Μελλοντικό τυφέκιο του ΕΣ: Μία πλήρης ανάλυση – ΜΕΡΟΣ Ε’

Συνεχίζουμε την ιδιαίτερη – για το site μας – σειρά άρθρων, για το μέλλον του ατομικού οπλισμού του Έλληνα οπλίτη. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Η μελέτη έχει εκπονηθεί από ανώτερο αξιωματικό του ΕΣ, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος – απαγορεύεται η αναδημοσίευση της χωρίς γραπτή άδεια!

Για να διαβάσετε το Δ ΜΕΡΟΣ πατήστε ΕΔΩ

-.-

Λοιπά Απάρτια

Κάθετη Χειρολαβή

Η κάθετη χειρολαβή βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο και την ευκολία χειρισμού του τυφεκίου από τον σκοπευτή, τόσο κατά τη μάχη, όσο και κατά τη διάρκεια τακτικών κινήσεων (είσοδος – έξοδος από ΤΟΜΠ ή Ε/Π, επιβίβαση και χρήση οπλισμού σε πλωτά μέσα κλπ). Προσαρμόζεται επί της κάτω ράγας picatinny του προαναφερθέντος χειροφυλακτήρα και οι επιλογές χρησιμοποίησης της είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Η κάθετη χειρολαβή, μπορεί με πολύ απλό χειρισμό από τον σκοπευτή να μετατραπεί γρήγορα και σε δίποδα για σταθερότερη βολή και εν συνεχεία να ξαναγίνει μόνον χειρολαβή

Γενικά η σύγχρονη πρακτική από πάρα πολλούς στρατούς, περιλαμβάνει την κάθετη χειρολαβή ως απολύτως απαραίτητο απάρτιο για τη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας των τυφεκίων και χρησιμοποιείται σε σύγχρονα τυφέκια όπως το SCARH της εταιρείας Fabrique Nationale dHerstal (FNH) και ΗΚ- 417 της εταιρείας Heckler und Koch, όπως επίσης και στο νέο τυφέκιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. (Δ. Γαϊτατζης, 2016)

 Κάθετη χειρολαβή – Δίποδας

Προσαρμογέας Φακού και Φακός Τακτικής Χρήσης

Ένα επιπλέον απάρτιο το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές και εκκαθάρισης κτιρίων είναι ο φακός τακτικής χρήσης. Προσαρμόζεται επί της ράγας picatinny του χειροφυλακτήρα προ της χρήσης του και αφαιρείται πολύ εύκολα όταν δεν χρειάζεται. Ο χειρισμός του (αφή – σβέση) μπορεί να γίνεται από ειδικό κομβίο το οποίο μπορεί να βρίσκεται πάνω στην κάθετη χειρολαβή ή όπου αλλού διευκολύνει τον σκοπευτή. (Δ. Γαϊτατζης, 2016)

Φακός τακτικής χρήσης

Κόστος

Με την εφαρμογή των προαναφερθεισών βελτιώσεων στο τυφέκιο G3Α3/Α4 ουσιαστικά προκύπτει ένα καινούριο τυφέκιο, το οποίο ενσωματώνει χαρακτηριστικά των πλέον σύγχρονων τάσεων από απόψεως σχεδιασμού και υλικών. Ενδεικτικό κόστος προμήθειας των απαιτούμενων ανταλλακτικών, σε τιμές λιανικής αγοράς όπως στο Παράρτημα «ΙΑ». (Πρέκας, 2018)

Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι το υπόψη κόστος κρίνεται ως ικανοποιητικού ανταποδοτικού αποτελέσματος, αφού επιτυγχάνει την παράταση της αξιοπιστίας και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας – εργονομίας ενός πολύ καλού τυφεκίου, όπως το G3A3/A4, για τα επόμενα 10 -15 έτη, μέσα στα οποία διαφαίνεται ότι δε θα δημιουργηθούν οι ικανές δημοσιονομικές συνθήκες για αντικατάστασή του.

Παρόλο που έγινε εκτενής ανάλυση των πιθανών αναβαθμίσεων του υπάρχοντος τυφεκίου πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και αν αυτές υιοθετηθούν θα αποτελέσουν ένα ημίμετρο και μια ενδιάμεση λύση. Το υφιστάμενο τυφέκιο συμπληρώνει 30 χρόνια υπηρεσίας στις ΕΔ και η αντικατάσταση του είναι επιτακτική. Ο Μαχητής πρέπει να έχει αυξημένη φονικότητα με ικανότητα να βάλει χωρίς να εκτίθεται στο εχθρικό πυρ, ικανότητα στοχοποίησης εχθρικών απειλών ημέρα και νύκτα καθώς και μετάδοση αυτών των δεδομένων. Απαιτούνται επίσης σκοπευτικές διόπτρες οι οποίες θα παρέχουν θερμική – οπτική εικόνα του στόχου, αυτόματο μηδενισμό του όπλου και αυτόματη διόρθωση του σημείου σκόπευσης με χρήση λέιζερ ανάλογα με την απόσταση βολής.

Δυνατότητες Αναβάθμισης Λοιπού Εξοπλισμού

Εκτός από την αναβάθμιση του οπλισμού θεωρείται επιβεβλημένη και η αναβάθμιση ή η αντικατάσταση του λοιπού εξοπλισμού του μαχητή όπως ο φόρτος, η εξάρτηση αλλά και το κράνος υλίκά τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνολικό σύστημα στο σύγχρονο διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε υπερβατικά και να μην σταθούμε στις οφθαλμοφανείς αλλαγές διότι όταν θα τις εφαρμόσουμε, ο μαχητής των υπολοίπων στρατών θα έχει ήδη αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή φαντάζει φουτουριστικός στα μάτια μας.

Παρακάτω θα παρουσιαστεί ο εξοπλισμός του μελλοντικού μαχητή ο οποίος δεν πρέπει να συγκριθεί με τον υφιστάμενο Έλληνα μαχητή ούτε να εξεταστεί μέσα από την δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

Ο εξοπλισμός αυτός έχει σκοπό τη μεγαλύτερη ατομική προστασία (αλεξίσφαιρα γιλέκα, βελτιωμένη στολή για περιορισμό στις θερμικής εικόνας, ψηφιακά συστήματα σκόπευσης, συστήματα ρύθμισης θερμοκρασίας του μαχητή κλπ), με ταυτόχρονη υποβοήθηση της μυϊκής δύναμης ακόμη και από ρομποτικά μέλη ώστε να προστατεύεται και να υποστηρίζεται σωματικά ο μαχητής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία του στρατιώτη από χημικές / βιολογικές ουσίες σε συνδυασμό με τον λοιπό εξοπλισμό του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κρίνεται σκόπιμο να θιχθεί η ανάγκη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε ο μαχητής να γίνει μέρος του νέου δικτυοκεντρικού πεδίου μάχης κάτι που η Τουρκία προωθεί.

Στο εξής το κράνος, ο εξοπλισμός, το όπλο αλλά και η ένδυση θα συνιστούν ένα σύνολο μαχητικότητας του μελλοντικού στρατιώ­τη.

Έξυπνο κράνος

Το κράνος του οπλίτη είναι πλέον εκτός από απλό προστατευτικό της κεφαλής και φορέας συστημάτων του σύγχρονου μαχητή. Η χρήση συνθετικών υλικών ( KEVLAR) το καθιστούν πιο ελαφρύ και ανθεκτικό. Σε αυτό θα προσαρμόζονται μικρές πτυσσόμενες προσοφθάλμιες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, συστήματα νυχτερινής όρασης για να μπορεί ο μαχητής να κινείται άνετα τη νύχτα και συσκευή θερμικής απεικόνι­σης για να επιτηρεί την περιοχή ευθύνης του και να επιχειρεί με άνεση υπό οποιοδήποτε καιρικές συνθήκες. (Βασιλείου, 2017)

Στο έξυπνο κράνος είναι δυνατόν να προσαρμοστούν συστήματα μετάδοσης φωνητικών μηνυμάτων, ειδικά γυαλιά (με οθόνη προβολής) στα οποία θα προβάλλεται η θερμική εικόνα του στόχου, (μέσω ασύρματης διασύνδεσης), όπως αυτή φαίνεται από τη διόπτρα του όπλου, με το στρατιώτη, να σκοπεύει και να βάλλει κατά του στόχου από καλυμμένη θέση προβάλλοντας μόνο το όπλο, χωρίς να εκτίθεται στον εχθρό.(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α»)

Φόρτος προηγμένης σχεδίασης

Ο σύγχρονος φόρτος αποτελεί από μόνος του μια πλατφόρμα συστημάτων και υποσυστημάτων για την εξυπηρέτηση του σύγχρονου μαχητή. Η ανάπτυξη του οδηγεί ουσιαστικά σε μια κατασκευή η οποία ενσωματώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα εκπομπής λήψης επεξεργασίας εικόνας, ήχου, δεδομένων, κλπ., καθώς επίσης και σύστημα αναγνώρισης ταυτότητος μάχης. Ο φόρτος μάχης δύναται να περιλαμβάνει, αντιβαλλιστικό θώρακα προστασίας, σύστημα υπολογιστή μάχης, συστήματα επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών καθώς και υπερσύγχρονα συστήματα προστασίας από βιολογικές και χημικές ουσίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο βάρος του αλλά και την εφαρμογή του, έτσι ώστε η συνολική διάταξη του εξοπλισμού του, να μη δυσχεραίνει την ευελιξία του μαχητή.

Εξωσκελετοί

Τόσο το πρόγραμμα TALOS των ΗΠΑ όσο και λοιπά προηγμένα προγράμματα οδηγούν στην ανάπτυξη εξωσκελετών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά μια σύγχρονη πανοπλία του μαχητή. Η πανοπλία αυτή εκτός του ότι περιλαμβάνει πλήθος τεχνολογικών βοηθημάτων για τον μαχητή του παρέχει προστασία από θραύσματα αλλά και απευθείας βολές. Ενσωματώνει επίσης συστήματα διατήρησης ζωής αλλά και μετάδοση των ζωτικών λειτουργιών του μαχητή σε ειδικά κέντρα έλεγχου. Ο μαχητής με τη χρήση του εξωσκελετού μετατρέπεται σε μια αυτόνομη πολεμική μηχανή με ποικίλες ικανότητες που περιλαμβάνουν τη μετάδοση και λήψη εικόνας και πληροφοριών. Βέβαια το κόστος της τεχνολογίας είναι πολύ υψηλό και την παρούσα χρονική περίοδο φαντάζει, ειδικά για την Ελλάδ,α εξωπραγματικό. (BRYCE, 2016)

Κόστος εξοπλισμού

Για τα παραπάνω συστήματα δεν κατέστη δυνατόν να παρουσιαστεί κάποιο κόστος έστω και ενδεικτικό διότι τα υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αντιγραφές υπαρχόντων χρησιμοποιούμενων υλικών ή εκποιημένο πολεμικό υλικό του οποίου το όριο ζωής έχει λήξει και δεν προσφέρει καμία πλέον χρησιμότητα ή προστασία (πχ ληγμένα κράνη KEVLAR).

-.-

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Η χερσαία επιχείρηση που ανέλαβε η Τουρκία στο Αφρίν, παρά την σχετικώς περιορισμένη φωτογραφική κάλυψη για ευνόητους λόγους, επιτρέπει την παρατήρηση της γενικής εικόνας που εμφανίζει το τουρκικό πεζικό, από πλευράς ατομικού οπλισμού και υλικών με τα οποία είναι εφοδιασμένος ο πεζός μαχητής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Η»). (https://www.nso-sy.com, 2018)

Είναι πλέον εμφανέστατη η προσπάθεια για βελτίωση του επιπέδου προστασίας του στρατιώτη. Αυτόι γίνεται όχι μόνο διά της πλήρους υιοθετήσεως σύγχρονου αντιβαλλιστικού κράνους kevlar αλλά και με την προσθήκη ατομικής θωρακίσεως, η οποία πλέον έχει οδηγήσει και στην υιοθέτηση νέου τύπου ατομικής εξαρτύσεως. Βλέπουμε την συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών να φέρει διαμορφούμενη εξάρτυση με λωρίδες προσαρμογής φυσιγγιοθηκών και θηκών κάθε είδους, καθώς και ενσωματωμένα θυλάκια για αντιβαλλιστικές πλάκες (Εικόνα 4). Οι εξαρτύσεις τύπου γιλέκου σύγχρονης σχεδιάσεως με φερμουάρ ή πλαστικά κλιπ στο κέντρο, οι οποίες όμως δεν επέτρεπαν την μεταφορά αντιβαλλιστικής πλάκας εμπρός, πλέον αντικαθίστανται. (https://twitter. com/hashtag/OperationOliveBranch, 2018)

Στον ατομικό οπλισμό, το νέο τυφέκιο ΜΡΤ-76 των 7,62 mm που παρήγαγαν οι τουρκικές εταιρείες MKEK και KALEKALIP μετά το 2014 φέρεται από το προσωπικό κάποιων μονάδων, χωρίς ΄ομως η χορήγηση να είναι πλήρης. Εξαιρέσεις δείχνουν να υπάρχουν σε κάποιες εκ των μονάδων, δεδομένου ότι οι χειριστές του αντιαρματικού εκτοξευτού RPG-7, ναρκαλιευτές ή χειριστές στρατιωτικών σκύλων, παρατηρήθηκαν να φέρουν ως ατομικό οπλισμό το ΗΚ-33 των 5,56 mm. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Η»)

τυφέκιο HK-33E

Το νέο τυφέκιο φέρει παρελκόμενα αποστολής, όμως δεν φαίνεται να έχει χορηγηθεί ακόμη η πλήρης σειρά που πιθανότατα έχει προγραμματισθεί να τεθεί σε υπηρεσία. Στα ΜΡΤ-76 φέρονται θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως κυρίως Piton πρώτης γενιάς της Aselsan. Αντιθέτως, στο όπλο έχει εντοπισθεί σε άλλες περιπτώσεις η χρήση σύγχρονων θερμικών διοπτρών και συγκεκριμένα στα χέρια προσωπικού της Διοικήσεως Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. (Σαββας Βλάσσης, 2018)

Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται απόπειρα αξιοποιήσεως του ΜΡΤ-76 σε ρόλο ακροβολιστή. Είναι αντιληπτή όμως η πρόθεση μεγιστοποιήσεως της αποδόσεως που προσφέρει το φυσίγγιο των 7,62 mm σε μέσες αποστάσεις. Το σοβιετικό τυφέκιο SVD Dragunov των 7,62 mm x 54R εξακολουθεί να υφίσταται στο πλαίσιο της Ομάδας Μάχης.

Διαπιστώνεται όμως και μία απουσία, αυτή των αναρτώμενων βομβιδοβόλων. Το ΗΚ-33E συνδυαζόταν με τουρκικής κατασκευής αντίγραφο του Μ203 των 40 mm αλλά στην περίπτωση του ΜΡΤ-76 δεν έχει υιοθετηθεί ανάλογη λύση. Επιπλέον, η εργονομική λαβή έμπροσθεν της υποδοχής γεμιστήρος του ΜΡΤ-76, για καλύτερο κράτημα, εμποδίζει την ανάρτηση και χρήση βομβιδοβόλου. Για τον λόγο αυτό διακρίνεται ότι στις επιχειρήσεις στο Αφρίν χρησιμοποιείται αυξημένος αριθμός ημιαυτόματων βομβιδοβόλων MGL των 40 mm με περιστρεφόμενο βυκίο 6 βομβίδων. (Σαββας Βλάσσης, 2018)

Το σοβιετικό πολυβόλο ΡΚΜ των 7,62 mm x 54R διατηρείται ως τυποποιημένο ομαδικό όπλο υποστηρίξεως, έχοντας εκτοπίσει το MG3. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένης της αξιοπιστίας του αλλά και του σαφώς μικρότερου βάρους (7,5 κιλά έναντι των 10,5 του MG3).

Γενικώς, η συνύπαρξη δύο διαμετρημάτων φορητού οπλισμού, τίθεται σε δεύτερη μοίρα ενδιαφέροντος, εφόσον το σοβιετικό πολυβόλο προσφέρει κάποια σαφή πλεονεκτήματα και ανώτερη ευελιξία χρήσεως. Στις μονάδες δε που έχει χορηγηθεί το ΜΡΤ-76, συνυπολογιζόμενης της περιορισμένης χορηγήσεως ΗΚ-33E, τα διαμετρήματα είναι τρία. Ωστόσο καθώς οι επιχειρήσεις στο Αφρίν δεν αποτελούν σύρραξη υψηλής εντάσεως αλλά αντιανταρτικό αγώνα από μικρό αριθμό δυνάμεων, η επιβάρυνση της Διοικητικής Μέριμνας είναι διαχειρίσιμη.

Η νέα τύπου εξάρτυση μάχης που τυποποιείται, φέρεται με 4 φυσιγγιοθήκες στο στήθος, χωρητικότητος ενός γεμιστήρος. Ο βασικός φόρτος 5 γεμιστήρων για άμεση χρήση (ένας στο όπλο συν 4 επί της εξαρτύσεως) παρέχει αυτάρκεια, υπογραμμίζει όμως την σημαντική διαφορά ποσότητας πυρομαχικών μεταξύ ΜΡΤ-76 και HK-33E, θεωρητικώς μόλις 100 φυσίγγια διαθέσιμα για το πρώτο, σε σχέση με τα 150 για το δεύτερο, δηλαδή υπεροχή του 5,56 mm κατά 33%. (www.triklopodia.gr, 2016)

Συνοψίζοντας, ο Τούρκος μαχητής είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο κράνος και διαμορφούμενη εξάρτυση που δέχεται αντιβαλλιστικές πλάκες, δηλαδή φέρει την μέγιστη δυνατή προστασία που προσφέρουν οι σύγχρονες λύσεις ατομικών υλικών. Από πλευράς οπλισμού, περισσότερη σημασία έχουν τα παρελκόμενα που είναι διαθέσιμα για προσαρμογή στα ατομικά και ομαδικά όπλα. Η ύπαρξη θερμικών διοπτρών σκοπεύσεως, έστω και πρώτης γενιάς, τόσο για το τυφέκιο όσο και για το πολυβόλο και το τυφέκιο ακριβείας, εξασφαλίζει αξιόλογο πλεονέκτημα στον νυκτερινό αγώνα. Ιδίως σε χειμερινό περιβάλλον και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στο Αφρίν, οι θερμικές διόπτρες είναι χρήσιμες και για τον αγώνα κατά την ημέρα, όταν η ορατότητα περιορίζεται δραστικώς από πυκνή ομίχλη. (Παλαιολόγος, 2018)

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω ότι ο εξοπλισμός του Τούρκου μαχητή συνεχώς αναβαθμίζεται αλλά και δοκιμάζεται σε περιβάλλον επιχειρήσεων (Αφριν). Παρέχοντάς του οπλισμό και λοιπά υλικά νέας τεχνολογίας καθίσταται αποτελεσματικότερος αναβαθμίζοντας τόσο την μαχητική του ισχύ όσο και το ηθικό του που αποτελεί βασικό παράγοντα για το αξιόμαχο των ΕΔ.

Αντίθετα, ο Ελληνικός Στρατός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ξεπερασμένα μεταλλικά κράνη. Επιπλέον, η χρήση αντιβαλλιστικού κράνους kevlar, δεν έχει γενικευθεί ακόμη. Επιπρόσθετα, απουσιάζει η δυνατότητα χρήσης αντιβαλλιστικών πλακών για ατομική προστασία. Η νέα εξάρτυση Μ71, παρόλο που είναι κατασκευασμένη πλέον από νάιλον υλικά, εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική για τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τέλος, από πλευράς οπλισμού, το ελληνικό Πεζικό είναι εφοδιασμένο με περιορισμένο αριθμό διοπτρών νυκτερινής σκοπεύσεως αλλά στερείται ακόμα θερμικών διοπτρών σκοπεύσεως.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.