CQB – ένα μοναδικό βιβλίο για τη χώρα μας!

Κατά καιρούς δεχόμαστε ερωτήσεις του τύπου:

 • Πώς κάνω εκκαθάριση δωματίου αν έχω ένα διαρρήκτη μέσα;
 • Πώς θα εισβάλλω σε κτίριο με το όπλο μου;
 • Τι να κάνω σε ένα extreme σενάριο, αν εμπλακώ σε μάχη σε αστικό περιβάλλον;

Όπως καταλαβαίνετε, η πάγια απάντηση μας είναι να απέχουμε από τέτοια σενάρια, καθώς απαιτούν εκπαίδευση επαγγελματία, αριθμητική υπεροχή, όσο και εξοπλισμό που δεν θα βρούμε σε ράφια ενός καταστήματος κυνηγετικών ειδών!

Για όσους από μας όμως θέλουν να ενημερωθούν – για ακαδημαϊκούς έστω λόγους… (εκτός αν είναι επαγγελματίες σε σώματα / υπηρεσίες ασφαλείας και πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις) υπάρχει πλέον ένα εξαιρετικά εξειδεικευμένο βιβλίο γραμμένο στα ελληνικά από επαγγελματίες του είδους! Λέγεται CQB από το Close Quarters Battle (μάχη σε κλειστούς χώρους σε ελεύθερη μετάφραση), το διαβάσαμε αργά και πολύ προσεκτικά, και είναι ΚΑΛΟ! Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Για όσους ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο (αναλυτικό, βαρύ όσο και κατατοπιστικό) ανάγνωσμα υπάρχει σχετικό blog για την αγορά του βιβλίου – πατήστε σχετικά ΕΔΩ. Κατά τα άλλα εμείς θα αφήσουμε τους συγγραφείς να μιλήσουν για το πόνημα τους, αλλά και θα σας παρουσιάσουμε κατά καιρούς άρθρα – τμήματα του βιβλίου:

 • Είμαστε οι Γιώργος Δημητρόπουλος και Ευάγγελος Τρασάνης και είμαστε αντίστοιχα Ανθυπολοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων, απόφοιτος ΣΜΥ και Αρχιλοχίας ΕΜΘ. Πρόσφατα εκδώσαμε το βιβλίο: «CQB – Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Οπλισμός – Εξοπλισμός – Τακτικές στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης». Το βιβλίο, όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί από την τίτλο του, πραγματεύεται όλα τα αντικείμενα που αφορούν έναν μαχητή των Ενόπλων Δυνάμεων (εν ενεργεία και εφέδρων), των Σωμάτων Ασφαλείας και των οργανισμών ιδιωτικής ασφάλειας σχετικά με την χρήση οπλισμού, την επιλογή εξοπλισμού και τις νέες τακτικές στο σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο ασφαλείας.
 • Όλα τα αντικείμενα καλύπτονται συστηματικά βήμα προς βήμα με την βοήθεια 500 φωτογραφιών και 300 σχεδιαγραμμάτων.
 • Η πρώτη επαφή μας με τον αγώνα σε κατοικημένους τόπους, έγινε λίγο μετά το 2000, όταν συμμετείχαμε σε ειρηνευτική αποστολή (Κόσσοβο – KFOR), συνεργαζόμενοι με ομάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ (10th SFG). Η εκπαίδευση που μας παρείχαν οι παραπάνω ομάδες και η «έκθεσή» μας στο δόγμα, τα υλικά και την εκπαίδευσή τους – σε συνδυασμό με την καθημερινή συμμετοχή μας σε επιχειρήσεις – μας επέτρεψε να σχηματίσουμε μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα περί του συγκεκριμένου είδους αγώνα, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
 • Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η προετοιμασία της χώρας για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πλαίσιο αυτό, συνεκπαιδευτήκαμε με άλλες ειδικές μονάδες των σωμάτων ασφαλείας πάνω στα ίδια αντικείμενα. Εκεί για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε έλλειψη τυποποίησης στα τακτικά αντικείμενα που διαπραγματεύεται το βιβλίο μας, ανάμεσα στους διάφορους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
 • Τέλος, είμαστε και οι δύο απόφοιτοι του αντίστοιχου Νατοϊκού Σχολείου του ΔΙΚΕΕ – ISTC (Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης – International Special Training Center), στο οποίο μάλιστα ένας εξ υμών υπηρέτησε και ως εκπαιδευτής επί τριετία, γινόμενοι κοινωνοί γνώσεων από εμπειρότατους εκπαιδευτές άλλων Νατοϊκών εθνικοτήτων, με πολεμική εμπειρία σε διάφορα μέτωπα.
 • Η προαναφερθείσα έλλειψη τυποποίησης (όπου ο κάθε εκπαιδευτής του αντικειμένου εμφανίζεται να έχει διαμορφώσει ένα προσωπικό δόγμα, αναλόγως του επιπέδου του, των εμπειριών του αλλά και των προσωπικών του σχέσεων με τους δικούς του κατά καιρούς εκπαιδευτές), μας οδήγησε στην απόφαση να επιχειρήσουμε να καλύψουμε το κενό αυτό με την συγγραφή ενός βιβλίου. Η διαρκής άλλωστε τριβή μας με το αντικείμενο –αλλά και μεταξύ μας επ’ αυτού – οδήγησε συν τω χρόνω στην πλήρη ταυτοποίηση των απόψεων μας, όχι μόνο σε τακτικά ζητήματα αλλά και σε ότι αφορά τη βεβαιότητα, ότι η διαδικασία της εκπαίδευσης αποτελεί – για τον εκπαιδευτή – μετάδοση γνώσεων και εμπειριών και ως εκ τούτου, κατάθεση ψυχής.
 • Το βιβλίο μας αποτελεί μια σεμνή προσπάθεια προσφοράς και διάχυσης του αθροίσματος των γνώσεων και εμπειριών των συγγραφέων, σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (εν ενεργεία και εφέδρων), των Σωμάτων Ασφαλείας και των οργανισμών ιδιωτικής ασφάλειας, που καθημερινά δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και την Πατρίδα. Σε αυτούς το αφιερώνουμε άλλωστε, μαζί με τις ευχαριστίες μας.
 • Πρέπει να σημειωθεί ότι αρωγοί στην προσπάθειά μας υπήρξαν οι: Ταξίαρχος κος Νικόλαος Φλάρης, ο οποίος μας έκανε την μεγάλη τιμή να προλογίσει το βιβλίο και με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και την εμπειρία του, ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, συνέβαλε ώστε να αποκτήσει Διακλαδικό χαρακτήρα και ο Δημήτρης Πατσουλές, Δημοσιογράφος Αμυντικού Τύπου και Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Καταδρομή και Ασφάλεια» ο οποίος μας έκανε επίσης την μεγάλη τιμή να προλογίσει το βιβλίο και συνέβαλε με την μεγάλη εμπειρία του στον χώρο των αμυντικών εκδόσεων στην άρτια εμφάνισή του.
 • Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο, μπορούν να καλέσουν στα 6974405009, 6944682948 και *7405009.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Δημητρόπουλος – Βαγγέλης Τρασάνης

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.