Απεβίωσε ο Καλάσνικοφ

by ssoosay
  • Τη Δευτέρα απεβίωσε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σε ηλικία 94 ετών. Η νοσηλεία του ήταν δυστυχώς πολυήμερη, και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε λόγω γαστρικής αιμορραγίας…
  • Ένας από τους πιο επιτυχημένους και παγκοσμίως γνωστούς σχεδιαστές όπλων, έμεινε στην ιστορία σχεδιάζοντας το ΑΚ-47, το πιο επιτυχημένο τυφέκιο εφόδου παγκοσμίως, τουλάχιστον σε αριθμό εφαρμογών, αλλά και αντιτύπων.
  • Το ΑΚ-47 πέτυχε γιατί ο Καλάσνικοφ, σαν διάνοια της μηχανολογίας που ήταν, ενσωμάτωσε τα εξής χαρακτηριστικά:
  1. Σχεδίασε ένα όπλο που μπορούσε να παραχθεί φτηνά και μαζικά, την εποχή που η επιστήμη DFMA (Design For Manufacture and Assembly) ήταν ακόμη στα σπάργανα.
  2. Το τυφέκιο είχε σωστά μελετημένες ανοχές για την αποφυγή εμπλοκών.
  3. Ο μηχανισμός ήταν απλός και έξυπνος, ενώ μπορούσε να καθαριστεί και να συντηρηθεί από τον καθένα.
  4. Η ισχύς πυρός ήταν αρκετή, αλλά όχι υπερβολική, κι έτσι υπήρχε καλή αναχαιτιστική ικανότητα και διάτρηση εμποδίων, χωρίς υπερβολικό λάκτισμα.

Το design ήταν επιτυχημένος συνδυασμός 2 ρώσικων πολυβόλων και ενός γερμανικού τυφεκίου εφόδου, το οποίο με τη σειρά του είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο από το Μεξικό (!). Στο υβρίδιο αυτό εμφυσήθηκε και όλη η εμπειρία του Β’ ΠΠ, με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία, όπου το ΑΚ εμφανίζεται σαν σύμβολο ακόμα και σε σημαίες κρατών.

Επίλογος

Χάσαμε έναν εξαιρετικό σχεδιαστή όπλων αυτή τη βδομάδα. Αλλά και έναν εξαιρετικό άνθρωπο: Ο Καλάσνικοφ μίσησε τον εαυτό του και την εφεύρεση του, γιατί με τα χαρακτηριστικά που της έδωσε αυτή παράχθηκε μαζικά και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα χέρια συμμοριών και μονάδων του οργανωμένου εγκλήματος – κάτι που αρχικά κανείς δεν κατάφερε να προβλέψει. Συχνά δε μιλούσε για το πώς το πνευματικό παιδί του λοξοδρόμησε, και ποτέ δεν αναφέρθηκε σε φτηνές δικαιολογίες για να καλύψει τα νώτα του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.