Βασικές Αρχές Μάχης – Μέρος Β

Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

2) Η Κίνηση (και η Κάλυψη)
«Όταν δέχεσαι πυρά, μαθαίνεις ότι πρώτα τρέχεις να βρεις κάλυψη ενώ παράλληλα ανταποδίδεις τα πυρά και συνεχίζεις να ανταλλάσεις τα πυρά πίσω από την κάλυψη»
(Κωνσταντίνος Σταμούλης)

Καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι με τον όρο κάλυψη δεν εννοούμε να «κρυφτούμε» κάπου ώστε να μην είμαστε ορατοί. Κάλυψη είναι η προστασία από το εχθρικό πυρ. Τα μέσα προστασίας από τα πυρά του εχθρού είναι φυσικά ή τεχνητά.

Κάποιοι θα μας πουν ότι η κάλυψη είναι σημαντικότερη από το πυρ και θα έπρεπε να αναλύεται πρώτη. Το θέμα είναι ότι κανείς ποτέ δεν τα κατάφερε σε μια συμπλοκή με την κίνηση ή την κάλυψη και μόνο. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης δεν υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη. Επιπλέον το ίδιο το πυρ αποτελεί «κάλυψη» εξ ου και η ιδέα του «φράγματος πυρός» από την στρατιωτική επιστήμη. Οι υπέρμαχοι της κάλυψης θα πουν πως «αν δεν καλυφτείς και χτυπηθείς αυτό είναι σημαντικότερο – να μην χτυπηθείς» και συμφωνούμε μαζί τους.

Η σωστή απάντηση είναι πως ανάλογα με την περίσταση και την τοπολογία στην οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε το πυρ και η κίνηση-κάλυψη θα πρέπει να γίνουν αν είναι δυνατόν συγχρόνως. Πως όμως πετυχαίνουμε να αντιδράσουμε σωστά και να κάνουμε την «σωτήρια» κίνηση; Τα δύο μας αυτιά είναι ικανότατα όργανα που μας βοηθούν να εντοπίσουμε σε μερικά δευτερόλεπτα τη διεύθυνση από την οποία προέρχονται οι πυροβολισμοί.

Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε προστασία πίσω από οποιοδήποτε αντικείμενο που είναι ικανό να σταματήσει ένα βλήμα πυροβόλου όπλου. Το μυστικό είναι να βρούμε κάλυψη η οποία δεν θα περιορίσει αν είναι δυνατόν την δυνατότητα να απαντήσουμε…

…3) Επικοινωνία
Καλό είναι η κάθε οικογένεια να έχει κάνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τον ρόλο του καθενός και τις πιθανές θέσεις απόκρυψης – κάλυψης και τους τρόπους φυγής από το σπίτι σε μια συμπλοκή. Οι επικοινωνίες είναι πάρα πολύ σημαντικές σε κάθε «μάχη» αφού έτσι συνδυάζονται οι προσπάθειές και αποφεύγονται οι απώλειες από «φίλια πυρά».

Για παράδειγμα κάποιος οπλοκάτοχος είχε αρχικά ένα όπλο στο σπίτι που διέμενε αυτός με τη γυναίκα του. Όταν απέκτησαν παιδιά έγινε φανερό πως σε μια συμπλοκή δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί πολύ από τους υπόλοιπους αφήνοντας τους ακάλυπτους ούτε ήταν πρόσφορη η φυγή όπως όταν ήταν μόνο οι δύο τους. Αγόρασαν ένα δεύτερο όπλο ώστε να μπορεί η σύζυγος να «αποτραβηχτεί» σε ένα δωμάτιο του σπιτιού π.χ. στο μπάνιο (όπου το σχέδιο έλεγε να ξαπλώσουν τα παιδιά στη μπανιέρα) ενώ αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ευκολότερα το κάθε πιθανό εισβολέα.

Η ενημέρωση της άμεσης δράσης είναι επίσης κομμάτι των επικοινωνιών. Πρέπει εάν είναι δυνατόν ένα μέλος της οικογένειας να έχει αποκλειστικά το ρόλο αυτό. Με 100-130 ευρώ το χρόνο μπορείτε να συνδέσετε το συναγερμό του σπιτιού σας με εταιρεία η οποία μόλις δεχτεί δική σας «σιωπηλή» επικοινωνία καλεί αυτόματα τις αρχές. Αυτό που δεν θέλουμε είναι κάποιο μέλος της οικογένειας μας να λάβει πρωτοβουλία λόγο κακής ή ανεπαρκής συνεννόησης και να περιφέρεται στο σπίτι ενώ εμείς κάνουμε το ίδιο με το όπλο ανά χείρας.

Επικοινωνία κάνουμε και με τους εισβολείς – μπορούμε να φωνάξουμε – να προειδοποιήσουμε πως είμαστε οπλισμένοι και αποφασισμένοι εάν αυτό δεν μας φέρνει τακτικά σε δύσκολη θέση. Με τους εισβολείς κακοποιούς μπορούμε να επικοινωνήσουμε και μη-λεκτικά. Το άναμμα και το σβήσιμο φώτων του σπιτιού ή ακόμα ένας φακός που χρησιμοποιούμε επιλεκτικά για να τρομάξουμε τον άλλον.

Τέλος, όσον αφορά την άμυνα της οικίας ίσως την καλύτερη επικοινωνία την κάνουν οι σκύλοι. Για όσους αγαπούν της γάτες και τα χάμστερ θα σας απογοητεύσουμε. Ένας οποιοσδήποτε σκύλος έχει των προγραμματισμό χιλιάδων ετών στο DNA του να περιφρουρεί το χώρο. Θα σας ενημερώσει έγκαιρα για το τι συμβαίνει και θα σας δώσει το πλεονέκτημα. Το μόνο καλύτερο από έναν σκύλο είναι να έχει κανείς ένα δεύτερο σκύλο.

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.