Βασικοί κανόνες προστασίας για μία γυναίκα

by Edward Dalmulder

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη *

Η αρθρογράφος ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας το παρακάτω κείμενο – σας το παρουσιάζουμε μαζί με τις δικές μας σημειώσεις – amynastospiti.gr είναι αυτό:

Στην εποχή μας, παρατηρείται μία κατακόρυφη αύξηση της βίας κατά των γυναικών (σ.σ. δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής κανένα στατιστικό στοιχείο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, δηλαδή επιστημονικά αποδεδειγμένη αύξηση της βίας κατά των γυναικών συγκεκριμένα – βεβαίως υπάρχει κατά περιοχές μία γενική και σοβαρή αύξηση της εγκληματικότητας). Η έξαρση της βίας σε συνδυασμό με τη μικρότερη σωματική δύναμη των γυναικών, τις καθιστούν τα συχνότερα και ευκολότερα θύματα αυτού του αρνητικού φαινομένου.

Αν και οι γυναίκες είναι ελεύθερες να ζουν και να γυρνάνε στο βαθμό που εκείνες θέλουν, είναι βέβαιο πως η γνώση και η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων προστασίας, ίσως αποβούν και σωτήριες για αυτές.

Είναι σημαντικό να δούμε κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να οδηγεί μία γυναίκα στο να προστατεύσει τον εαυτό της από την εγκληματικότητα και πιθανόν μία βίαιη επίθεση.

  • Καλό θα είναι να μη γυρίζεις ή να μην περπατάς ποτέ μόνη μέσα σε ιδιαίτερα σκοτεινούς χώρους. Πάντοτε να φροντίζεις να συνοδεύεσαι από παρέα και από άλλα άτομα.
  • Αν πηγαίνεις για τζόκινγκ, να φροντίζεις πάντοτε να δένεις τα μαλλιά σου. Όχι μόνο διότι μπορούν σε μία δύσκολη στιγμή να σου εμποδίσουν την ορατότητα, αλλά και γιατί είναι εύκολο να τα αρπάξει κάποιος ο οποίος σχεδιάζει να σου επιτεθεί (σ.σ. Τα μαλλιά σε κοτσίδα αποτελούν επίσης εξαιρετική λαβή για τον αντίπαλο). Καλό θα είναι επίσης να μη φοράς ούτε ακουστικά (σ.σ. Υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας ασύρματα ακουστικά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βρόγχος. Ακούμε με χαμηλή ένταση για να μη χάνουμε τους θορύβους του περιβάλλοντος). Καλό είναι επίσης να ενημερώνεις ένα πρόσωπο για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα απουσιάσεις, όπως και να επιλέγεις περιοχές όχι και τόσο απομακρυσμένες.
  • Αν απουσιάσεις για ένα χρονικό διάστημα από το σπίτι (πχ. λόγω διακοπών), καλό είναι να ενημερώσεις ένα γείτονα για το διάστημα της απουσίας σου και να αφήσεις ένα φως ώστε να μην προδίδεις πως από το σπίτι απουσιάζουν όλοι (σ.σ. Υπάρχουν και πολλά άλλα μέτρα προστασίας που έχουν αναλυθεί συχνά – πυκνά στο site μας).
  • Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο: καλό είναι να προσέχετε αν υπάρχει κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο πριν μπείτε. Είναι συνήθης τακτική του άνδρα βιαστή να κρύβεται στο πίσω κάθισμα και να επιτίθεται στη γυναίκα μόλις εκείνη μπει μέσα (σ.σ. Δεν έχουμε διαβάσει / βρει σχετική μελέτη που να το επιβεβαιώνει, αλλά φυσικά στέκει σαν ιδέα να ελέγχουμε πάντα το όχημα. Οι δικές μας στατιστικές μιλούν για επιθέσεις γύρω από το παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ή κάποιο κόλπο για να βγούμε από το όχημα και μετά επίθεση…). Αν διαπιστώσεις πως κάποιο αυτοκίνητο σε ακολουθεί περίεργα, μην πας σπίτι αλλά στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
  • Να προσέχεις ιδιαίτερα τα άτομα που σου ζητούν προσωπικά στοιχεία, για διάφορες εταιρείες ή δουλειές. Καλό είναι να προβληματίζεσαι πάντοτε για την ώρα αλλά και να ζητάς όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την εγκυρότητα του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.
  • Αν επιστρέφεις σπίτι με ταξί, ζήτησε από τον οδηγό να σε περιμένει μέχρι να μπεις μέσα στο σπίτι.
  • Μην αναγράφεις στο κουδούνι το ονοματεπώνυμο, αλλά καλύτερα να επιλέγεις να αναγράφεις τα αρχικά του γράμματα. (σ.σ. Καλό είναι το κουδούνι να αναγράφει τον άντρα που μένει στο σπίτι ως αποτρεπτικό μέτρο.)
  • Η παρενόχληση από το τηλέφωνο είναι και αυτή συνηθισμένη στις γυναίκες. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί μία γυναίκα να προστατευτεί: όταν ένας άνδρας την παρενοχλεί μέσω τηλεφώνου, είναι χρήσιμο να φωνάξει έναν άνδρα (πχ, Μιχάλη, έρχεσαι να μιλήσεις σε αυτό τον περίεργο στο τηλέφωνο;). Άλλος ένας τρόπος είναι να κρατήσεις μία σφυρίχτρα και να φυσήξεις δυνατά; το πιθανότερο είναι πως το πρόσωπο δε θα σε ενοχλήσει ξανά. Και η τρίτη λύση η οποία είναι αρκετά μπελαλίδικη, αλλά αξίζει για την ησυχία σας: αλλάξτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας.
  • Σε περίπτωση κινδύνου, φωνάξτε ‘’πυρκαγιά’’ και όχι βοήθεια. Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις για βοήθεια, επειδή φοβούνται μήπως εμπλακούν.
  • Απομάκρυνε από το σπίτι τα ψηλά δέντρα, τους θάμνους και την έντονη πρασινάδα. Όχι μόνο διότι κρύβουν τη θέα, αλλά γιατί μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει από αυτά και να εισχωρήσει ευκολότερα στο σπίτι.

Για όλες τις γυναίκες: καλό είναι να παρακολουθήσουν βασικά μαθήματα αυτοάμυνας και πολεμικής τέχνης. Αγαπώντας τον εαυτό μας, διαφυλάσσουμε την ακεραιότητά μας από τους κακοπροαίρετους ανθρώπους που επιθυμούν να μας βλάψουν. (σ.σ. Εδώ θα μας επιτρέψετε ένα γενικό σχόλιο: Η αυτοάμυνα και οι πολεμικές τέχνες είναι εξαιρετικό χόμπι, ακόμα καλύτερος τρόπος ζωής, φοβερή φιλοσοφία και τρόπος σκέψης, αλλά μια μικρόσωμη κοπέλα την κρίσιμη στιγμή πρέπει να τρέξει σαν αθλήτρια στίβου, όχι να παλέψει σαν καρατέκα: Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά η λογική της μεταμοντέρνας φεμινίστριας που απορρίπτει τις όποιες διαφορές στα 2 φύλα θα οδηγήσει εύκολα στο να βρεθεί μια γυναίκα σκοτωμένη και βιασμένη. Έχουμε κάνει σχετικές αναλύσεις τόσο στο βιβλίο, όσο και στο site μας.)

*Η Κα Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι Δημοσιογράφος, λάτρης του διαβάσματος και μελετά Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Έχει εργαστεί στο χώρο του βιβλίου και έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσει μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσει ένα βιβλίο και να έχει διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία: Είναι αρθρογράφος σε πολλά sites (E Psychology, Ο Κλόουν, Εναλλακτική Δράση, Flow magazine, School time, Tempo. Gr, Healing Effect, TKD mag,). Λογοτεχνικά της κείμενα και ποιήματα έχουν δημοσιευτεί σε πολλές λογοτεχνικές σελίδες (Λόγω Γραφής, Περιοδικό Fractal, My story). Κείμενα της έχουν συμπεριληφθεί στα περιοδικά Pet City, Intellectum, Μονοπάτι για τις πολεμικές τέχνες.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.