Μαχαίρια SOG – παρουσίαση και ιστορική αναδρομή

Tου Ραξή Επιτρόπου MEng

Εισαγωγή

Μέχρι πέρσι, τα μαχαίρια SOG τα γνώριζα μόνο ονομαστικά, αλλά πάντα τα σεβόμουν για τον προσεκτικό σχεδιασμό και τις λογικές τιμές τους. Κάποια στιγμή αποφάσισα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου με ένα SOG, όταν χρειάστηκα ένα ελαφρύ αλλά ποιοτικό μαχαίρι σε λογική τιμή για light καταστάσεις. Η ιδιαίτερα ευρεία γκάμα της εταιρείας με κάλυψε (και) σε αυτή την εφαρμογή, αλλά οι καταστάσεις μόνο light δεν ήταν τελικά: 1 χρόνο μετά έχω κάνει αρκετές εκδορές θηραμάτων, κόψιμο σχοινιών, χοντρών πλαστικών σωλήνων… Το κερασάκι στην τούρτα ήταν “σφάξιμο” μεταλλικών ελαιοδοχείων για διάφορες κατασκευές DIY! Με μόνο ένα ακόνισμα μέχρι στιγμής, το SOG μου κι εγώ έχουμε γίνει αχώριστοι. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια παρουσίαση για την εταιρεία, όπως έχω κάνει και για άλλα μαχαίρια στο παρελθόν.

Ιστορική Αναδρομή

Ο ιδρυτής της εταιρείας Spencer Frazer

Ο ιδρυτής της εταιρείας Spencer Frazer

 • Η SOG είναι μια εταιρεία μαχαιροποιίας η οποία ιδρύθηκε το 1986 από τον σχεδιαστή και μηχανικό Spencer Frazer.
 • Η ιστορία της ξεκινά στο Βιετνάμ, όπου τα μέλη μιας άκρως απόρρητης μονάδας αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, γνωστής και ως MACV-SOG (Military Assistance Command, Vietnam – Studies and Observations Group), χρησιμοποιούν ένα μοναδικό πολεμικό μαχαίρι μέσα στη ζούγκλα για τις μυστικές αποστολές που πραγματοποίησαν.
 • Χρόνια αργότερα, το 1986, το μαχαίρι ενέπνευσε τον Spencer Frazer, να ιδρύσει την SOG Specialty Knives. Η αποστολή του: να αναβιώσει το αρχικό μαχαίρι SOG Bowie και να αποτίσει φόρο τιμής στη μονάδα ειδικών δυνάμεων που το δημιούργησε.

 

 

Το θρυλικό μαχαίρι του πολέμου του Βιετνάμ

Το θρυλικό μαχαίρι του πολέμου του Βιετνάμ

 

Σύγχρονη εξέλιξη

 • Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ενιαίο αναμνηστικό μοντέλο, έγινε σύντομα μια πλήρης σειρά καινοτόμων εργαλείων πεδίου μάχης η οποία δεν άργησε να γίνει αποδεκτή από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.
 • Το μαχαίρι Seal Team έχει τιμηθεί ως το μαχαίρι επιλογής των αμφίβιων καταδρομέων του αμερικάνικου ναυτικού (US Navy Seals). Αν αυτό δεν είναι σοβαρή πιστοποίηση τότε ποιά είναι;
 • Σήμερα, τα μαχαίρια της SOG χρησιμοποιούνται με αξιοπιστία στις πιο απαιτητικές καταστάσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, για την κατασκευή και το σχεδιασμό τους χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες μαχαιροποιίας, και σε πολλές περιστάσεις χρησιμοποιούνται και ειδικευμένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι.
 • Η γκάμα των προϊόντων της SOG περιλαμβάνει μαχαίρια, σουγιάδες, πολυεργαλεία, ματσέτες, πριόνια, τσεκούρια, πτυοσκάπανα καθώς και αρκετά άλλα είδη και αξεσουάρ για χρήση από την καθημερινή εργασία μέχρι το πεδίο μάχης.

 

Η δημοφιλής σειρά μαχαιριών SEAL

Συλλογή από σύγχρονα μαχαίρια SOG SEAL

Συλλογή από σύγχρονα μαχαίρια SOG SEAL

 • Η πιο αναγνωρισμένη σειρά μαχαιριών της SOG πλέον, αλλά και μία από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές παγκοσμίως σε μαχαίρι, είναι η σειρά Seal. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, αποτελεί μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε αρκετές μονάδες αμφίβιων καταδρομέων των Η.Π.Α.
 • Η σειρά προσφέρει το μαχαίρι σε πολλές παραλλαγές. Την πιο κλασσική μορφή του αποτελεί το μαχαίρι Seal Pup. Η επιβλητική (εμφανίζεται σε αρκετές ταινίες) λεπίδα του με την τύπου clip-point ακμή της, διαθέτει ημιπριονωτή επιφάνεια κοπής. Κατασκευάζεται από το πολύ ανθεκτικό ατσάλι AUS-8, το οποίο είναι βαμμένο ανθρακί για απόκρυψη.
 • Η λαβή του είναι κατασκευασμένη από το αντιολισθητικό υλικό GRN που σε συνδυασμό με τις υποδοχές δαχτύλων, δίνει στο χειριστή του μαχαιριού σταθερότητα και ασφάλεια, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Πραγματικά το συγκεκριμένο μαχαίρι αφήνει μια πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι μου, και ίσως γίνει το επόμενο μου SOG.
 • Το μαχαίρι συνοδεύεται από θήκη κατασκευής Kydex για την προστασία και τη μεταφορά του.
 • Μερικές μόνο από τις χρήσεις του είναι η κοπή και το ακόνισμα μικρών και μεγάλων ξύλων, η κοπή πλαστικών μερών, η κοπή σχοινιών, η κοπή λεπτών φύλλων αλουμινίου ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μπορεί να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και στο θαλασσινό νερό. Αυτά… επισήμως, γιατί το έχω δει να διαπρέπει και σε πιο δύσκολες δοκιμασίες.

 

Οι Αντιπρόσωποι

 • Τα SOG στην Ελλάδα διαθέτουν ένα κρυμμένο άσσο στο μανίκι: Την αντιπροσωπεία τους, το Survival Club. Συνεργάτες μας τόσο σε υποστήριξη εξοπλισμού, όσο και σε θεωρητική κατάρτιση, πάντα φιλικοί αλλά και σοβαροί: Ποτέ δεν μας αρνήθηκαν την αποστολή οποιουδήποτε προϊόντος ζητήσαμε για δοκιμή – χωρίς κανόνες και επιβολή κάποιας γνώμης ή άποψης. Επαγγελματίες και, το κυριότερο, άνθρωποι σύγχρονων ευρωπαϊκών αντιλήψεων.
 • Στο Survival Club θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα της SOG η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα είδη. Είτε ψάχνουμε συνοδό για προστασία και αυτοάμυνα για τις προκλήσεις του κυνηγιού, ή ακόμα και των πιο ακραίων συνθηκών που μπορούν να μας παρουσιαστούν, η SOG μας καλύπτει απόλυτα!

 

Ενδιαφέρουσες πηγές για το SEAL PUP – Όσοι αγγλομαθείς προσέλθετε… Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέρα από τις εμπειρίες του γράφοντος με τα SOG (ακόμα και τα “ταπεινά” μοντέλα της σειράς) οι μαρτυρίες στο internet είναι πολύ θετικές για όλη τη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας:

offgridsurvival.com

thetruthaboutknives

bladereviews.com

 

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Μαχαίρια SOG – παρουσίαση και ιστορική αναδρομή — 10 Σχόλια

  • Αν δεν είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα συγκεκριμένα μαχαίρια, δεν θα διαβάζατε από μας τόσο κολακευτικά σχόλια…

 1. Όντως από τις καλύτερες εταιρίες tactical μαχαιριών. Όσο για την Cold Steel, πολύ κοφτερά μαχαίρια λόγω μικρού πάχους και καλής εργοστασιακού ακονίσματος, αλλά γενικά φτηνά και μικρής αντοχής. Για επιβίωση γενικά. τα ΒΚ είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα (ψάξτε για πλάκα στο youtube βάζοντας ΒΚ στην αναζήτηση!), αλλά για αυτοάμυνα νομίζω ότι τα καλύτερα -και απείρως πιο επικίνδυνα- είναι τα λεπίδια τύπου garambit (πρακτικά αδύνατο να τα αντιληφθείς όταν έρχεται κάποιος κατά επάνω σου…)

 2. Τα αόρατα λεπίδια είναι εξαιρετικά δύσκολα στον αποτελεσματικό χειρισμό, ενώ σκοτώνουν χωρίς πρώτα να εκφοβίσουν. Είναι όπλα για φονιάδες, και όχι για νομοταγείς αμυνόμενους που πάνω απ’ όλα θέλουν η απειλή να μην κλιμακωθεί, αν και όπου αυτό είναι εφικτό!

 3. Ίσως είμαι λίγο εκτός θέματος του thread, αλλά αγαπητέ κε Επιτρόπου, επιτρέψτε μου ευγενικά να διαφωνήσω με το τελευταίο σχόλιο σας περί όπλων φονιάδων. Τα garambit είναι τα κατεξοχήν μαχαίρια αυτοάμυνας: ο σκοπός τους είναι να μη γίνουν αμέσως αντιληπτά από τον επιτιθέμενο που μπορεί να μπει το βράδυ στο σπίτι, να δώσουν ένα χρονικό προβάδισμα στον αμυνόμενο να πλήξει με τη λεπίδα των 3-4 εκατοστών και να τρέψει σε φυγή τον επιτιθέμενο τελικά.
  Έτσι κι αλλιώς αν κάποιος που προστατεύει το σπίτι του ή την οικογένειά του από κάποιον παράνομα εισερχόμενο στην ιδιοκτησία του, κραδαίνει ένα μαχαίρι και στόχος του είναι πχ ο λαιμός του εγκληματία, τότε είτε έχει ένα garambit είτε ένα Ka-Bar των 15 εκατοστών, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο ίσως και ακόμη πιο θανάσιμο. Μιας και το site ενδιαφέρεται και για την άμυνα στο σπίτι μου έρχεται αβίαστα στη σκέψη ότι τα μαχαίρια τύπου garambit, όπως είναι και τα λεγόμενα neck knives, είναι σχεδόν αδύνατο να αφοπλιστούν από το χέρι, σε αντίθεση με ένα μαχαίρι κανονικού μήκους, το οποίο ο επιτιθέμενος κακοποιός μπορεί πολύ εύκολα να το πάρει από τον αμυνόμενο και να τον τραυματίσει έτσι σοβαρά. Αν κάνει κάποιος μια αναζήτηση, θα δει ότι πλέον τέτοια μαχαίρια χρησιμοποιούνται πλέον σοβαρά σε σενάρια αυτοάμυνας του αστυνομικού προσωπικού πολλών χωρών. Η Ka-Bar συγκεκριμένα έχει βγάλει τη σειρά TDI ειδικά για την αστυνομία των ΗΠΑ…
  Πολύ ωραίο θέμα να ξεκινήσετε πάντως, αναφορικά με την χρήση μαχαιριού σε συνθήκες αυτοάμυνας στο σπίτι. Νομίζω ότι θα ενδιαφέρει αρκετούς : )

 4. Πάντως θα προτιμούσα να κραδαίνω ένα μαχαίρι ή πιστόλι (αν επιτρεπόταν…) μέσα στο σπίτι, παρά μία καραμπίνα της οποίας τα σκάγια μπορεί να αρπάξουν και μέλος οικογένειας
  χμμ, τροφή για νέα συζήτηση ίσως! Κε Επιτρόπου αρχίζετε και με βάζετε σε σκέψεις : )

  • Με τους σύγχρονους “εκλεπτυσμένους” εγκληματίες να κινούνται ως υπερήφανοι ιδιοκτήτες πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων ή ακόμα και AK – η ιδέα και μόνο του μαχαιριού στην αυτοάμυνα ανήκει στους Δον Κιχώτες της αυτοάμυνας (με την κακή έννοια).

   Ποτέ το amynastospiti.gr δεν θα καταπιαστεί στα σοβαρά με την ιδέα να αμυνθείς με μαχαίρι. Ίσως σαν λύση ανάγκης, γιατί πιάστηκες 100% απροετοίμαστος, ναι, αλλά μέχρι εκεί:

   Όπως ο μεσαιωνικός άνθρωπος είχε τη βαλλίστρα / τόξο και το σπαθί του, του έμενε κι ένα μαχαίρι σαν εφεδρικό όπλο.

   Σήμερα έχουμε 2014 – όλες οι σοβαρές σχολές αυτοάμυνας μιλούν για κύριο όπλο (κοντινών αποστάσεων) το λειόκαννο, και μακρινών το τυφέκιο: Χαρακτηριστικά μιλούν για το πιστόλι ως “το ιδανικό εργαλείο προστασίας για να παλέψεις να φτάσεις στην καραμπίνα / τυφέκιο σου”. Μαχαίρι; Χα χα χα… Αυτά είναι για ομάδες ΟΥΚ που θέλουν να εξουδετερώνουν αθόρυβα σκοπούς κτλ. Φονιάδες, με την κακή ή την καλή έννοια (αν υπάρχει τέτοια για το καλό της πατρίδας…)

   Το μαχαίρι, ιδιαίτερα οι μικρές γυριστές λεπίδες έχουν 4 τρομερά μειονεκτήματα:
   1) Δεν τρομάζουν κανέναν για να φύγει.
   2) Αστείο βελληνεκές
   3) Είναι αθόρυβα – κανείς γείτονας δεν θα τρομάξει για να καλέσει βοήθεια
   4) Είναι φονικότατα, αλλά με αμφιλεγόμενη αναχαιτιστική ικανότητα.

   ΥΓ. Το λειόκαννο δεν αμολά κανέναν φονικό κώνο που σαρώνει ολόκληρο δωμάτιο. Μιλάμε για διασπορά γύρω στα 2 εκατοστά ανά 30 πόντους πτήσης! Δύσκολο να συμβεί το ατύχημα λοιπόν σε τυπικές αποστάσεις 5-7m. Και, για τους άπιστους Θωμάδες, υπάρχει και το μονόβολο…

   ΥΓ1. Γράψτε αν θέλετε την άποψη σας σε ένα επώνυμο άρθρο, θα το αναρτήσουμε ευχαρίστως μαζί με την απάντηση μας.

 5. Ναι έχετε απόλυτο δίκιο: το μαχαίρι είναι λύση ανάγκης, μια λύση που μπορεί να την είχες κρυμμένη στο κομοδίνο δίπλα από το προσκεφάλι σου και πιάστηκες απροετοίμαστος βραδιάτικα να ακούς έναν κακοποιό να ψάχνει ένα ένα τα δωμάτια. Σίγουρα υπάρχουν πολλά όπλα ή αντικείμενα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αμυνθείς. Έχω σκεφτεί σοβαρά όλα όσα αναφέρετε , εδώ και χρόνια (όπως σίγουρα κι εσείς, γι΄αυτό είμαι σίγουρος). Όταν φαντάζομαι ένα υποθετικό σενάριο ενός κλέφτη τα μεσάνυχτα να βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο των κοριτσιών, αυτά να με κοιτούν τρομαγμένα , εγώ να έχω σταθεί στην πόρτα κραδαίνοντας μια κυνηγετική καραμπίνα, πραγματικά είμαι σε δίλημμα τι να έκανα… Το spread patern που αναφέρετε παραπάνω θα με έκανε να διστάσω ίσως, δεν ξέρω πραγματικά. Εκείνη τη στιγμή, ίσως, και πάλι ίσως, ένα μαχαίρι, ένα ρόπαλο, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ίσως μου ήταν πιο απλό να το χειριστώ. Θεωρώ τελικά ότι για κάθε όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοάμυνα, θα πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής εξάσκηση, να γίνει κάποιος κύριός του πραγματικά, αναφορικά με τη λειτουργία του και τις συνέπειες που αυτό έχει. Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ή τον μεσο χρήστη όπλου ή κυνηγό να μπορεί έτσι απλά να χειριστεί τόσο καλά μια καραμπίνα σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση εισβολής στο σπίτι, δεν θεωρώ την καραμπίνα το ιδανικότερο μέσο άμυνας μέσα στο σπίτι (επιτρέψτε μου το θάρρος της γνώμης). Ο πασίγνωστος κος Chris Costa το αναφέρει αυτό χαρακτηριστικά σε διάφορες συνεντεύξεις του αλλά και στη σειρά The Art of Dynamic Shotgun, επισημαίνοντας τα οφέλη του πιστολιού έναντι της καραμπίνας σε θέση άμυνας.
  Όλα τελικά είναι θέμα προσωπικής αντίδρασης του καθενός ατόμου σε τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα προέχει προπαντός η εξάσκηση κι όχι το μέσο άμυνας. Το αν θεωρείται ένα μαχαίρι αστείο μέσο ή όχι δεν θα το κρίνω εγώ φυσικά, αλλά ο εκάστοτε χρήστης του. Τελικά η ανωνυμία του άρθρου πηγάζει και από τη λεπτή φύση της δουλειάς μου κι όχι επειδή δεν έχω το θάρρος της επώνυμης δημοσίευσης. Διαφωνώ (σε φιλικό επίπεδο πάντα!) με τη σύγκριση του χρήστη ενός μαχαιριού, έστω και διαφορετικού σε σχήμα από τα κοινά, με ύπουλο κακοποιό ή εγκληματία. Διαφωνώ (μέχρι να αλλάξω γνώμη ίσως) με τη χρήση της καραμπίνας μέσα στο σπίτι. Διαφωνώ με το σχόλιό σας για ΟΥΚάδες που σκοτώνουν αθόρυβα, για μεσαίωνα στην αυτοάμυνα λόγω της χρήσης αιχμηρού αντικειμένου κι όχι λειόκαννου -θεωρώ ότι η αυτοάμυνα είναι καταρχήν σωματική κι όχι με τη χρήση εργαλείων. Τελικά, όπως έγραψε κάποιος σε τοίχο, η διαφωνία και η διαφορετικότητα είναι οι 2 μεγαλύτερες αρχές του ανθρώπινου πολιτισμού (μάλλον ξεφύγαμε πολύ αυτή τη φορά από το άρθρο για τα SOG!). Φιλικά

  • Να είστε πάντα καλά, και να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και σε δεκαετίες από τώρα… Λυπάμαι για την αναγκαστική ανωνυμία – ελπίζω κάποια στιγμή να αρθεί αυτός ο όρος! Μπορώ πάντα να ελπίζω…

   Δικός σας,
   Ραξής Επιτρόπου MEng

 6. Ας μου επιτραπεί και ένα γενικό σχόλιο:
  – Όταν ο εισβολέας γίνει αντιλληπτός μέσα στο δωμάτιο των παιδιών έχουμε αποτύχει αμυντικά 100%, ό,τι όπλο κι αν φέρουμε.
  – Με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι: Το μονόβολο καταργεί κάθε είδους διασπορά, για όσους έχουν τέτοιου είδους ενδοιασμούς.
  – Θέμα υπερδιάτρησης σε σκάγια και “ψιλά” δράμια δεν έχουμε στην Ελλάδα, αφού δεν έχουμε ξύλινους τοίχους.
  – Ποτέ δεν μεθοδεύουμε τον θάνατο, αλλά μόνο τον εκφοβισμό του εισβολέα. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πάντα αβέβαιο, σε οποιαδήποτε συμπλοκή.
  – Για μας η αυτοάμυνα είναι και πρέπει να παραμείνει εγκεφαλική και όχι σωματική (δεν είναι όλοι γυμνασμένοι τριαντάρηδες).
  – Βεβαίως, η προπόνηση είναι το παν. Αυτό είναι κάτι που αποπνέουν τα περισσότερα άρθρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.