Κάλυψη διαμερίσματος με χαμηλό κόστος

Εισαγωγή

Πρόσφατα φίλος κυνηγός μετακόμισε σε παλιό διαμέρισμα πρώτου ορόφου, και μετά έμαθε ότι η περιοχή ήταν από τις λιγότερο ασφαλείς – ο χώρος είχε πρόσφατα δεχτεί διάρρηξη… Μου έθεσε λοιπόν ένα “σταυρόλεξο” για σχετικά δυνατούς λύτες:

 • Το διαμέρισμα έπρεπε να ασφαλιστεί παθητικά όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Η παλιά ξύλινη πόρτα και τα παλιά κουφώματα θα παρέμεναν.
 • Μέγιστο κόστος εργασιών τα 200 ευρώ – κρίση έχουμε…
 • Το κυνηγητικό όπλο να είναι ασφαλισμένο τις πολλές ώρες που λείπει από το σπίτι.
 • Να μην μπει κάποια νέα καλωδίωση ή τεχνικός στο σπίτι – κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος και την πολυπλοκότητα.

Στο θέμα μας…

Σε μια περίπτωση σαν την παραπάνω, ψάχνουμε για τη βέλτιστη λύση με ελάχιστα χρήματα. Αντιμετωπίσαμε το θέμα σε 2 επίπεδα:

 • Το κυνηγετικό όπλο μπήκε σε κρυφή θέση που κατασκευάστηκε σε εντοιχιζόμενη ντουλάπα, με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης να παίρνει μαζί του το κλείστρο αν πρόκειται να λείψει σοβαρό χρονικό διάστημα από το σπίτι.
 • Το διαμέρισμα καλύφθηκε (παθητικά) ΟΛΟΚΛΗΡΟ με κόστος πολύ μικρότερο των 200 ευρώ. Πώς; Διαβάστε παρακάτω:
 1. Η υπόθεση δεν ήταν απλή. Ψάξαμε αρκετά στο ίντερνετ, κάναμε κάποια τηλέφωνα, και καταλήξαμε σε μια εταιρεία που γνωρίζαμε για αρκετά χρόνια, από ένα αντίστοιχο project που είχαμε κάνει σε μια μεγάλη αποθήκη, το οποίο δουλεύει ακόμα απροβλημάτιστα. Μιλάμε για την Doorado. Το προσωπικό της ήταν ευγενέστατο και διαφωτιστικό στο τηλέφωνο, τόσο κατά την αγορά, όσο και κατά την τοποθέτηση…
 2. Το kit συναγερμού που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια κεντρική μονάδα / φάρο / σειρήνα, η οποία ζητήσαμε να συνοδεύεται από 2 τηλεχειριστήρια, 4 ανιχνευτές κίνησης και έναν αισθητήρα επαφής με μαγνήτη. Το συνολικό κόστος έμεινε πολύ κάτω από τα 200 ευρώ, όπως προαναφέραμε.

Τεχνική περιγραφή

 • Οι 4 ασύρματοι αισθητήρες κίνησης (θερμού σώματος) αρκούν για ένα μικρομεσαίο διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, όπως αυτό της περίπτωσης μας. Βασικά ένας καλύπτει κάθε μεγάλο χώρο με εξωτερική πρόσβαση (υπνοδωμάτια 1 & 2, σαλόνι, κουζίνα). Η τουαλέτα δεν είχε παράθυρο οπότε “αφέθηκε στην τύχη της” για μείωση κόστους.
 • Ο ασύρματος αισθητήρας επαφής (με κινούμενο μαγνητάκι) κάλυψε την παλιά ξύλινη πόρτα εισόδου.
 • Η κεντρική μονάδα μπορεί να επικοινωνήσει με μέχρι 60 τηλεχειριστήρια / αισθητήρες, οπότε μπορεί να καλύψει και ένα μεγάλο διαμέρισμα 3-4 υπνοδωματίων (με περισσότερους ανιχνευτές κίνησης κλπ.). Δεν είναι κατάλληλη για μεγάλες οικίες, γιατί δεν κάνει διαχωρισμό ζώνης ημέρας / νυκτός – ένα χαρακτηριστικό άχρηστο σε μικρά ή μεσαία διαμερίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται πρακτικά ολόκληρα όσο είμαστε μέσα σε αυτά.
 • Τα τηλεχειριστήρια διαθέτουν και κουμπί πανικού, για την περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε εισβολέα όσο είμαστε μέσα στο διαμέρισμα (με αναγκαστικά απενεργοποιημένο συναγερμό).
 • Δεν υπάρχει πληκτρολόγιο κωδικού – αυτό απλοποιεί αρκετά τα πράγματα: Οπλίζουμε ασύρματα με το κλείδωμα της πόρτας, αφοπλίζουμε πριν την είσοδο στο διαμέρισμα και τέλος.
 • Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με κινητή ή σταθερή τηλεφωνία. Πρακτικά όμως, αν ο συναγερμός μας τηλεφωνήσει από 100Km μακριά, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά… Θα πάρουμε το 100 για μια ενδεχομένως τυχαία ενεργοποίηση; Όχι. Θα πάρουμε τους γείτονες; Μα τον ακούν ήδη! Αν όντως συμβαίνει κάτι θα δράσουν! Ελπίζουμε…
 • Τα manual των εξαρτημάτων είναι αρκετά κατατοπιστικά και ευανάγνωστα, αν και είναι γραμμένα σε πολύ μέτρια αγγλικά. Δεν μας χρειάστηκαν και ιδιαίτερα βέβαια (το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω).
 • Το σύστημα έρχεται με 2 χρόνια εγγύηση.
 • Το κιτ στη βασική του μορφή έχει έναν αισθητήρα επαφής και έναν κίνησης, στοιχίζοντας 100 ευρώ (και κάτι ψιλά) – στοχεύοντας σε φοιτητικές και εργένικες γκαρσονιέρες.

Τεχνική ανάλυση

Ο αισθητήρας επαφής είχε πολύ σωστή ευαισθησία - η ενεργοποίηση του γινόταν μόνο όταν έπρεπε.

Ο αισθητήρας επαφής είχε πολύ σωστή ευαισθησία – η ενεργοποίηση του γινόταν μόνο όταν έπρεπε.

 1. Οι ασύρματοι αισθητήρες κίνησης έχουν εμβέλεια μέχρι 150m προς την κεντρική μονάδα (χωρίς παρεμβολές τοίχων κτλ.), οπότε καλύπτουν και τεράστια διαμερίσματα, σπίτια ή αποθήκες. “Διαβάζουν” το χώρο σε ακτίνα περίπου 9m, οπότε ο καθένας τους μπορεί να καλύψει ένα σχετικά μεγάλο δωμάτιο. Η ευαισθησία τους είναι ρυθμιζόμενη. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι περίπου 1 έτος. Κατόπιν δικών μας δοκιμών, τα 9m που δηλώνει ο κατασκευαστής μας ακούγονται λίγο αισιόδοξα – καλό είναι να τοποθετηθούν 2 αισθητήρες κίνησης σε ένα μακρόστενο χώρο.
 2. Ο αισθητήρας επαφής με το μαγνητάκι δεν επηρεάζεται από μικροκραδασμούς και ενεργοποιείται μόνο όταν ανοίξει η πόρτα / παράθυρο κατά 2cm περίπου. Έχει κι αυτός εμβέλεια μέχρι 150m και διάρκεια ζωής της μπαταρίας περίπου 1 έτος.
 3. Η κεντρική μονάδα / σειρήνα / φάρος έχει κι αυτή αισθητήρα επαφής στη βάση της (για την περίπτωση που κάποιος θα προσπαθήσει να την αφαιρέσει), ενώ σύμφωνα με τον κατασκευαστή παρέχει 110db θορύβου στο 1m. Την δοκιμάσαμε: Χωρίς να είναι εκκωφαντική γίνεται άμεσα και εύκολα αισθητή στην πολυκατοικία, ενώ έχει και ρυθμιζόμενη ένταση.
 4. Η μονάδα είναι αυτόνομη με δική της μπαταρία για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, τυχαίας ή ηθελημένης…
 5. Δεν υπάρχει κάποιο πολύπλοκο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης στην επικοινωνία μεταξύ των εξαρτημάτων. Αυτό αφήνει περιθώρια σε έναν hi-tech διαρρήκτη με σύγχρονο ασύρματο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (πράγμα σπάνιο βέβαια).
 6. Ο προγραμματισμός είναι πανεύκολος και γίνεται με 2 κουμπιά στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας.

Τοποθέτηση

Οι αισθητήρες κίνησης βλέπουν σχετικά προς μία κατεύθυνση στον κάθετο άξονα, οπότε πρέπει να τοποθετούνται αρκετά ψηλά ή πολύ χαμηλά (όπως εδώ). Το οριζόντιο εύρος τους είναι μεγάλο.

Οι αισθητήρες κίνησης βλέπουν (σχετικά) προς μία κατεύθυνση στον κάθετο άξονα, οπότε πρέπει να τοποθετούνται αρκετά ψηλά ή πολύ χαμηλά (όπως εδώ). Το οριζόντιο εύρος τους είναι μεγάλο.

 • Σκέτη απόλαυση. Το κιτ ήρθε προγραμματισμένο από την εταιρεία, και μας έμενε μόνο η τοποθέτηση των εξαρτημάτων σε τοίχους και έπιπλα!
 • Τα εξαρτήματα είχαν ήδη μέσα τις μπαταρίες τους.
 • Με βίδες που περιλαμβάνονταν στο κιτ και λίγη σιλικόνη για θερμοκόλληση (όταν δεν θέλαμε να τρυπήσουμε) όλα είχαν τελειώσει σε λιγότερο από μία ώρα. Καθόλου άσχημα.
 • Η κεντρική μονάδα χρειάστηκε μόνο την επανατοποθέτηση σε ένα jumper (βραχυκυκλωτή), ο οποίος είχε αφαιρεθεί για να μην ενεργοποιείται ο συναγερμός κατά τη μεταφορά.
 • Οι αισθητήρες κίνησης πρέπει να μπουν πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά, γιατί έχουν σχετικά περιορισμένο εύρος στον κάθετο άξονα. Οριζοντίως “διαβάζουν” σε μια ικανοποιητική γωνία, γύρω στις 90 μοίρες.
 • Με την έναρξη λειτουργίας πριν από περίπου μια εβδομάδα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία ανούσια ενεργοποίηση, κάτι ενθαρυντικό για το μέλλον.
Ο φάρος / σειρήνα / κεντρική μονάδα κρύφτηκε πίσω από άλλα ηλεκτρονικά και ηλεκτρολογικά, ώστε να μην φαίνεται σε έναν τυχαίο επισκέπτη του διαμερίσματος...

Ο φάρος / σειρήνα / κεντρική μονάδα κρύφτηκε πίσω από άλλα ηλεκτρονικά και ηλεκτρολογικά, ώστε να μην φαίνεται σε έναν τυχαίο επισκέπτη του διαμερίσματος…

Συμπεράσματα – ΥΠΕΡ &  ΚΑΤΑ

 1. Έγινε παθητική ασφάλιση ολόκληρου διαμερίσματος με λιγότερα από 200 ευρώ – ένα οπλοκιβώτιο να είχε αγοράσει ο φίλος μας θα του κόστιζε περισσότερο!
 2. Το σύστημα δουλεύει, μέχρι στιγμής με 100% αξιοπιστία.
 3. Η τοποθέτηση ήταν πανεύκολη, θα μπορούσε να την κάνει πραγματικά ο καθένας με ένα τρυπάνι ή ένα πιστόλι θερμοκόλλησης (σιλικόνης).
 4. Τα εξαρτήματα είχαν το αναμενόμενο μέγεθος και αρκετά καλαίσθητο σχεδιασμό για κάτι με τόσο λογικό κόστος.
 5. Θα θέλαμε και τη δυνατότητα τοποθέτησης μιας απλής ενσύρματης εξωτερικής σειρήνας, η οποία λάμπει δια της απουσίας της.
 6. Ένα απλό ασύρματο σύστημα είναι ανοικτό σε κάποιον “προχωρημένο” με τον κατάλληλο πομποδέκτη και υπολογιστή / λογισμικό στην περιοχή, αλλά αυτό το σενάριο στην Ελλάδα είναι σπάνιο, ενώ τέτοιου είδους εγκληματίες δεν έχουν λόγο να χτυπήσουν ένα παλιό μικρό ή μεσαίο διαμέρισμα… Αυτή η αδυναμία πάντως είναι κοινή και με κάποια σαφώς ακριβότερα ασύρματα συστήματα.
 7. Η έλλειψη τηλεφωνικής σύνδεσης δεν μας πειράζει και τόσο.
 8. Η, προληπτική έστω, αλλαγή των μπαταριών μία φορά το χρόνο δεν είναι ό,τι πιο ξέγνοιαστο ή ευχάριστο, αλλά είναι κοινό γνώρισμα των ασύρματων συστημάτων… Σε αντάλλαγμα, τα κιτ αυτά μετακομίζουν εύκολα και γρήγορα μαζί μας. Αυτό τα κάνει ιδανικά για φοιτητές / στρατιωτικούς και γενικά όσους αλλάζουν συχνά χώρο κατοικίας.
 9. Εν γένει, συστήνουμε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου κιτ, αν σας ενδιαφέρει μια απλή και αξιόπιστη εφαρμογή χαμηλού κόστους χωρίς τοποθέτηση καλωδιώσεων.
 10. Τα “100 και κάτι” ευρώ που στοιχίζει το βασικό κιτ (με τους 2 αισθητήρες) μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός εργένη / μιας φοιτήτριας κτλ. που κοιμούνται με το τηλεχειριστήριο για κουμπί πανικού στο κομοδίνο τους.
 11. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει και φτηνότερη λύση, η οποία υστερεί λίγο τεχνολογικά (στους αισθητήρες), αλλά και αισθητικά. Εκείνη είναι μια περίπτωση πιο κατάλληλη για ένα μικρό γκαράζ / αποθήκη.

Κλείνοντας

Η παλιά διάρρηξη ήταν χρήσιμη, αφού έκανε γνωστή την αχίλλειο πτέρνα του συγκεκριμένου διαμερίσματος: Εύκολη πρόσβαση από μια συγκεκριμένη μπαλκονόπορτα. Εκεί τοποθετήθηκαν τα αξιόπιστα και δοκιμασμένα (από εμάς) αντικλεπτικά κουφωμάτων της CLEVERLOK ποτέ δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο σε ηλεκτρονικά ή μόνο σε μηχανικά μέσα ασφαλείας, ο συνδυασμός τους δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο φίλος μας είναι πλέον πολύ πιο ήσυχος, ενώ σκοπεύει να τοποθετήσει CLEVERLOK και στο υπόλοιπο σπίτι, αφού διαπίστωσε την ποιότητα τους ιδίοις όμμασι…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Κάλυψη διαμερίσματος με χαμηλό κόστος — 1 Σχόλιο

 1. Την συγκεκριμένη εταιρεία την Doorado τη γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε σε ασύρματα συστήματα συναγερμού και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι είναι επαγγελματίες και με πολύ καλά προϊόντα ασφάλειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.