Εγκληματικότητα στο αυτοκίνητο: Αλήθειες και Στατιστική

by watchsmart Michael Goodine

Η εγκληματικότητα με αντικείμενο το αυτοκίνητο είναι μια μεγάλη ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα την χαρακτηρίζαμε, πλέον, βιομηχανία: Χρόνο με το χρόνο κλέβονται και καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά (και όχι μόνο) αποτελέσματα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν τον κανόνα του ενός κλεμμένου αυτοκινήτου το λεπτό, και με το ρυθμό που αυξάνεται η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ίσως δεν θα αργήσουμε κι εμείς να φτάσουμε στην «ευχάριστη» αυτή θέση…

Από διεθνείς στατιστικές μελέτες, περίπου το 30% των κλεμμένων οχημάτων καταλήγει να κάνει μία και μόνο γρήγορη «βόλτα» πριν την εγκατάλειψη του από τους προσωρινούς «ιδιοκτήτες» του. Πολλές φορές μάλιστα η βόλτα αυτή είναι στην ουσία και η διαφυγή του εγκληματία μετά τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων. Ορισμένα από τα οχήματα αυτά παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση μετά τη σύντομη περιπέτεια τους, τις περισσότερες φορές όμως καταλήγουν άσχημα τρακαρισμένα, ή ολοσχερώς καμένα (για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων). Όσο και να τα κλαίνε οι ιδιοκτήτες τους, αυτά δεν επισκευάζονται ποτέ χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Παλαιότερα η γρήγορη «βόλτα» αντιστοιχούσε στο 70% των κλοπών. Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί με αυτές και οι κλέφτες. Το 70% πλέον ανήκει καθαρά στους επαγγελματίες, οι οποίοι είτε:

  • Θα εξάγουν το όχημα στο εξωτερικό, όπου θα πουληθεί κατόπιν αλλοίωσης των στοιχείων του.
  • Θα διαλύσουν το όχημα σε κάποιο ιδιότυπο συνεργείο για να πουληθούν τα ανταλλακτικά του.


Όπως καταλαβαίνετε, αν το αυτοκίνητο μας πέσει σε τόσο ικανά χέρια, δεν έχουμε και πολλές ελπίδες να το ξαναδούμε…

Μετά τα πιο πάνω ευχάριστα, έχουμε και το σενάριο της μερικής κλοπής, το οποίο είναι 3 φορές συχνότερο από αυτό της ολικής κλοπής. Αναφερόμαστε φυσικά στις κλοπές τσαντών, στερεοφωνικών κλπ. – Τραυματική εμπειρία που ζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες (στις μεγαλουπόλεις κυρίως, αλλά όχι μόνο).

Και τι να κάνουμε εμείς για όλα αυτά; Είναι το εύλογο ερώτημα της ημέρας. Σήμερα θα γράψω για τρείς πιθανές λύσεις – η πρώτη προφανής, οι άλλες δύο όχι και τόσο:

  1. Φορτώνουμε το αυτοκίνητο με τα καλύτερα και τα περισσότερα αντικλεπτικά μέσα που σηκώνει η τσέπη μας (τουλάχιστον ας κλαπεί το διπλανό αυτοκίνητο, όσο άσχημο κι αν ακούγεται αυτό). Το κλειστό γκαράζ και ο καλός φωτισμός θεωρούνται και αυτά άριστα αποτρεπτικά μέσα.
  2. Αποφεύγουμε τα εξωτικά μοντέλα «ναυαρχίδες», καθώς αυτά έχουν πάντα πρώτη θέση στη λίστα για εξαγωγή και πώληση στο εξωτερικό. Αποφεύγουμε επίσης τα ακριβά στερεοφωνικά.
  3. Προσπαθούμε να μην έχουμε στην κατοχή μας ιδιαίτερα δημοφιλή και best seller μοντέλα 10ετίας, γιατί αυτά αποτελούν ιδανικούς δότες ανταλλακτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να προσέχουμε για να έχουμε και καλή τύχη σε όλους μας…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.