Ιωάννης ο Β της Πορτογαλίας

By Wikipedia

Τα περισσότερα νέα άρθρα μας περιέχουν δυσάρεστα… νέα! Αυτή τη φορά θα δούμε κάτι πιο ευχάριστο και “ελαφρύ” σχετικά με την αυτοάμυνα – καιρός ήταν.

Κάποτε (μπορεί σήμερα να μας φαίνεται περίεργο έως αδύνατο) υπήρχαν ηγέτες που ενδιαφέρονταν για το καλό του λαού τους, ενώ βελτίωναν συνεχώς την οικονομία της χώρας τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ιωάννης ο Δεύτερος της Πορτογαλίας, ο “τέλειος πρίγκηπας” για τους φίλους του, ο “άνδρας” για τους εχθρούς του.

Λέγεται ότι ήταν δίκαιος, σοφός, στοργικός στους υπηκόους και αμείλικτος στους προδότες. Η σημερινή ιστορία έχει να κάνει με ένα αστείο περιστατικό, πάντα σχετικό βέβαια με την αυτοάμυνα:

  • Κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου, ο Δον Πέντρο Κορέια, ένας έμπιστος και ικανός ιπποκόμος, έχυσε κατά λάθος λίγο νερό την ώρα του σερβιρίσματος σε έναν υψηλό αξιωματούχο της εποχής.
  • Ο αξιωματούχος άρχισε να απειλεί και να φωνάζει έξαλλος.
  • O βασιλιάς για να τον ηρεμήσει του είπε τα εξής: “Μην θυμώνεις! Ο Δον Πέντρο μπορεί να έριξε λίγο νερό, αλλά το σπαθί του δεν το είδα να πέφτει ποτέ…”
  • Υποθέτουμε πως ο αξιωματούχος έπιασε το υπονοούμενο, γιατί η φιλονικία δεν συνεχίστηκε.

Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι, άλλα έθιμα, θα μου πείτε. Μάλλον καλύτερα ήταν τότε, θα προσθέσω…

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.