Ηλεκτρονική ταυτοποίηση σκύλων

by Alexis Fam Photography

Από την ιδιαίτερα δραστήρια Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) μας έρχεται αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, μέσω της έκδοσης ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ 2014

Τΐ είναι ηλεκτρονική ταυτοποίηση και πώς γίνεται;

Είναι η τοποθέτηση κάτω από το δέρμα του ζώου ενός καψακίου, που μοιάζει με κόκκο ρυζιού, και το οποίο περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα. Το καψάκιο αυτό είναι πιο γνωστό με την ονομασία μικροτσίπ (microchip) ή μικροπλακέτα και η τοποθέτησή του γίνεται με υποδόρια ένεση, όπως γίνεται και το εμβόλιο, μόνο που η βελόνα είναι πιο χοντρή. Το ηλεκτρονικό μικροκυκλωμα φέρει ένα δεκαπενταψήφιο μοναδικό αριθμό ο οποίος ανιχνεύεται με ειδική συσκευή, τον σαρωτή (ή σκάνερ στα Αγγλικά). Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται στο αρχείο που τηρεί ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε σε ποιόν ανήκει κάθε ζώο.

Γιατί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση προβλέπεται από τη νομοθεσία;

Για να γνωρίζει η πολιτεία τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τη δημόσια υγεία αλλά και για άλλους λόγους (π.χ. οικονομικούς, κοινωνιολογικούς, δημόσιας τάξης κλπ.) Επίσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με την αποτροπή της εγκατάλειψης ζώων καθώς και με τον ευκολότερο εντοπισμό των ιδιοκτητών των ζώων που έχουν χαθεί. Τέλος για να ελέγχονται οι μετακινήσεις ζώων μεταξύ των κρατών.

Γιατί να βάλω μικροτσίπ στο ζώο μου (εκτός από το ότι το επιβάλλει η νομοθεσία):

  • Όλοι έχουμε δει τις αγγελίες χάθηκε – βρέθηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, σε πίνακες ανακοινώσεων κτηνιατρείων ή ακόμα και σε αφίσες στο δρόμο. Αν κάποιος βρει το χαμένο κατοικίδιο σας και θέλει να σας το επιστρέψει, αντί να προσπαθεί να σας εντοπίσει μέσω τέτοιων αγγελιών, φανταστείτε πόσο πιο εύκολα θα σας βρει πηγαίνοντάς το σε ένα κτηνίατρο ο οποίος θα ανιχνεύσει τον αριθμό του μικροτσίπ, θα τηλεφωνήσει στον πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο και αμέσως θα βρεθεί η διεύθυνση και το τηλέφωνό σας.
  • Επιπλέον, αν το ζώο σας κλαπεί ή αν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι δικό του, με την ανίχνευση του αριθμού ηλεκτρονικής ταυτότητας αποδεικνύεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό πολλοί κάτοχοι κατοικίδιων νιώθουν πιο ασφαλείς όταν αφήνουν το μικρό τους φίλο σε ξενοδοχείο ζώων, αν έχει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων δεν θέλουν να τοποθετήσουν μικροτσίπ;

  • Ο συχνότερος λόγος είναι επειδή πιστεύουν ότι κανείς δεν βρήκε το χαμένο ζώο του μέσω του μικροτσίπ. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Ο κτηνίατρός σας σίγουρα θα γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις ανεύρεσης χαμένων κατοικίδιων, ρωτήστε τον! Ρωτήστε επίσης τις υπηρεσίες περισυλλογής αδέσποτων ζώων των δήμων που εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα. Σίγουρα θα έχουν να σας πουν για περιπτώσεις περισυλλογής περιπλανωμένων ζώων τα οποία μετά την ανίχνευση μικροτσίπ, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αδέσποτα και επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους.
  • Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το όλο σύστημα με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση δεν λειτουργεί. Πράγματι τα πρώτα 1-2 χρόνια λειτουργίας του υπήρξαν προβλήματα καθυστερημένης καταχώρησης των αριθμών ηλεκτρονικής ταυτότητας από τον πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο, τα οποία όμως τώρα έχουν περιοριστεί. Ακόμα μερικοί νομίζουν ότι το μικροτσίπ προκαλεί προβλήματα υγείας κάτι το οποίο δεν ισχύει (βλέπε παρακάτω). Τέλος, μικροτσίπ δεν βάζουν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το κατοικίδιο τους αν αρρωστήσει, γεράσει ή απλώς αν το βαρεθούν ή δεν έχουν που να το αφήσουν όταν φύγουν για διακοπές.

Προκαλεί το μικροτσίπ προβλήματα υγείας στα ζώα;

  • Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ανυπόστατες φήμες περί ενοχοποίησης των μικροτσίπ για προβλήματα υγείας στα ζώα όπως καρκίνο, εγκεφαλική δυσλειτουργία, κ.ά. Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα υγείας. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να έχει το ζώο σας, αν και σπάνια, είναι ένας τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης ο οποίος παρέρχεται σε λίγες μέρες. Σημειωτέον ότι η ένεση πονάει ελάχιστα έως καθόλου.
  • Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το μικροτσίπ δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Ελάχιστη ακτινοβολία εκπέμπεται από την ειδική συσκευή μόνο κατά την ανίχνευση του μικροτσίπ. Η ακτινοβολία αυτή μάλιστα είναι τόσο μικρή που για να ανιχνευτεί το μικροτσίπ, η συσκευή πρέπει να βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από αυτό, σχεδόν σε επαφή με το δέρμα του ζώου.

Πώς μπορώ να βάλω μικροτσίπ στο ζώο μου;
Το μικροτσίπ τοποθετείται με τον τρόπο που έχει αναφερθεί πιο πάνω από ιδιώτες κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ιδιώτες κτηνίατροι, μπορεί να τοποθετηθεί σε αγροτικά κτηνιατρεία.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.