Η μόδα των χράπα – χρούπα

by Arielny2011

Εδώ και πολλές δεκαετίες έχει ξεκινήσει ένα ελληνικότατο φαινόμενο, το οποίο τώρα τελευταία έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις λαίλαπας. Το ονομάζω «το trend των χράπα –χρούπα». Τι ακριβώς εννοώ μ’ αυτό;

 1. Ακούει ο φιλήσυχος οικογενειάρχης για την ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα και αντί να διαβάσει, να ρωτήσει, να ασχοληθεί, να ενημερωθεί, κάνει ό,τι χειρότερο… Αντιδρά σπασμωδικά, τσαπατσούλικα, αγχωτικά, φτηνιάρικα και νεοελληνικά:
 2. Βγάζει άδεια αγοράς κυνηγετικού όπλου.
 3. Πηγαίνει σε ένα κατάστημα κυνηγετικών ειδών.
 4. Αγοράζει, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, το φτηνότερο λειόκανο που θα βρει (συνήθως χράπα – χρούπα, αρκετές φορές δε τουρκικής ή κινεζικής προελεύσεως…).
 5. Γεμίζει το όπλο φυσίγγια και το αποθηκεύει (παράνομα γεμάτο) σε μια ντουλάπα.
 6. Το όπλο μένει πολλές φορές εκεί για δεκαετίες χωρίς να λαδωθεί, να καθαριστεί, να ρίξει στο σκοπευτήριο.

 

 

Τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν θα μας προστατεύσουν την κρίσιμη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα:

 • Πιάνοντας στα χέρια μας ένα γεμάτο όπλο μετά από 5-6 χρόνια απραξίας, είναι πολύ πιθανότερο να αυτοτραυματιστούμε από το να αμυνθούμε.
 • Ακόμα χειρότερα, τέτοιου είδους συμπεριφορές οδηγούν σε δυστυχήματα, όταν αυτά τα (παρατημένα στην ουσία) όπλα πέφτουν στα χέρια μικρών παιδιών.

 

Και τι να κάνουμε δηλαδή;

 • Γραφτείτε σε ένα σκοπευτικό όμιλο ή σε ένα κυνηγετικό σύλλογο (ή και τα δύο…).
 • Μην αγοράζετε ό,τι φτηνότερο υπάρχει στην αγορά. Αν ένα λειόκανο στοιχίζει μόνο 350 ευρώ πιστέψτε με, υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό!
 • Ούτε στα φυσίγγια πρέπει να αποδείξουμε πως δεν έχουμε ξανακούσει «την φτήνια που τρώει τον παρά». Υπάρχουν εκπληκτικά ελληνικά φυσίγγια σε λογικότατες τιμές. Ας τα προτιμήσουμε.

 

Το άσχημο είναι ότι οι πωλήσεις χράπα –χρούπα στην Ελλάδα σε μη – κυνηγούς / σκοπευτές έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία 2 – 3 χρόνια, και αυτό αποδεικνύει τα παραπάνω… Πότε θα βάλουμε μυαλό;

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Η μόδα των χράπα – χρούπα — 40 Σχόλια

 1. Όσοι από σας διάβασαν αυτές τις γραμμές και έχουν να δουν το όπλο τους… Μερικά χρόνια από τότε που το άφησαν στη ντουλάπα…
  Πρέπει να το δούν, να το καθαρίσουν, να το λαδώσουν το συντομότερο! Η θέρμανση υπολειτουργούσε φέτος στα περισσότερα ελληνικά σπίτια – οι ντουλάπες γέμισαν υγρασία και μούχλα…

  • Χαίρετε. Θα ήθελα παρακαλώ να μου δώσετε μια τεκμηριωμένη απάντηση για ποιον λόγο γράφετε το εξής:”Μην αγοράζετε ό,τι φτηνότερο υπάρχει στην αγορά. Αν ένα λειόκανο στοιχίζει μόνο 350 ευρώ πιστέψτε με, υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό!”. Για κάποιον αρχάριο σαν εμένα, δεν είναι καλή λύση η αγορά μιας φθηνής χράπα-χρούπα; Ρωτάω επειδή σκοπεύω να αγοράσω την Maverick 88 της Mossberg, ως την φθηνότερη λύση, καθ’ότι είμαι εδώ και 2 έτη άνεργος και μετά βίας μπορώ να πω ότι συγκέντρωσα το ποσόν αγοράς της και αφετέρου επειδή θα είναι το πρώτο μου όπλο και θέλω να το αγοράσω αποκλιστικα και μόνο για προσωπική μου ασφάλεια. Να το έχω δηλαδή μόνο μέσα στο εξοχικό μου σπίτι. Σας ευχαριστώ και αναμένω απάντηση μέσω e-mail. Φιλικά, Μανώλης.

   • Κύριε Μανώλη, το ερώτημα σας είναι εύλογο. Έχω να σας πω λοιπόν τα εξής:
    1. Εν γένει το χράπα χρούπα είναι δύσχρηστο όπλο για αρχάριους.
    2. Τα Maverick είναι η φτηνή σειρά της ήδη φτηνής Mossberg, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – πολλά εξαρτήματα του γίνονται στο Μεξικό και, απ΄όσο γνωρίζω, δεν περνούν όλα τα κομμάτια τον αμερικάνικο έλεγχο ποιότητας της Mossberg – ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.
    3. Υπάρχουν και μεταχειρισμένα όπλα σε αυτή την τιμή – θα πρότεινα κάτι σε Baikal (ή σε Mossberg 500, αν είστε οπαδός της συγκεκριμένης εταιρείας, ή των χράπα χρούπα γενικότερα). Σας παραπέμπω και στο παρακάτω:
    http://www.amynastospiti.gr/karampina-vs-xrapa-xroypa-gia-aytoamyna/
    4. Ελπίζω το όπλο σας να μένει μόνιμα μαζί σας. Άδεια εξοχικά δέχονται συχνά διαρρήκτες οι οποίοι κλέβουν ΚΑΙ όπλα…
    5. Χαίρομαι που ρωτάτε πριν την αγορά και σας εύχομαι να βρείτε δουλειά σύντομα. Ελπίζω αυτό το κύμα ανεργίας να είναι τουλάχιστον διδακτικό για όλους μας – έρχονται και εκλογές!
    6. Αν δεν έχετε αρκετά χρήματα για να προπονηθείτε με πολλά φυσίγγια, σας παρακαλώ να μην πάρετε όπλο. Τρεμάμενα χέρια φέρνουν άσχημα αποτελέσματα την κρίσιμη ώρα.
    Ελπίζω να σας κάλυψα…
    Ραξής

    • απλη και κατανοητη απαντηση, ελπιζω να καταλαβε ο Μανωλης !

 2. Προσωπικά δεν συμπαθώ και τόσο τις χράπα-χρούπα. Όμως έχουν ένα πλεονέκτημα – όπως και εσείς αναφέρεται παραπάνω – μπορείς να τις έχεις γεμάτες με φυσίγγια. Το πρόβλημα είναι ότι τα ημιαυτόματα όπλα πριν την χρήση πρέπει και να τα γεμίζεις…Και για κάποιον που χρειάζεται το όπλο για άμυνα, το να έχει ένα όπλο έτοιμο για βολή είναι πλεονέκτημα όχι μειονέκτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις Ηνωμένες πολιτείες η χράπα-χρούπα θεωρείται ΚΥΡΙΩΣ αμυντικό όπλο και όχι κυνηγετικό.

  • Δεν μπορούμε να έχουμε κανένα όπλο γεμάτο στην ντουλάπα χωρίς να είμαστε παράνομοι (και επικίνδυνοι, αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά).

   Όλα τα όπλα μπορούν να παραμείνουν γεμάτα, χωρίς να χαλάνε. Τα ελατήρια τους χαλάνε κυρίως από τους κύκλους λειτουργίας, και όχι τόσο από παρατεταμένη όπλιση (όπως συμβαίνει συχνά πχ. στο κυνήγι, που τα όπλα είναι οπλισμένα για πολλές πολλές ώρες).

   Αν ακούσουμε ή δούμε την απειλή, το γεμάτο όπλο είναι πλεονέκτημα, ναι. Γεμίζουμε όσο απομακρυνόμαστε και πάντα προσπαθούμε να αποφύγουμε την εμπλοκή.

   Τα χράπα χρούπα είναι της μόδας στις ΗΠΑ γιατί εκεί σέβονται τα σώματα ασφαλείας που τα χρησιμοποιούν. Τα χρησιμοποιούν όμως για λόγους που δεν αφορούν τον μέσο χρήστη στην Ελλάδα (χρήση μη – φονικών πυρομαχικών για έλεγχο πλήθους κλπ.).

   Η προσωπική μου άποψη είναι πως το χράπα χρούπα δεν είναι ούτε για κυνήγι, ούτε για αυτοάμυνα. Είναι απλά απαρχαιωμένο – ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω:
   http://www.amynastospiti.gr/karampina-vs-xrapa-xroypa-gia-aytoamyna/

 3. εχω 3 οπλα.2 ημιαυτοοματα και ενα χραπα χρουπα κοντοκανο,ολα ιταλικα το χραπα χρουπα ειναι το αγαπημενο μου και το πλεον καταλληλο για αυτοαμυνα και λογο κοντης κανης,ριχνει δε ολα τα φυσιγγια της αγορας πραγμα χρησιμο σε περιοδο κρισης.η ποιοτητα του απλα κορυφαια εφαμιλλη των αλλων 2 που εχουν 3πλασσια τιμη.

  • Κύριε Μάνο,
   1) Δεν ήξερα ότι τα χράπα χρούπα έχουν πιο κοντή κάννη (σ.σ. δεν έχουν). Αν εσείς έχετε 2 μακρύκαννα ημιαυτόματα και 1 κοντόκαννο χράπα χρούπα δεν ευθύνομαι…

   2) Δεν μας λέτε τι όπλα έχετε.

   3) Δεν μας λέτε γιατί το χράπα χρούπα είναι εξίσου ποιοτικό με όπλα 3πλάσιας τιμής.

   Είμαι σίγουρος ότι προσπαθείτε να μας πληροφορήσετε για κάτι σημαντικό για εσάς, αλλά θα ήθελα να το κάνετε (πολύ) πιο αναλυτικά σε κάποιο επόμενο σχόλιο, για να βγάλουμε κάποιο νόημα. Τα υπόλοιπα είναι απλά φήμες. Περιμένουμε τα φώτα σας.

   Σας ευχαριστώ πολύ,
   Ραξής

 4. Kυριε Ραξη, δεν ειπα οτι ολες οι επαναληπτικες εχουν κοντες κανες.Η δικη ειναι κοντη (σ.σ η κανη) διοτι την αγορασα για aminastospiti.
  Η ποιοτητα της (σ.σ benelli nova)εφαμιλλη της μ2 και vinci.Εχοντας λιγοτερα κινουμενα μερη θεωρω οτι ειναι και πιο αξιοπιστη απο τις αλλες.Αν επρεπε να διαλεξω οπλο για ενα θα διαλεγα αυτη,σκληροτραχηλο οπλο και με στοιχειωδη τουλαχιστον εκπαιδευση στο σκοπευτηριο γινεται πραγματικο εργαλειο.Με φημες δεν ασχολουμαι μιας και τις θελουν να λεν οτι ακαθαριστα οπλα αεριων παρουσιαζουν οχι μονο εμπλοκες αλλα και πολλες βλαβες.
  Μετα τιμης Μανος

  • Κύριε Μάνο,

   Αυτό το σχόλιο σας είναι πολύ πιο ξεκάθαρο από το προηγούμενο, και χάρηκα πολύ που το διάβασα.

   Κατ αρχάς, χαίρομαι που είστε ευχαριστημένος με το όπλο σας. Το Benelli Nova είναι πολύ καλό όπλο και σε λογική τιμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το έβαζα στην ίδια κατηγορία με το Vinci, το οποίο σχεδιαστικά και τεχνολογικά είναι μπροστά 3 με 4 γενιές. Ή με το Μ2 που είναι μια γενιά πίσω από το Vinci…

   Πράγματι, το χράπα χρούπα είναι αποτελεσματικό, αλλά το ημιαυτόματο είναι πιο σύγχρονο και εν γένει καλύτερο – σας παραπέμπω σε ένα παλαιότερο άρθρο μας, που θεωρώ πως εξηγεί αρκετά καλά τις διαφορές:

   http://www.amynastospiti.gr/karampina-vs-xrapa-xroypa-gia-aytoamyna/

   Ειδικά οι αρχάριοι προκαλλούν συχνά εμπλοκές στα επαναλληπτικά λόγω αδυναμίας στην όπλιση – στο ξένο internet υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα και κυρίως βίντεο…

   Με εκτίμηση,
   Ραξής

 5. Η επαναληπτική καραμπίνα είναι μακράν η καλύτερη για μάχη ή για αυτοάμυνα. Χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς στρατούς σε οδομαχίες, (9βολα) παρανόμως, διότι τα λειόκανα απαγορεύονται στον πόλεμο μετά την συνθήκη της Γενεύης, διότι κομματιάζουν τον αντίπαλο, από κοντινές αποστάσεις. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Ο οποιοσδήποτε εισβολέας που πάει για να κλέψει στο 99% των περιπτώσεων δεν πάει για να σκοτώσει ούτε για να σκοτωθεί. Οταν ακούσει τον ήχο του Remington 870 κοιτάζει να την κάνει όσο μπορεί πιο γρήγορα. Το όπλο μπορεί επίσης να παραμείνει και 100 χρόνια γεμάτο κάτι το οποίο είναι αδύνατον σε οποιοδήποτε ημιαυτόματο όπλο. Από την στιγμή που δεν έχεις να κάνεις με κανένα serial killer ένα φυσίγγι με πλαστικό βλήμα σε μια επαναληπτική είναι 100 φορές καλύτερο από το να σκοτώσεις άνθρωπο ή να σκοτωθείς από κανένα εξωστρακισμό από 9βολο ή μονόβολο. Ενα από τα 9 βόλια να σε βρεί τελείωσες.. αν δε σε βρει στο χέρι ή στο πόδι πας για ακρωτηριασμό.

  Το ημιαυτόματο κατασκευάστηκε για κυνήγι, το επαναληπτικό για μάχη.. Χρησιμοποιήθηκε από την εποχή των Ινδιάνων μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και δεν νομίζω να γνωρίζεις κε Ρέξη περισσότερα από τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ και όλα τα αμερικανάκια που έχουν την 870 στο σπίτι τους ή στο μαγαζί τους. Μιλάω αποκλειστικά για το συγκεκριμένο όπλο με κάτι κινέζικα και μεξικάνικα δεν ασχολούμαι καν. Οποιος έχει πιάσει δεκάδες όπλα στα χέρια του σαν και μένα καταλαβαίνει με τι έχει να κάνει μόλις τα αποσυναρμολογήσει. Κανονικά τέτοια όπλα δεν έπρεπε καν να κυκλοφορούν, είναι επικίνδυνα λόγω κακών υλικών και χείριστης συναρμολόγησης.

  • Κύριε Μήτσο,
   με λένε Ραξή και όχι Ρέξη. Λεπτομέρεια, θα μου πείτε. Θα σας απαντήσω γενικώς και ειδικώς:

   Γενικώς
   Σχόλια σαν το πιο πάνω θα μπορούσα και να τα διαγράψω. Δεν το κάνω γιατί σέβομαι τους αναγνώστες μου και τις γνώμες τους.

   Όλοι όμως καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μας διαβάζει. Επίσης, όποιος σχολιάζει σε ένα site είναι ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος, και η φιλοξενία είναι ιερή – όχι μόνο από την πλευρά του οικοδεσπότη όμως!

   Κάθε άρθρο μας στηρίζεται σε εμπειρίες ζωής και σε κάποια πτυχία. Αλλιώς δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ αυτό το site…

   Το να διαβάσουμε ένα φυλλάδιο με τεχνικά στοιχεία ή την ιστορία ενός όπλου γιατί κάποιος θέλει να μας πουλήσει κάτι ακριβό, δεν είναι κακό. Το να το δεχτούμε ως δόγμα μπορεί και να είναι.

   Πάντως σχόλια σαν το πιο πάνω αποδεικνύουν στην εντέλεια το νόημα του άρθρου αυτού – την “παντογνωσία”, τη βιασύνη, την νεοελληνική “μαγκιά” που ξεχειλίζει από τα μπατζάκια μας…

   Ειδικώς
   1) Οι επαναλληπτικές σιγά σιγά δίνουν τη θέση τους σε άλλα, πιο σύγχρονα και εν γένει καλύτερα όπλα αερίων (Benelli M4)και αδρανείας (Benelli M2)στα καλύτερα σώματα ασφαλείας του κόσμου (πχ. SWAT) και σε πάρα πολλούς στρατούς.

   2) Εκτενές αφιέρωμα στα 9βολα έχουμε κάνει και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
   http://www.amynastospiti.gr/idanika-pyromaxika-gia-aytoamyna/

   3)Γιατί ο ήχος του 870 είναι τόσο τρομακτικός; Δεν είναι! Προσωπικά τρομάζω το ίδιο όταν οπλίζει και με σημαδεύει ένα όπλο, είτε είναι Glock 20, είτε Baikal MP153, είτε Mossberg 500, είτε Beretta Xtrema2.

   4) Αφιέρωμα στα (άχρηστα για αυτοάμυνα) μη – φονικά πυρομαχικά έχουμε κάνει ήδη και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
   http://www.amynastospiti.gr/mi-fonika-pyromaxika/
   Όταν ένας άντρας ζει αρκετή ώρα για να παλαίψει με μια σφαίρα 9mm στο στήθος – και υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά μεγαλόσωμων υπο την επήρρεια ναρκωτικών που χρειάστηκαν 1 γεμιστήρα από MP5 για να πέσουν, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια πλαστική σφαίρα για να σώσουμε τη ζωή μας!

   5) Δεν είναι μόνο το 870 καλό επαναλλητικό. Το Mossberg 500 πχ. είναι εξαιρετικό και πολύ φτηνότερο.

   6) Δεν έχω γνωρίσει κανένα στρατηγό του ΝΑΤΟ. Αξιωματικούς του ΝΑΤΟ έχω γνωρίσει πολλούς, και κανένας δεν έχει 870 (ή κάποια επαναλληπτική) στην κατοχή του. Προτιμούν τις καραμπίνες αερίων, αμερικανικής ή ιταλικής προέλευσης.

   7) Οι Αμερικάνοι με τα 870 είχαν ψηφίσει και τον Μπους τζούνιορ… Ουδείς αναμάρτητος – δεν θα τους πάρω σαν παράδειγμα σε όλα!

   8) ΟΛΑ τα όπλα μπορούν να παραμείνουν γεμάτα επ΄αόριστον – αν και αυτό είναι παράνομο. Τα εξαρτήματα χαλάνε κυρίως από κύκλους χρήσης. Αν αναφέρεστε στο creep (χρόνια πλαστική παραμόρφωση κατόπιν χρόνιας προφόρτισης), έχει την τάση να εμφανίζεται σε πλαστικά και όχι μεταλλικά μέρη, όπως αυτά του μηχανισμού του όπλου…

   Με όλο το σεβασμό, ελπίζω να σας κάλυψα. Αν όχι, λυπάμαι, γενικώς.

   Ραξής Επιτρόπου MEng

 6. Επειδή έχω μια Baikal MP153 όπως και μια Mossberg, δυο δίκανα, και μια 870 μπορώ να έχω άποψη τι κάνει το καθένα και πού χρειάζεται. Συγγνώμη για το λάθος που έκανα στο όνομά σου, αλλά είναι λίγο παράξενο. Αν δεν θες να με δημοσιεύσεις, δεν πειράζει μην νομίζεις ότι θα πάθω κανένα εγκεφαλικό.

  1) Μια κοντοκανη επαναληπτική είναι πολύ πιο εύχρηστη διότι σε στενούς διαδρόμους μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το Baikal πχ με την κάνη που έχει ή ένα οποιοδήποτε όπλο για σοβαρό κυνήγι πολλές φορές δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις καν σε στενούς διαδρόμους. Το δε Benelli έχει δείξει κάποιες ελάχιστες φορές θέματα στην επώμιση για αυτό και πήρε δρόμο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά ούτως ή άλλως το Μ4 έχει απαγορευθεί. Τα 9 χιλιοστά πιστόλι είναι ιδανικό για κοντινές αποστάσεις αλλά απαγορεύεται. Γενικώς όλα τα ραβδωτά όπλα απαγορεύονται.. καλώς κατά τη γνώμη μου.

  2) Τα 9βολα είναι για τριχωτά θηράματα. Ο άνθρωπος δεν είναι γουρούνι να θέλει 9βολα για να σκοτωθεί. Επίσης το 9βολο εάν βληθεί έξω από το σπίτι δεν ξέρεις πού μπορεί να βρεθεί το κάθε βόλι του. Ατυχήματα με τέτοια φυσίγγια έχουν γίνει άπειρα. Περνάει επίσης άνετα ακόμα και χοντρό ξύλο και μπορεί να σκοτώσει κάποιον που δεν πρέπει, πχ ένα τρομαγμένο παιδί πίσω από μια πόρτα.

  3) Δεν ξέρω αν τυχόν βρεθηκε ένας να φάει μια γεμιστήρα 9mm απο ΜP5. Ξέρω έναν που έφαγε 6 σφαίρες των 9mm στην Κρήτη και ζει. Αλλά δεν θα ήθελα να περιγράψω ποια είναι η ποιότητα της ζωής του.

  Αυτό που ξέρω είναι ότι ο νόμος είναι σκληρός, κάτι το οποίο εσύ κάνεις πως δεν το ξέρεις. Αν σκοτώσεις τον οποιοδήποτε επειδή μπήκε στην αυλή σου να κλέψει και αυτός είναι άοπλος θα πας μέσα. Δεν θα φας ισόβια αλλά πέντε-δέκα χρόνια θα τα φας. Και είναι άλλο να πεις του δικαστή ότι τον βάρεσες με πλαστικό βλήμα και την έφαγε στο κεφάλι και πέθανε και άλλο να του πεις ότι τον χτύπησες με τα πιο φονικά φυσίγγια που υπάρχουν, τα 9βολα. Το 9βολο είναι σαν να ρίξεις ταυτόχρονα 9 σφαίρες των 9 περίπου χιλιοστών..

  Στην τελική τι σε εμποδίζει σε μια επαναληπτική το πρώτο να είναι άσφαιρο, το δεύτερο πλαστικό, το τρίτο για λαγό Νο4-5 και μετά 9βολα? Ούτως ή άλλως γενικά αυτά τα όπλα έχουν μεγαλύτερους γεμιστήρες από τα ημιαυτόματα, τα οποία δύσκολα αντέχουν συνδιασμό διαφορετικών γομώσεων χωρίς εμπλοκή.

  To συγκεκριμένο πάντως Baikal δεν μου έχει μπλοκάρει ποτέ και το θεωρώ πολύ ποιοτικότερο σε μέταλλα από ότιδήποτε αμερικάνικο επαναληπτικό έχω πιάσει στα χέρια μου εκτός από την 870.

  Πάντως γενικά συμφωνώ με τα περισσότερα άρθρα σου.

 7. Κάθε άποψη σεβαστή κύριε Μήτσο.

  Στο θέμα μας τώρα:
  1) Το κοντόκαννο δεν σημαίνει ότι θα είναι και επαναληπτικό. Έχουμε κάνει και αναλυτικό άρθρο για μήκος κάννης, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
  http://www.amynastospiti.gr/ti-mikos-kai-ti-diametro-avlou-kannis-na-dialekso/

  2/3)Ας μην μπερδεύουμε τη φονικότητα με την αναχαιτιστική ικανότητα – η τελευταία μόνο σχετίζεται με την αυτοάμυνα! Και αυτό το έχουμε αναλύσει επαρκώς σε πολλά άρθρα.

  – Ο νόμος για την αυτοάμυνα είναι μια χαρά, αυτά που λέτε δεν ισχύουν, διαβάστε την εκτενή στήλη μας για τη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και πιστεύω ότι θα “αλλαξοπιστήσετε” – τα περισσότερα άρθρα είναι γραμμένα από άριστο δικηγόρο… Eκεί που διαφωνώ προσωπικά με τη νομοθεσία – και το αναφέρω συχνά, είναι στη δυσκολία απόκτησης άδειας οπλοφορίας.

  – Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα – το αντίθετο είναι το ευκταίο νομίζω. Έτσι έρχεται η πρόοδος!

  – Για το MP153 έχουμε κάνει ήδη αναλυτικό τεστ, θα το γνωρίζετε φαντάζομαι… Όπως και για το Mossberg 500. Και έρχονται κι άλλα τεστ εν καιρώ.

  – Για εγκεφαλικά μην το λέτε ούτε γι’αστείο! Μακριά από μας!

  Ραξής Επιτρόπου MEng

  ΥΓ. Μια μικρή σημείωση: Τα 9βολα δεν είναι για γουρούνια, ποτέ δεν ήταν. Η διεθνής ονομασία των δραμιών είναι buckshot, δηλαδή “ελαφόσκαγα” – φυσικά έχουμε κάνει σχετικό άρθρο και για αυτό:
  http://www.amynastospiti.gr/extreme-kynigi-stoxefsi-agriogourounou/

 8. Οντως στο γουρούνι δεν είναι η καλύτερη λύση το 9βολο. Αλλά είναι συνήθως το πρώτο φυσίγγι που ρίχνει ο κυνηγός για να το πετύχει και να το τραυματίσει και αμέσως μετά ακολουθεί ένα γερό μονόβολο.

  Γενικά καλό είναι να ξεπεράστει το στερεότυπο περί ρωσικών και σοβιετικών όπλων. Είναι ασφαλή, έχουν καλά μέταλλα, χρωμιωμένες κάνες κάτι που δεν βρίσκεις σε όπλα φτηνά αμερικάνικα ή ιταλικά. Είναι πολύ καλά σε σχέση με την τιμή τους και είναι πολύ εύκολο να αγοραστούν και μεταχειρισμένα όπου είναι πραγματικές ευκαιρίες.

  Πάντως οπωσδήποτε ένα καλό μεταχειρισμένο όπλο είναι πολύ καλύτερο από ένα φτηνιάρικο καινούριο, αν φυσικά έχει συντηρηθεί καλά, ανεξάρτητα από το πόσες βολές έχει ρίξει.

  Πάντως το καλό είναι ότι υπάρχουν και military καραμπίνες σε σχετικά προσιτές τιμές που έχουν ελεγχθεί πολύ καλά και τηρούν άλλες προδιαγραφές και αυστηρά πρωτόκολλα. Η military mossberg, benelli αλλά και remington είναι εξαιρετικές κατασκευές και επίσης είναι πολύ καλά ζυγισμένα όπλα.

 9. κυριε Ραξη ποια ειναι η γνωμη σου
  για την maverick 88 security ?

 10. Γενικά θεωρείται αξιόπιστο όπλο.

  Όπως έχω προαναφέρει όμως, τα Maverick ειναι η φτηνή σειρά της ήδη φτηνής Mossberg, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – πολλά εξαρτήματα τους γίνονται στο Μεξικό και, απ΄όσο γνωρίζω, δεν περνούν όλα τα κομμάτια τον αμερικάνικο έλεγχο ποιότητας της Mossberg – ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.

  Περί φτηνών όπλων έχω εκφραστεί πρόσφατα:
  http://www.amynastospiti.gr/poio-einai-to-ftinotero-oplo-stin-agora/

 11. Περι (pump action) λειοκανα σας παραπεμπω στο Personal Defence Newtwork(PDN) για αυτοάμυνα..θα λυθούν όλες οι απορίες..
  Υ.Γ.όλα είναι θέμα εκπαιδευσης και μόνο..
  Υ.Γ.1. Το παραπάνω σε συνδιασμό με το site αυτό είναι ότι πρέπει για τα Ελληνικά δεδομένα ;-)

  Κ.Επιρόπου συγχαρητήρια για την Πρωτοβουλία!καλή συνέχεια….

  • Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

   Ναι, Οκ, “όλα” είναι θέμα εκπαίδευσης: Ένας οδηγός WRC θα ρεζιλέψει σε μια δύσκολη διαδρομή έναν αρχάριο, ακόμα κι αν ο οδηγός αγώνων έχει μια σακαράκα του ’70, ενώ ο νέος οδηγεί μοντέλο 2014 με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

   Το πρόβλημα είναι ότι το πιο πάνω είναι ένα ανόητο παράδειγμα. Το ότι η γνώση, η εμπειρία, η ικανότητα δίνουν πάντα το πλεονέκτημα, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλα τα εργαλεία είναι τα ίδια… Όσο για την εκπαίδευση, ο αρχάριος θα βρεί ουκ ολίγα άρθρα στο site μας!

   Συνεχίστε να γράφετε τις απόψεις σας,
   Με εκτίμηση,
   Ραξής Επιτρόπου MEng

   • Ωπ,λάθος μου,σαφώς και κακώς παρέλειψα το θέμα ποιότητας εργαλείων.Απλά δεν πιστεύω οτι θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά απο ένα σημείο και μετά…γι αυτό αναφέρθηκα στην εκπαίδευση μόνο..Ας φροντίσουμε Κ.Ραξή όσο μπορούμε να σπρώξουμε τους συμπατριώτες μας στην σωστή κοινωνική συμπεριφορά στο θέμα όπλα…γιατί αυτη την στιγμή υπάρχουν μαύρα μεσάνυχτα…
    Υ.Γ. δεν εννοώ ξενολατρεία αλλά σωστή,τοποθετημένη στα Ελληνικά δεδομένα συμπεριφορά!

 12. Θα ήθελα να αναφέρω την προσωπική μου θέση για την χρήση επαναληπτικής καραμπίνας τύπου “χραπα χρουπα”, εχω ρίξει 3 φορές για δοκιμή μια παλιά winchster (νομίζω) και με Moseberg 500. Η χρήση τους ήταν μη αναμενόμενα εύκολη και γρηγορη, όταν ήμουν επωμισμένος κανονικά. Στην ουσία η “εκτός προγράμματος” κίνηση που έχει την οποία μυική προσπάθεια ήταν η προς τα μπροστά που γεμίζει το όπλο. Η προς τα πίσω ήταν πολύ ευκολη και ομλή λόγο του έτσι και αλλιώς “σφιξίματος” προς τα πίσω οπότε με την απέλευθέρωση του κλείστρου η κίνηση είχε αρκετή “ροή”. ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ αλλά με μί βασικότατη αρχή – βιώμα ” το οπλο βγαίνει από την θήκη όταν έχουμε αποφασίσει να το χρησιμοποιήσουμε” ούτε για επίδειξη ούτε για εκφοβισμό. Με αυτή την αρχή προσωπικά θα προτιμούσα να έχω σαν όπλο “αυτοάμυνας” μια επαναληπτική ΟΧΙ γιατί πλεονεκτεί σε αξιοπιστία ή βλητικά αποτελέσματα κλπ αλλά γιατί ΘΕΛΩ όταν έχω απέναντι μου “ανθρωπο” επικίνδυνο για εμένα να έχω ένα περιθώριο χρονικό για σκέψη μεταξύ των βολών. Πολύ ευκολα σε κατάσταση stress μπορεί να φύγουν 3 σφαίρες σε 1 δευτερο από μια ημιαυτόματη στο ΓΑΜΟ του καραγκιόζη και άντε να ξαναγεμίσεις. Εδώ το κάνουν κυνηγοί με εμπειρια υποτίθεται στην χρήση “Αδειάζουν” χωρίς 2η σκέψη. Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να μείνει γεμάτο όπλο μέσα στο σπίτι. Μια θήκη κοντακιού με φυσίγγια είναι θεωρώ το ιδανικότερο. Είναι τα φυσίγγια μαζί με το όπλο, Αλλά όχι μέσα στο όπλο.

  • Γεια σας,
   Κατ αρχάς σας ευχαριστούμε για το ότι μοιράζεστε τις εμπειρίες και τα βιώματα σας με τους αναγνώστες. Στο θέμα μας τώρα:

   1) Ο χειριστής είναι το όπλο. Μονόκαννο, δίκαννο, επαναληπτικό ή ημι-αυτόματο δεν έχει σημασία, αν ο σκοπευτής είναι άχρηστος… Αντίστοιχα, στα κατάλληλα χέρια συνήθως έχουμε το σωστό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως “εργαλείου”.

   2) Εδώ όμως εξετάζουμε την περίπτωση του ίδιου χειριστή με διαφορετικά όπλα – η καραμπίνα έχει παντού και πάντα το πλεονέκτημα, όπως αναλύεται στο άρθρο, με απλοϊκό, έστω, τρόπο – το σχετικό αφιέρωμα βρίσκεται ΕΔΩ: http://www.amynastospiti.gr/karampina-vs-xrapa-xroypa-gia-aytoamyna/

   3) Δεν αναφέρετε την περίπτωση τραυματισμού στο χέρι του σκοπευτή, όπου η καραμπίνα πραγματικά νικά το επαναληπτικό κατά κράτος στην επανόπλιση.

   4) Βασική αρχή της μηχανολογίας (εδώ αντλούμε γνώση από άλλη δεξαμενή…) είναι να μην χαλάμε έναν τομέα για να βελτιώσουμε έναν άλλο. Ένας τρεμάμενος σκοπευτής που θα αδειάσει άσκοπα την καραμπίνα σε 1s σε μια δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να έχει όπλο! Θα κάνει ζημιά – όχι δουλειά. Στο κυνήγι και οπουδήποτε αλλού. Δεν έχουμε δει ποτέ έμπειρους σκοπευτές ή κυνηγούς να κάνουν τέτοια “αδειάσματα”. Από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως έμπειροι έχουμε δει αυτά και πολύ χειρότερα βέβαια.
   5) Το γεμάτο όπλο μέσα στο σπίτι μας βάζει στο στρατόπεδο του παράνομου, των Καλάς, των αντιαρματικών και της παράνομης οπλοκατοχής γενικότερα, μιας κατάστασης που απέχει παρασάγγας από το amynastospiti.gr – Συμφωνούμε απόλυτα ως προς αυτό. Η νομοθεσία επίσης καθορίζει και το κατά πόσο μπορούν τα φυσίγγια να είναι δίπλα στο όπλο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

   Συνεχίστε να γράφετε!
   Με εκτίμηση,
   Ραξής Επιτρόπου MEng,
   amynastospiti.gr

 13. Γειά σας
  εκτιμώ την στήλη σας όπως και τα ενδιαφέροντα σχολιά σας.
  Είμαι στην κατηγορία των αρχάριων και επιθυμώ να αποκτήσω να αγοράσω μια κυνηγητική καραμπίνα ΚΥΡΙΩΣ για αυτοαμυνα. Γνωρίζω τους κινδύνους και καθημερινώς ενημερώνομαι εκτενέστερα για τους τρόπους φύλαξης και χρήσης ενός όπλου όπως επίσης σκοπεύω να το πάρω με την αναλογη προβλεπόμενη αδεια κυνηγητικής καραμπίνας.
  Ειλικρινά έχω καταλάβει τις διαφορές μιας χλαπα χλουπα επαναληπτικης καραμπινας και μιας ημιαυτόματης χωρίς όμως να μπορώ να αποφασίσω τι να αγαράσω και πιο θα μου ταιριαζε σύμφωνα με το επιπεδο μου και για το λόγο που το θέλω.
  τέλος θα εκτιμούσα να μου προτείνατε και μερικά μοντέλα αξιοπιστων όπλων σε τιμη που να μην ξεπερνα τα 500 ευρω

  ευχαριστω με εκτιμηση

  • Γεια σας, η αγορά όπλου για αυτοάμυνα, ή κυρίως για αυτό είναι λανθασμένη – αν φτάσουμε να αμυνθούμε με το όπλο έχουμε αποτύχει 100%, γιατί τα μέτρα ασφαλείας μας δεν δούλεψαν!

   Το όπλο το αγοράζουμε για σκοποβολή, κυνήγι, διασκέδαση (αλλά όχι παιχνίδια) ή για πολιτικούς λόγους που έχουν άμεση σχέση με τη δημοκρατία και με το αναφαίρετο δικαίωμα της οπλοκατοχής.

   Καλά και φτηνά όπλα, χράπα χρούπα και αυτογεμή θα βρείτε στα τεστ του site μας. Επίσης, θα σας προτείναμε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο:
   http://www.amynastospiti.gr/poio-einai-to-ftinotero-oplo-stin-agora/

   Ραξής Επιτρόπου,
   Αρχισυντάκτης

 14. Γεια σας. Εχω μια καραμπινα mossberg 590 τιμη αγορας 650 ευρω περιπου για σκοποβολη και αυτοαμυνα. Θα ηθελα παρακαλω να μου πειτε αν εχω κανει καλη η κακη αγορα.

  • To κάθε όπλο έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και λόγο ύπαρξης. Αν διαβάσετε προσεκτικά τα άρθρα μας θα δείτε ότι δεν προτείνουμε τα χράπα – χρούπα, για πολλούς και διάφορους λόγους…

 15. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 800 -900 ΕΥΡΩ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • Γεια σας,
   Εφόσον υπάρχει η επώνυμη και δοκιμασμένη Franchi Affinity δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να στραφεί κάποιος σε τουρκικές κινεζίλες…

  • H γνώμη μας είναι πως αυτός που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αγοράσει τουρκικό όπλο στην Ελλάδα, είναι για δημόσιο μαστίγωμα – το σχόλιο είναι γενικό και όχι προσωπικό:
   1) Υπάρχει πληθώρα καλών ιταλικών σε λογικές τιμές.
   2) Υπάρχουν δοκιμασμένες ρωσικές καραμπίνες σε τιμές τουρκικών.
   3) Η Τουρκία δεν διαθέτει τράπεζα δοκιμών, οπότε το όπλο δεν αποκτά παγκόσμια πιστοποίηση, έχει μόνο την εγγύηση του κατασκευαστή! Ασφάλεια χρήστη γιόκ…
   4) Κάποιοι επώνυμοι κατασκευαστές φτιάχνουν μοντέλα τους στην Τουρκία, το γνωρίζουμε. Είναι τα φτηνά, απευθύνονται σε τριτοκοσμικούς αγοραστές και συχνά βγαίνουν αναξιόπιστα. Ορισμένες φορές και επικίνδυνα…
   5) Οι Έλληνες έμποροι που εισάγουν τουρκικά όπλα το 2020 είναι έμποροι, αλλά για το Έλληνες δεν είμαστε σίγουροι, ο νοών νοείτω.
   6) Υπάρχουν και τουρκικά όπλα που είναι “καλά”, ναι, βεβαίως. Ε, και; Με τον προαιώνιο εχθρό του γένους προ των πυλών, τώρα που ο σουλτάνος της καρδιάς μας ξεμπέρδεψε αναπάντεχα και απρόσμενα με την Αρμενία, τώρα που έμεινε από λεφτά, πού λέτε να στραφεί; Θα ενισχύσουμε την τουρκική βιομηχανία όπλων; Σήμερα;

 16. Αγαπητε κ. Ραξη,

  Σας ευχαριστω παρα πολύ για την αμεση απαντηση.

  Ισως να απορειτε πως μετα από τοσα χρονια το συγκεκριμενο αρθρο σας εχει ακομα απαντησεις, αλλα η google το εμφανιζει στην κορυφη.

  Ότι γραφετε περι Τουρκιας, τα συμμεριζομαι απολυτως. Αυτό είναι και το μεγαλο εμποδιο μου. Όπως επισης καταλαβαινω between the lines ότι συμφωνειτε πως είναι ένα εξαιρετικα καλο οπλο σε απολυτως προσιτη τιμη. Για να είναι το πρωτο στην Αμερικη σε πωλησεις, ξερετε καλυτερα από εμενα πως οι Αμερικανοι δεν βαζουν στα καταστηματα τους όπλα χωρις να τα εχουν ελεγξει αυστηρα.

  Για άλλο λογο πηγα στο οπλοπωλειο, το ειδα, μου αρεσε, το επιασα στα χερια μου και …μπαμ! Καταλαβαινετε, σιγουρα θα σας εχει τυχει και εσας.

  Προφανως και δεν προκειται να παω να το παρω αυριο για ευνοητους λογους, απλως ηθελα και το εγκριτο σχολιο σας ως γνωστη.

  Σας ευχαριστω πολυ

 17. Καλησπερα σας κυριε Ραξη.Πλεον μετα απο πολυ κοπο καταφερα να μαζεψω καποια χρηματα με τα οποια θα μπορουσα να προχωρησω σε αγορα καποιου λειοκανου οπλου.Βρισκομαι αναμεσα στο maverick 88 το mossberg 590a1 και τη benelli m2.Ως αρχαριος θα ηθελα την αποψη σας πανω στο θεμα αυτο.

  • Μιλάτε για μια σύγκριση ανάμεσα σε Hyundai i10, Toyota Avensis και Ferrari 355… 3 γνωστά και δοκιμασμένα προϊόντα, το καθένα με διαφορετική τιμή και δυνατότητες. Η Μ2 γνωστή και δοκιμασμένη (και από εμάς). Τα αξιόπιστα (αλλά απαρχαιωμένα) χράπα χρούπα της Mossberg το ίδιο. Είναι 3 καλά όπλα, ο σκοπευτής θα κάνει τη διαφορά… Αν μιλάμε όμως για τον ίδιο σκοπευτή, όταν πιάνει καραμπίνα μετά από επαναλληπτικό είναι σαν να περνάει σε υδραυλικό τιμόνι και κλιματισμό μετά από αμάξι του ’70. Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει – περί ορέξεως ουδείς λόγος!

   Εμείς θα επιλέγαμε την φτηνή και απλή έκδοση της Μ2, τη Franchi Affinity.

 18. Καλησπερα και απο εμενα.Κυριε Ραξη απο οτι διαβαζω εχετε σε εκτιμηση την Affinity και η ερωτηση μου ειναι,εαν γνωριζετε,εαν το συγκεκριμενο οπλο μπορει να ριξει σκοπευτικα φυσσιγγια των 28gr η και λιγοτερο.Η χρηση που το θελω για σταθερο στοχο σε ανοιχτο σκοπευτηριο.Τωρα ριχνω με ενα Benelli supernova comfort slug το οποιο εχει αρχισει να με κουραζει με την ανακρουση και ελπιζω οτι η Affinity θα ειναι πιο ηπια

  • Γεια σας, η περιγραφή “σκοπευτικά των 28g” είναι πολύ γενική, και καλό είναι κάθε όπλο να δοκιμάζεται στα φυσίγγια που θέλουμε και δουλεύουμε εμείς… Δεν θα έβαζα πάντως λιγότερα από 28 γραμμάρια σε όπλο αδρανείας. Αν ψάχνετε μειωμένη ανάκρουση – και καλά κάνετε, κοιτάξτε στα όπλα αερίων. Η διαφορά είναι μεγάλη.

 19. Θεωρείτε κάποιο αερίων αντίστοιχο της Affinity δηλαδή value for money;

  • Όχι, πολύ απλά διοτί τα αερίων είναι λιγάκι πιο πολύπλοκα, και κατά συνέπεια κάπως ακριβότερα. Η Beretta μας έχει δώσει καλά δείγματα, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν απλές και καλές Breda αερίων. Σας παρακαλώ ας μην αναφερθούμε στα τουρκικά…

   Τα Fabarm είναι όμορφα, αποδοτικά και γρήγορα, αν και έχουν μηχανισμό λιγάκι λεπτεπίλεπτο σε σχέση με άλλα αερίων.

 20. Εχετε αποψη για τα ημιαυτοματα της Mossberg και κυριως για την 930jm; Ευχαριστω για τις απαντησεις σας και συγνωμη εαν κουρασα.

  • Σαν γενικό κανόνα θα σας πω το εξής, απλά και καθαρά: Τα όπλα της Ευρώπης είναι οι καλύτερες αγορές λόγω μειωμένων δασμών. Δεν συμφέρουν ούτε τα Αμερικάνικα, ούτε τα Τούρκικα (φτου κακά!) ούτε άλλα όπλα από μακρινές χώρες. Μόνο οι Ρώσοι έχουν πετύχει καλές ευκαιρίες, λόγω μαζικής και φτηνής παραγωγής, αλλά και ελαχιστοποίησης των εκδόσεων/μοντέλων.

   Η Ιταλία γενικά τα κάνει όλα και συμφέρει…

 21. Για τα τουρκικά έχω έτσι και αλλιώς αρνητική προκατάληψη για πολλούς λόγους.Ευχαριστω για τις απόψεις εύχομαι καλές γιορτές σε εσάς και την οικογένειά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.