Βασικές Κατηγορίες Ραβδωτών Τυφεκίων

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Μας ρωτάτε, σας απαντούμε νούμερο… Χ: Άλλο ένα ενδιαφέρον ερώτημα από αναγνώστη:

“…Ορισμός τυφεκίων. Είχα μια συζήτηση και πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν το ποσό διαφορετικά, αλλά και πόσο κοντά είναι τα όπλα . Τυφέκια εφόδου . Μάχης. Με τα τυφέκια ραβδωτά carbine εξίσου ραβδωτά…”

Εντάξει λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή. Το άρθρο θα γίνει όσο πιο απλό και εκλαϊκευμένο γίνεται – σκοπός μας η διάχυση της γνώσης και όχι η επιστημονική έρευνα ή άλλου είδους αντίστοιχη εξέλιξη:

  • Το ραβδωτό τυφέκιο (μολυβδοβόλο σε πιο σωστά ελληνικά – αγγλιστί rifle), σύμφωνα με τη συνηθισμένη χρήση του όρου (δεν θα αναφερθούμε στα αεροβόλα), είναι ένα πυροβόλο όπλο με ραβδωτή κάννη, φορητό και μακρύ (αγγλιστί long gun). Δεν είναι όμως κανόνι, δηλαδή έχει διαμέτρημα κάτω από τα 20 χιλιοστά.
  • Τα όπλα αυτά χωρίζονται πλέον σε αρκετές κατηγορίες, καθώς έχουν να διαδραματίσουν διαφορετικούς ρόλους, στον κυνηγότοπο, το σύγχρονο πεδίο μάχης, το αστικό περιβάλλον – σε καταστάσεις αυτοάμυνας κτλ. Εδώ θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλες τις βασικές κατηγορίες με απτά παραδείγματα γνωστών όπλων, για να γίνουμε όσο γίνεται πιο κατανοητοί… Θα ασχοληθούμε μόνο με σύγχρονα όπλα – τα πυροβόλα εξελίσσονται περίπου 600 χρόνια, αλλάζουν γενιά ανά περίπου 50-100 χρόνια, οπότε για να γίνει σωστά μια αναδρομή στο παρελθόν θα έπρεπε να γραφτεί εγκυκλοπαίδεια. Ας το ξεχάσουμε προς το παρόν λοιπόν…

1. Αρχικά ήταν πολύ διαδεδομένα τα τυφέκια μάχης (αγγλιστί battle rifles):

Σχετικά βαριά και ογκώδη, με μεγάλα διαμετρήματα και αντίστοιχο δραστικό βεληνεκές, μπορούν με την κατάλληλη διόπτρα να χρησιμοποιηθούν σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες των 500 μέτρων. Από τα όπλα με τις περισσότερες πιθανές εφαρμογές, παραμένουν δημοφιλή ακόμη και σήμερα. Ένα τυφέκιο μάχης σε διάταξη bullpup πραγματικά μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, από κυνήγι σε πεδιάδα μέχρι πόλεμο σε αστικό περιβάλλον. Φυσικά έχουν αυτόματες (πολεμικές) και ημιαυτόματες εκδόσεις για χρήση από πολίτες… Υπάρχουν και επαναλληπτικά, αλλά είναι πρακτικά απαρχαιωμένα – λακτίζουν περισσότερο και καθυστερούν χωρίς λόγο το χειριστή τους.

Κλασικό διαμέτρημα για τέτοιο όπλο το 7,62X51mm NATO (308Win). Τυπικά παραδείγματα / μοντέλα που γνωρίζουν οι Έλληνες είναι το Μ1 και το G3 του ελληνικού στρατού… Ένα ποιοτικό τέτοιο όπλο έχει κατά κανόνα κόστος κάτω από τις 2000 ευρώ σε ημιαυτόματη έκδοση, και είναι πραγματικά κρίμα που η οπλοκατοχή του απαγορεύεται για το μέσο Έλληνα:

2. Με το αστικό πεδίο μάχης να γίνεται εξαιρετικά διαδεδομένο κατά τον Β’ ΠΠ, προέκυψε η ανάγκη για ελαφριά και συμπαγή τυφέκια, μικρότερα από τα τυφέκια μάχης. Αμέσως έγιναν διαδεδομένα τα Τυφέκια Εφόδου (αγγλιστί assault rifles):

Το γνωστό σε όλους Καλάσνικοφ ΑΚ-47 ήταν υβρίδιο ενός ρωσικού και ενός γερμανικού όπλου, το οποίο με τη σειρά του ήταν εξέλιξη ενός μεξικάνικου που κατασκεύαζαν με άδεια οι Γερμανοί. Δεν υπήρξε παρθενογέννεση…

Όπως και να έχει, χρησιμοποιήθηκαν μικρότερα διαμετρήματα, με το ρωσικό 7,62Χ39mm και το αμερικανικό 5,56Χ45mm (5.56NATO), τα οποία έφεραν και μικρότερο βεληνεκές, αν και δουλεύουν καλά μέχρι τα 300-500 μέτρα, πάντα με τη βοήθεια διόπτρας. Κυνηγετικά δεν προτιμούνται πολύ, γιατί εκεί πάσχουν σε βεληνεκές και ισχύ πυρός. Φυσικά και αυτά είναι 100% παράνομα για το μέσο Έλληνα, ο οποίος θα τα συναντήσει μόνο σαν Μ4 στις ειδικές δυνάμεις του ΕΣ. Θεωρούνται ιδανικά για γυναίκες και μικρόσωμους χρήστες. Μια “πολιτική” ημιαυτόματη έκδοση ενός τυφεκίου εφόδου στοιχίζει λίγο πάνω από 1000 ευρώ, αν μιλάμε για κάτι ποιοτικό.

3. Η αστυνομία χρειάζεται τυφέκια εφόδου σε πάρα πολλές εφαρμογές. Κάποιοι όμως (που δεν θέλω να χαρακτηρίσω για να μην ρίξω το επίπεδο το άρθρου) δεν ήθελαν να παραγγέλνουν και να χρησιμοποιούν ξεχωριστές σφαίρες γι’ αυτά, κι έτσι καταλήξαμε σε όπλα που μοιάζουν με πολεμικά αυτόματα τυφέκια εφόδου, αλλά ρίχνουν σφαίρες αστυνομικών πιστολιών, τυπικά 9mm.

Οι τερατογενέσεις αυτές ονομάζονται υποπολυβόλα (submachineguns) και είναι αρκετά διασκεδαστικές στο σκοπευτήριο. Όπως καταλαβαίνετε, έχουν αρκετά μειωμένο βεληνεκές και ισχύ πυρός, ενώ πρακτικά δεν έχουν απολύτως κανένα πλεονέκτημα απέναντι σε ένα bullpup τυφέκιο εφόδου. Το πιο γνωστό σε μας υποπολυβόλο είναι μάλλον το MP5. Καθότι αυτόματα, δεν τίθεται θέμα οπλοκατοχής τους στην ψωροκώσταινα – όπως καταλαβαίνετε!

 4. Μια παράλληλη εξέλιξη των τυφεκίων μάχης ήταν τα καραμπινάκια (carbines), τα οποία ίσως αρχικά σχεδιάστηκαν κυρίως για χρήση από πολιτοφύλακες, και όχι για βαρέων καθηκόντων πολεμική χρήση. Ο όρος είναι πάρα πολύ γενικός και λίγο οξύμωρος, καθώς σημαίνει κοντό “μακρύ όπλο” (το long gun που προαναφέρθηκε). Με την έλευση των τυφεκίων εφόδου, κάθε τυφέκιο εφόδου μικρού μήκους μπορεί να ονομαστεί και καραμπινάκι. Καραμπινάκια μπορούμε επίσης να ονομάσουμε και κοντές εκδόσεις τυφεκίων μάχης, αν και δεν συνηθίζεται λόγω μεγάλου διαμετρήματος. Όπως και να έχει ο όρος προκαλεί σύγχυση και ο γράφων αποφεύγει να τον χρησιμοποιεί!

5. Με τα χρόνια οι ελεύθεροι σκοπευτές εξελίχθηκαν, και ζήτησαν κάτι περισσότερο από τα τυφέκια μάχης που χρησιμοποιούσαν. Έτσι δημιουργήθηκαν τα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή (sniper rifles), σε επαναλληπτικές και ημιαυτόματες εκδόσεις.

Έχουν πανίσχυρα διαμετρήματα, προσεγμένη κατασκευή και ανοχές, μελετημένες κάννες και πανάκριβες διόπτρες. Λειτουργούν με χαρακτηριστική άνεση σε αποστάσεις πολύ πάνω από 1Km, αλλά είναι βαριά, ογκώδη και πανάκριβα με κόστος που μπορεί να ξεπεράσει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Χρησιμοποιούν σύγχρονα διαμετρήματα όπως το .338 Lapua Magnum και στα κατάλληλα χέρια… Καταλαβαίνετε…

6. Άλλος ένας γενικός όρος προς αποφυγή είναι το κυνηγετικό τυφέκιο (hunting rifle): Οποιοδήποτε ημιαυτόματο ή επαναλληπτικό τυφέκιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι και να ονομαστεί κυνηγετικό. Μηδέν εις το πηλίκο λοιπόν… Φυσικά υπάρχουν ακόμα οι ρομαντικοί που ονειρεύονται ραβδωτά με ωραία ξύλα, κινητά ουραία και άλλα αναχρονιστικά, αλλά ο πρακτικός νους θα προτιμήσει πάντα το μειωμένο λάκτισμα και τη χωρητικότητα 20+ φυσιγγίων που προσφέρει ένα σύγχρονο ημιαυτόματο. Τους αγαπάμε όλους, αλλά το σύγχρονο είναι καλύτερο, πώς να το κάνουμε…

Ελπίζουμε να καλύψαμε τα περισσότερα σημεία, αν και το θέμα είναι πραγματικά απύθμενο!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Βασικές Κατηγορίες Ραβδωτών Τυφεκίων — 2 Σχόλια

  1. Για τα τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, και ειδικότερα για το Barret 0.50, η δύναμη του όπλου είναι τέτοια που άν το βλήμα περάσει σε απόσταση ενός μέτρου απο κάποιο ανθρώπινο άκρο (χέρι, πόδι), τότε το άκρο αυτό ακροτηριάζεται.

    • Urban legend, δεν ισχύει! Ούτε για το Barrett…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.