Διπλός σκοπευτικός αγώνας στην Καβάλα (και τα όπλα της Benelli)

By Raxis Epitropou

Εισαγωγή

Ο νομός Καβάλας συνδυάζει εξαιρετικά το βουνό με τη θάλασσα. Οι Καβαλιώτες εκτός από πολύ καλοί ψαράδες είναι και φανατικοί κυνηγοί με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να επιλέγουν το κυνήγι του αγριόχοιρου, στις εξορμήσεις τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σκοπευτικό αγώνα σε κινητή σιλουέτα αγριόχοιρου με μονόβολα αλλά και αγώνα trap. Ο διπλός αυτός αγώνας πραγματοποιήθηκε στο σκοπευτήριο του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Καβάλας στο Κοκκινόχωμα. Στον σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Καλαϊτζίδης, ανέφερε τους λόγους διεξαγωγής του δεύτερου εκπαιδευτικού αγώνα για την πόλη του.

by Raxis Epitropou

Ο νικητής του αγώνα με τα μονόβολα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Νομού Καβάλας, Δημήτρης Σκλάβης, ο οποίος αφού εξέφρασε την επιθυμία του να γίνονται πιο συχνά παρόμοιοι αγώνες, εξήγησε τους κανόνες ασφαλείας στους παρευρισκόμενους.

Συμμετοχές

Παρά τη ζέστη, οι συμμετοχές ήταν αρκετές ειδικά για μήνα Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν εβδομήντα συμμετέχοντες στον αγώνα με τα μονόβολα και τριάντα οχτώ στον αγώνα του τραπ.

Πράγματι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να διοργανωθεί ένας εξαιρετικός σκοπευτικός αγώνας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, Γιάννης Γεωργιάδης, όσο και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου, Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου αλλά και πολλοί κυνηγοί από γειτονικούς νομούς.

Όπλα

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έριξαν με καραμπίνες Benelli, που προσέφερε η αντιπροσωπεία Μ.Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.Β.Ε. Της ίδιας εταιρείας ήταν και τα μονόβολα που χρησιμοποιήθηκαν ενώ τα φυσίγγια για τον αγώνα του τραπ ήταν της εταιρείας Wolf του κ. Μπάφα. Εδώ αξίζει να ανοίξουμε μια παρένθεση: Περιμέναμε εναγωνίως να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν τα καινούρια όπλα στα χέρια περισσότερο και λιγότερο έμπειρων σκοπευτών, και να τι αποκομίσαμε:

  • Όλες οι καραμπίνες δούλεψαν γενικά καλά, αλλά όχι τέλεια:
  • Οι εμπλοκές δεν έλειψαν, ούτε πριν ούτε μετά το “στρώσιμο” των όπλων – προς το τέλος του αγώνα είχαν ρίξει ουκ ολίγα φυσίγγια…
  • Ακούσαμε ορισμένους έμπειρους σκοπευτές να παραπονιούνται για “αρκετό κλώτσημα” – λογικό ακούγεται, αν κάποιος καλομάθει (με την καλή έννοια) για χρόνια σε μια ποιοτική και βελούδινη καραμπίνα αερίων, το όπλο αδρανείας του φαίνεται λίγο κάπως… Φυσικά δεν δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα, απλά αλλάζει λίγο η διάθεση του σκοπευτή.
  • Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση η απόρριψη κάλυκα της M2 – ήταν πάντα θετική και σταθερή. Το πολυδιαφημισμένο Benelli Vinci, αντίθετα, αν και ήταν το πιο δημοφιλές λόγω εξωτερικού σχήματος, πετούσε τους κάλυκες σε τυχαίες γωνίες και αποστάσεις, οι οποίες είχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Αν και δεν αποτελεί απόδειξη, κάτι τέτοιο είναι σίγουρα ένδειξη ασταθούς λειτουργίας στο μηχανισμό του όπλου. Να έτυχε; Δεν νομίζουμε.

Κινητή σιλουέτα

Ολοι οι διαγωνιζόμενοι έριξαν μονόβολα σε μια βαθμονομημένη (με θετική και αρνητική βαθμολογία) κινητή σιλουέτα αγριόχοιρου που κινούταν με τη βοήθεια ενός μηχανισμού.

Δύο βολές με κίνηση της σιλουέτας από αριστερά προς τα δεξιά και δύο βολές από δεξιά προς τα αριστερά.

Οσοι συγκέντρωσαν περισσότερους από 15 βαθμούς πέρασαν στον δεύτερο γύρο όπου έριξαν από δυο βολές πάλι ο καθένας.

Ακολούθως αθροίστηκαν οι βαθμολογίες από τους δύο γύρους για να προκύψουν οι νικητές.

Οι νικητές στο αγώνα με μονόβολα σε κινητή σιλουέτα αγριόχοιρου ήταν οι:
1. Νικόλαος Κούτλας
2. Αθανάσιος Τζινής
3. Χρήστος Χρυσαφιάδης

Αγώνας Τραπ

Ακολούθησε ο αγώνας τραπ όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος έριξε σε εννιά δίσκους (τρεις δίσκους σε τρεις διαφορετικές θέσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας ήταν προσαρμοσμένος σε κυνηγούς, οπότε μιλάμε για κάτι σαν “κυνηγετικό ή σπόρτινγκ” τραπ, και όχι για το τραπ που γνωρίζουν οι σκοπευτές των πολλών μεταλλίων και περγαμηνών. Πάντως, ο κόσμος και οι διαγωνιζόμενοι το ευχαριστήθηκαν, και με το παραπάνω!

By Raxis Epitropou

Διαγωνιζόμενοι και Διοργανωτές

Οσοι έσπασαν περισσότερους από επτά δίσκους συμμετείχαν στον επόμενο γύρο όπου έριχναν από μια βολή ο καθένας. Οποιος δεν έσπαγε τον δίσκο αποκλειόταν.

Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να βγουν οι τρεις νικητές που ήταν:

1. Νικόλαος Σαουλίδης
2. Στέφανος Ψωμιάδης
3. Σωτήριος Χρυσανθίδης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, Νίκος Καλογεράκος , ο γ.γ, Γιάννης Πολυχρόνης και το μέλος του ΔΣ, Δημήτρης Ευμοιρίδης, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση και έστειλαν ένα μήνυμα για την ανάγκη της εκπαίδευσης των κυνηγών, εν όψει της κυνηγετικής χρονιάς που έρχεται.

By Raxis Epitropou

Από αριστερά: Γ. Πολυχρόνης( γ.γ. ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ), Ιπ. Χατζηπροδρόμου πρόεδρος Δοξάτου, Γ. Γεωργιάδης πρόεδρος Κ.Σ. Δράμας και ο Νίκος Καλογεράκος, πρόεδρος ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.

Τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν τους κυνηγούς κοντά στα σκοπευτήρια όπου είναι το ιδανικότερο μέρος για να εξασκηθούν και να μάθουν τον ασφαλή χειρισμό του κυνηγετικού τους όπλου ώστε να μειωθούν τα κυνηγετικά ατυχήματα.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Λουρής (για το ihunt.gr και το ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ) & Ραξής Επιτρόπου MEng
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ραξής Επιτρόπου MEng

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΣ ΚΑΒΑΛΑΣ from ihunt.gr on Vimeo.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.