Ερωτηματολόγιο για άδεια οπλοφορίας

by mrbill's photostream

Εδώ και αρκετές μέρες κυκλοφορεί σε πολλά εξειδικευμένα site πως για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας θα απαιτείται πλέον ΚΑΙ εξέταση με ένα “απλό” ερωτηματολόγιο. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη – Όχι πολύ καιρό πριν γράφαμε πως:

“…Εν γένει πάντως μην ανησυχείτε για κάτι άμεσο – προς το παρόν υπάρχουν πολλοί οπλοκάτοχοι στην Ευρώπη, και είναι καλά οργανωμένοι. Ο τρόμος του αφοπλισμού θα έρθει σιγά, σε μικρές δόσεις, οργανωμένα και «πολιτισμένα»:

 • Με ένα γκάλοπ που θα μας πιάσει στον ύπνο.
 • Με κάποιες πρώτες μικρές απαγορεύσεις.
 • Οι πχ. 5 έλεγχοι για την άδεια οπλοκατοχής θα γίνουν, σε βάθος μερικών δεκαετιών, 15…
 • Οι πρώτοι νόμοι θα είναι απολύτως λογικοί και ευνόητοι – για μάτια απαίδευτα.
 • Οι τελευταίοι νόμοι θα είναι του τύπου να είσαι πάνω από 80 ετών και με συνοδεία του παππού σου…”

(Σχετικό άρθρο ΕΔΩ)

Αναρωτιόμαστε ποια ερωτηματολόγια δοκιμάζουν τους κατόχους χιλιάδων παράνομων όπλων στην Ελλάδα, ποια ερωτηματολόγια σταμάτησαν την εισαγωγή άπειρων τυφεκίων εφόδου από τις (τότε) υπο διάλυση χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης! Λες και μπορούμε να εξορκίσουμε το κακό με άλλο ένα ΦΕΚ.

Κάποιοι ήδη σκέφτονται πως “εμάς δεν μας νοιάζουν οι άδειες οπλοφορίας αφού τα κυνηγετικά όπλα χρειάζονται μόνο άδεια οπλοκατοχής και όχι οπλοφορίας”. Σύντομα θα ανακαλύψουν πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι αυτά τα 2!

Παραθέτουμε και το άρθρο από το εκπληκτικό ihunt.gr – τα συμπεράσματα δικά σας…

 • Aλλαγές έρχονται στην χορήγηση αδειών οπλοφορίας σε πολίτες ή την ανανέωση αδειών καθώς ειδικές εξετάσεις από αρμόδια επιτροπή, καθιερώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει όχι μόνο να απαντήσει σε εξειδικευμένες ερωτήσεις, αλλά και να καταβάλλει 150 ευρώ.
 • Με αυτό τον τρόπο όπως ανακοινώνεται γίνονται πολύ πιο αυστηρές τις διαδικασίες που αφορούν στην άδεια οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια.
 • Οι εξετάσεις, εκτός των άλλων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ,περιλαμβάνουν τις απαντήσεις σε ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και μακροσκελέστατο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι απευθύνεται μάλλον σε άριστους γνώστες οπλοτεχνικής, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν και «επαγγελματικές» γνώσεις σε θέματα λύσης αρμολόγησης του όπλου, γέμισης, απογέμισης, ασφαλούς χρήσης, μεταφοράς και φύλαξης του τύπου του όπλου, για το οποίο αιτούνται την οπλοφορία.

 

Έως 120 ερωτήσεις !

 • Το ερωτηματολόγιο για πιστόλι περιλαμβάνει 102 ερωτήσεις, για περίστροφο 94 ερωτήσεις και για όσους δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν πιστόλι ή περίστροφο, 120 ερωτήσεις.
 • Τα νέα δεδομένα προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Νίκος Τόσκας τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ην 22-1-2016, ενώ τέθηκε σε ισχύ από 13-5-2016.

 

Και παράβολο 150 ευρώ

 • Ταυτόχρονα, προστίθεται και ένα παράβολο των 150 ευρώ μόνο για την συμμετοχή στις εξετάσεις, τα οποία χάνει ο ενδιαφερόμενος αν απουσιάσει αδικαιολόγητα από τις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενώ αν αποτύχει έχει το δικαίωμα επανεξέτασης με νέο παράβολο.
 • Το ίδιο παράβολο ισχύει μόνο σε περίπτωση ακύρωσης, η δικαιολογημένης απουσίας από την εξέταση και συμμετοχή σε επανεξέταση.

 

Οι προϋποθέσεις

Η συμμετοχή του αιτούντος άδεια οπλοφορίας στις εξετάσεις, βέβαια, επιτρέπεται μόνο εφόσον με απόφαση του διευθυντή της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού και κριθεί ότι:

 • Συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλεια τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία.
 • Όσοι πολίτες είναι ήδη κάτοχοι άδειας οπλοφορίας για την ατομική τους ασφάλεια, πριν τη λήξη της άδειας και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ανανέωσης της, εφόσον κριθεί ότι διαθέτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα υποβάλλονται άπαξ στις εξετάσεις.
 • Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι, για την κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων πριν τις εξετάσεις, παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, ανάλογα με τον τύπου του όπλου, το οποίο επιθυμούν να φέρουν για την ατομική τους ασφάλεια.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Ερωτηματολόγιο για άδεια οπλοφορίας — 2 Σχόλια

 1. Μπορώ να έχω τις ερώτησεις για άδεια οπλοφορίας όπλων χωρίς τις απαντήσεις

  • Θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ανάλογα με το είδος όπλου που προσπαθείτε να αποκτήσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.