Μα, στην Ελλάδα, είναι απίθανο να βρεθούμε σε ένοπλη συμπλοκή!

Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει.” (Πιττακός ο Μυτιληναίος)

  • Αν κάτι μας φαίνεται απίθανο τότε γιατί να προετοιμαστούμε για αυτό; Στον μέσο άνθρωπο-πολίτη φαίνεται απίθανο να βρεθεί ο ίδιος εμπλεκόμενος σε «ένοπλη συμπλοκή» – αυτά είναι για τις ταινίες. Πρόκειται για μια πολύ λαθεμένη αντίληψη και προέρχεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα είναι άοπλοι ή δεν έχουν σχέσεις με πυροβόλα όπλα.
  • Αν ρωτούσαμε όμως τους ίδιους ανθρώπους για τα επίπεδα βίας στην ελληνική κοινωνία θα μας έλεγαν μια πολύ διαφορετική ιστορία. Οι στατιστικές μας λένε πως έχουμε πάρα πολλά συμβάντα μεταξύ πολιτών που οδηγούν σε επεμβάσεις της Αστυνομίας αλλά και παραδοσιακές συμπλοκές μεταξύ της Αστυνομίας και εγκληματιών.
  • Αναλογιστείτε λοιπόν το εξής απλό που καταρρίπτει τον παραπάνω μύθο: σε κάθε συμβάν που συμμετέχει αστυνομική δύναμη το οποίο μπορεί να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε συμπλοκή π.χ. καταστολή διαδήλωσης, ακόμα και έλεγχος προσώπων στο δρόμο πρέπει να θεωρείται αυτοδίκαια μια εν δυνάμει «ένοπλη συμπλοκή». Αυτό διότι ακόμα και εάν δεν οπλοφορούν οι πολίτες που συμμετέχουν στη διένεξη – σίγουρα πυροβόλα όπλα φέρνουν στο περιστατικό οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Εάν ένα όπλο αποσπαστεί από τον αστυνομικό μπορεί σε δευτερόλεπτα να γίνει ανταλλαγή πυρών – συμπλοκή.
  • Για το λόγο αυτό κάποιοι αστυνομικοί υπάλληλοι «ασφαλίζουν» με κάποιο τρόπο τα όπλα επάνω τους και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μέσα στα καταστήματα δεν οπλοφορούν καθόλου. Πέρα από την Αστυνομία που η παρουσία της και μόνο καθιστά κάθε συμπλοκή εν δυνάμει «ένοπλη» έχουμε και τους εγκληματίες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους οπλοφορούν προφανώς παράνομα.

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.