Κλείσε επιτέλους το χαζοκούτι!

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Το θέμα αυτό επιθυμώ να το πιάσω εδώ και κάποιους μήνες, ενώ θα ήθελα να προσθέσω και την προσωπική νότα: Ο γράφων, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν έχει ανοίξει την τηλεόραση του από το Δεκέμβριο του 2016. Ούτε μία φορά, έτσι, για δείγμα.

 • Θα σας παραξένευε αν κάποιος σας έλεγε ότι η τηλεόραση κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία; Όλες οι σύγχρονες μελέτες που έπεσαν στην αντίληψη μας αυτό δείχνουν! Υπάρχει πλέον επιστημονική απόδειξη ότι η τηλεόραση συνδέεται με την κατάθλιψη: Συνδέθηκε άμεσα το ποσοστό εμφάνισης κατάθλιψης (μιας ασθένειας που μεταβάλλει όλη μας τη ζωή με τραγικές συνέπειες) με τις ώρες που βλέπουμε καθημερινά τηλεόραση. Με πολύ απλά λόγια, κάθε “τηλεορασόπληκτος” δεν επηρεάζει μόνο το σώμα του (όπως γνωρίζαμε), αλλά και την ψυχική του υγεία.
 • Για τους άπιστους Θωμάδες εκεί έξω, 3 ανεξάρτητες σύγχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:
  • Κοινωνιολόγοι του πανεπιστημίου του Μέριλαντ εξέτασαν στοιχεία 30 ετών (το 2008) για να ανακαλύψουν ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ευτυχείς άνθρωποι βλέπουν κατά μέσο όρο μία λιγότερη ώρα τηλεόραση ημερησίως από τους πάσχοντες από κατάθλιψη, ενώ κοινωνικοποιούνται περισσότερο.
  • Μια βρετανική έρευνα (2010) σε 4000 Σκωτσέζους αποκάλυψε ότι το 66% των ενηλίκων που έβλεπαν τηλεόραση για περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα, πέρα από την αναμενόμενη παχυσαρκία, εμφάνιζαν εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον με αυτή την έρευνα ήταν η ανακάλυψη πως ακόμα και όσοι γυμνάζονταν συστηματικά δεν γλίτωναν τις σοβαρές ψυχικές συνέπειες που προσφέρει απλόχερα το χαζοκούτι!
  • Σε αμερικανική έρευνα νοσοκόμων (2011) με δείγμα μεγαλύτερο των 50000 γυναικών και διάρκεια 14 ετών, αποκαλύφτηκε 13% αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης για όσες έβλεπαν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες ημερησίως. Αντίθετα, όσες γυμνάζονταν και χρησιμοποιούσαν την τηλεόραση ελάχιστα είχαν ποσοστά κατάθλιψης 20% κάτω από το μέσο όρο.
 • Η κατάθλιψη τείνει να αναπτύσσεται σαν αντίδραση σε χρόνιο άγχος ή σε έναν μόνιμα μη ποιοτικό τρόπο ζωής. Φυσικά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι στο πώς αντιμετωπίζουν τις κακές συνθήκες, κι έτσι δεν παίρνουμε πάντα τις ίδιες αντιδράσεις κι αποτελέσματα. Σίγουρα όμως μια παθητική δραστηριότητα όπως η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν βελτιώνει τα πράγματα για κανέναν!
 • Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και ευθύνες, ή οικογενειακά / κοινωνικά καθήκοντα. Όλα χρειάζονται βέβαια, αλλά είναι μέσα που μας ωθούν προς ένα ανώτερο σκοπό, όχι αυτοσκοπός. Όταν υπάρχει μόνο η ευθύνη και το καθήκον το ανθρώπινο μυαλό θα λυγίσει, και για πολλούς θα βρει καταφύγιο στους φανταστικούς κόσμους των σήριαλ, ή στους πολωμένους κόσμους των ειδήσεων ορισμένων ΜΜΕ. Απ ότι φαίνεται η προσωρινή αυτή λύση αντί να βοηθά επιταχύνει την πορεία προς την κατάθλιψη – όπως προαναφέρθηκε, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο.
 • Η ενεργή αλληλεπίδραση με τη ζωή είναι το αντίθετο της κατάθλιψης – είναι όμως και το αντίθετο με το να κάθεσαι όλη μέρα μπροστά στο χαζοκούτι. Και φυσικά αυτά συνδέονται. Η τηλεόραση σχεδιάστηκε σαν εργαλείο επικοινωνίας, όχι σαν υποκατάστατο της πραγματικής ζωής, μιας σωστής καθημερινότητας.
 • Αν παρ ελπίδα κάποιοι αναγνώστες αναγνώρισαν εαυτούς σε αυτό το άρθρο, ήρθε ο καιρός να κλείσουν άμεσα και δια παντός την τηλεόραση. Ας δούμε και 10 ανόητες δικαιολογίες για να μην το κάνουν (ο γράφων θα είναι πολύ ωμός και καυστικός – σας προειδοποίησε):
 1. Είμαι φίλαθλος και θέλω να βλέπω όλα τα ματσάκια στην TV! Δεν είσαι φίλαθλος, ματάκιας είσαι: Αν μας αρέσει πχ. το σεξ ασχολούμαστε και λίγο με το… άθλημα, δεν βλέπουμε κάθε μέρα ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου με άλλους πρωταγωνιστές. Γράψου σε ένα γυμναστήριο και γίνε πραγματικός φίλος κάποιου αθλήματος.
 2. Θέλω να βλέπω ειδήσεις, να ενημερώνομαι. Στο σύγχρονο ίντερνετ οι ειδήσεις κινούνται ταχύτερα, ενώ έχουμε και μεγαλύτερη πολυφωνία απόψεων – άρα και καλύτερη πληροφόρηση…
 3. Βλέπω τηλεόραση μετά τη δουλειά, με ηρεμεί. Θα σε ηρεμήσει καλύτερα μια οικογενειακή συζήτηση ή μια προσωπική στιγμή με τον/την σύντροφο σου. Απέρριψε τα υποκατάστατα στη ζωή σου. Αλήθεια, μπορείς να ηρεμείς βλέποντας ειδήσεις σε ελληνικά κανάλια;
 4. Μ αρέσει να βλέπω καμιά ταινιούλα. Υπάρχουν δεκάδες νόμιμοι (και παράνομοι… – δεν το συστήνουμε) τρόποι να δούμε μέσω ίντερνετ την ταινία που θέλουμε εμείς, στην ανάλυση που θέλουμε εμείς, χωρίς τις σπαστικότατες διαφημίσεις που διπλασιάζουν το μήκος της. Υπάρχουν επίσης και οργανωμένα βίντεο κλαμπ με ενδιαφέρουσες προτάσεις σε παλιές και νέες ταινίες, τα οποία δίνουν και δουλειές σε αρκετούς συνανθρώπους μας. Σταμάτα να αποχαυνώνεσαι με τα σκουπίδια τους. Αυτοί κερδίζουν χρήματα με τις διαφημίσεις, παίζοντας ταινίες που αυτοί επέλεξαν, σπαταλώντας τον δικό σου χρόνο!
 5. 2 χιλιάρικα έδωσα για το εργαλείο! Να το παροπλίσω; Όχι βέβαια! Θα γίνει το τέλειο μόνιτορ για τις ταινίες σου –  τα παιδιά σου θα το ευχαριστηθούν κι αυτά σε ντοκιμαντέρ και επιλεγμένα παιδικά… Θα δουλέψει φυσικά και σε video games (κατά προτίμηση με μέτρο)…
 6. Πώς αλλιώς να γεμίσω το χρόνο μου; ΔΙΑΒΑΣΕ ένα βιβλίο, γράψε ένα βιβλίο, μάθε μια τέχνη, αθλήσου, κοινωνικοποιήσου, μίλα με τους δικούς σου ανθρώπους, πήγαινε μια βόλτα, παίξε με το σκύλο σου που σε περιμένει όλη μέρα να γυρίσεις, πάρε τηλέφωνο έναν παλιό φίλο, κάνε έρωτα, γίνε άνθρωπος!
 7. Μ αρέσουν τα ριάλιτυ σόου, οι σαπουνόπερες και τα σόου ταλέντων… Συνέχισε να βλέπεις τηλεόραση και σταμάτα να διαβάζεις το amynastospiti.gr, κάποιες καταστάσεις δεν σώζονται με τίποτα…
 8. Απολαμβάνω την αποχαύνωση, κάποιες φορές θέλω να ανοίγω το χαζοκούτι και να μην σκέφτομαι! Δεν μπορώ άλλο! Φοβάμαι πως θα αρχίσω να κάνω επικίνδυνες σκέψεις για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό, επικοινώνησε σήμερα κιόλας με κάποιον επιστήμονα, πήρες τον λάθος δρόμο, η τηλεόραση θα επιταχύνει την κατρακύλα.
 9. Είναι οικονομικός τρόπος διασκέδασης. Ε όχι δα! Πόσες εργατώρες χάνονται καθημερινά από ανέργους, άεργους, νοικοκυρές και λοιπούς μπροστά στο χαζοκούτι; Εκατομμύρια; Δισεκατομμύρια; Αυτό δεν είναι οικονομία, μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή ανθρώπινου δυναμικού. Κοιτάξτε γύρω σας, τόσες δουλειές περιμένουν, από ένα απλό μαγείρεμα ή άπλωμα ρούχων μέχρι μια πιθανή εύρεση εργασίας…
 10. Έχω βρει το κανάλι που ταιριάζει στις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές μου απόψεις και το παρακολουθώ μόνιμα, μου αρέσει απίστευτα! Μήπως κάποιοι βρήκαν τον καλύτερο τρόπο να σε κατευθύνουν; Σκέφτηκες τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κάθε παρουσίαση είδησης μέσα από συγκεκριμένο πρίσμα; Τελικά το κανάλι σου ταιριάζει, ή η μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου που σου έκανε οδήγησε στην ταύτιση σου με αυτό; Σκέψου το… Μέχρι να αποφασίσεις ρίξε μια ματιά και στο (κλασικό πλέον) THEY LIVE του John Carpenter…

Πηγές:

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Κλείσε επιτέλους το χαζοκούτι! — 4 Σχόλια

 1. Εγώ την έχω πετάξει κυριολεκρικά εδω και 8 χρόνια. Δεν χρειάζομαι άλλη προπαγάνδα στην ζωή μου.
  Στην δικαιολογία Νο2 να προσθέσω ότι. Δεν υπάρχει έλεγχος ορθότητας της ειδησης. Η μόνη επιλογή που έχει το τηλεθύμα, είναι αν θα την ανοίξει η όχι.
  Νο4, Μεγάλη απάτη με τις λεγόμενες ταινίες ψυχαγωγίας. Καθαρή προπαγάνδα. Την οποία για να διακρίνει κανείς, θα πρέπει να έχει αποτοξινωθεί απο την τηλεόραση. (δεν γράφω περισσότερα γιατί το θέμα πάει μακρυά).
  Νο6. Μαθε να ζυμώνεις τραχανα. Οι γιαγιάδες στα χωριά κάτι παραπάνω ξέρουν απο εσένα. Ασε που θα έχεις την ικανοποίηση της δημιουργίας, και θα έχεις και την κοιλιά σου γεμάτη. Αν δεν σου αρέσει ο τραχανάς, μάθε να φτιάχνεις σαπούνι ξυρίσματος.
  Νο9. Οικονομικός δεν είναι. Ηλίθος είναι. Διότι μόνο κάποιος ηλίθιος θα πληρώσει για κάποιον αποκωδικοποιητή για να μην χάσει την αποχαύνωση. (συγνώμη για το καυστικό σχόλιο, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται.)
  Μια μόνο διαφωνία με τα γραφόμενα. Δεν είναι χαζοκούτι, αλλά σατανοκούτι. Διότι κοιμίζει την ψυχή.
  Οσον αφορά την ταινία They Live, ανοίγουμε πολύυυυυυυ μεγάλη συζήτηση, που για να πώ την αλλήθεια, θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνουμε.

  • Εν γένει συμφωνούμε και με το παραπάνω.

   Για το They Live θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία ολόκληρα, αλλά θα ήμασταν εκτός θέματος στο συγκεκριμένο site – δυστυχώς…

   Σατανοκούτι δεν θα τη λέγαμε, γιατί σχεδιάστηκε σαν ένα πολύ χρήσιμο, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της την εκπόρνευσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο – με τα γνωστά αποτελέσματα!

 2. Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η τηλεόραση σκοτώνει και τα δύο αργά και ύπουλα. Πολύ καλό άρθρο φίλε! 10/10!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.