Benelli M4 – Γνωριμία & Ερώτημα: Καραμπίνα Αερίων ή Αδρανείας για Αυτοάμυνα;

Πολλοί με ρωτούν αν προτιμώ τις καραμπίνες αερίων από τις αδρανείας για αυτοάμυνα. Την απάντηση την δίνει η ίδια η Benelli, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

Εισαγωγή

Τη Benelli, θυγατρική της Beretta από το 2000, τη γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις των όπλων παγκοσμίως. Τα προϊόντα της είναι best seller στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβά, καλοφτιαγμένα, αξιόπιστα όπλα μαζικής παραγωγής – τα προτιμούν χιλιάδες Έλληνες κυνηγοί, ενδεχομένως και με το δίκιο τους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο μηχανισμός αδρανείας που έχουν: Η μάζα του μηχανισμού όπλισης εκμεταλλεύεται το κλότσημα του όπλου για να επανοπλίσει (αντίθετα με τις καραμπίνες αεριών που χρησιμοποιούν τα αέρια της έκρηξης ως κινητήρια δύναμη του μηχανισμού επανόπλισης).

Το όπλο αδρανείας (που σχεδόν πάντα έχει σωθικά Benelli) δουλεύει καθαρά, χωρίς καπνίλες, άκαυτη πυρίτιδα, μόλυβδο κτλ. να εισχωρούν στο μηχανισμό του, ο οποίος λειτουργεί ανενόχλητος. Και η Benelli είναι αυτή που το προωθεί εδώ και δεκαετίες στο ευρύ κοινό – οι οπαδοί της τη λατρεύουν γι’ αυτό.

Η ιστορία του Benelli M4

Κάποια στιγμή η τρομερή αυτή εταιρεία αποφάσισε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη νέα καραμπίνα του αμερικανικού στρατού. Το πρωτότυπο όπλο της, το M4 Super 90, κέρδισε άνετα τους αντιπάλους του στο διαγωνισμό το 1998, δείχνοντας τα παρακάτω:

 • καλή αντοχή στα στοιχεία της φύσης
 • μακροζωία 25000+ βολών
 • λύσιμο χωρίς εργαλεία
 • οι εμπλοκές ήταν κάτι ξένο για τη συνηθισμένη λειτουργία της.

Πιο συγκεκριμένα, η Μ4 διαθέτει:

 • σκοπευτικά πολεμικού τύπου «Ghost Ring»
 • σκληρή αντιδιαβρωτική επίστρωση
 • χρωμιωμένη κάννη με θαλάμη magnum
 • 12αρι διαμέτρημα και χωρητικότητα 5 φυσιγγίων (7 η στρατιωτική, 3 για την Ελλάδα).


Η M4 αποτελεί μια άριστη πλατφόρμα μάχης μικρού βεληνεκούς, αφού ο Αμερικανός στρατιώτης τη φορτώνει:

 1. με τον προβολέα της
 2. την ξιφολόγχη της
 3. το πτυσσόμενο κοντάκιο
 4. τα σκοπευτικά νυκτός

και κάνει ένα όπλο μπουκιά και συχώριο… Το ότι αυτά τα αξεσουάρ είναι παράνομα στην “πολιτισμένη” Ελλάδα είναι σοβαρός λόγος για να μην αγοράσουν οι Έλληνες το συγκεκριμένο όπλο – τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να το φέρεις στα «μέτρα σου»

Εν ολίγοις

Η Μ4 είναι ένα από τα ιδανικά όπλα για αυτοάμυνα: Απλή στη συντήρηση, αξιόπιστη και φιλική, ακόμα και στο μέτριο σκοπευτή. Η τιμή της, που πλησιάζει τις 2000 ευρώ, είναι απλά αντίστοιχη των προδιαγραφών της και του ονόματος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Το ένοχο μυστικό της M4 – ή μήπως της Benelli;

Καλά όλα αυτά, θα πει κάποιος, αρκετά μου τη διαφημίσατε την πανάκριβη τη ρημάδα την Μ4, τι στο καλό έχει αυτό το όπλο το τόσο τρομερό; Και θα απαντήσω: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΕΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ! Η Benelli κατάλαβε ότι σε μια μάχη το όπλο αδρανείας δεν δουλεύει αν ο σκοπευτής δεν επωμίζει σωστά, ή αν προσθαφαιρεί αξεσουάρ που μεταβάλλουν το συνολικό βάρος, και αντικατέστησε τον πολυδιαφημισμένο σούπερ – ντούπερ μηχανισμό της με 2 έμβολα αερίου… Που ονομάστηκαν A.R.G.O. (Auto Regulating Gas Operated system), ώστε μόνο οι ψαγμένοι να την ψυλλιαστούν τη δουλειά.

Συμπεράσματα

 1. Η εταιρεία που καλύπτει τεχνολογικά και διαφημίζει τα όπλα αδρανείας στο Beretta Group, δίνοντας σχέδια / μηχανισμούς αδρανείας σε Franchi, Stoeger κτλ. αλλά και την ίδια την Beretta, βάζει μηχανισμό αερίων στο «σοβαρών καθηκόντων» προϊόν της!
 2. Τι σου είναι το άτιμο το marketing… Και η ναυαρχίδα της Beretta στις καραμπίνες (A400 Xplor) μηχανισμό αερίων έχει, τυχαίο; Δεν νομίζω!
 3. Ωραία λοιπόν η Μ4, αλλά κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια ιστορική ήττα για την φιλοσοφία της Benelli: Καλά όπλα τα αδρανείας για λαγουδάκια, πουλάκια και πήλινους δίσκους, αλλά όταν η αρκούδα ή ο ένοπλος διαρρήκτης μας ορμάει, θέλουμε όπλο αερίων.
 4. Αν δεν πιστεύετε εμένα, μας το αποδεικνύει η ίδια η εταιρεία με το όπλο που σχεδίασε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Benelli M4 – Γνωριμία & Ερώτημα: Καραμπίνα Αερίων ή Αδρανείας για Αυτοάμυνα; — 32 Σχόλια

 1. Κύριε Επιτρόπου,

  Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο σας μου προέκυψαν πολλές απορίες.

  Πρώτα να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο συστημάτων.

  ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Βάρος, Ταχύτητα βολής, Εργονομία (Ναι η ”πάπια” είναι λεπτότερη), Πολύ λιγότερο καθάρισμα ( Στην πράξη μόνο την κάννη και οπότε το θυμηθεί ο κάτοχος).
  ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ισχυρή ανάκρουση. (Το comfort tech βελτίωσε αλλά δεν εξάλειψε την διαφορά, με ότι αυτό σημαίνει για την επαναστόχευση)

  Αντιστρέψτε τα παραπάνω και θα πάρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων Αερίων.

  Τώρα ας πάρουμε τα πράγματα ως έχουν και να συγκρίνουμε την Μ4 με την Μ2 Tactical.

  Σαν αδελφάκια που είναι έχουν και η Μ4 και η Μ2 ακριβώς τα ίδια στοιχεία:

  σκοπευτικά πολεμικού τύπου «Ghost Ring»
  σκληρή αντιδιαβρωτική επίστρωση
  χρωμιωμένη κάννη με θαλάμη magnum
  12αρι διαμέτρημα. Μ2+Μ4 χωρητικότητα 5 φυσιγγίων+1 (Cal 12/70)
  καλή αντοχή στα στοιχεία της φύσης
  μακροζωία 25000+ βολών
  λύσιμο χωρίς εργαλεία

  Για το τι μπορεί να φορτώσει ο Αμερικανός στρατιώτης δεν έχω να πω τίποτε μια και δεν έχω γνώμη. Πάντως η Μ2 προσφέρεται από την Benelli και για στρατιωτική χρήση.

  Από wikipedia

  The Benelli M2 (Super 90) is a semi-automatic shotgun manufactured by Benelli Armi SpA. It is an updated version of the Benelli M1.[3] Like its predecessor, it is available in several versions for civilian, law enforcement and military use. It features the proprietary Benelli inertia system of operation.

  Τώρα τα συμπεράσματα:

  1&2 Η Βeretta ασφαλώς και δεν βάζει μηχανισμούς Αδράνειας. Γιατί να συναγωνιστεί το έτερο ήμισυ της? Πουλάνε σε ΟΛΟΥΣ…
  2. ????
  3. Η Benelli αποδεικνύει κάθε μέρα ότι από το 2000 (νομίζω) που κυκλοφόρησε η Μ4 ότι το μέλλον ανήκει στα όπλα αδράνειας.

  Στον οπλοβαστό μου υπάρχουν 4 αερίων, 1 δίκαννο και ένα αδράνειας. Η Μ2 TACTICAL κάνει την διαφορά. Πρέπει να έχω ρίξει 2000 φυσίγγια όλων των τύπων μεταξύ των οποίων και CAL 12/67,5, και όλα τα μάσαγε σαν στραγάλια. Ακόμα έχω ρίξει πρηνηδόν, από το ύψος της μέσης και εν κινήσει. Αυτό που αναφέρετε για σωστή επώμιση δεν το έχω ξανακούσει.

  • Κύριε Τσιάπα,
   Κατ’ αρχάς, το σχόλιο μου άρεσε. Καλό είναι να μιλάμε με επιχειρήματα. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

   1. Η Beretta έχει παρουσιάσει και μοντέλα αδρανείας, αλλά όχι σε ναυαρχίδα της μέχρι στιγμής. Τυχαίο; Δεν είναι θέμα εσωτερικού ανταγωνισμού, γιατί η Benelli πουλάει και τα 2 είδη.

   2. Η Μ2 βγαίνει και σε tactical έκδοση, ναι – Ένα πολύ ωραίο όπλο, αλλά χρησιμοποιείται σε ελάχιστες μονάδες σωμάτων ασφαλείας – η Μ4, αντίθετα, έχει καθαρά το πλεονέκτημα στην αυτοάμυνα, λόγω μειωμένων εμπλοκών από αρχάριους, μειωμένης ανάκρουσης και δυνατότητα προσθαφαίρεσης εξοπλισμού.

   3. Δεν θα έλεγα ότι το μέλλον ανήκει σε συγκεκριμένο όπλο. Είναι το ίδιο χαζό με το να πούμε ότι το μέλλον των αυτοκινήτων ανήκει μόνο στα τζιπ ή μόνο στα supercars ή κάτι αντίστοιχο. Η κάθε τεχνολογία έχει τα μειονεκτήματα της, και πρέπει να διαλέγουμε όπλο για να αντιμετωπίσουμε τα λιγότερα προβλήματα στη δική μας χρήση… Προσωπικά θεωρώ πως το αδρανείας έχει το πλεονέκτημα στο σκοπευτήριο και το αερίων στο κυνήγι και την αυτοάμυνα. Αλλά και τα 2 δουλεύουν καλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων!

   4. Αν επωμίζετε σωστά ή κρατάτε σφιχτά το όπλο η Μ2 θα οπλίσει, τουλάχιστον σε καλές καιρικές συνθήκες. Πολλοί αρχάριοι τα μπλοκάρουν τα όπλα αυτά όμως. Το ίδιο και κάποιοι έμπειροι για διασκέδαση στο σκοπευτήριο… Ψαχτείτε λίγο και στο ξένο internet – τα αδρανείας είχαν και έχουν ένα θέμα με την επώμιση. Το ίδιο και με το μαλακό ελατήριο επαναφοράς που δεν κλείνει σωστά το κλείστρο, συνήθως μετά από αδέξιο χειρισμό: Συμβαίνει τόσο συχνά που βγήκε και διεθνής όρος γι΄αυτό: Benelli Click.

   5. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι για να βγάλει νικητή συγκεκριμένο όπλο, ή “μεγάλο χαμένο” ένα άλλο όπλο. Σκοπός του είναι να αγγίξει από μηχανολογική σκοπιά την καλύτερη λύση στα όπλα αυτοάμυνας. Και αυτά, κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι οι καραμπίνες αερίων.

   Αφού ξεκαθάρισα τα παραπάνω, ακούστε και το εξής: Έχω προτείνει την Μ2 για αγορά σε πολλούς φίλους, και 2 από αυτούς την αγόρασαν ήδη. Γιατί; Διότι θεώρησα ότι ταίριαζε γάντι στις ανάγκες τους. Δεν πρέπει να υπάρχει εμπάθεια για κανένα όπλο – το καθένα έχει μια τίμια δουλειά να κάνει.

   ΥΓ. Αν ο κυνηγότοπος σας μοιάζει με στίβο μάχης σαν το δικό μου, και το αδρανείας θέλει καθάρισμα στο μηχανισμό, με τόση σαβούρα από σκόνη, κλαδιά και φύλλα που μπαίνει μέσα…

 2. ΕΧΩ ΤΗΝ M3 SUPER 90 TACTICAL ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ…ΛΑΓΟ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ…ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟ…ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ ΜΕ ΜΟΝΟΒΟΛΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΟΣΚΙΝΟ…ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΒΟΛΟ MAG3″..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΡΗΣΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ…ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Κύριε Κυριάκο, θα σας πρότεινα να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα μας και τους όρους χρήσης για αρχή:

   http://www.amynastospiti.gr/eisvoli-sto-spiti-ti-kanoume/

   http://www.amynastospiti.gr/ti-na-apofygete-kai-ti-na-kanete-se-ebloki-me-enoplous-15-vasikoi-kanones/

   http://www.amynastospiti.gr/disclaimer/

   Αν τα παραπάνω δεν σας κάλυψαν, κάνετε τα ερωτήματα σας στα σχόλια και θα σας απαντήσω γράφοντας κάποιο σχετικό άρθρο…

   Ευχαριστώ,
   Ραξής Επιτρόπου

   • Απλα ηθελα να σας ρωτησω μιας και εχετε την εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα το κατα ποσο ειναι ευχρηστη η καραμπινα αυτη…ειμαι και στον σκοπευτικο συλογο της περιοχης μου εδω και καποια χρονια και εχω πλεον και το δικο μου πιστολι που αποκτησα φετος..ειναι το Glock 35 gen4 0.40…καλο ευχρηστο ελαφρι και αξιοπιστο οπλο.

    • Γειά σας.

     Έχετε ένα καλό λειόκαννο και ένα εξίσου καλό πιστόλι – χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι με σκοπευτικούς σχετικά κοντά, για να μπορούν να έχουν πιστόλι – έστω και για αγωνιστική μόνο χρήση…

     Το πλεονέκτημα στην αυτοάμυνα το έχει φυσικά το λειόκαννο, με πολλαπλάσια ισχύ πυρός σε σχέση με το πιστόλι. Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω άμεσα στην ερώτηση σας, γιατί στο μέλλον σκοπεύω να γράψω σχετικό άρθρο. Αναμείνατε στην οθόνη σας λοιπόν!

     Ευχαριστώ,
     Ραξής

 3. Δεν συμφωνώ στα περισσότερα. Όμως σέβομαι τις απόψεις σας.

  Τα όπλα αερίων που κατέχω – εκτός από την ικανοποίηση που μου έχουν προσφέρει πολλά χρόνια τώρα – τα νιώθω και πιο δικά μου… Ο λόγος θα ακουστεί περίεργος αλλά είναι αλήθεια. Τόσα χρόνια καθάρισμα και μετά λίπανση για να είναι πάντα έτοιμα για βόλτα, ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες, με έδεσαν μαζί τους. Το καθάρισμα για μένα – και πιστεύω σε όλους που αγαπούν τα όπλα – ήταν και είναι μια ευχάριστη ιεροτελεστεία. Είναι αυτό το κάτι που μου λείπει στα αδράνειας.

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

  • Πέρι ορέξεως, ουδείς λόγος κύριε Τσιάπα.

   Καλά βόλια σε όλους μας εύχομαι – και χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Το ότι διαφωνούμε είναι απλά μια λεπτομέρεια για μένα. Πάντα βγαίνει κάτι καλό από ανθρώπους σαν κι εσάς, που προσπαθούν επώνυμα και με επιχειρήματα να στηρίξουν τις θέσεις τους.

   Σας ευχαριστώ,
   Ραξής

 4. Σε λίγες μέρες, πρόκειται να βγάλω άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, για πρώτη φορά, προκειμένου να μεταβιβάσω στ’ όνομά μου το παλιό super pose του πατέρα μου, το οποίο σκοπεύω να κρατήσω ως ενθύμιο. Δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου το κυνήγι, αλλά επειδή πάντα υπήρχε όπλο στο σπίτι, αδυνατώ να φανταστώ σπίτι χωρίς όπλο και σκύλο(μένω σε χωριό). Έτσι σκοπεύω ν’ αγοράσω και κάποια καραμπίνα, για αμυντική χρήση, έχοντας στο μυαλό μου, και επισκέψεις σε σκοπευτήριο -ήδη ψάχνω για σκοπευτικό όμιλο κοντά στη περιοχή μου. Έχω βάλει στο μάτι λοιπόν την Μ4 αλλά προβληματίζομαι από την τιμή της. Πρόσφατα, “ανακάλυψα” ένα άλλο όμορφο όπλο σε σημαντικά πιο προσιτή τιμή. Την Beretta 1301 comp. Τι γνώμη έχεις γί’ αυτό το όπλο και για τη συγκεκριμένη χρήση;

  • Το “Για να υπάρχει απλά ένα όπλο στο σπίτι”, χωρίς προπόνηση, ψάξιμο, σκοπευτήριο ή/και κυνήγι δεν το θέλουμε και δεν μας εκφράζει: Την κρίσιμη ώρα όχι μόνο θα προβληματιστούμε / θα είμαστε αναποτελεσματικοί, αλλά είναι και πολύ πιθανό να αυτοτραυματιστούμε! Έχουμε αναρτήσει αρκετά σχετικά άρθρα – μπορείτε πχ. να διαβάσετε ΕΔΩ.
   http://www.amynastospiti.gr/poio-einai-to-ftinotero-oplo-stin-agora/
   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ψάχνετε σκοπευτήριο πριν την αγορά του όπλου.

   Τα μοντέλα που αναφέρετε είναι πολύ ακριβά, ιδιαίτερα η M4, ενώ τα σκοπευτικά πολεμικού τύπου είναι παντελώς άχρηστα σε αποστάσεις κάτω από περίπου 30m… Ίσα ίσα που θα μπερδέψουν τον μέσο χρήστη – οι Χολιγουντιανές υπερπαραγωγές κάνουν αρκετή ζημιά, παραπληροφορώντας αρκετό κόσμο. Προτιμήστε ένα πιο φτηνό όπλο με σκοπευτική ρίγα. Ρίξτε μια ματιά στη στήλη ΟΠΛΑ – ΤΕΣΤ
   http://www.amynastospiti.gr/category/opla-2/opla-test/
   και θα βρείτε αρκετά καλά παραδείγματα…

 5. γεια σας κε ΡαξΗ κ καλη χρονια με υγεια!λοιπον ος κατοχος ενος baikal mp 153 s magnum εχω να πω οτι ειναι αστερακι γ τα λεφτα του 2 σκεφτωμε σοβαρα να αγωρασω κ 2ο οπλο κ θα ειθελα τ γνωμη σας μιας που ειστε κ ποιο ψαγμενος κ εδω αρχιζει τ δυσκολο λοιπον ειμαι αναμεσα σε benelli m2 αλλα εχω διαβαση οτι με τ καιρο η παπια χαλαρωνη κ παιζη 2benelli m3 που γινετε κ χραπα χρουπα ποια η γνωμη σας κ τελος σε beretta 1330 η beretta wildboar s mag τ θα προτεινατε εσεις κ αν γνωρειζετα κατι σχετικο γ τ μ 3 ευχαριστω συνεχειστε τ καλη προσπαθεια μεσα απο εσας μαθενουμε κ μεις η αχετοι.Υ.Γ ΣΚΕΥΤΟΜΕ ΜΑΛΟΝ ΝΑ ΠΑΡΩ Τ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ Η ΜΕ ΚΑΝΗ 53 Η 61 ΘΑ ΔΙΞΕ ΕΧΩ ΞΕΨΑΧΝΙΣΗ ΟΛΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑς ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΙΣΕΙς ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ Κ ΕΓΩ ΤΕΛΕΙΚΑ ΠΟΙΟ ΚΑΙΝΟΘΡΓΙΟ ΚΟΥΚΛΙ ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ Κ ΣΤΟ ΚΥΝΙΓΗ!Κ ΣΥΓΝΩΜΗ Γ Τ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Κ ΚΑΛΑ ΒΟΛΙΑ !!1

  • Γεια σας και καλή χρονιά. Ας τα πάρουμε από την αρχή:

   1) Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε συντομογραφίες, τα σχόλια μας τα διαβάζουν αρκετοί και θα τρίβουν τα ματάκια τους…

   2) Αν είστε ευχαριστημένος από το όπλο σας και σας περισσεύουν 1000+ ευρώ για μια Μ2, επενδύστε τα σε ένα σκοπευτήριο. Θα γίνετε πολύ πιο γρήγορος, αποτελεσματικός και πάνω απ’ όλα ασφαλής!

   3) Αν… επιμένετε στην αγορά όπλου, η Wildboar μας ακούγεται σαν καλή επιλογή, αν και θα προτιμούσαμε την φτηνότερη και εξίσου καλή Beretta Outlander.

   4) To μήκος κάννης είναι αρκετά μεγάλο θέμα. 66 – 71cm είναι η δική μας προτίμηση – το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
   http://www.amynastospiti.gr/ti-mikos-kai-ti-diametro-avlou-kannis-na-dialekso/

   Καλό διάβασμα και καλές επιλογές!

 6. καλημερα χρονια πολλα και καλη χρονια να εχουμε με υγεια πανω απ ολα και ασφαλεια

  θα ηθελα να πω οτι συμφωνω με την αποψη του κ.Ραξη οσο αφορα το θεμα της διαθεσης των χρηματων. Πριν απο χρονο ειχα γραψει κι εγω κατι εδω ποιο πανω και ακολουθησα τις συμβουλες του κ.Ραξη αλλα και ανθρωπων που γνωριζαν το θεμα αυτοαμυνα, οποτε θα πω κι εγω την αποψη μου πανω στο θεμα στο φιλο arxario.
  εχεις ενα πολυ καλο οπλο για να το εχεις για ασφαλεια και δεν χρειαζεται να παρεις αλλο.Αυτο που θα μπορουσες να κανεις, οπως σωστα αναφερεις, ειναι να βρεις εναν ομιλο σκοπευτικο και να κανεις πρακτικη ασκηση με το οπλο που εχεις στην κατοχη σου. Μονο ετσι θα μπορεις να το χειριστεις σωστα αν ποτε, ελπιζω να μην χρειαστει, το χρησημοποιησεις για αμυνα. Εγω τουλαχιστον στην δικη μου περιπτωση ειδα διαφορα σε αντιδραση σε χειρισμο αλλα και σε ευστοχια φιλε μου.Αλλα αυτο εγινε με την παροδο του χρονο και με πολλες ωρες στο σκοπευτηριο και οχι μονος αλλα με τους εκπαιδευτες του ομιλου αλλα και φιλους απο σωματα ασφαλειας που μου εδωσαν αλλα και μου εδειξα πολλα πανω στο θεμα. οποτε αποψη μου ειναι να μαθεις αυτο που εχεις και αργοτερα προχωρας σε κατι αλλο που θελεις αν σου το επιτρεπουν οι οικονομικες σου δυνατοτητες.Εγω προσωπικα εχω μια Μ3 super 90 tactical και ενα πιστολι Glock 35 gen4 0.40 τα οποια πλεον τα εχω μαθει αλλα συνεχως βελτιωνομαι.Οσο για την Berreta Α300 extrema wildboard την αποκτησα φετος για το κηνυγι του αγριοχοιρου…ειναι φαντατικο οπλο πολυ δυνατο αλλα δεν νομιζω οτι ειναι ευχρηστο για αμυνα στο σπιτι λογο μεγαλης καννης 71εκ…αυτα απο εμενα σαν προσωπικη αποψη το ξαναλεω…αυτο δεν σημαινει οτι ειναι και σωστη ή την βλεπουν σωστη ολοι…και κατι τελευταιο φιλε μου arxarie που μας το ειχαν πει στην μοιρα που υπηρετουσα και μου εχει μεινει…να ξερεις παντα το οπλο εισαι εσυ, τα αλλα ειναι απλα εργαλεια τα οποια πρεπει να μαθεις να χειριζεσαι στις δυσκολες καταστασεις…και τα μαθαινεις μονο μεσα απο συνεχη εξασκηση

 7. σας ευχαριστω για της συμβουλες σας ειταν αρκετα χρισειμες για να το ξαναψαξω. αν και το φουκαριαρικο baikal εχει ανστεναξη στο σκοπευτηριο αλλα κ στο κυνιγη παντα προσπαθω να βελτιωνομε κ να μαθενω να ειστε παντα καλα!αν γινη καποια στιγμη αγορα νεου οπλου θα σας στειλω τη αποψεις μου!!

 8. Αν και 1,5 χρονο αργότερα, το αρθρο ηταν πολυ ενημερωτικό μιάς και σκέφτομαι να αποκτήσω μια Μ4. Θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει καποιο άρθρο με χράπα χρούπα π.χ. μια Maverik της Mossberg, αν ειναι καταλληλη σε σεναρια επιβιωσης και αυτοάμυνας. Ευχαριστώ!

 9. Κύριοι αν μιλάμε για αυτογεμές (Καραμπίνα ) τότε ακούμε σε ένα όνομα Benelli
  Καλό το Μπερέτα αλλά για να το καθαρίσεις σου βγάζει καρκίνο.
  Τώρα σε θέματα που αφορούν την αξιοπιστία του κάθε συστήματος λειτουργίας εγώ θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι η αδράνεια απέχει μακράν από όλα τα άλλα.
  Και γιατί το λέω αυτό
  1. Είναι πιο γρήγορο από όλα τα αλλά.
  2. Λύνεται πολύ εύκολα για συντήρηση (Χωρίς εργαλεία 7 κομμάτια .το κλείστρο )
  3. Δεν λερώνει το όπλο.
  4. Είναι πιο συμπαγές από κάθε άλλο κλείστρο
  5. Αυξομειώνετε η αποθήκη τροφοδοσίας πολύ γρήγορα από κάθε άλλο όπλο.
  6. Έχει την καλύτερη εργονομία και πιάσιμο από κάθε άλλο τουφέκι.
  7. Είναι φτιαγμένο με άριστα υλικά (ενδεικτικά αναφέρω ότι η κεφαλή του κλείστρου και το κλειδί του είναι από το άριστο αυστριακό ατσάλι (beller)
  8. Είναι και Benelli από την πόλη urbino ,μιλάω για τα παλιά μοντέλα μέχρι το Rafeello special lusso.
  Επειδή κατέχω 8 benelli έχω το δικαίωμα να έχω άποψη.
  Τώρα για ασφάλεια στο σπίτι καλύτερο από ένα δίκανο Baikal με απλούς εξωλκής και δύο σκανδάλες δεν υπάρχει πουθενά. Χρησιμοποιήστε σκάγια νούμερο 5,&4 και ο Αλβανός καπούτ.

  Από τον Δούκα των Όπλων.

  • Εδώ έχουμε θέμα κύριε “Δούκα” (από το λατινικό DUX, από το ελληνικό ΔΟΚΩ):
   1) Η Benelli που (καλά κάνετε και) εκθειάζετε άλλαξε μηχανισμό για το όπλο σοβαρών εφαρμογών της. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο.
   2) Δεν υπάρχουν μόνο 2 εταιρείες στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλες, με όπλα αερίων εκπληκτικής εργονομίας.
   3) Το “δύσκολο” καθάρισμα είναι πάντα αυτό της κάννης, και αυτό δεν το γλιτώνουμε ούτε στο όπλο αδρανείας.
   4) Αν δεν μας πιστεύετε για το Benelli Click, υπάρχει σχετικό άρθρο, αλλά και αρκετές αναφορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία: http://www.amynastospiti.gr/benelli-click/
   5) Ο σχεδιασμός της αποθήκης τροφοδοσίας διαφέρει από όπλο σε όπλο, ενώ τα περισσότερα Benelli που δοκιμάσαμε (πχ. Μ2) είχαν σοβαρό πρόβλημα εργονομίας στο γέμισμα. Στο άλλο άκρο έχουμε το speed loading της Browning.
   6) Κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι ένας αναγνώστης μας δεν έχει άποψη ή ότι δεν δικαιούται να έχει!
   7) Το σχόλιο 8 μας βρίσκει αντίθετους καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως: Δεν είμαστε κλειστό FORUM για να γράφει ο κάθε αιμοδιψής, ρατσιστής και μισαλλόδοξος ό,τι “κοτσάνα” του κατέβει στο κεφάλι. Σχόλια που προτρέπουν στη βία, το ρατσισμό και κάποια διεστραμμένη οπτική γωνία δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων μας μειώνουν σαν σκεπτόμενους πολίτες, σαν ανθρώπους, σαν οντότητες. Παρακαλώ διαβάστε σχετικά τους ΌΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ του site μας:
   http://www.amynastospiti.gr/disclaimer/

   Να ξεκαθαρίσουμε το προφανές: Αν ο εισβολέας βρεθεί μέσα στο σπίτι μας, αμυντικά έχουμε αποτύχει 100%, γιατί η περίφραξη, η πόρτα, η αμπάρα, ο συναγερμός, τα κάγκελα, τα αντικλεπτικά κουφωμάτων ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

   ΥΓ. Επειδή “Οι καλοί λογαριασμοί…κλπ”, χωρίς καμία παρεξήγηση, εάν επαναληφθεί κάποιο σχόλιο που προτρέπει στη βία, ή είναι έστω και έμμεσα ρατσιστικού περιεχομένου, θα διαγραφεί πάραυτα. Διαβάστε σχετικά εδώ:
   http://www.amynastospiti.gr/politismos-kai-amynastospiti-gr/

 10. Αγαπητέ κ. Ραξή.
  Έχω μια Benelli supernova comfort (επαναληπτική καραμπίνα) και θα ήθελα να αγοράσω άλλη μια καραμπίνα γιατί όπως λες σε ένα άρθρο σου καλό είναι να έχουμε και μια δεύτερη. Δεν γνωρίζω πολλά από καραμπίνες αλλά μου αρέσει η BENELLI M4 και η MOLOT VERP 12.
  Θέλω μια καραμπίνα για κυνήγι αλλά και για άμυνα σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Μια καραμπίνα που να δέχεται πάνω της διάφορα αξεσουάρ. Η Benelli supernova που έχω δεν παίρνει τίποτα. Έχεις κάτι άλλο να προτείνεις;
  Σε άλλο άρθρο είχα διαβάσει την άποψη ενός κυνηγού που έλεγε ότι η MOLOT VERP 12 δεν κάνει για κυνήγι γιατί είναι βαριά και εμπροσθοβαρής.
  Γιατί μια τάκτικαλ καραμπίνα (ημιαυτόματη) δεν μπορεί να είναι καλή και για κυνήγι ή το ανάποδο;

  Να ΄σαι καλά. Συνέχισε την καλή ενημέρωση.

  • Κύριε Πέτρο,
   1) Το customising μιας καραμπίνας είναι ευχάριστο χόμπυ, αλλά οι περισσότερες διασκευές / μετατροπές είναι παράνομες στην ψωροκώσταινα…
   2) Η Molot που αναφέρετε είναι κατάλληλη για πρακτική σκοποβολή αλλά χρήσιμη μόνο στο κυνήγι του αγριογούρουνου. Η Μ4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, αλλά είναι ακριβό και βαρύ όπλο, ξεπερασμένο σε κάποια σημεία. Τα λειόκαννα όπλα με το μεγαλύτερο εύρος χρήσης είναι αυτά που σχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για κυνήγι υδροβίων, πχ. Beretta Xtrema2.
   3) H tactical καραμπίνα θα έχει ακατάλληλα σκοπευτικά για κυνήγι και πολύ κοντή κάννη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η βαλλιστική της συμπεριφορά σε κάποια φυσίγγια.
   4) Η χρήση ενός πυροβόλου για αυτοάμυνα στο σπίτι, αν και δεν είναι απίθανο σενάριο, σημαίνει ότι αμυντικά έχουμε αποτύχει 100%, γιατί όλα τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε (περίφραξη, συναγερμός, θωρακισμένη πόρτα, κάγκελα στα παράθυρα κτλ.) δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα της αποτροπής!

   Συνεχίστε να μας γράφετε.

 11. Κλασικο οπλο για αυτοαμυνα και σκοποβολη..θελω προταση …..μου εχουν αρεσει οι Mossberg 930 και Benelli M4..Aυτες κανουν για σκοποβολη ;;

  • Η σκοποβολή δεν είναι ένα πράγμα. Τραπ, σκητ, σπόρτινγκ, πρακτική… Και ένα καλό και αξιόπιστο αυτογεμές θα έχει πάντα το πλεονέκτημα απέναντι στο επαναλληπτικό.

 12. χρειάζομαι μια συμβουλή από έναν ειδικό.
  Είμαι 57 ετών και ενδέχεται να πάρω μετάθεση σε νησί του αιγαίου.

  Τι όπλο με συμβουλεύεται να αγοράσω την Μ4; Για να έχω ένα όπλο μέχρι να ενωθώ με τους υπόλοιπους έφεδρους στο νησί αν χτυπήσουν οι τούρκοι.

  ΥΣ η δουλειά μου δεν είναι σε ένα σημείο

  • Αν διαβάσετε το άρθρο προσεκτικά, όχι, η Μ4 δεν είναι το ιδανικό όπλο αυτοάμυνας, τουλάχιστον από οικονομοτεχνικής απόψεως… Ένα αυτογεμές λειόκαννο αερίων είναι νόμιμο (στην αγορά του) και θα αποδώσει σε ένα (σπάνιο και τραβηγμένο) σενάριο αυτοάμυνας, αν και μόνο αν ο χειριστής του είναι άρτια εκπαιδευμένος, ψύχραιμος και προπονημένος πρόσφατα.

   Αντιμετώπιση τακτικού στρατού με κυνηγετική καραμπίνα; Μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

   • Αν επιτρεπετε και κατι απο μενα…..ημουν βατραχος το 92 και απο τοτε μεχρι σημερα εχουν περασει καμποσα χρονακια. Δεν αντιμετωπιζεται ενας τακτικος στρατος εκτος πολεως με καραμπινες. Μεσα στην πολη ομως τα πραγματα αλλαζουν. Απο αναλυσεις στρατιωτικων αναλυτων τοτε….θυμαμαι το συμπερασμα ηταν οτι οταν οι πολιτες θα κληθουν να πολεμισουν αυτο θα γινει μεσα στις πολεις. Θεωρω οτι μια Μ4 θα βοηθησει πολυ κοσμο. Παντα με επιφυλαξη γιατι απεχω πολλα χρονια απο αυτα, και με καθε σεβασμο σε οσους εγραψαν παραπανω!!!!

 13. Η μπενέλι δέχεται 7+1+1 φυσίγγια με κόλπο δηλαδή συνολικά 9 θα προτιμούσα άλλη καραμπίνα αλλά έχει μεγάλη κάνη και δεν χωρά στην θήκη που μπορείς να την βάλεις στην πλάτη σε σακίδιο ή στην εξάρτηση.
  Η καλύτερη καραμπίνα είναι η PSS 10 PRACTICAL, Καραμπίνα FABARM.
  Συμφωνώ για την μεγάλη κάνη ότι είναι καλύτερα να έχει μεγαλύτερη.
  Ανέφερα για δεύτερο όπλο μέχρι να πάρω ένα G3.

  Η καραμπίνα δεν είναι μόνο για μάχες σε κατοικημένες περιοχές αλλά για πολλές περιπτώσεις.
  Όποιος πει πως δεν θα τρέμουν τα χέρια του μετά από έναν βομβαρδισμό είναι ψεύτης.
  Με τα οκτάβολα εννιάβολα δεν θα αστοχήσεις από κοντά το ίδιο, σε ενέδρα είναι το καλύτερο όπλο και τέλος να δω πως θα χτυπήσει εχθρούς που φορούν αλεξίσφαιρους θώρακες .
  Τέλος αν τραυματιστείς ελαφρά μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

 14. Γεια σας ,, αν κάποιος έχει saiga καραμπίνα θα χρειαστώ τη γνώμη του

 15. Κε Ραξή Επιτρόπου, αφού σας συγχαρώ τη σελίδα σας, που προσωπικά εμένα σαν νεοεισερχόμενο στην οπλοκατοχή με βοήθησε, θα ήθελα, ενόψει σχετικής αγοράς από εμένα και του γεγονότος ότι με προβληματίσατε για τις ικανότητες της επαναληπτικής, τη γνώμη σας, την οποία και θα συνεκτιμήσω, για μία κατηγορία καραμπίνας με διπλό σύστημα λειτουργίας – ημιαυτόματο και επαναληπτικό, που από ό,τι είδα μόνο μία εταιρεία το προσφέρει, που δεν ονοματίζω για προφανείς λόγους, καθώς στα λοιπά στοιχεία της (λογική αποθήκη, slug, σχεδίαση, ποιότητα) μου φαίνεται ενδιαφέρουσα, σε σχέση και με τη χρήση που τη προορίζω – σκοπευτήριο, κυνήγι αγριογούρουνου και εξ αυτών home defence. Με εκτίμηση, Γιάννης Κούτας

  • Γεια σας,
   Το όπλο στο οποίο αναφέρεστε έχει 2 μηχανισμούς για να λειτουργεί πιο αξιόπιστα με πυρομαχικά less lethal – “πλαστικές σφαίρες”, γιατί αυτά δεν περιέχουν ικανά ποσά ενέργειας για τη σίγουρη ενεργοποίηση ενός συμβατικού μηχανισμού επανόπλισης.

   Για πολλούς λόγους τα less lethal πυρομαχικά δεν έχουν απολύτως καμία θέση στό όπλο μας! Το έχουμε αναλύσει αρκετά…

   Υπάρχουν άριστα όπλα (αερίων και αδράνειας) στην αγορά, επώνυμα, με καλές τιμές και εγγυήσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε κάτι πολύπλοκο που την κρίσιμη στιγμή είναι άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε.

   Όσο για την καραμπίνα σε χρήση home defence, είναι κάτι που αν χρησιμοποιήσουμε αμυντικά έχουμε αποτύχει, γιατί τα μέτρα ασφαλείας που είχαμε αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

   Μη διστάσετε να μας γράψετε για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

   • Γεια σας. Ενδιαφέρομαι για ένα όπλο σκοποβολής και κυνηγιού αγριογούρουνου με όσο γίνεται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην υγρασία και τα στοιχεία της φύσης. Προσωπικά θα επέλεγα τη Μ4 αλλά λόγω υψηλής τιμής κοιτάζω και την φθηνότερη Fabarm S.A.T 8. Τι θα μου προτείνατε;

    • Θα σας καλύψει οποιαδήποτε σύγχρονη ποιοτική καραμπίνα αερίων. Δοκιμάστε στο σχήμα/μέγεθος όσα περισσότερα μοντέλα μπορείτε και αποφασίστε. Τα ευρωπαϊκά όπλα συμφέρουν περισσότερο λόγω σχετικών απαλλαγών από δασμούς.

     Αν σας κάνει η Μ4 100% τότε πάρτε τη, τα χρήματα για όπλο που θα έχουμε μια ζωή δεν είναι και τόσα πολλά.

     • Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Καλύφθηκα πληρως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.