρ και η Κίνηση, αφού οι επικοινωνίες έχουν να κάνουν περισσότερο με ομάδα και «ομαδικές» προσβολές είτε αμυντικές είτε επιθετικές…

Τα Επτά Βασικά Συστατικά για Να Έχουμε Αποτελεσματικό Πυρ:

Παρακάτω – ανακεφαλαιώνοντας όλες τις προηγούμενες συμβουλές αλλά και με βάση την βιβλιογραφία μπορούμε να συνοψίσουμε τα επτά συστατικά για αποτελεσματικό πυρ με ένα πυροβόλο όπλο:

1) Σωστή στάση σώματος. Από το πώς στέκεται κάποιος μπορούμε να καταλάβουμε και πόσο εκπαιδευμένος είναι. Είναι σημαντικό να μπορεί να παίρνει κάποιος τη σωστή στάση σε κλάσματα δευτερολέπτου σε να κάνει το ίδιο σε καταστάσεις εξαιρετικού στρες.

2) Σωστή λαβή – Grip. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το σωστό τράβηγμα του όπλου καθώς και οι λαβές κρατήματος του όπλου. Αν κρατάμε το όπλο σωστά τότε λύνονται πολλά προβλήματα.

3) Σωστή σκόπευση – ευθυγράμμιση σκοπευτικών.

4) Ευθυγράμμιση των ματιών, των σκοπευτικών και του στόχου. Αυτό ακούγεται απλό για στατικούς στόχους στο σκοπευτήριο αλλά κάτω από συνθήκες στρες και όταν βάλλουμε εναντίων κινούμενου στόχου τα πράγματα αλλάζουν.

5) Σωστή χρήση της σκανδάλης. Πολλοί είναι άστοχοι – κάποιοι λένε μέχρι και το 80% – διότι δεν τραβούν σωστά τη σκανδάλη. Η πίεση που πρέπει να ασκήσουμε σε μια σκανδάλη πιστολιού είναι συνήθως μεγαλύτερη από το βάρος τους. Αντίθετα τα τυφέκια είναι πάντα βαρύτερα από τη πίεση που πρέπει να ασκήσουμε στη σκανδάλη τους. Τα όπλα χειρός είναι από τη φύση τους λιγότερο εύστοχα και για αυτόν το λόγο.

6) Η σωστή αναπνοή. Εάν δεν αναπνέουμε σωστά δεν οξυγονώνεται άριστα ο εγκέφαλος και αρχίζουν τα απανωτά λάθη. Ο σκοπευτής τραβάει τη σκανδάλη τη στιγμή της φυσικής ηρεμίας που επέρχεται στο τέλος της εκπνοής. Στις δυναμικές καταστάσεις ασυνείδητα αυτός που βάλλει αναπνέει συγχρονισμένα με τις βολές όπως τα πολυβόλα των αεροπλάνων του Α Παγκοσμίου Πολέμου έριχναν ανάμεσα από την περιστρεφόμενη έλικα χωρίς να την κτυπούν.

7) Σωστή ακολουθία μετά τη βολή. Δεν αφήνουμε τη σκανδάλη αμέσως μόλις εκπυρσοκροτήσει το όπλο, δεν κουνάμε το όπλο. Μετά την βολή αφήνουμε το δάκτυλο της σκανδάλης μέχρι το σημείο ώστε να είναι έτοιμο να ξαναρίξει…”

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.