Χειρισμός σκανδάλης

by DVIDSHUB

Το τράβηγμα της σκανδάλης είναι πάρα πολύ σημαντικό σε όλα τα πυροβόλα, καθώς επηρεάζει τόσο την ακρίβεια, όσο και την ταχυβολία τους. Ειδικά σε πιστόλια και περίστροφα αποτελεί μεγάλο ποσοστό του κατά πόσο η βολίδα μας θα βρει στόχο

Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε σε κάποιες μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα χειριζόμαστε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι του όπλου:

 1. Το βάρος της σκανδάλης δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά το 70% του βάρους του όπλου στα λειόκαννα. Σε πιο ελαφρά πυροβόλα (πρέπει να) χρειάζεται συνήθως 2 – 2,5Kg για την ενεργοποίηση της, ανάλογα και με την εφαρμογή. Μια πιο βαριά σκανδάλη θα προβληματίσει το χρήστη, όσο ικανός κι αν είναι… Ξεχνάμε το σωστό χειρισμό λοιπόν – Μια επίσκεψη στον οπλουργό θα δώσει λύση!
 2. Οι πιο έμπειροι θα ζητήσουν εκτός από συγκεκριμένο “βάρος” να έχουν και τη σωστή αίσθηση: Η ενεργοποίηση του μηχανισμού πυροδότησης πρέπει να έχει κοντή διαδρομή και να μοιάζει με γυαλί που σπάει, και όχι με σφουγγάρι που συμπιέζεται σε μεγάλο βάθος. Και πάλι ο χειριστής θα ταλαιπωρηθεί και πρέπει να καταφύγει σε οπλουργό και όχι στις σκοπευτικές του ικανότητες.
 3. Το σωστό πιάσιμο: Αν η λαβή του όπλου είναι πολύ μεγάλη για το χέρι μας δεν μπορούμε να ασκήσουμε γρήγορα την απαραίτητη δύναμη – κάτι που προμηνύει πρόβλημα ταχυβολίας αλλά και ακρίβειας.
 4. Όχι βιασύνη: Το τρεμάμενο και νευρικό δάκτυλο, εκτός του ότι καταστρέφει όλη τη διαδικασία της στόχευσης, είναι και επικίνδυνο! Από το όπλο δεν φεύγει “αέρας” ή μόνο καπνός – πρέπει πάντα να ελέγχουμε απόλυτα τη στιγμή του πυροβολισμού.
 5. Ακινησία στο υπόλοιπο χέρι: Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε αποκλειστικά το δείκτη μας χωρίς να παρασύρουμε το υπόλοιπο χέρι, κάτι που στοιχίζει σε ακρίβεια.
 6. Ξηρός πυροβολισμός: Όπως η ξηρή επώμιση μπορεί να μεταμορφώσει έναν αρχάριο σκοπευτή στα λειόκαννα, η εξειδικευμένη χρήση της σκανδάλης χωρίς πυρομαχικά έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που το σώμα μας μαθαίνει τη νέα δραστηριότητα. Ο ξηρός πυροβολισμός δεν κάνει όμως καλό σε ορισμένα όπλα – τα προστατεύουμε με τα κατάλληλα φυσίγγια με ελατήριο… Οι επικρουστήρες θα μας ευγνωμονούν.
 7. Εστίαση: Η σκοποβολή είναι ως επί το πλείστον πνευματική δραστηριότητα: Πρέπει να εμμένουμε στην τεχνική και το στόχο μας, και όχι στο πώς θα τραβήξουμε αυτή την “τρομακτική σκανδάλη” την κρίσιμη στιγμή. Είναι θέμα προτεραιοτήτων!
 8. Όχι φόβος: Πολλοί αρχάριοι τινάζονται, κλείνουν τα μάτια και αντιδρούν σπασμωδικά την ώρα που τραβούν τη σκανδάλη, φοβούμενοι τον κρότο και την ανάκρουση από το όπλο. 2 λύσεις: Ωτοασπίδες και προπόνηση στο σκοπευτήριο. Σε λίγους μήνες ο φόβος θα έχει μετατραπεί σε ενθουσιασμό – όλα τα άλλα θα είναι μια κακή ανάμνηση.
 9. Σωστό σημείο πίεσης: Εν γένει χρησιμοποιούμε το σημείο του δείκτη που βρίσκεται κάτω από τη ρίζα του νυχιού μας: Μας δίνει την καλύτερη αίσθηση και δεν τραβάμε το όπλο από τη μία (άκρη δακτύλου) ή από την άλλη πλευρά (κλείδωση), καταστρέφοντας την ακρίβεια – κυρίως σε πιστόλια.

Τώρα πλέον γνωρίζουμε… Καλή διασκέδαση στο σκοπευτήριο!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Χειρισμός σκανδάλης — 2 Σχόλια

 1. Πολύ σωστά τα παραπάνω- στα αεροβόλα όπλα (ελατηρίου-pcp), η σκανδάλη παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχημένη στόχευση: όποιος χρησιμοποιεί αεροβόλο, καταλαβαίνει τι εννοώ.

 2. Έτσι είναι! Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.